5 λόγοι που ΔΕΝ μου αρέσει το ελληνικό πρωτάθλημα

5 λόγοι που ΔΕΝ μου αρέσει το ελληνικό πρωτάθλημα
Αποφασισα να γραψω αυτο το κειμενο γιατι το περασμενο Σαββατο (16/10) ημουν απο τους θεατες του αγωνα Παναθηναικου - Αιγαλεω. Παναθηναικος απο μικρος, παρων στις μεγαλες πορειες της ομαδας μου απο εποχη Γκμοχ, στο ελληνικο πρωταθλημα αλλα και στις ευρωπαικες διοργανωσεις. Παντα το ποδοσφαιρο μου αρεσε και δεν εχω παρακολουθησει τα αλλα αθληματα οπου ειναι παρων ο Παναθηναικος. Εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων και κατα μεσο ορο ενα παιχνιδι το χρονο.

Φετος το καλοκαιρι καταφερα να βρεθω στην Πορτογαλια για αγωνες του Euro αλλα και στους Ολυμπιακους Αγωνες της Αθηνας οπου παρακολουθησα κυριως baseball, hockey και volley. Δυστυχως ή ευτυχως μεσα απο αυτες τις διοργανωσεις απομακρυνθηκα αρκετα απο το ποδοσφαιρο, οπως αυτο εκφραζεται μεσα στα ελληνικα πλαισια. Μου αρεσε, υπερβολικα μπορω να πω, η ατμοσφαιρα γιορτης στους δρομους και τα γηπεδα της Πορτογαλιας. Το ευχαριστηθηκα οσο δεν παιρνει αλλο και ηταν ιδιαιτερα ευχαριστο να βλεπω ελληνες φιλαθλους να βγαζουν φωτογραφιες αγκαλια με πχ. Ρωσους φιλαθλους στο Faro. Ή Ελληνες φιλαθλους να στριμωχνονται μαζι με Ρωσους φιλαθλους, μετα τον αγωνα στο Algarve για να παρουν ενα αναμνηστικο του Euro απο τα διαθεσιμα περιπτερα. Σας θυμιζω οτι σ'αυτο τον αγωνα χασαμε με 2-1.

Μου αρεσε που οταν επαιζε η «ελληνικη» ομαδα baseball στους Ολυμπιακους της Αθηνας υπηρχε στην κερκιδα ατμοσφαιρα γιορτης, και φωναζαμε ολοι «Σηκωσε το,το γαμ...»... Ηταν κατι το μοναδικο... Ή ακομα στο γηπεδο του Beach Volley που αν δεν εχεις παει δεν ξερεις τι εχεις χασει.

Δυστυχως ομως, αυτη η ωραια ατμοσφαιρα δεν εχει μεταφερθει στα ελληνικα ποδοσφαιρικα γηπεδα. Ουτε κατα το ελαχιστο. Ολοι ειναι ευχαριστημενοι ΜΟΝΟ οταν η ομαδα κερδιζει και αποχωρουν χαμογελαστοι και εγκαρδιοι με τον διπλανο τους. Οταν ομως φερνει ισοπαλια με το Αιγαλεω... ή χανει απο την Ξανθη... Δεν μπορειτε να φανταστειτε το τι ακουσα απο τους ανθρωπους γυρω μου κατα τη διαρκεια του παιχνιδιου με το Αιγαλεω, ιδιως οταν ειχαν αρχισει,ολοι πλεον, να καταλαβαινουν οτι το παιχνιδι «στραβωνει» οπως λενε.

Ολοι εφταιγαν, ολοι. Ακομα και ο Gonzalez, απο παικταρας μεταμορφωθηκε σε περιπατητη και ακουσε ουκ ολιγα. Απιστευτο, ετσι; Αντι να εμψυχωσεις τους παικτες της ομαδας σου, τους βριζεις γιατι δεν εκαναν ενα καλο κοντρολ. Θα ηθελα να δω αυτον που εβριζε τον Εκι, πανω απο το κεφαλι μου, αν θα εκανε καλυτερο κοντρολ εχοντας 5000 ζωα να φωναζουν πανω απο το δικο του κεφαλι.

Σημασια για ολους αυτους δεν εχει το ποδοσφαιρο σαν αθλημα, το ποδοσφαιρο σαν θεαμα. Αυτοι θελουν να κερδιζουν παση θυσια, δεν υπαρχει αλλο αποτελεσμαπλην της νικης. Αν δεν ερθει η νικη φταινε ολοι: οι παικτες, ο προπονητης, οδιαιτητης. Στο συγκεκριμενο αγωνα ο Μπριακος δεν εκανε τιποτα το μεμπτο. Ισως ενα-δυο λαθη αλλα δικαιολογουνται. Αυτο που δεν δικαιολογειται ειναι οιαπιστευτες εκφρασεις που ακουσε. Και αυτος και η κακομοιρα η μανα του που δεν φταιει σε τιποτα. Θα ηθελα να δω ποιος απο αυτους τους «φιλαθλους» θα εκανε καλυτερη διαιτησια απο τον Μπριακο εχοντας 10000 μαμελουκους να βριζουν τη μανα του εν χορω. Αυτα ειναι ντροπη για ολους μας και δειχνουν την πραγματικη μας παιδεια. Γιατι αυτο που βγαζουμε ολοι μας εντος του γηπεδου, μεσα στο ασυλο του παραλογου, ειναι η πραγματικη οψη του εαυτου μας.

Θα μου πει καποιος: «και τι να κανουμε ρε φιλε, ετσι ειναι τα πραγματα αν σ'αρεσει...». Επειδη μου αρεσει να δινω λυσεις εχω να προτεινω μερικες ρεαλιστικες που σιγουρα θα βοηθησουν στη μειωση των επεισοδιων.

Προτεινω λοιπον, στα παιχνιδια των μεγαλων ομαδων του ελληνικου πρωταθληματος να καταργησουμε την ισοπαλια σαν αποτελεσμα, οπως το εχουν κανει σε ολα τα παιχνιδια οι Αμερικανοι, για διαφορετικους ομως λογους. Προτεινω επισης οταν παιζουν οι ομαδες του ΠΟΚ αλλα και οι αλλες απο τη Θεσσαλονικη να ξεκινανε με πλεονεκτημα 2 γκολ. Ετσι θα γλυτωσουμε απο πολλα παρατραγουδα μετα το τελος των αγωνων και οι «μικροτερες» ομαδες θα παιζουν καλο ποδοσφαιρο προσπαθωντας για το αποτελεσμα χωρις να παιζουν με συστημα 9-1-0. Βεβαια και ο κλεφτοπολεμος ή το αντιποδοσφαιρο μεσα στο παιχνιδι ειναι. Δειτε αγωνες ομαδων μας στο Champions League ή ακομα και της Εθνικης μας. Οι μικροτερες ομαδες παντα παιζουν λιγο παραπανω αμυνα δεν ειναι κακο αυτο. Τελος προτεινω σε καθε αμφισβητουμενη φαση ο διαιτητης να ζηταει τη «βοηθεια του κοινου». Με αυτο τον interactive τροπο θα μπορουμε να ειμαστε σιγουροι για την αντικειμενικοτητα των αποφασεων.

Μεχρι ομως να καταργηθει η ισοπαλια, να δοθει το πλεονεκτημα των 2 γκολ και να εφαρμοστει «η βοηθεια του κοινου», εγω δεν ξαναπαταω στο γηπεδο. Σοβαρα τωρα, εγω πραγματικα δεν θα ξαναπατησω σε ελληνικο γηπεδο για να δω ποδοσφαιρο, (εκτος απο τους αγωνες της Εθνικης οπου εχω παρει διαρκειας), για τους παρακατω ΠΕΝΤΕ λογους:

1. Θεαμα εξαιρετικα χαμηλης ποιοτητας, καθολου ανταγωνιστικο με ταπροιοντατης υπολοιπης Ευρωπης. Αυτος ειναι και ο κυριοτερος λογος που δεν μας εχουν σε υποληψη ακομα και μετα το Euro. Ενας κουκος (Ριβαλντο) δεν φερνει την ανοιξη.

2. Στο πρωταθλημα της Α' Εθνικης παιρνουν μερος ομαδες που σε αλλα πρωταθληματα απλως δεν θα υπηρχαν. Δεν μπαινω σε λεπτομερειες ολοι ξερουμε τι γινεται και πως κουκουλωνονται τα χρεη. Επισης, υπαρχουν ομαδες που δεν εχουν δικο τους κοσμο. Αληθεια που αλλου γινεται αυτο;

3. Χυδαιοι-τραμπουκοι οπαδοι. Το τι γα...σι πεφτει στα γηπεδα σε καθε αγωνιστικη δεν περιγραφεται, Ολοι οι σεξουαλικα κομπλεξικοι εκει βγαζουν το αχτι τους. Γενικα, το ποσοφαιρο μας δεν ειναι γιορτη. Η ομαδα μας να κερδιζει και ολοι οι αλλοι να παν' να γ... Κι αν τους γαμ... εμεις ακομα καλυτερα.

4. Απαραδεκτα γηπεδα χωρις τις στοιχειωδεις ευκολιες, για να περασει σεαυτα2 ωρες ενας ανθρωπος. Ακομα και ενα πακετο πατατακια και μια κολα κοστιζουν πανακριβα λες και τρως στο καλυτερο εστιατοριο της Αθηνας. Για σκυλια παντως, καλα ειναι τα γηπεδα μας.

5. Οπαδικη δημοσιογραφια. Μειοψηφια αλλα καθοδηγει εκει που θελει την οπαδικη γνωμη. Το κακο ειναι οτι ολοι οι υπολοιποι δημοσιογραφοι τι κανουν μεσα σε αυτο το σαπιο χωρο; Εξαιρουνται οι δημοσιογραφικες επιχειρησεις γιατι αυτες το κερδος εχουν πρωτιστα στο νου τους και η αληθεια ειναι οτι ο οπαδισμος και το ποδοσφαιρο πουλανε στην Ελλαδα.

Γι'αυτους, λοιπον, τους λογους και επειδη η Ελλαδα ειναι πρωταθλητρια Ευρωπης πιστευω οτι δεν αξιζει στους πραγματικους φιλάθλους αυτο που μας προσφερουν. Ειχα την ελπιδα οτι η καινουργια κυβερνηση θα εκανε κατι αλλα δυστυχως διαψευστηκα. Δυστυχως...

Εγω, μετα απο 20 χρονια στα ποδοσφαιρικα γηπεδα, λυπαμαι αλλα αποχωρω. Προτιμω να πεταξω τα λεφτα μου στο δρομο παρα να τα δωσω εκει που τα δινω οταν πηγαινω γηπεδο. Γιατι τελικα πιστευουν οτι ειμαι ιθαγενης. Μακαρι τα πραγματα να ηταν διαφορετικα αλλα δεν ειναι και ουτε προκειται να γινουν. Και στο τελος τελος, που λεει και μια ψυχη, υπαρχουν και αλλα αθληματα.

ΥΓ: Περαστικα στον Φ. Συριγο. Μακαρι να ειναι το τελευταιο θυμα της απιστευτης βιας που υπαρχει στα ελληνικα γηπεδα και στο χωρο του «αθλητισμου». Καταρα στους «πρασινους», «κοκκινους», «κιτρινους» και υπολοιπων αποχρωσεων τραμπουκους και σε ολους αυτους που τους υποθαλπουν. Το ποδοσφαιρο ειναι αθλημα, ειναι γιορτη οχι τσιφλικι του καθενος κομπλεξικου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK