Abramovich Football Network

Abramovich Football Network
Όταν ο Τέβεζ αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ στο Ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και οδηγώντας την Αργεντινή στην κατάκτηση του τροπαίου, οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι (Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης κ.α.) ήταν διατεθειμένοι να δώσουν πολλά εκατομύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν. Τελείως ξαφνικά όμως, τον Δεκέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε ότι ο παίκτης αποκτήθηκε από την Κορίνθιανς. Ένας Αργεντίνος πήγε στην Βραζιλία(!) με αντάλλαγμα περίπου €16 εκ., την ίδια στιγμή που η Κορίνθιανς φαινόταν να έχει χρέη περίπου €20εκ.

Πίσω στο χρόνο

O Κia JoorabchianTo 1979 έφτασε στο Λονδίνο, μέσω Καναδά, ο Kia Joorabchian, ένας νεαρός Ιρανός μετανάστης με όνειρο να μπει στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ιστορία του δεν μας ενδιαφέρει μέχρι το 1999, όταν ο Joorabchian παρουσιάστηκε στην Ρωσσία ως επικεφαλής ενός επενδυτικού ομίλου με το όνομα American Capital, ο οποίος σόκαρε τη χώρα αγοράζοντας το 85% μιας από τις πλέον σεβαστές της εφημερίδες, την Kommersant. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις ένα μήνα αργότερα, ο Kia παρέδωσε την εφημερίδα στον Berezovsky, τότε συνέταιρο στην πετρελαϊκή Sibneft, εταιρία χάρη στην οποία έγιναν αμφότεροι δισεκατομυριούχοι, με τον (link:55166) Roman Abramovich(/link). Για την ιστορία, τώρα ο Berezovsky χαίρει ασύλου στην Μ. Βρετανία, αφού στην πατρίδα του καταζητείται για απάτη και διαφθορά από το 2001 και απλά είναι γείτονας με τον παλιό του συνέταιρο, Roman.

H σύνδεση

Διαβάστε επίσης:

(link:55169)Τσέλσι, έξω από τις τέσσερις γραμμές(/link)

(link:55167)O... συνήγορος του διαβόλου, Peter Kenyon(/link)

(link:55168)The talented mr. Mourinho(/link)

(link:55166)Abramovich mini - βιογραφικό(/link)

Όλα τα παραπάνω ακούγονται άσχετα με τον Τέβεζ και το θέμα του άρθρου, όχι όμως αν αναφέρουμε ότι λίγο καιρό πριν την απόκτηση του Αργεντίνου – «νέου Μαραντόνα» - ένας άλλος επενδυτικός όμιλος ονόματι Media Sport Investments δαπάνησε €30 εκ. για να πάρει τον έλεγχο της Κορίνθιανς για τα επόμενα 10 χρόνια. Το περίεργο είναι ότι ως εκπρόσωπος της MSI και φερόμενος ως ιδιοκτήτης του σωματείου είναι ο ... Kia Joorabchian. O Ιρανός χαρακτηρίζεται από διάφορους στη Ρωσσία ως άνθρωπος του Berezovsky και η MSI φέρεται ως εκπρόσωπος Αγγλων και Ρώσσων επενδυτών.

Εξάλλου ο Abramovich – και ενώ το γραφείο Τύπου του δηλώνει ότι τότε βρισκόταν στη Μόσχα – εθεάθη να παίρνει δείπνο στο Μπουένος Άιρες με τον πρόεδρο της Boca Juniors (πρώην ομάδα του Τέβεζ), Mauricio Macri και τον μάνατζερ του παίκτη Fernando Hidalgo. Παρεπιπτόντως, ο Hidalgo εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους αργεντίνους παίκτες, όπως τον Hernan Crespo και τον Juan Sebastian Veron, αμφότεροι παίκτες της Τσέλσι και τώρα δανεικοί σε Μίλαν και Ίντερ. Ακόμα, η Κορίνθιανς αυτό τον καιρό διαπραγματεύεται την απόκτηση του νέου Αργεντίνου σταρ, του μέσου Javier Mascherano της River, πάλι με τη μεσολάβηση του Hidalgo, της MSI και του Ισραηλινού Pini Zahavi, διασημότερου μάνατζερ στην Αγγλία και πρωτεργάτη της εξαγοράς της Chelsea από τον Abramovich για €190 εκ.

Το δίκτυο

Στα παραπάνω προσθέστε και τα ακόλουθα γεγονότα:

  1. Ο Abramovich παραμένει μεγαλομέτοχος της Sibneft, η οποία στις 17 Μαρτίου του 2004 ανακοίνωσε την χορηγία της στην CSKA μέχρι και το 2006, έναντι του ποσού των €15 εκ. ανά χρόνο. Την ίδια ώρα ο καλύτερος μέσος της CSKA, Jiri Jarosik, κατέβαινε στο Λονδίνο νομίζοντας ότι είναι δανεικός και δηλώνοντας ότι όλοι στην CSKA αισθάνονται σαν να παίζουν για τη reserve team της Chelsea, ενώ ανακοινωνόταν ως κανονική μεταγραφή. O προπονητής της ομάδας δήλωνε έξαλλος που του έφυγε ένας από τους καλύτερους παίκτες του χωρίς να το πάρει είδηση και ο Roman προσπαθεί να τον παρηγορήσει τάζοντάς του ώς δανεικό τον Mateja Kezman.
  2. Ταυτόχρονα, η MSI του Joorabchian κινείται εκ μέρους της Corinthians για την απόκτηση του Vagner Love από την CSKA, καθώς και του Roger της Μπενφίκα, ενώ ο πρώην διεθνής Αγγλος και πρώην προπονητής της Άστον Βίλα, John Gregory, δίνει interview στο Σάο Πάολο για τη θέση του τεχνικού διευθυντή, κάνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος γεμίζει το «σακούλι» με τα εκατομύρια της MSI.
  3. To πρώην σωματείο του νυν προπονητή της Chelsea, η Πόρτο, φαίνεται να συμμετέχει στο δίκτυο δίνοντας ως δανεικό στην Koρίνθιανς τον βραζιλιάνο φορ Carlos Alberto, o oποίος με νόημα δηλώνει: «Ξέρω ότι ο (link:55168)Μουρίνιο(/link) ενδιαφέρεται πολύ για μένα και με ευχαριστεί πολύ να ξέρω ότι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη με έχει υπόψην του» , κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν η Κορίνθιανς λειτουργεί ως «προθεμαντήριο» για την Τσέλσι.
  4. Ο Abramovich με τον (link:55167) Peter Kenyon(/link) βρέθηκαν στις εξέδρες του De Kuip της Feyenoord τον Νοέμβριο του 2004 και αργότερα ο πρόεδρος του ολλανδικού συλλόγου, Jorien van den Herik, δήλωνε: «Ο Abramovich θέλησε να επενδύσει στην Feyenoord. H προσφορά ήταν τόσο μεγάλη που ουσιαστικά συνιστά εξαγορά. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε καινούριους παίκτες αντί να πουλάμε τους δικούς μας. Θα μπορούσαμε να πάρουμε πολλά χρήματα. Αλλά όσο είμαι εγώ πρόεδρος δεν θα πουλήσουμε τα χρώματά μας, το όνομά μας, την ταυτότητά μας σε έναν μεγιστάνα από τη Ρωσσία. Τα χρήματα του Abramovich δεν τα χρειαζόμαστε και δεν θα τα χρειαστούμε. Κάποιος που βάζει τόσα χρήματα σίγουρα θα περιμένει να πάρει κάτι πίσω. Ελέγχουμε ακόμα τη Feyenoord και το προτιμάμε από το να την ελέγχουν άλλοι.»

Θεωρίες συνομωσίας

Όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι όπως η Μπάγερν, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φροντίζουν να διατηρούν φιλικές σχέσεις με σωματεία της Λατινικής Αμερικής, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών που φημίζονται για την αέναη παραγωγή ταλέντων – μεγάλων και κυρίως φθηνών – με σκοπό την δυνάμωση των ομάδων τους με ονόματα που ίσως αποδειχθούν οι νέοι Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ρομάριο κ.α.

Ρόμαν ΑμπράμοβιτςΟ Abramovich με την (link:55169) Chelski(/link) του φαίνεται να πηγαίνει το θέμα αρκετά βήματα παραπέρα, δημιουργώντας ένα δίκτυο ομάδων που όχι μόνο παράγουν παίκτες αλλά παίρνουν και κάποιους που ο λονδρέζικος σύλλογος δεν χρειάζεται άμεσα, ώστε αφενός να τους «ωριμάσει» ή να τους δοκιμάσει και αφετέρου να τους κρατήσει μακριά από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Ακόμα και όταν ίσως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, συγκεντρώνει παικτικά «κεφάλαια» τα οποία στο μέλλον θα του αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την μεταπώλησή τους, όπως ίσως συμβεί με τον Τέβεζ.

Μπορεί όμως, προς το παρόν, η UEFA να χρειάζεται μόνο μια εβδομάδα «ερευνών» για να απαλλάξει τον Abramovich από κατηγορίες πολυιδιοκτησίας ( τρίγωνο Sibneft – CSKA – Chelsea ), αλλά το μέλλον δεν φαντάζει ρόδινο για τον Ρώσσο μεγιστάνα.
Ήδη οι Άγγλοι, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την είσοδό του στο ποδόσφαιρό τους, υποψιάζονται ότι πίσω από αυτές τις τακτικές του κρύβεται ξέπλυμα χρημάτων και – κυριότερα για τους συντηρητικούς Βρετανούς – δεν χαίρονται καθόλου με το γεγονός ότι η Chelsea στις συνειδήσεις τους «αγοράζει» το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια χαλώντας την εικόνα τους για το «beautiful game».

News 24/7

24MEDIA NETWORK