ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-2: Target man vs Target man

Το Contra.gr, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr, σας παραθέτει την τακτική ακτινογραφία του αθηναϊκού ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-2:  Target man vs Target man

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει το “ντέρμπι της Αθήνας” με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από ένα ημίχρονο και την απόδοση των παικτών να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Οι δύο προπονητές παρέταξαν εντελώς διαφορετικά πλάνα στο χορτάρι του ΟΑΚΑ με τον Λίνεν να εμφανίζει ένα σαφώς πιο “ποδοσφαιρικό” σύνολο από τον Φάμπρι, αλλά να προδίδεται από την διαφορά ποιότητας των παικτών της ομάδας του, σε σχέση με τους πράσινους. Κοινή συνισταμένη και των δύο τεχνικών η τοποθέτηση target man (Πετρόπουλος, Εσπάρθα) στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ με διαφορετικό τρόπο όμως στην υποστήριξή τους.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-2:  Target man vs Target man

Το πλάνο Λίνεν

Ο Γερμανός κόουτς της Ένωσης βασίζει πολλά στον Αντώνη Πετρόπουλο από την ημέρα που ενσωματώθηκε στην Ένωση και κάτι παρόμοιο έκανε και χθες βράδυ. Το πλάνο του κόουτς της ΑΕΚ στόχευε σε πολυπληθές κέντρο και μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών. Στόχος του Λίνεν η –όσο το δυνατόν- καλύτερη κυκλοφορία με ένα σύνολο όμως που σαφώς προβληματίζεται από την έλλειψη ποιότητας και στερείται αποτελεσματικής και ποιοτικής κυκλοφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικρές αποστάσεις των παικτών της Ένωσης επέτρεψαν στην ομάδα να πρεσάρει πολύ σωστά και αποτελεσματικά –ειδικότερα στα πρώτα 45 λεπτά- εγκλωβίζοντας τα χαφ του ΠΑΟ. Αποτέλεσμα ήταν τα πολλά ανούσια γεμίσματα που αναγκάστηκε να κάνει ο Μπουμσόνγκ. Στο παραπάνω βέβαια συντέλεσε και η επιθετική επιλογή του Φάμπρι, αφού ο Ισπανός άφησε μόνο τον Βιτόλο ανάμεσα στα στόπερ του και ζήτησε από Μαρίνο/ Γιούρκα και Σο/Ζέκα να βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις από τον Χοκίν Εσπάρθα.

Ο target man του Λίνεν και η αντίδραση της ομάδας στο 0-1

Οι βασικοί λόγοι που ο κόουτς της Ένωσης ζήτησε μικρές αποστάσεις παικτών ήταν δύο:

Η καταστροφή του passing game του ΠΑΟ στο κέντρο συνδυασμένη με την “απομόνωση” του Ζέκα από το μη ορθολογικό pressing του ΠΑΟ

Η υποστήριξη του κεφαλιού του Αντώνη Πετρόπουλου

Ο πρώην πράσινος επιθετικός τοποθετήθηκε ανάμεσα στα στόπερ του ΠΑΟ και τροφοδοτήθηκε κυρίως με σέντρες από μέση απόσταση. Η “μέτριες” όμως μεταβιβάσεις των κίτρινων δεν επέτρεψαν στον Λίνεν να μπορέσει να πάρει κάτι απ’ τον “Πετρό”.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-2:  Target man vs Target man

Επιπλέον πονοκέφαλος για τον κόουτς ήταν και η ψυχολογική διαχείριση του παιχνιδιού. Η αντίδραση της ΑΕΚ μετά το 0-1, και σε σχέση πάντα με την εικόνα της ομάδας μέχρι το 45’, έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απειρία που διακατέχει τους περισσότερους παίκτες της Ένωσης, αφού με τον κόσμο στο πλευρό τους είχαν λανθασμένες αντιδράσεις και δεν επέδειξαν την ψυχραιμία που απαιτεί το 0-1 σε τόσο σημαντικά παιχνίδια.

Χαρακτηριστικό του παραπάνω είναι και εναλλαγή της κατοχής μπάλας με την ΑΕΚ να χάνει την κατοχή με την έναρξη της επανάληψης.

Το πλάνο Φάμπρι

Η τακτική που επέλεξε ο Φάμπρι στόχευε κυρίως στη διασφάλιση του μηδέν στην άμυνα. Το 4-2-3-1 του Ισπανού σκόπευε σε αμυντικογενές παιχνίδι και “υπνωτισμό” της άμυνας της ΑΕΚ. Πιο συγκεκριμένα –ειδικότερα κατά το πρώτο ημίχρονο- ο Φάμπρι επέτρεπε στην ΑΕΚ να πατήσει ψηλά, κοντά στην περιοχή του Καρνέζη με σκοπό να παρασυρθεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και το αμυντικό δίδυμο. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να παίξει τον Εσπάρθα στο χώρο (σε ρόλο target man), θυμίζοντας σε πολλά τον ρόλο που είχε ο Σισέ στο ματς της Βαρκελώνης επί Νιόμπλια (η σύγκριση των δύο παικτών δεν είναι απαραίτητη…). Προσπάθησε να υποστηρίξει το παραπάνω τοποθετώντας τα μπακ και τους Σο και Ζέκα σε μέση απόσταση από τον Ισπανό (Εσπάρθα) όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη επίθεση. Η αντεπιθέσεις που οραματίστηκε ο Φάμπρι όμως δεν ήρθαν ποτέ. Οι ζώνες της ΑΕΚ αποδείχθηκαν αρκετά συμπαγείς και οι πράσινοι δεν μπόρεσαν ποτέ να κινηθούν ανάμεσά τους

Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου όμως η ΑΕΚ μείωσε αισθητά το pressing στον κέντρο του ΠΑΟ και αύξησε της αποστάσεις των γραμμών και των παικτών της. Έτσι οι Εσπάρθα και Ζέκα μπόρεσαν και πρέσαραν πιο αποτελεσματικά –αν και “ανορθόδοξα”- τους στόπερ της ΑΕΚ αφού οι Μπουγαΐδης και Κουτρουμπής δεν είχαν στηρίγματα να περάσουν τη μπάλα μπροστά.

Επιπλέον, οι Ζέκα και Σο βρήκαν χώρους ανάμεσα στις γραμμές της Ένωσης, “κλειδώνοντας” το παιχνίδι με το γκολ του τελευταίου.

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-2:  Target man vs Target man

Συμπέρασμα

Ο Λίνεν προσπάθησε αρκετά ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Το σχέδιο του Γερμανού απέδωσε για 45 λεπτά. Όσο ο χρόνος κυλούσε όμως το pressing της Ένωσης κόστισε, αφού δεν μπόρεσε να σκοράρει όσο είχε ρυθμό. Η μεγάλη ευκαιρία του Κατίδη αποδεικνύει πόσο συγκυριακό μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο.

Μετά από πολλά ματς ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που του άξιζε. Όσες ατυχίες είχε στη φετινή σεζόν, σβήστηκαν με το στραβοπάτημα του Πίντο, που πιθανότατα να κόστιζε στον ασταθή φέτος ΠΑΟ, με τον Φάμπρι να δικαιώνεται για την συντηρητική προσέγγισή του, από την συνολκή εικόνα της ομάδας και, φυσικά, από το αποτέλεσμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK