Αφήστε τον ΟΦΗ να προχωρήσει!

Αφήστε τον ΟΦΗ να προχωρήσει!
Τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 μεγαλούργησε στην Κρήτη ένας πολιτικός. Ακόμα και σήμερα, αν γυρίσεις τα χωριά του Ρεθύμνου κυρίως αλλά και άλλων περιοχών, θα ακούσεις συζητήσεις και αναμνήσεις στα καφενεία και θα συναντήσεις πάμπολλες προτομές του. Το όνομα του πρόωρα χαμένου αυτού πολιτικού, Παύλος Βαρδινογιάννης. Δεν ήταν ένας απλός πολιτικός για την Κρήτη, ήταν ο άνθρωπος, ο αδερφός, ο φίλος. Δεν τα γράφω αυτά αναμασώντας τα όσα στερεότυπα ακούγονται. Τα γράφω από προσωπική εμπειρία!

Ο παππούς μου υπήρξε παραπάνω από ψηφοφόρος του. Στο σπίτι μας στο χωριό έμενε ο Παύλος ο Βαρδινογιάννης όποτε τον έκλειναν τα χιόνια. Δεν είναι πολύς καιρός που έφερα την κουβέντα στον παππού μου γιατί ήθελα να μάθω για αυτό τον άνθρωπο. Και μου μίλησε συγκινημένος… Μα πάρα πολύ… Για τότε που ο Παύλος ο Βαρδινογιάννης τον ευεργέτησε. Όχι με ρουσφέτια, είχε να κάνει με θέμα υγείας, δεν είναι της παρούσης.

Λίγο μετά τη δεκαετία του ‘70 μπήκε στον ΟΦΗ ο αδερφός του Παύλου, ο Θόδωρας. Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για το βίο του και τα έργα του στον Όμιλο. Ακόμα, όμως, και οι «εχθροί» του στον ΟΦΗ εκείνη την εποχή, ακόμα και οι άνθρωποι που λένε ότι δεν τους φέρθηκε καλά, του αναγνωρίζουν το συναίσθημα: ότι αγαπούσε και πονούσε την ομάδα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω ότι ο ΟΦΗ ευεργετήθηκε από το Θόδωρα. Πράγματι, το ΒΑΚ, η οικονομική άνεση, ο Ολλανδός, οι μεγάλες επιτυχίες συνδέθηκαν με το όνομά του. Ακόμα και μια από τις πιο μεγάλες νίκες του ΟΦΗ και τις μεγαλύτερες συντριβές του παο συνδέθηκε με το όνομάτου: το 2-5 στο ΟΑΚΑ εκείνο το Δεκέμβρη του ’87.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι εγώ προσωπικά κανονικά πρέπει να πίνω νερό στο όνομα Βαρδινογιάννης. Ευεργέτησε τον πρόγονό μου και δε θα το ξεχάσω ποτέ. Συνδέθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας μου και ουσιαστικά έγινα ΟΦΗ εξαιτίας αυτών των επιτυχιών και δε θα το ξεχάσω ποτέ… Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και όσο περνά ο καιρός ολοένα και περισσότερο τα πράγματα άλλαξαν. Η αγαπημένη ομάδα δεκάδων χιλιάδων Κρητικών δε γνώρισε απλώς την παρακμή: γνώρισε τον απόλυτο ηθικό ξεπεσμό και το χλευασμό όχι μόνο της ποδοσφαιρικής Ελλάδας αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας! Ο ΟΦΗ, το κρητικό ποδόσφαιρο, ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ, συνδέθηκαν με τις λέξεις «τσάτσος», «παράρτημα», «παο Β» και άλλα πολλά…

Μια απερίγραπτη ηθική βλάβη που ξεκίνησε σιγά σιγά μετά το χαμό του Θόδωρα το 1996 και κορυφώνεται τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δε θέλησε στην αρχή να ρίξει ευθύνη στην οικογένεια που ποικιλοτρόπως έχει ευεργετήσει το νησί και έχει χτίσει, με κόπους, ιδρώτες, φιλίες, ενέργειες δεκαετιών ένα άριστο όνομα. Στράφηκε λοιπόν εναντίον της διοικήσεως. Και η διοίκηση άλλαξε… Και ξανά τα ίδια και χειρότερα. Και άλλαξε πάλι… Και πάλι… Και από το κακό στο χειρότερο…

Και ο κοσμάκης σκέφτηκε, λογικά, ότι πλέον οι ευθύνες είναι πιο ψηλά στην ιδιοκτησία που διορίζει τις εκάστοτε διοικήσεις. Και μοιραία της επέρριψε ευθύνες, και της αναλογούν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ευθύνες. Και τα πράγματα χειροτέρεψαν κι άλλο με διωγμούς και φιμώσεις. Ίσως ενάντια σε άτομα που οι οικογένειές τους να είχαν κι αυτές ευεργετηθεί στο παρελθόν από τον Παύλο Βαρδινογιάννη… Και φτάσαμε στο σήμερα με την ομάδα στο απόλυτο αγωνιστικό και ηθικό μηδέν, τον πάλαι ποτέ περήφανο κρητικό φίλαθλο του ΟΦΗ καταρρακωμένο και εξοργισμένο και γενικά σε μια κατάσταση εξαιρετικά ακραία και επικίνδυνη με συνεχείς εντάσεις, απογοητεύσεις, διώξεις, κόντρες και παρακμή. Και με δεκάδες χιλιάδες αγνούς Κρητικούς να είναι οργισμένοι, πικραμένοι, απογοητευμένοι από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που σε όλες αυτές τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν είχε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Πάντα.

Και κινδυνεύει η οικογένεια να δημιουργήσει εχθρούς και να χαλάσει το εκπληκτικό όνομα που είχε ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ, αν δεν έχει συμβεί ήδη… Κύριε Βαρδή Βαρδινογιάννη, απευθύνομαι σε εσάς γιατί είστε ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Που μπορεί με ένα τηλεφώνημα να απεγκλωβίσει τον ΟΦΗ μας και τους δεκάδες χιλιάδες Κρητικούς και μη οπαδούς του από αυτή την κατάσταση. Θέλω στα βαθιά μου γεράματα να θυμάμαι με απέραντη αγάπη και μελαγχολία τον παππού μου, τότε που μου μίλαγε με συγκίνηση για τον Παύλο Βαρδινογιάννη. Θέλω να θυμάμαι και να διηγούμαι στα εγγόνια μου για τότε που ο Θόδωρας σήκωσε το κύπελλο. Δε θέλω να ακούω το όνομα «Βαρδινογιάννης»,μιας μεγάλης ΚΡΗΤΙΚΗΣ οικογένειας, και να το συνδυάζω με λέξεις όπως «τσάτσοι, παοΒ, υποτέλεια, παράρτημα, φιμώσεις» και με συναισθήματα οργής και πόνου.. Με αναμνήσεις του στιλ Κυργιάκου, Μπόατεγκ, Γκαλέτο, Χρυσάφη, Λιβαθηνού κτλ κτλ κτλ…

Δυστυχώς δε μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό. Έχω εξαντλήσει όλα μου τα περιθώρια. Πολλές φορές έφτασα ακόμα και στα άκρα, δυστυχώς… Ευτυχώς ο παππούς μου δεν ξέρει τίποτα από ποδόσφαιρο και δεν έχουν φτάσει στα αυτιά του όλα τα παραπάνω. Κύριε Βαρδή Βαρδινογιάννη, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, αφήστε τον ΟΦΗ μας να προχωρήσει μπροστά!. Αφήστε τον… Απεγκλωβίστε τον! Δεν του αξίζει. Δε μας αξίζει. Δε σας αξίζει αυτή η κατάσταση.

Είμαι σίγουρος ότι όπως εμένα νοιώθουν χιλιάδες κόσμου…

Σήφης Μανουσογιάννης

News 24/7

24MEDIA NETWORK