Άλμπερτ Τιάαλαντ: Ο 17χρονος ξάδερφος του Χάαλαντ είναι πιο δεινός σκόρερ

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν είναι ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου, αφού δεν είναι καν ο καλύτερος στην οικογένειά του. Ο 17χρονος Άλμπερτ Τιάαλαντ έχει πετύχει περισσότερα γκολ από ό,τι ο διάσημος ξάδερφός του στην ίδια ηλικία.

Ο Άλμπερτ Τιάαλαντ με τη φανέλα της Μπρίνε
Ο Άλμπερτ Τιάαλαντ με τη φανέλα της Μπρίνε ΣΒΕΝ ΟΛΑΒ ΣΕΛΕ/ΜΠΡΙΝΕ

Τα 27 γκολ σε 27 αγώνες με την Ντόρτμουντ τη φετινή σεζόν πλέον δεν προκαλούν έκπληξη για τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Το παιδί θαύμα από τη Νορβηγία είναι το next big thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που σε ηλικία 20 ετών έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος.

Ο 20χρονος διεθνής (6 γκολ σε 7 αγώνες με την εθνική ομάδα των ανδρών) κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος και τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες με την επιθετική δεινότητά του, την ευστοχία, το παιχνίδι του στον αέρα, την ελαστικότητά του, το παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια, τις ενέργειές του με πρόσωπο στο τέρμα ή και με πλάτη στο τέρμα. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που διαθέτει όλο το πακέτο, όπως εξήγησε και ο Θέμης Καίσαρης στο podcast Ζοσιμάρ, ένας ποδοσφαιριστής που εμφανίζεται ικανός να κάνει καριέρα που θα αφήσει εποχή.

Με 138 αγώνες και 92 γκολ σε διασυλλογικό επίπεδο πρώτων ομάδων (Μπρίνε, Μόλντε, Ζάλτσμπουργκ, Ντόρτμουντ), το αρχικό ερώτημα είναι πού θα σταματήσει. Το επόμενο ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος καλύτερος σέντερ φορ από εκείνον. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα... ναι. Ο εν λόγω παίκτης δεν είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι κλασικός σέντερ φορ. Η απάντηση έρχεται από το στενό περιβάλλον του Χάαλαντ, ο οποίος ίσως δεν είναι καν ο καλύτερος επιθετικός της οικογένειάς του!

Ο Χάαλαντ 2.0

Ο Άλμπερτ Μπράουτ Τιάαλαντ είναι ο 17χρονος ξάδερφος του Χάαλαντ που ακολουθεί τα βήματά του. Αυτήν τη στιγμή ανήκει στη Μόλντε και μπορεί να μην έχει αγωνιστεί ακόμη στην πρώτη ομάδα, όμως ήδη το hype που υπάρχει γύρω από το όνομά του οδηγεί σε fake news!

Για παράδειγμα, εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί στο twitter μια αδιανόητη στατιστική επίδοση που τον θέλει να έχει πετύχει 64 γκολ σε 37 αγώνες με τη Μόλντε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι αριθμοί προέρχονται από αντίστοιχα ποσταρίσματα του Μαρτίου του 2020 και αφορούν τις συνολικές επιδόσεις του στις ακαδημίες της Μπρίνε (που επίσης δεν είναι ακριβή), αλλά πλέον αναπαράγονται ως στατιστικά από τη θητεία του στην εφηβική ομάδα της Μόλντε!

Ο νεαρός Τιάαλαντ αγωνίζεται ως σέντερ φορ και με ύψος 1,85μ. θυμίζει σε πολλά τον διάσημο ξάδερφό του. Όπως και ο Χάαλαντ, άρχισε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο από τα τμήματα υποδομής της Μπρίνε, η οποία αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες του νορβηγικού πρωταθλήματος. Το 2017, όταν ο Χάαλαντ προβιβαζόταν στην πρώτη ομάδα (αλλά αποτύγχανε να σκοράρει σε 16 αγώνες για τη 2η κατηγορία, η χειρότερη θητεία της καριέρας του), ο Τιάαλαντ αγωνιζόταν στην Κ13 του συλλόγου και άρχιζε να δείχνει το ταλέντο του στο σκοράρισμα.

Σε 7 αγώνες σημείωσε 19 τέρματα και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους προβιβάστηκε στην Κ14. Σε 9 αγώνες πέτυχε 16 τέρματα και αναπόφευκτα συνέχισε τη ραγδαία άνοδό του στην κλίμακα των τμημάτων υποδομής. Το 2019 τον βρήκε στην Κ15, όπου άρχισε να κάνει γνωστό το όνομά του και όχι πλέον ως ξάδερφος του Χάαλαντ. Σε 21 αγώνες της G15 Elite πέτυχε 29 τέρματα, με συνέπεια να κληθεί και για 3 αγώνες της Κ16 (3 γκολ), αλλά και για αγώνες της Κ19 (παρότι ήταν μόλις 15). Ήταν η πρώτη φορά που τα βρήκε σκούρα και σε 6 αγώνες πέτυχε μόλις δύο τέρματα. Παρ' όλα αυτά, αγωνίστηκε και μια φορά με τη 2η ομάδα της Μπρίνε, στην 3η κατηγορία του νορβηγικού πρωταθλήματος, χωρίς να σκοράρει.

Οι μέρες του ήταν... μετρημένες στη νοτιοδυτική Νορβηγία. Ύστερα από έναν αγώνα με την Κ16 τον περασμένο Μάρτιο (όπου σκόραρε μια φορά), η ποδοσφαιρική δράση διεκόπη λόγω κορονοϊού. Λίγες μέρες αφότου έγινε 16, ο Τιάαλαντ είχε 69 γκολ σε 48 επίσημους αγώνες στα τμήματα υποδομής της Μπρίνε. Λίγα χρόνια μετά τον ξάδερφό του, ήταν η ώρα να μετακομίσει στην κορυφαία ομάδα της εποχής στη χώρα, τη Μόλντε. "Επέλεξα τη Μόλντε επειδή έχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις. Ανυπομονώ για τη θητεία μου στον σύλλογο. Μίλησα με τον Έρλινγκ. Μου είπε ότι ήταν ένα καλό μέρος για να βελτιωθώ, όμως η επιλογή ήταν δική μου", δήλωσε στο 'VG'.

Πού υπερτερεί και πού υστερεί

Ο Χάαλαντ μεταγράφηκε στη Μόλντε τον Φεβρουάριο του 2017 για 100.000 ευρώ, όταν ήταν περίπου 16,5. Ο Τιάαλαντ μεταγράφηκε στη Μόλντε τον Ιούλιο του 2020, όταν ήταν περίπου 16,5. Ο Χάαλαντ είχε 41 γκολ σε 51 αγώνες με όλα τα τμήματα της Μπρίνε, από την Κ14 μέχρι την πρώτη ομάδα, ενώ ο Τιάαλαντ είχε περισσότερα γκολ σε λιγότερους αγώνες, αλλά από την Κ13 μέχρι την Κ19, χωρίς να αγωνιστεί με την αντρική ομάδα.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Χάαλαντ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρά μόνο δύο μήνες. Ο Τιάαλαντ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια διακοπή σχεδόν 1,5 έτους, η οποία, όμως, δεν φαίνεται να τον επηρέασε ιδιαίτερα στην ποδοσφαιρική εξέλιξή του.

Η επανεμφάνισή του στους αγωνιστικούς χώρους έγινε τον Ιούλιο του 2020 με την Κ16 της Μόλντε. Ύστερα από μόλις ένα παιχνίδι και παρότι δεν σκόραρε, κρίθηκε κατάλληλος να προβιβαστεί στην Κ19 μερικές μέρες αργότερα. Από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν στη Νορβηγία, ο Τιάαλαντ αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια και σκόραρε 7 φορές. Μπορεί να μην ήταν όλα τα ματς υψηλού επιπέδου (μόλις τα δύο αφορούσαν τη βασική ομάδα της Κ19 και τα υπόλοιπα τις ρεζέρβες της Κ19 και την Κ16), όμως έδειξε ότι μπορεί να βαδίσει στα βήματα του ξαδέρφου του, όσον αφορά στην επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Άλμπερτ Τιάαλαντ: Ο 17χρονος ξάδερφος του Χάαλαντ είναι πιο δεινός σκόρερ

Εξάλλου, ακόμα και ο Χάαλαντ δυσκολεύτηκε στα πρώτα παιχνίδια του στη Μόλντε. Αν και εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα από τη στιγμή που αποκτήθηκε, έπαιξε 3 παιχνίδια με την Κ19 το 2017 (1 γκολ) και 4 με τη Μόλντε 2 στην 3η κατηγορία (2 γκολ). Στα 20 παιχνίδια που έδωσε με την πρώτη ομάδα της Μόλντε σκόραρε μόλις 4 φορές (αν και πέτυχε γκολ στο ντεμπούτο του). Η καλύτερη σεζόν του Χάαλαντ στη Νορβηγία ήρθε το 2018, όταν από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο πέτυχε 12 γκολ σε 25 αγώνες της Eliteserien και 4 σε 5 αγώνες του Europa League. Αυτοί ήταν οι αριθμοί που τον έστειλαν στην Ζάλτσμπουργκ για 8.000.000.

Ο Τιάαλαντ μέχρι στιγμής έχει καλύτερους αριθμούς από τον Χάαλαντ, ωστόσο δεν έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο ανδρών. Όντας 17 ετών από τον Φεβρουάριο, αναμένει την ευκαιρία του με την έναρξη της νέας σεζόν, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου. Μέχρι τότε, αφήνει τα ΜΜΕ να υπολογίσουν όλα τα γκολ του, όπως προσπαθούν να κάνουν με τον ξάδερφό του. Παράλληλα, κοροϊδεύει τον έτερο ξάδερφό τους, Γιόναταν Μπράουτ Μπρούνες, ο οποίος είναι 20 ετών, αγωνίζεται στη Λίλεστρεμ, αλλά είναι... μέσος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK