Ανασκόπηση 2005

Η χαρά την οποία προσέφερε το 2004, έκανε πολλούς από εμάς να αναμένουμε με επιφυλακτικότητα το 2005. Να όμως που τα πράγματα που χαράζονται στις μνήμες, δεν οριοθετούνται από τον χρόνο αλλά από τους πρωταγωνιστές. Αναμφίβολα, το μπάσκετ έκλεψε τις καρδιές μας. Το contra.gr όμως γύρισε τον χρόνο πίσω για... όλους και σταχυολόγησε τις στιγμές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον. Καλή σας ανάγνωση...

Ανασκόπηση 2005


Επιμέλεια: Σταύρος Καραΐνδρος, Πάνος Κιαπεκάκης, Παντελής Λουκίδης, Γιάννης Ζωιτός, Νίκος Γιαννόπουλος, Χάρης Πατρικαρέας, Κώστας Μπράτσος, Νίκος Καλογήρου, Ανθή Κουτσουμπού

Η χαρά την οποία τόσο γενναιόδωρα προσέφερε το 2004, έκανε πολλούς από εμάς να αναμένουμε με επιφυλακτικότητα το 2005. Να όμως που τα πράγματα που χαράζονται στις μνήμες, ευχάριστα ή μη είναι η αλήθεια, δεν οριοθετούνται από τον χρόνο αλλά από τους πρωταγωνιστές.

Αναμφίβολα, το μπάσκετ έκλεψε τις καρδιές μας με την διπλή επιτυχία Ανδρών και Νέων. Το contra.gr όμως γύρισε τον χρόνο πίσω για... όλους και σταχυολόγησε τις στιγμές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον.

Καλή σας ανάγνωση...

(Κάντε κλικ σε κάθε link για να διαβάσετε το σχετικό θέμα ή για να μεταφερθείτε στην επόμενη σελίδα)


Κεφάλαιο 1ο: Τα ομαδικά αθλήματα

Μπάσκετ: Το δίμηνο των επιτυχιών

Δίχως αμφιβολία το 2005 ήταν η χρονιά του μπάσκετ! Οι... άνδρες του Παναγιώτη Γιαννάκη και τα... πιτσιρίκια του Μάνου Μανουσέλη φρόντισαν να αποδείξουν πως το ελληνικό μπάσκετ παραμένει κυρίαρχο στα πέρατα του κόσμου. Τόσο στη Σερβία, όσο και στην Αργεντινή, η ελληνική υπηρηφάνεια ξεχείλιζε από τα χρυσά και αργυρά μετάλλια που κατακτήθηκαν.

Α1: Ο Παναθηναϊκός και οι άλλοι...

Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα της Α1 επισφραγίστηκε με έναν ακόμη τίτλο το 2005. Το έβδομο πρωτάθλημα στα τελευταία 8 χρόνια και το τρίτο συνεχόμενο ήταν πράγματα αναμενόμενα για τους φίλους του μπάσκετ. Ιδιαιτέρως ευχάριστη ήταν και η παρουσία της ΑΕΚ του Φώτη Κατσικάρη. Απογοήτευση της χρονιάς χωρίς καμία αμφισβήτηση ήταν ο Ολυμπιακός.

Uleb: Ο άθλος του Μακεδονικού

Μόνο ως ένα από κατορθώματα των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας θα μπορούσε να παρομοιαστεί η εκπληκτική, όσο και μάλλον αναπάντεχη, πορεία του Μακεδονικού στο περσινό Uleb Cup. Ούτε οι πιο φανατικοί υποστηρικτές των Κοζανιτών θα ήταν σε θέση να φανταστούν πως στα τέλη Απριλίου, δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα, θα ταξίδευαν στο Βέλγιο για να υποστηρίξουν τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη κόντρα στη λιθουανική Λιέτουβος Ρίτας.

Ευρώπη: Η "βασίλισσα" Μακάμπι και οι λοιποί πρωταγωνιστές

" Το δύσκολο δεν είναι να βρεθείς στην κορυφή αλλά να κρατηθείς σ' αυτήν ". Το παραπάνω απόφθεγμα έγινε... μότο για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την ισόβια πρωταθλήτρια Ισραήλ, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Στη Ρεάλ Μαδρίτης το πρωτάθλημα Ισπανίας, στη Κλιμάμιο Μπολόνια αυτό της Ιταλίας.

ΝΒΑ: Επέστρεψαν στον θρόνο τους οι Spurs

Μετά το… διάλειμμα της σεζόν 2003-04, οι San Antonio Spurs επέστρεψαν στο θρόνο τους παίρνοντας τα σκήπτρα από τους κατόχους, Detroit Pistons. Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ ο τίτλος του Πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν πήγε σε χέρια μη Αμερικανού. Μετά τον Νιγηριανό, Hakeem Olajuwon (1993-94) ήταν η σειρά ενός Καναδού, του Steve Nash να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στη «χρυσή βίβλο» του πρωταθλήματος.


Α'Εθνική: "Ωραίοι" οι παραλίγο μοιραίοι

Το πρωτάθλημα που εξέπνευσε τον περασμένο Μάιο (26 του μηνός, ανήμερα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ), δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν η λίγκα των Πρωταθλητών Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός έκοψε πρώτος το νήμα για όγδοη φορά τις τελευταίες εννέα σεζόν, το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο μέχρι τέλους, ο κόσμος (στο μέτρο του λογικού) επέστρεψε στα γήπεδα και δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το αν χαμήλωσε ο πήχης ή όχι για να δούμε τρεις ομάδες να παλεύουν μέχρι την ύστατη στιγμή.

Εθνική Ελλάδος: Κάθε πέρσι και καλύτερα

Ενα χρόνο μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Εθνική ομάδα απέτυχε στον βασικό στόχο της: Να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2005 σημαδεύτηκε από την πορεία των πρωταθλητών Ευρώπης στα προκριματικά του Μουντιάλ, αλλά και από την παρθενική συμμετοχή στο κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι που μας πέρασε. Σημαδεύτηκε φυσικά και από την ανανέωση του συμβολαίου του Οτο Ρεχάγκελ.

Ο γύρος της Ευρώπης

Αλλαγή σκήπτρων (όχι πάντως συνώνυμη της έκπληξης) παρατηρήσαμε στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Στην Αγγλία, η ικανότητα του Ζοσέ Μουρίνιο, η ευρωστία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι παίκτες – «σκυλιά» έφεραν την Τσέλσι στην κορυφή, πενήντα χρόνια μετά το πρώτο και τελευταίο, μέχρι πρότινος, τρόπαιο των Λονδρέζων. Όσον αφορά στα ιταλικά δρώμενα, τα τελευταία χρόνια, αν δεν είναι η Μίλαν, είναι η Γιουβέντους. Μόνο στη Γαλλία τα πράγματα δεν αλλάζουν. Ο Πολ Λε Γκεν αποχώρησε από τη Λιόν αλλά προηγουμένως είχε φροντίσει να διαλύσει για ακόμη μία φορά τον ανταγωνισμό.

Η Λίβερπουλ και η... Τσέλσι της Ρωσίας

Το 2005, ελληνική ομάδα (Ολυμπιακός) κατέκτησε το νταμπλ στο ποδόσφαιρο, ο Πάπας απεβίωσε, ο Πρίγκιπας Κάρολος νυμφεύτηκε, η Ουαλία πήρε το εξαεθνές Κύπελλο του ράγκμπι και η πρωταθλήτρια Αγγλίας (Τσέλσι) νίκησε το συγκρότημα του Ράφα Μπενίτεθ στον τελικό του Λιγκ Καπ. Ήταν άραγε ποτέ δυνατόν η Λίβερπουλ να μην κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και να κάνει πέντε τα "Ιερά Δισκοπότηρα" στην τροπαιοθήκη της; Το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πάντα είχε χώρο για όσους δεν κατάφερναν να διακριθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ.Αυτό το δεδομένο εκμεταλλεύτηκε πλήρως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κατάφερε να χαρακτηρίσει τη χρονιά που φεύγει με την παρουσία της στον θεσμό.


Α1 Πόλο: Δέσποσαν οι "αυτοκράτορες"

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς…Αυτό ίσχυσε με λίγα λόγια στο περσινό πρωτάθλημα, το οποίο σημαδεύτηκε από τον «ξύπνημα» του Εθνικού και την συνέχιση της δυναστείας του Ολυμπιακού.

Βόλλεϋ: Απ'όλα τα καλά...

Μεγάλες στιγμές στον ελληνικό αθλητισμό πρόσφερε το βόλεϊ τη χρονιά που φεύγει με σημαδιακό μήνα τον Μάρτιο. Τον χορό των επιτυχιών άνοιξε ο Ολυμπιακός, ο οποίος συνόδευσε τον εορτασμό της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση του με την κατάκτηση του Top Teams Cup. Λίγες μέρες αργότερα, τα βλέμματα στράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και το κλειστό της Πυλαίας, εκεί όπου διεξήχθη το φάιναλ φορ του Champions League.Ο Ηρακλήςδεν κατάφερε ούτε στην τρίτη παρουσία του στο καρέ των καλύτερων να ανέβει στην κορυφή, μένοντας δεύτερος. Όσον αφορά στους εγχώριους τίτλους, κατέληξαν και οι δύο στην ίδια ομάδα με τον"γηραιό" να σαρώνει τα πάντα.

Χάντμπολ: Η χρονιά του Αθηναϊκού

Ως η χρονιά του Αθηναϊκού θα μείνει το 2005 στο…ημερολόγιο του ελληνικού χάντμπολ. Οι «λόρδοι» υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κρανάκη σάρωσαν τους εγχώριους τίτλους κατακτώντας το νταμπλ και έβαλαν έτσι στο παλμαρέ τους τα παρθενικά τρόπαια της ιστορίας τους.


Διαβάστε στη συνέχεια:
Κεφάλαιο 2ο: Το υγρό στοιχείο, τα κορίτσια του beach volley και η... επόμενη μέρα στον ελληνικό στίβο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK