Χόκευ επί Πάγου: Το "παρεξηγημένο" άθλημα

Χόκευ επί Πάγου: Το "παρεξηγημένο" άθλημα
Χαίρετε σε όλους,

Με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των αθλημάτων του Πάγου, πολλοί από σας έχετε ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Βέβαια κανένας σχεδόν από σας, με λίγες εξαιρέσεις, βρήκατε χρόνο να μάθετε για τα αθλήματα αυτά. Μπολσλεντ, Λουζ, κέρλιγκ, δεν ξέρω πολλά πράγματα αλλά ξέρω πολλά για ΧΟΚΕΥ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ. Και αυτό που μπορώ να σας πω ότι ΥΠΑΡΧΕΙ εδώ και πολλά χρόνια και αξίζει να έχει δικιά του Ομοσπονδία.

Φυσικά δεν υπάρχουν 25 σωματεία αλλά μόνο 10 και περίπου 300 παίχτες του Χόκευ στην Ελλάδα. Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς ότι ποτέ δεν υπήρξε κανονικές διαστάσεις παγοδρόμιο στην Ελλάδα, 10 ομάδες, με αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικό. Υπάρχουν και 15 περίπου γυναίκες. Με γεμίζει λύπη όμως το γεγονός ότι πολλοί από σας έχετε άγνοια για την ιστορία αυτή. Από την άλλη αναρωτιέμαι γιατί κανείς από σαν δεν έχει πλησιάσει τους αθλητές που έχουν κρατήσει το άθλημα ζωντανό στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια να μας ζητήσετε την γνώμη μας για τα γεγονότα. Να σας πω μόνο ότι από το 1993 και έπειτα το άθλημα συντηρείται από τους αθλητές.

Από το 2000 εως και το 2003 πληρώναμε 100 Ευρώ την προπόνηση για να κρατήσουμε ζωντανό το άθλημα. Έχουμε ταξιδέψει τα τελευταία 3 χρόνια στην Τσεχία 5 φορές για προετοιμασία. Και τα ταξίδια αυτά τα πληρώνουμε μόνοι μας. (Να σας πω μόνο ότι ανέρχεται το κόστος σε περίπου 700 Ευρώ το άτομο). Αυτές οι θυσίες δεν αξίζουν λίγο μελάνι;;

Παρακάτω σας παρουσιάζω μία Χρονολογική Ανασκόπηση του Ελληνικού Χόκευ επί Πάγου: (Έχει 20 χρόνια ιστορία)

§ 1984 Σχηματίζονται πέντε ομάδες - Δύο στην Αθήνα, μία στην Θεσσαλονίκη, μία στον Πειραιά και μία στην Χαλκίδα.
§ 1985 Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξάγεται στην Αθήνα στο Παγοδρόμιο του Μοσχάτου
§ 1987 Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών. Η Ελλάδα γίνεται το 37ο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χόκεϋ επί Πάγου - IIHF (International Ice Hockey Federation)
§ 1989 Το πρώτο επίσημο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γίνεται στον Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Συμμετέχουν πέντε ομάδες.
§ 1990 Πέντε ομάδες συμμετέχουν στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Συγκροτείτε η πρώτη Εθνική ομάδα Νέων και παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που γίνεται στην Γιουγκοσλαβία.
§ 1991 Η Εθνική Ομάδα Νέων παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που γίνεται στην Ιταλία.
§ 1992 Συγκροτείται η πρώτη Εθνική Ομάδα Αντρών και παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Νότιο Αφρική και κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο. Γίνεται η 3η ομάδα στην ιστορία του παγκόσμιου χόκευ (100 χρόνια ιστορία) που κατακτάει μετάλλιο στην πρώτη παρουσία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
§ 1993 Παρόλο την μεγάλη επιτυχία η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σταματάει την επιχορήγηση προς την Ομοσπονδία Παγοδρομιών. Η Εθνική Ομάδα αποσύρεται από το επόμενο Παγκόσμιο. (Αλλαγή εξουσίας στην χώρα)
§ 1995 Η Εθνική Ομάδα ξανασυγκροτείται και παίρνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στη Νότιο Αφρική.
§ 1996 Η Εθνική Ομάδα Νέων παίρνει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που γίνεται στη Βουλγαρία.
§ 1998 Η Εθνική Ομάδα Αντρών παίρνει μέρος στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στη Νότιο Αφρική. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξακολουθεί να απουσιάζει.
§ 1999 Η Εθνική Ομάδα Αντρών παίρνει μέρος στον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στη Νότιο Αφρική και πάλι. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξακολουθεί να απουσιάζει... Δυστυχώς!
§ 2000 Σταματούν οι προπονήσεις
§ 2001 Κλείνει οριστικά το Παγοδρόμιο του Μοσχάτου.
§ 2002 Ταξίδι στην Τσεχία για προετοιμασία με προσωπικά έξοδα.
§ 2003 Κλείνει το τελευταίο παγοδρόμιο στην Ελλάδα. Το Χόκευ επί Πάγου σιγά σιγά πεθαίνει.
§ 2004 Δεύτερο ταξίδι στην Τσεχία.
§ 2005 (16 Γενάρη) επιστροφή από άλλο ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
















* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας:

www.icehockey.gr/indexen.htm

Πιστεύω ότι λίγα αθλήματα στην Ελλάδα έχουν τέτοια ιστορία. Και ειδικά με τα τόσα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει. Αξίζει να ασχοληθείτε. Ειδικά τώρα που έχει πιο λαμπρό μέλλον το Χόκευ επί Πάγου.

Μετά τιμής

Δημήτρης Καλύβας

Αρχηγός Εθνικής Ομάδας

News 24/7

24MEDIA NETWORK