Ντένις Μαν, το πιο περιζήτητο λάθος της Μάντσεστερ Σίτι

Ο Μουρίνιο πήγε ως το Βουκουρέστι για να τον δει, ο Ποτσετίνο έστειλε scout για να τον "φακελώσει", οι Ρουμάνοι ελπίζουν πως βρήκαν τον νέο Χάτζι. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Ρόμα τρέχουν να διορθώσουν το λάθος που έκανε η Μάντσεστερ Σίτι με τον Ντένις Μαν, το wonderkid της Στεάουα.

Ντένις Μαν, το πιο περιζήτητο λάθος της Μάντσεστερ Σίτι

Ο Ντένις Μαν γεννήθηκε στο Βλαντιμιρέσκου της Ρουμανίας στις 26 Αυγούστου του 1998. Με τον πατέρα του, Κρίστιαν, να ασκεί την προπονητική το μέλλον του έμοιαζε προδιαγεγραμμένο.

Στην ηλικία των 7 ετών μπήκε στην Ακαδημία της Ατλέτικο Αράντ και πολύ γρήγορα απέκτησε την φήμη ενός μεγάλου ταλέντου σε εξαιρετικά μικρή ηλικία. Έτσι, το 2010 ταξίδεψε στην Αγγλία για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι και το δοκιμαστικό του ήταν σε ένα ματς με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Οι "πολίτες" δεν πίστεψαν στην προοπτική του, έτσι ο νεαρός Ντένις επέστρεψε άπραγος στην Ρουμανία για να συνεχίσει την προσπάθεια του. Μεταπήδησε στα τμήματα υποδομής της UTA Αράντ και το καλοκαίρι του 2015 πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα.

Στις 29 Αυγούστου, σε ηλικία 17 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στην ήττα με σκορ 1-2 από την Γκαζ Μετάν, σε παιχνίδι για την δεύτερη κατηγορία του ρουμάνικου πρωταθλήματος. Στις 25 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο Ντένις Μαν πέτυχε το παρθενικό του τέρμα στην εκτός έδρας νίκη με 4-0 επί της Μπιχόρ Οράντεα.

Τον Σεπτέμβρη του 2016, ο 18χρονος τότε εξτρέμ μπήκε στο ραντάρ του δαιμόνιου Τζίτζι Μπεκάλι που τον έφερε από την UTA Αράντ στην Στεάουα Βουκουρεστίου αντί 400.000 ευρώ. Ο Μαν υπέγραψε για ένα + πέντε χρόνια και η ρήτρα αποδέσμευσης του ορίστηκε στα 50 εκατ. ευρώ! Η πρώτη σεζόν του σε μια ομάδα με πίεση και απαιτήσεις ήταν δύσκολη και συνοδεύτηκε από μόλις 5 συμμετοχές (1 γκολ - 1 ασίστ, 321').

Η αγωνιστική περίοδος 2017-2018 ήταν αυτή που εδραίωσε τον Μαν στην Στεάουα. Με 10 γκολ και 8 ασίστ σε 37 συμμετοχές, ο πιτσιρικάς μπήκε για τα καλά στον χάρτη με τα σπουδαία ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η φήμη του απλώθηκε εκ νέου στα προηγμένα πρωταθλήματα της ηπείρου. Τον Γενάρη του 2018, η UEFA τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους 50 καλύτερους νέους παίκτες της Ευρώπης.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν, με τον Ντένις Μαν πλέον να βρίσκεται στα πλάνα και της εθνικής Ρουμανίας, ο Ζοζέ Μουρίνιο (ακόμη προπονητής της Μάντσεστερ Γ.) έκανε ταξίδι - αστραπή στο Βουκουρέστι για να τσεκάρει τον παίκτη στην αναμέτρηση με την Φινλανδία στο "Ilie Oana Stadium" της πόλης Πλοέστι.

"Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ρώτησε για τον Ντένις και τους είπα ότι θέλω 30 εκατ. ευρώ. Ξέρω πως δεν θα πληρώσουν ένα τέτοιο ποσό, αλλά ούτως ή άλλως ο παίκτης δεν είναι προς πώληση", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τζίτζι Μπεκάλι. Τον Ιούλιο, μαζί με τον συμπατριώτη του Ιάνις Χάτζι, ο Ντένις Μαν είχε προταθεί για το βραβείο του "Golden Boy" για το 2018.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Τζίτζι Μπεκάλι απέρριψε μια πρόταση ύψους 3 εκατ. ευρώ της Φενέρμπαχτσε για τον 20χρονο σήμερα εξτρέμ. Ξεκαθαρίζοντας πως θα χρειαστούν τα δεκαπλάσια χρήματα για όποιον θέλει να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή. Την ίδια χρονική περίοδο, ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο έστειλε scout της Τότεναμ στην Ρουμανία για να "φακελώσει" τον Ντένις Μαν ενόψει της θερινής καλοκαιρινής περιόδου.

Δεν τον χωρούν τα σύνορα

Ο Ντένις Μαν περιγράφεται ως ένας παίκτης με τρομακτική ταχύτητα στην σκέψη και τα πόδια, τεχνική πολύ υψηλού επιπέδου, με αέρινη ντρίμπλα, διορατικότητα και τακτική προσήλωση σε βαθμό που ξεπερνά την ηλικία του. Προσόν στο οποίο δίνουν την μέγιστη σημασία όσοι έχουν παρακολουθήσει τον αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό εν δράσει, θεωρώντας πως τον βοηθά να ξεχωρίζει κατά πολύ από τα υπόλοιπα ταλέντα της ηλικίας του. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, αλλά κυρίως αγωνίζεται με ανάποδο πόδι από δεξιά, σε ρόλο wide playmaker.

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει φτάσει τις 34 συμμετοχές (2693') με απολογισμό 9 γκολ και 6 ασίστ, ενώ συνολικά στην καριέρα του με την φανέλα της Στεάουα μετράει 22 γκολ και 15 ασίστ σε 90 εμφανίσεις (6238').

Πολύ δύσκολα θα συνεχίσει την καριέρα του εντός των συνόρων της Ρουμανίας και τη νέα σεζόν, καθώς πλέον είναι αρκετοί οι σύλλογοι που τον "λιγουρεύονται". Εκτός από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ που κυνηγούν το... λάθος της Μάντσεστερ Σίτι, είναι και η Ρόμα -κατόπιν προτροπής του Άντριαν Μούτου- που παίζει σοβαρά για την υπογραφή του παίκτη.

Το συμβόλαιο του Ντένις Μαν με την Στεάουα "τρέχει" ως τον Ιούνιο του 2022 και μπορεί ο Τζίτζι Μπεκάλι να μιλάει συνέχεια για ένα ποσό στα 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πιάτσα των ατζέντηδων γνωρίζει καλά πως η δουλειά μπορεί να γίνει με κάτι περισσότερο από τα μισά.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός είναι ξεκάθαρα μια από τις μεγάλες ελπίδες για την εθνική Ρουμανίας και σύντομα θα έχει την ευκαιρία να τεστάρει τις πραγματικές του ικανότητες στο υψηλότερο επίπεδο. Με τους Ρουμάνους να ψάχνουν εναγωνίως τον νέο Γκεόργκε Χάτζι, ευελπιστώντας να τον βρουν στο πρόσωπο του Ντένις Μαν.

Photo credits: AP Photo/Vadim Ghirda

News 24/7

24MEDIA NETWORK