Δημήτρης Σωτηρίου: Ο καλύτερος τερματοφύλακας που δεν ήξερες

Ο Δημήτρης Σωτηρίου είναι από τους αφανείς ήρωες του εφετινού ΟΦΗ και δικαίως διεκδικεί μία θέση στους MVP του πρωταθλήματος στο τέλος της σεζόν.

Ο Δημήτρης Σωτηρίου του ΟΦΗ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Άρη για τη Super League 2019-2020 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', Σάββατο 24 Απριλίου 2019
Ο Δημήτρης Σωτηρίου του ΟΦΗ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Άρη για τη Super League 2019-2020 στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', Σάββατο 24 Απριλίου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Ήταν η πρώτη μεταγραφή του ΟΦΗ στην επιστροφή στη Super League 1. Ήταν η πρώτη ανανέωση συμβολαίου μετά την περσινή, χιτσκοκική, παραμονή στην κατηγορία. Πιθανόν να είναι ο βασικός τερματοφύλακας στην επιστροφή του Ομίλου στην Ευρώπη.

Για όλες τις πρώτες φορές, ο Δημήτρης Σωτηρίου, περί ου ο λόγος, είναι εκεί. Πρώτη είναι κι η τρέχουσα σεζόν από τότε που πήρε μεταγραφή, που είναι ο αναντικατάστατος γκολκίπερ. Δεν έχασε τη θέση του ούτε όταν αποκτήθηκε ο Όσκαρ Γουάλι. Θεωρητικά, ο Ισπανός (με αγγλικές ρίζες) τερματοφύλακας είχε περισσότερες πιθανότητες για να πάρει τη φανέλα με το νο1. Άλλες εμπειρίες και παραστάσεις. Όχι, όμως, με αντίπαλο τον Σωτηρίου.

Ο εκ Βοιωτίας ορμώμενος 32χρονος τερματοφύλακας βρήκε την 'ποδοσφαιρική Ιθάκη' του στον ΟΦΗ και πολύ περισσότερο στην Κρήτη. Από τον Πανιώνιο και τον Φωστήρα στα πρώιμα χρόνια και την ΑΕΛ, από τον Εθνικό και την Κύπρο, στον Πλατανιά το 2015 και για μία διετία. Εκεί τον γνώρισε το ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας, μετρώντας γεμάτες χρονιές. Το 2017 στον Λεβαδειακό, όπου το πέρασμά του δεν άφησε κάτι και το 2018 για ένα νέο ξεκίνημα στον ΟΦΗ. Συνέπεσε με το νέο ξεκίνημα γενικότερα. Ο ΟΦΗ της λεγόμενης 'νέας εποχής' και ο Σωτηρίου του restart.

Μετράει 22 συμμετοχές, όπερ σημαίνει ότι εφέτος είναι ο βασικός 'φύλακας-άγγελος'. Το απόγευμα της Κυριακής στην Τούμπα έπιασε ένα πέναλτι (του οποίου το ριμπάουντ κατέληξε στα δίχτυα), 'κληρονόμησε' κι ένα σκίσιμο στο φρύδι στην προσπάθειά του για απόκρουση. Παλαιάς κοπής γκολκίπερ, λες και ξεπήδησε από τις προηγούμενες δεκαετίες. Από αυτούς που δεν φοβούνται να βάλουν τα χέρια τους στη 'φωτιά', να κάνουν την υπέρτατη θυσία για να προφυλάξουν το τέρμα τους.

Φέτος έχουν να το λένε στον ΟΦΗ. Ώριμος, δουλευταράς, προσγειωμένος. Και δεν είναι μόνο αυτή η βελτίωσή του. Με τον Γιώργο Σίμο δούλεψε περισσότερο τα πόδια του, να κάνει σωστές μεταβιβάσεις, να 'χτίζει' την πρώτη πάσα, το περιβόητο build up. Το δείχνουν οι αριθμοί του και το ποσοστό ευστοχίας. Το προσωπικό κίνητρο ήταν να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν έχει κάνει τα εξωπραγματικά παιχνίδια, αλλά είναι... εκνευριστικά σταθερός και -το βασικότερο- πρόκειται για τερματοφύλακα που ξέρεις ότι στη δύσκολη στιγμή θα είναι εκεί.

Ο ΟΦΗ από δαύτες έχει μπόλικες στο πρωτάθλημα. Είναι μία ομάδα που δεν φημίζεται για την άμυνά της, απόρροια της ποδοσφαιρικής νοοτροπίας της. Το 'νούμερο 1' είναι το γκολ. Αν γινόταν, θα υπήρχε σε μεγάλο χαρτί, κολλημένο σε κάθε γραφείο στο ΒΑΚ. Ο ΟΦΗ θέλει να γίνει -και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει- μία ομάδα που θα παράγει ευκαιρίες. Η άμυνα ακολουθεί. Αν βάλεις δύο γκολ, ας φας ένα. Ο Σωτηρίου έχει σώσει την ομάδα του σε πολλά παιχνίδια. Έχει κάνει επεμβάσεις για highlight, έχει κάνει τον κόσμο να αναφωνήσει από ανακούφιση. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει καταφέρει να βάλει το όνομά του στην 'ελίτ' των MVP της Super League 1 έως τώρα.

Η μοίρα του τερματοφύλακα είναι τέτοια που τον θυμόμαστε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία επέμβαση που θα κρίνει το ματς ή μία γκάφα που επίσης θα κρίνει το ματς. Στη γενικότερη απόδοση και εικόνα μέσα σε ένα πρωτάθλημα, ουδείς ασχολείται. Ούτε ο ίδιος ο Σωτηρίου ασχολείται. Δεν τον ενδιαφέρουν τα φλας της δημοσιότητας, δεν τον απασχολούν τα εγκωμιαστικά σχόλια. Ποδόσφαιρο, προπόνηση, οικογένεια. Το προσωπικό τρίπτυχο. Ακόμα και στην άσχημη βραδιά, όταν και όποτε αυτή προκύπτει, θα συνεχίσει τη δουλειά στο ΒΑΚ. Θα βάλει τα γάντα, θα πάρει την μπάλα, θα φύγει για τα αποδυτήρια μόνο όταν είναι σίγουρος με τον εαυτό του.

Μου έχει μείνει το μότο των επικεφαλής του ΟΦΗ. Εκτός από καλούς παίκτες, θέλουν και καλά παιδιά. Ο Σωτηρίου έχει και τα δύο, έχει όλο το πακέτο στον 'new age' ΟΦΗ. Στο τέλος της χρονιάς, όταν θα γίνει ο απολογισμός, ο Βοιωτός γκολκίπερ θα είναι στους διακριθέντες. Η ήρεμη δύναμη που δικαιώθηκε για την επιλογή του. Όχι γι' αυτήν του 2018 όταν πήγε στον ΟΦΗ, αλλά γι' αυτήν του 2019. Όταν αποφάσισε να ακολουθήσει νέα ρότα, να δουλέψει για την επόμενη μέρα και να γίνει βασικό μέλος του ΟΦΗ του μέλλοντος.

Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK