E-debate

E-debate

Λίγες ώρες απομένουν για τις εκλογές και το contra έδωσε το βήμα στους αναγνώστες του να ρωτήσουν τους δύο αρμόδιους των δύο μεγάλων κομμάτων για τα ευαίσθητα θέματα που απασχολούν το χώρο του αθλητισμού και ζητούν άμεση λύση από τις 8 Μαρτίου.

Ο Χρήστος Σμυρλής του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Ορφανός της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνοι Αθλητισμού των δύο μεγάλων κομμάτων , παίρνουν θέση στα ζητήματα που θίξατε.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Α. Σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, υπάρχει χαραγμένη στρατηγική για τον αθλητισμό. Σε κάποιες (π.χ. Αγγλία, Ιταλία κ.α.) έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα και σε άλλες (π.χ. Δανία, Νορβηγία κ.α.) ημιεπαγγελματικό. Στην Ελλάδα η στρατηγική αυτή είναι απούσα από τη στιγμή μάλιστα που η σχέση Πολιτείας – Αθλητισμού είναι άμεση. Ο μαζικός αθλητισμός παρακάμπτεται για την παραγωγή πρωταθλητών. Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι σας για τον ελληνικό αθλητισμό, όσον αφορά τη θέση του στην κοινωνία.

Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς: Προσωπικά, είμαι υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με τις θεσμοθετημένες δομές του, προϋποθέτουν την ανάπτυξη του αθλητισμού αλλά και του πρωταθλητισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός αθλητισμός και πρωταθλητισμός βρίσκεται στη κορυφή της δόξας του τα τελευταία 18 χρόνια, όταν μέχρι το 1981 η χώρα μας είχε να επιδείξει 8 Ολυμπιακά μετάλλια συνολικά και από το 1981 έως και το 2000 26 Ολυμπιακά μετάλλια!! Η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού θεωρώ ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας, γιατί αυτό προϋποθέτει και τον πρωταθλητισμό. Εξάλλου σήμερα υπάρχουν πάνω από 10.000 σωματεία όλων των ολυμπιακών και όχι μόνο αθλημάτων. Αυτό οφείλεται στη στήριξη της πολιτείας τόσο μέσω των υποδομών όσο και με σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το 1981 μέχρι σήμερα. Για την περαιτέρω ανάπτυξη όμως του μαζικού αθλητισμού, κρίνω απαραίτητο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να προχωρήσει σε αποκέντρωση της λειτουργίας της (περιφερειακή συγκρότηση).

Γιώργος Ορφανός: Η πρόοδός του είναι πρωταρχικό καθήκον για την πολιτεία και προαπαιτούμενο για την ανοδική πορεία συνολικά του αθλητισμού. Στο πρόγραμμα της ΝΔ για τον αθλητισμό που παρουσίασα στην Πάτρα στις 15-02-2004 κυρίαρχο ρόλο παίζει ο σχολικός, ο εργασιακός και ο ψυχαγωγικός αθλητισμός. Επίσης περιέχονται δράσεις για την στήριξη και ανάπτυξη του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες και η σύνδεση όλων αυτών με τον σωματειακό αθλητισμό, που τον θεωρούμε κύτταρο ανάπτυξης του αθλητισμού. Καθιερώνονται ειδικά κίνητρα για την στήριξη των τμημάτων υποδομής, συνδεδεμένα με την αθλητική συμπεριφορά και τις επιτυχίες των σωματείων. Ναι έχουμε όραμα για την πραγματική και όχι στα λόγια προώθηση του Ολυμπιακού ιδεώδους και θα διεκδικήσουμε έμπρακτα την ουσιαστική βελτίωση των αθλητικών υποδομών, ως απαραίτητο στοιχείο για την πρόοδο του αθλητισμού.

Β. Η βία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού με αποτέλεσμα τα γήπεδα να έχουν αδειάσει. Επιτροπές έχουν αποτύχει στο έργο τους, αλλά σπάνια ακούμε για παραιτήσεις ή απομακρύνσεις. Ποια στοιχεία πρέπει να έχει μία κυβέρνηση ώστε να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ποιο είναι το οργανόγραμμα σας για το συγκεκριμένο θέμα.

Γιώργος Ορφανός: Θα συμφωνούσα μαζί σας για τον ευκαιριακό χαρακτήρα των επιλογών της κυβέρνησης, η οποία κινούμενη καθαρά από εκλογική λογική ακόμη και σε μη προεκλογικές περιόδους δίνει αποσπασματικές λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε σε όσες επιλογές εκρίθησαν ότι δίνουν ορθή διέξοδο σε υπαρκτά προβλήματα. Θεωρεί όμως ότι μόνο μια συνολική πρόταση εξυγίανσης του χώρου του ποδοσφαίρου αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που το μαστίζουν την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κακούς οπαδούς, ανίκανους παράγοντες, αποτυχημένους διαιτητές και γενικά με όλους αυτούς που ευθύνονται για την αρνητική εικόνα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι και αλήθειες θα ακουσθούν και ρήξεις θα υπάρξουν και τομές θα γίνουν. Η παρουσία και το ειδικό ενδιαφέρον του Κ. Καραμανλή για τον αθλητισμό το εγγυάται.

-Είναι φανερό ότι το πλαίσιο λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητισμού έχει αγγίξει τα όριά του. Ανεξέλεγκτες καταστάσεις βίας μέσα και έξω από το γήπεδο, αντιπαραθέσεις οπαδών και πολλές φορές πόλεων, υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρίες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του Ν 2190/20 «περί ανωνύμων εταιριών» θα έπρεπε να είχαν κλείσει προ πολλού, η απομάκρυνση των θεατών από τα γήπεδα, η δημιουργία των φιλάθλων της πολυθρόνας, οι οπαδοί που λειτουργούν πολλές φορές ως προσωπικός στρατός του προέδρου, η αμφισβήτηση του νικητή και του τελικού αποτελέσματος, οι περιορισμένες πηγές εσόδων αποτελούν την αρνητική εικόνα του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα μας. Η δική μας οπτική είναι ότι η κυβέρνηση είτε για λόγους ανικανότητας είτε για λόγους πολιτικού κόστους απέφυγε την σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και αρκέσθηκε σε μεγαλόστομες διακηρύξεις περί κάθαρσης και οικονομικής εξυγίανσης του επαγγελματικού αθλητισμού.

Νόμοι που περιέχόυν αυστηρές διατάξεις μένουν κενό γράμμα, καθώς εκτελεστικές υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα ακόμη δεν έχουν εκδοθεί. Οι διατάξεις περί βίας και ντόπινγκ ελάχιστα εφαρμόζονται, η δε κατεύθυνση τους είναι συνήθως λανθασμένη, όπως η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδος, άνευ αποχρώντος λόγου, απόφαση που οδήγησε σε τραγελαφικές καταστάσεις. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού εξαρτάται:

-Από τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανάπτυξης των ΑΑΕ. -Από τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα και τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων εταιρειών. -Από την ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η εφαρμογή ενός δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα χαρακτηρίζεται: α) Από την ποιοτική αναβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. β) Τη σταθερή μείωση των εξόδων του επαγγελματικού αθλητισμού. γ) Τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής παραγωγής αθλητικού θεάματος.

Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς: Στα πλαίσια της καταπολέμησης του φαινομένου της βίας στα ελληνικά γήπεδα δημιουργήθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Πρέπει όμως η ΕΠΟ, η ΕΠΑΕ, οι ΠΑΕ και τα δικαιοδοτικά όργανα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων επιβάλλεται να λειτουργήσουν με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος σε όρους κοινωνίας και όχι χουλιγκανισμού. Δεν φταίει πάντα το κράτος και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν κάποιοι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου.

Θα πρέπει σε όλα να μπει ένα μέτρο. Ως προς το θέμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού τα όποια λάθη ή και παραλείψεις που έχουν παρατηρηθεί, δεν τα θεωρώ τόσο κρίσιμα ώστε να απαξιώνουμε το ρόλο της και κατ’ επέκταση να κάνουμε λόγο για παραιτήσεις ή απομακρύνσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οπαδός, είτε είναι χούλιγκαν είτε όχι, όταν προκαλείται αντιδρά. Όταν καλλιεργείται πολεμικό κλίμα από τους φορείς, δημιουργείται ψυχολογία στον φίλαθλο να προκαλέσει φθορές στο πρώτο σφύριγμα του διαιτητή ή στην πρώτη πρόκληση. Δεν αρκούν λοιπόν οι νόμοι και τα όργανα της Πολιτείας για να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα. Στην Ελλάδα, τα γήπεδα έχουν ακόμη κάγκελα 10-15 μέτρων. Στην Ευρώπη ο θεατής φθάνει σχεδόν στο χώρο του στίβου. Νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο συναινετικά. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν χωρά πολιτική σκοπιμότητα.

Γ. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραμένει ένας νοσηρός χώρος που υποθάλπει την βία και την λογιστική αναλγησία. Πώς θα αλλάξετε τις δομές και τις αρρωστημένες σχέσεις εξάρτησης στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Με τι κριτήρια να σας εμπιστευτούμε ότι έχετε το σθένος να τηρήσετε επιτέλους τους νόμους που διέπουν το χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς: Το ελληνικό ποδόσφαιρο οφείλει και μπορεί να βρει το δρόμο του. Βρίσκεται όμως ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Εγώ είμαι αυτός που ανέδειξε το θέμα του παρασκηνίου και της «παράγκας» το 1997 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές, και έχουμε επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν αντιληφθεί ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να λειτουργήσει με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις μιας υγιούς και σωστής ανώνυμης εταιρίας.

Θα πρέπει βέβαια να λάβουν υπόψη τους ότι πρόκειται για επιχειρήσεις θεάματος που αφορούν το πλέον λαϊκό και διαδεδομένο άθλημα στο κόσμο, που προϋποθέτει, εκτός από την υγιή επιχείρηση, και το σεβασμό στο ίδιο το άθλημα και τους φιλάθλους. Οπωσδήποτε σημαντική παράμετρος εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αποτελέσει ο σεβασμός, τόσο από τις μεγάλες ΠΑΕ όσο και από τις μικρότερες, του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο έχει ψηφιστεί και οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε. Τόσο η ΕΠΑΕ, η οποία είναι ο αρμόδιος φορέας εκπροσώπησης των ανωνύμων εταιρειών, όσο και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι θεσμοί και οι δομές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Εάν η ΕΠΑΕ και η ΕΠΟ κρίνουν σκόπιμο να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες θα δημιουργούν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης στα ζητήματα της βίας, στα κακώς κείμενα της ελληνικής διαιτησίας, στη σχέση των ανωνύμων εταιρειών και ερασιτεχνικών φορέων κ.α., οφείλουμε να τις συζητήσουμε. Είναι χρέος και ευθύνη όλων να αναβαθμίσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γιώργος Ορφανός: Η απομάκρυνση των φιλάθλων από τα γήπεδα είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης αποτυχίας της κυβέρνησης και των επικεφαλής αθλητικών οργάνων όπως η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ, να επιβάλλουν κανόνες που να εφαρμόζονται, να δημιουργήσουν την εικόνα της ισονομίας στην απονομή δικαιοσύνης στους διαγωνιζομένους, να καταστείλει τα φαινόμενα βίας, να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής εξυγίανσης και τελικά να δώσει ώθηση στην άνοδο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η εφαρμογή

1. Ενός μακροχρόνιου προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης των ΑΑΕ

2. Η ουσιαστική απαγόρευση της πολυϊδιοκτησίας

3. Η εισαγωγή διαδικασιών ελέγχου της οικονομικής θέσης των ΑΑΕ και η κατάθεση επιχειρηματικού σχεδίου σε περίπτωση μεταβίβασης των μετοχών

4. Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών

5. Η δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαιτησίας για τα ομαδικά αθλήματα

6. Η εφαρμογή των διατάξεων για την καταστολή της βίας με τα απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα

7. Ο άμεσος έλεγχος της φαρμακοδιέγερσης και κυρίως αυτός της παραγωγής, κατοχής και διακίνησης σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες. Είμαστε βέβαιοι ότι μετά την 7η Μαρτίου, ανοίγει μια νέα σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό, με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας

Δ. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι το μεγαλύτερο Project που έχει αναλάβει ποτέ η χώρα μας. Η επιτυχία της διοργάνωσης είναι μία πρόκληση που αναλογεί στις ικανότητες των Ελλήνων. Πώς όμως θα χειριστείτε τις υποδομές, την τεχνογνωσία και το δημοσιονομικό χρέος που θα κληρονομήσουμε.

Γιώργος Ορφανός: Η Νέα Δημοκρατία και ο υπογραφόμενος εγκαίρως έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, όταν μιλούσαμε για σωστό προγραμματισμό και εκ των προτέρων μελέτη των τελικών χρήσεων. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ουδόλως σχεδίασε τις αθλητικές υποδομές με γνώμονα και τις μεταολυμπιακές χρήσεις.

Αποτέλεσμα, η Ελλάδα να μην σχεδιάσει και εκτελέσει αυτοχρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα έργα και να γίνει η μοναδική χώρα που ο ολυμπιακός προϋπολογισμός εξυπηρετήθηκε από κρατικά χρήματα, εκτός της τέως Σοβιετικής Ένωσης (Ολυμπιακοί Μόσχας).

Το χειρότερο απ΄ όλα όμως είναι το υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που καλείται πλέον να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει στην χρήση τους κυρίως ως εγκαταστάσεις που θα προάγουν και θα αναδεικνύουν την αθλητική δραστηριότητα, προτείνει ένα μοντέλο που θα συνδυάζει την αθλητική δραστηριότητα, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις εκθεσιακές απαιτήσεις και τις ευρύτερες ανάγκες των κατοίκων της κάθε περιοχής, με την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα χρηματοδοτεί τη συντήρησή τους.

Χρήστος Σμυρλής – Λιακατάς: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σταθμό στην δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, δημιουργούν και εκσυγχρονίζουν υποδομές σε όλη τη χώρα, και δεν μιλάμε μόνο για αθλητικές υποδομές, δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Το 95% του προϋπολογισμού αντιστοιχεί σε έργα που έχουν σημαντική μεταολυμπιακή χρησιμότητα. H αναπτυξιακή επίδραση των Αγώνων δεν περιορίζεται στις φάσεις προετοιμασίας και διεξαγωγής των αγώνων, αλλά θα έχει θετική επίδραση και κατά την περίοδο μετά το πέρας των αγώνων. Όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες, που έχουν συνταχθεί και αφορούν τα οικονομικά και το μάνατζμεντ των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγούν σε μια οικονομική δυναμική σημαντική μέχρι το 2010 αυξάνοντας το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,3% το 2004 και κατά 0,4% το χρόνο μέχρι το 2010.

Ως προς τις αθλητικές υποδομές, αυτές θα αξιοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό τόσο μέσα από τη διοργάνωση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων όσο και με την προώθηση των μαζικών προγραμμάτων αθλητισμού τόσο από πλευράς αθλητικών ομοσπονδιών και των διοικήσεών τους όσο και της ΓΓΑ αλλά και των τοπικών μας κοινωνιών.

Εξίσου σημαντική και η συνδρομή των Δήμων στην αναπτυξιακή επίδραση των Αγώνων με την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων. Για παράδειγμα μπορώ να αναφέρω το κέντρο του καγιάκ το οποίο δημιουργεί τις δυνατότητες και τις προοπτικές θέσεων εργασιών όχι μόνο από τις διεθνείς διοργανώσεις αλλά και από την τουριστική αξιοποίησή του ως χώρου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι επιβαρύνουν τη χώρα μας αλλά αντιθέτως προϋποθέτουν ανάπτυξη, σημαντικά οικονομικά οφέλη και οπωσδήποτε απασχόληση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK