Εργοτέλης-Καστοριά
όπως Νουμάνθια-Εσπανιόλ

Εργοτέλης-Καστοριά<br>όπως Νουμάνθια-Εσπανιόλ
Εκστασιασμένος παρατηρούσα το πρόσφατο παραλήρημα κάποιων συμ-φιλάθλων μου του Ολυμπιακού εναντίον του Μπάγεβιτς και επιτέλους επιβεβαιώθηκε κάποια σκέψη που ωρίμαζε το τελευταίο καιρό στο μυαλό μου. Ότι ο Ολυμπιακός είναι η Μπαρτσελόνα της Ελλάδος! Κοινό σημείο, η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού (~30%) φιλάθλων με πανεπιστημιακή κατάρτιση “Football strategy & Team management - administration” , αυτού ακριβώς καλα καταλάβατε που έχουν κοπεί και μείνει ανεξεταστέοι ο Lipi και ο Capelo.

Και εξηγούμαι. Όπως κάθε υγιώς (όχι πάντα βέβαια εξομολογούμαι) σκεπτόμενος Ολυμπιακός -και ευτυχώς είμαστε οι περισσότεροι- μας ενδιαφέρει η Ευρωπαική διάκριση της ομάδας μας, επιτέλους. Χωρίς να είμαι υπερβολικός θα προτιμούσα ακόμα και στη Β-Εθνική να υποβιβαστούμε αρκεί να δώ την ομάδα μου να φτάσει κάποτε στα ημιτελικά του UEFA, και μετά θα έκανα και όνειρα για CL. Θα προτιμούσα να χάσουμε με 5 γκόλ διαφορά από τον Παναθηναικό, την ΑΕΚ ή τον ΠΑΟΚ και ας είχα κάποτε την ομάδα που είδαμε φέτος στην Ευρώπη (η παλιά επί Μπλαχίν). Μία ομάδα που αντιμέτωπη με ομάδες αξιολογότατες τερμάτισε τρίτη στο Champions League, όντως με υψηλότερη βαθμολογία των 5 ομάδων που τερμάτισαν δεύτερες. Εκτός αυτού συνεχίζει πρώτη στο Πρωτάθλημα, συνεχίζει στο Κύπελλο και υπεράνω αυτών πέρασε και στους 16 του UEFA.
Και όμως ο Μπάγεβιτς ευθύνεται γιατί δεν είμαστε Real Madrid ή Chelsea επι του παρόντος.

ΗΜΑΡΤΟΝ, αυτή η Ελληνική Μισαλλοδοξία πρέπει να είναι φωλιασμένη στα γονίδια μας, γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά οι ξένοι να μας έχουν στο επίπεδο λίγο καλύτεrο των Τούρκων και εμείς να θεωρούμε ότι είμαστε οι αρχιμηχανικοόι της NASA! Στην Ευρώπη όλοι να ξέρουν και να σέβονται τον Παναθηναικό, και για τον Ολυμπιακό να ξέρουν αν παίζει κανας παικτης τύπου Rivaldo και αυτό είναι. Μπορεί να είμαστε και σε κανένα Trivial Pursuit ως ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη άμυνα της Ευρώπης κατά τους φιλάθλους του Ολυμπιακού (προφανής η απάντηση).

Όταν ο Μπάγεβιτς απομακρύνθηκε πριν 3-4 χρόνια ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν η σωστή κίνηση, γιατί είχα αισθανθεί ότι ήταν πεπερασμένων δυνατοτήτων και κατώτερος του Μπλαχίν, κατ’ εμέ. Με ενοχλούσε η εμπάθεια του προς τον Καραπιάλη (κάθε πρωτάθλημα δεν τον ξεκινούσε και αυτός μετά μας έδινε το Πρωτάθλημα) και προπαντός η ανικανότητα του να φτιάξει άμυνα για Ευρώπη (στην Ελλάδα το κόλπο του Κόκκαλη με τους επόπτες, που έβλεπαν όλα των άλλων offside και τα δικά μας πάντα κανονικά, πρόσδιδε εφησυχασμό και ικανοποίηση στους εθελοτυφλούντες Ολυμπιακάρες).

Φέτος με δυσπιστία τον περίμενα το ομολογώ, αλλά ειλκρινά με έχει εκπλήξει και με έκανε να καταλάβω και τα γιατί των προηγούμενων αδυναμιών του (αγορά παικτών από τη διοίκηση για την εξέδρα και προς τέρψη των 30% ειδημόνων του ποδοσφαίρου).

Με εξαίρεση τη χρησιμοποίηση του Οκκά (κάποια χούγια δεν κόβονται, έλεγε η γιαγιά μου) δεν μπορώ να του προσάψω τίποτα, αν και θα το ήθελα ως εκδίκηση για τις σφαλιάρες τύπου Molde.

'Η άμυνα? Τις περισσότερες φορές, ως Εθνική Ελλάδος. Κατοχή της μπάλας? Σε ποιο παιχνίδι πλήν του Liverpool ο Ολυμπιακός περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, ας μου πεί κάποιος. Διαχείριση βεντετών? Η ελαστικότητα του και υπομονή του είναι αξιοθαύμαστη, αυτή τη χρονιά. Εν ολίγοις, ένας Ευρωπαϊκός Ολυμπιακός με αρκετή δόση σταθερότητας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Ποιος από εμάς άραγε, εάν είμαστε ποδοσφαιριστές, θα μας έκανε η καρδιά να παίξουμε στο Ελληνικό πρωτάθλημα του κυρίου Μπέου μετά την Ευρωπαική περιπέτεια???

Ένας Ολυμπιακός που μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος, αλλά μ’ έναν προπονητή που θα μείνει για κάποια χρόνια και θα ολοκληρώσει το έργο του (δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι του Μπάγεβιτς).

Δυστυχώς τέτοιος προπονητής δεν πρόκειται να στερειώσει στον Ολυμπιακό, γιατί οι φίλαθλοί του (30%) ανεξαρτήτου επαγγέλματος βιώνουν κάποια μετεμψύχωση φιλάθλου της Barcelona και νομίζουν ότι κατέχουν διπλώματα προπονητή ποδοσφαίρου, απαιτώντας την απόλυση του Χ προπονητή μετά από ισοπαλία με τη Ψ επαρχιακή ομάδα ή γιατί νικήσαμε τον Παναθηναικό με λιγότερο απο τρια γκολ διαφορά.

Προτείνω, όλοι αυτοί οι φίλαθλοι να μεταφερθούν για ψυχοθεραπεία στην Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα με τα των εκεί Καταλανών alter ego τους, ώστε να αποκεφαλίσουν από κοινού τον Rijkaard, που οσμίζομαι να επέρχεται, μετά δε και τον επικείμενο αποκλεισμό τους από το CL την άλλη εβδομάδα και εφόσον η Real πλησιάσε κι άλλο στο πρωτάθλημα.

Επιστρέφοντας οδικά από το Sochaux, και αναλογιζόμενος τους Mourinho αρχιπροπονητές συμ-φιλάθλους μου Oλυμπιακούς, το ήξερα ότι εάν δεν ταπεινώσουμε τη Newcastle με 2 γκόλ στο γηπεδό της, θα περιμένω να τους δώ να αυτό-ικανοποιούνται μαζί με τον Αλέφαντο σηκώνοντας τη κούπα το Μάιο.

ΕΛΕΟΣ πατέρα, γιατί μ’έκανες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ?

News 24/7

24MEDIA NETWORK