Φόρμουλα 1:
Tο θέαμα που είναι;

Φόρμουλα 1:<br>Tο θέαμα που είναι;
Ξεκινώντας το φετινό πρωτάθλημα όλοι είχαμε προσδοκίες για ένα όμορφο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, σε αντίθεση με όσα παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, με τη Ferrari να τρέχει μόνη της και όλους τους υπόλοιπους να προσπαθούν για ένα καλό πλασάρισμα πίσω της.

Έχοντας λοιπόν ήδη περάσει δυο grand prix, με τη Ferrari να είναι αυτή μέχρι στιγμής ο φτωχός συγγενής, θα έπρεπε όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο ανταγωνισμού και το θέαμα. Ποιο θέαμα;

Ποιο κουραστικά μονότονο θέαμα δεν έχουμε παρακολουθήσει σε επίπεδο F1 μέχρι σήμερα. Όπως ξεκινάνε τα μονοθέσια έτσι τελειώνουν. Καμία διάθεση για προσπέρασμα, καμία διάθεση να πιέσουμε τον μπροστινό αφού πρέπει να προσέξουμε τη μηχανή και τα λάστιχα. Από αφέλεια απλά ρωτάω αν υπάρχει περίπτωση φέτος κάποιος να προσπεράσει στο τέλος μιας μεγάλης ευθείας ρισκάροντας να φθείρει τα ελαστικά του και να χάσει τον αγώνα. Οι μόνες αλλαγές στην κατάταξη κατά τη διάρκεια του αγώνα προκύπτουν από προσπεράσματα μες τα pit και από εγκαταλείψεις.

Από την άλλη, ένα από τα πιο θεαματικά και αγωνιώδη κομμάτια του αγώνα (τα pit stop) είναι πλέον μια διαδικασία "πετάγομαι μια στιγμή να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητο και έρχομαι". Καμία αγωνία κανένα άγχος. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά αν αστοχήσει κάποιο ελαστικό είσαι υποχρεωμένος να αλλάξεις μόνο αυτό το ελαστικό! Για ποιο λόγο; Για να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός; Μα ήδη ο οδηγός έχει χάσει χρόνο μέχρι να φτάσει στα pit (αν φτάσει), έχει κάνει ένα pit stop που του κοστίζει περίπου 25-30 sec και δεν μπορεί να βάλει και καύσιμα.

Γιατί λοιπόν να πρέπει να τρέχει με ένα λάστιχο διαφορετικό από τα άλλα; Το παραμύθι με τα ελαστικά προσπάθησε η FIA να το περάσει και πέρυσι αλλά μόλις έπιασε βροχή σε έναν αγώνα και φεύγαν όλοι δεξιά και αριστερά έτρεχε για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Λυπάμαι γιατί ένας από τους σημαντικότερους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού αντιμετωπίζεται από τους ίδιους τους διοργανωτές με τόση προχειρότητα και ερασιτεχνισμό. Λυπάμαι επίσης γιατί έσπευσα να αγοράσω εισιτήρια για την καινούρια πίστα στην Κωνσταντινούπολη και όπως είναι τα πράγματα μέχρι στιγμής το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι θα ζήσω την ατμόσφαιρα και θα πάω διακοπές...

Ελπίζω μέχρι τότε να έχει αλλάξει η κατάσταση και να απολαύσαμε και λίγο θέαμα........

Δημήτρης Τσαρούχης

News 24/7

24MEDIA NETWORK