"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου 1979, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα πραγματοποίησε το πολυπόθητο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκό σε εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στον Πανιώνιο. Το Contra.gr μίλησε μαζί του και "αλίευσε" άγνωστες πτυχές εκείνης της περιόδου.

"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)

Του Μάνου Ανδρουλάκη

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να φέρει τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στην Ελλάδα από το 1975, όταν ο 21χρονος τότε άσος έδειχνε το μεγάλο του ταλέντο στα γήπεδα της Αργεντινής.

Αρχικά, όμως, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" το Φεβρουάριο του 2003, ο νεαρός μεσοεπιθετικός βίωσε δύσκολες καταστάσεις: "Το τετράμηνο που ακολούθησε μέχρι το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ήταν μαρτυρικό και αναφέρομαι στη συμπεριφορά των ανθρώπων του Παναθηναϊκού. Η διοίκηση δεν πλήρωνε ούτε καν το ξενοδοχείο μου, αρχικά το Νίνα Παλάς και στη συνέχεια το Σεντ Τζορτζ. Όπως ήταν φυσικό με έδιωξαν από τα ξενοδοχεία.

Με παίρνει ο Μαντζαβελάκης και μου λέει να μείνω σ' ένα διαμερισματάκι δίπλα στο γραφείο του. Είχε συνδέσει όμως τα τηλέφωνα και όποτε χτυπούσαν στο γραφείο του ξεσήκωναν κι εμένα στο διαμέρισμα. Είχα τρελαθεί. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ χτυπούσαν τηλέφωνα. Με παίρνουν από εκεί και με πηγαίνουν σε ένα διαμέρισμα στο Γουδί, οδός Παπαναστασίου. Μπαίνω μέσα και βλέπω έναν άδειο χώρο, δεν είχε ούτε μία καρέκλα. Με λυπήθηκε ο Ζαβραδινός και μου έφερε ένα κρεβάτι από το σπίτι του.

"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα με τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο

Παίζουμε φιλικό στα Σκόπια κόντρα στη Βαρντάρ και τραυματίζομαι στον αστράγαλο. Ήταν Σάββατο και την Τετάρτη θα εμφανιζόμουν πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ένα φιλικό με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Με περιλαβαίνει ο φυσιοθεραπευτής του Παναθηναϊκού, κάποιος Χριστοδούλου, αλλά με δόλιο τρόπο για να εξυπηρετήσει άλλους μου κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Επί μέρες, αντί να μου βάζει πάγο στο πόδι μου έβαζε παραφίνη και ζεστό νερό. Πρήστηκε ο αστράγαλος και έμεινα ένα μήνα έξω".

Τελικά, κάποια στιγμή ο ταμίας των Νιούελς Ολντ Μπόις εμφανίστηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου και από τη στιγμή που δεν προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ομάδων, πήρε τον Ρότσα και επέστρεψαν στην Αργεντινή, όπου έκανε σπουδαία καριέρα στην Νιούελς και πέρασε από την Μπόκα Τζούνιορς.

"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)

Στα αποδυτήρια με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη

Τον Δεκέμβριο του 1979, ο 25χρονος πλέον Αργεντινός συνομίλησε με δύο ανθρώπους του Παναθηναϊκού στην πατρίδα του, ενημερώθηκε ότι η διοίκηση βρίσκεται στα στιβαρά χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πείστηκε να επιστρέψει.

Εγγεγραμμένος στα μητρώα του δήμου Αιγάλεω με το όνομα Γιάννης Μπουμπλής, απέμενε ένα χαρτί από την Αργεντινή όπου ήρθε με τέλεξ και με γοργές κινήσεις εκδόθηκε το δελτίο του.

Ο ίδιος εξιστορεί την εμπειρία του στο Contra.gr: "Έπαιξα το τελευταίο μου ματς με την Μπόκα Τζούνιορς στις 30 Νοεμβρίου. Στις 8 Δεκεμβρίου ήρθα στην Αθήνα για να υπογράψω, επέστρεψα στην Αργεντινή και στις 21 Δεκεμβρίου, απογευματάκι ήταν, ξαναγύρισα στην Αθήνα. Η οικογένειά μου έμεινε σε ένα ξενοδοχείο στην πλατεία Μαβίλη -τότε τα παιδιά μου ήταν μικρά- κι εμένα με πήγαν στο ξενοδοχείο της ομάδας στην Νέα Μάκρη. Ο Βαρδινογιάννης με παρακάλεσε να μείνω με την υπόλοιπη ομάδα το βράδυ και μου είπε 'μην ανησυχείς, θα φροντίσουμε την οικογένειά σου, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα'. Κι έμεινα".

"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)

Το σχετικό πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς

Τι έγινε την επόμενη ημέρα; "Στις 22 Δεκεμβρίου η ομάδα είχε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή. Ήρθε η οικογένειά μου, τα παιδιά πήραν δώρα, κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουμε. ' Κάτσε και σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο για να εγκλιματιστείς και με την ομάδα', με παρακάλεσε ο πρόεδρος. Το δέχθηκα (γέλια)".

Πριν από ακριβώς 35 χρόνια και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου 1979, ο "Γιάννης Μπουμπλής" πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ένα ματς με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη.

Πάμε στην ημέρα του αγώνα: "Την Κυριακή το πρωί, την ημέρα δηλαδή του ματς, ο πρόεδρος μου ζήτησε να παίξω για λίγα λεπτά. 'Πρόεδρε', του λέω, 'έχω 20 μέρες να κάνω προπόνηση και προέρχομαι από δύο ταξίδια. Είμαι πτώμα' . Εγώ είχα κάνει μία υποτυπώδης προπόνηση και σημειωτέον ότι τότε τα ταξίδια είχαν πολύ περισσότερη ταλαιπωρία, έκανες ας πούμε 20 ώρες να έρθεις από την Αργεντινή στην Ελλάδα. Γι' αυτό δεν δέχομαι αυτά που λένε τώρα, ότι ο παίκτης χρειάζεται κάποιες εβδομάδες προσαρμογής κτλ".

"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)

"Φόρτσα-Ρότσα-Μπουμπλής": Ο "Ινδιάνος" μιλά στο Contra.gr για το ντεμπούτο του (PHOTOS+VIDEOS)
INTIME SPORTS

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού παίρνουν θέση στην υπόθεση "Μπουμπλής"

Ο πρόεδρος τι σας απάντησε; "Μου λέει 'θα παίξεις λίγο στο τέλος' . Τελικά, μου ανακοίνωσαν ότι θα παίξω από την αρχή! Ανεβαίνουμε στο πούλμαν και κάποια στιγμή περνάμε το γήπεδό μας. Λέω 'που πάμε;' Μου εξήγησαν ότι δεν παίζουμε εντός. Εγώ δεν το ήξερα!"

Από το ματς θυμάστε πράγματα; "Αν θυμάμαι, λέει; Το γήπεδο ήταν άθλιο. Ο κόσμος δεν με θυμόταν από το πρώτο ταξίδι μου στην Ελλάδα. Καλούτσικος ήμουν. Είχα παίξει στο κέντρο και μάλιστα είχα βγάλει μια ασίστ (σ.σ. στο πρώτο γκολ με σκόρερ τον Κουρόπουλο. Το ματς έληξε 2-2). Αγωνίστηκα κοντά στον Κατσιάκο, πιο μπροστά ήταν ο Κουρόπουλος... Ο πρόεδρος ήταν χαρούμενος, αλλά θεωρώ ότι αυτή η καλή απόδοση έγινε κατά τύχη. 'Δεν θα αντέξω', του είπα. 'Όσο αντέξεις', μου είπε. Σκεφτείτε ότι μετά το ματς κοιμόμουν δυο μέρες σερί!"

Τελικά, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα άντεξε. Κι έγινε μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Ο ίδιος εξηγεί από που άντλησε κι εξακολουθεί να αντλεί δύναμη: "Ίσως να ακουστεί λίγο -πώς να το πω- απλοϊκό, αλλά πιστεύω ότι οδηγούμαι από μία ανώτερη δύναμη. Σκεφτείτε ότι τότε οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είχαν ταξιδέψει στην Αργεντινή για να κλείσουν έναν παίκτη της Τσακαρίτα. Ήρθαν στο γήπεδο, είδαν το παιχνίδι που χάσαμε 3-0 και αντί να κλείσουν εκείνον, ζήτησαν εμένα! Πόσο καλά να τα είχα πάει σε ένα ματς που χάσαμε 3-0;"

Σπάνιο video: Ο Ρότσα τραγουδά, ο Διονύσης Σαββόπουλος τον... μποϊκοτάρει και ο Νίκος Καρβέλας παίζει πιάνο

Ο "Ινδιάνος" έμεινε στις καρδιές όλων των φίλων του Παναθηναϊκού για την πολύτιμη συνεισφορά του στις τρομερές διακρίσεις της δεκαετίας του 1980 και την ανεπανάληπτη τριπλέτα με τους Βέλιμιρ Ζάετς-Δημήτρη Σαραβάκο.

Οι υγιείς Έλληνες φίλαθλοι διαπίστωσαν γρήγορα ότι ο Ρότσα δεν είχε καμία ευθύνη στην υπόθεση "Μπουμπλής" και τον έκαναν να αισθανθεί σαν στο σπίτι του. Ο ίδιος λέει σχετικά: "Εμένα αυτό που με ενδιέφερε ήταν να με εκτιμούν πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως ποδοσφαιριστή. Δέχομαι την αγάπη του κόσμου στο σούπερ μάρκετ, στο δρόμο..."

Μερικά χρόνια μετά από την απόσυρσή του, ο Αργεντινός οδήγησε ως προπονητής τον Παναθηναϊκό στην ημιτελική φάση του Champions League και μία ανάσα πριν από τον τελικό. Ένας ακόμη λόγος για να γραφτεί το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του "τριφυλλιού". Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία...

Δείτε ένα video-αφιέρωμα στον Ρότσα

News 24/7

24MEDIA NETWORK