"Γαλανόλευκη" ραψωδία

"Γαλανόλευκη" ραψωδία
Το πιο ωραίο δώρο μας έκαναν λίγους μήνες πριν το μεγάλο ραντεβού της Ελλάδας, οι αθλητές και οι αθλήτριες μας, οι οποίοι ταξίδεψαν στην πανέμορφη Βουδαπέστη και φρόντισαν για τα καλά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο 10ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, η αυλαία του οποίου έπεσε το βράδυ της Κυριακής. Ομως σε αυτό το μεγάλο χειμωνιάτικο ραντεβού, κυριολεκτικά το μήνυμα του κλασικού αθλητισμού ήταν παραπάνω από βροντερό, καθώς οι συγκινήσεις και το υψηλού επιπέδου θέαμα έδωσαν και με το παραπάνω το παρόν. Ετσι εκτός από τις "γαλανόλευκες" επιτυχίες, που μεταφράζονται σε μετάλλια, Εθνικά ρεκόρ, φιναλίστ σε τελικούς, υπήρξαν και οι εξαιρετικές εμφανίσεις των μεγάλων αστεριών του στίβου. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις άσχημες στιγμές μας που μεταφράζονται από τη μία μεριά σε ατυχίες και από την άλλη σε μη εκπλήρωση των προσδοκιών μας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και αυτή δεν θα μπορούσε παρά να αφορά τα δύο παιδιά μας που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Την αρχή στις "μελωδίες" ελληνικής προέλευσης έκανε την Παρασκευή ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει την πολύ καλή του φόρμα με ένα χάλκινο μετάλλιο στα 60μ. Ο έμπειρος σπρίντερ μας πέρασε ...αέρα τόσο από τα προκριματικά που τερμάτισε πρώτος, όσο και από την ημιτελική σειρά του αποσπώντας τη δεύτερη θέση. Στον μεγάλο τελικό ο πρωταθλητής μας έδειξε για τα καλά τα "δόντια" του, και στεκόμενος στο ύψος του, πέρασε τρίτος την γραμμή του τερματισμού σε χρόνο 6.54. Την επιτυχία του φαίνεται πως ...ζήλεψε η Πηγή Δεβετζή, η οποία φρόντισε με την σειρά της να μας κάνει υπερήφανους. Στον προκριματικό του τριπλούν απλά πήρε για πλάκα το "εισιτήριο" με το πρώτο κιόλας άλμα. Ετσι στο φινάλε του αγωνίσματος, παρότι ξεκίνησε άσχημα, συνήλθε γρήγορα και στην τέταρτη προσπάθεια της ήταν όλα τα λεφτά, αφού "προσγειώθηκε" στα 14 μέτρα και 73 εκατοστά, δίνοντας στην χώρα μας το έβδομο της μετάλλιο στην συγκεγκριμένη διοργάνωση και παράλληλα το δεύτερο χάλκινο στους αγώνες της Ουγγαρίας.
Τα πράγματα συνεχίστηκαν δυναμικά ακόμη και αν δεν είχαν την ...συντροφιά ενός δαχτυλιδιού. Πολλά τα πανελλήνια ρεκόρ και τα αξιόλογα πλασαρίσματα στους τελικούς των αγωνισμάτων. Το ...κύμα των Εθνικών ρεκόρ ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η μοναδική σε αυτούς τους αγώνες, Φανή Χαλκιά. Η δρομέας μας στα 400μ, βελτίωσε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα, παίρνοντας τα πρωτεία στην προκριματική της σειρά με 51.77. Ομως μάλλον κάτι δεν της πήγαινε καλά, αφού το επόμενο πρωί στην κούρσα των ημιτελικών, ήταν δεύτερη με 51.68 που και πάλι αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ. Η πρωταθλήτρια μας άφησε τις καλύτερες βάσεις για καλύτερες εμφανίσεις στο μέλλον, μένοντας ωστόσο έκτη στον τελικό της.
Πολύ καλή εμφάνιση αλλά και αρκετή ατυχία περιελάμβανε η παρουσία του Χρήστου Μελέτογλου στο τριπλούν. Ο πρωταθλητής μας πραγματοποίησε δυναμική εμφάνιση στον προκριματικό, τη συνόδευσε με ένα πανελλήνιο ρεκόρ αφού πήδηξε στα 16 και 79 εκατοστά, όμως ήταν άτυχος, χάνοντας το "μαγικό" χαρτάκι κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες από τον Ρώσο Ντανίλα Μπουρκένια.

Η τελευταία μέρα τγς διοργάνωσης, μας "έκρυβε" ακόμη δύο κορυφαίες επιδόσεις για την Ελλάδα. Αρχικά τα "τρελά" κορίτσια μας στην σκυταλοδρομία των 400μ, συνέτριψαν το πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο και είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο του 2002 η ομάδα του Πανελληνίου. Οι Ελευθερία Παπαδοπούλου, Χρύσα Γκουντενούδη, Γεωργία Κουμνάκη και Φανή Χαλκιά τερμάτισαν στην τέταρτη θέση με 3:32.88, παίρνοντας μία ανέλπιστη πρόκριση. Μπορεί εκεί να έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό, ομως αυτό αφήνει εγγυήσεις για τα επόμενα μεγάλα ραντεβού. Αρχισε άσχημα τη μέρα της, προκρίθηκε στα ημιτελικά των 60μ με εμπόδια βάσει χρόνου, έδωσε τα ...ρέστα της στον ημιτελικό ξαφνιάζοντας τους πάντες, αφού βρέθηκε δεύτερη με χρόνο 7.91 και πανελλήνιο ρεκόρ. Στον τελικό του αγωνίσματος, η καλή της εμφάνιση "χάλασε" από την πρώτη άκυρη εκκίνηση που έγινε, γεγονός που πλήρωσε κάνοντας πολύ άσχημο ξεκίνημα στην επόμενη και μένοντας πολύ πίσω.

Η ατυχία χτύπησε όμως αρκετούς από τους αθλητές μας. Πρώτος και καλύτερος ο Αγγελος Παυλακάκης στον προκριματικό των 60μ, όπου δεν απώλεσε το "εισιτήριο" για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ αρχικά είχε δοθεί ότι είχε προκριθεί βάσει χρόνου. Δευτερη πήρε θέση στις ατυχίες η Ολγα Βασδέκη, η οποία έμεινε εκτός τελικού στο τριπλούν, για μόλις πέντε εκατοστά, αφού το όριο ήταν 14.30 και αυτή έμεινε στα 14.25μ. Αντίθετα μακριά από το ύψος των περιστάσεων βρέθηκε η "χρυσή" πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2002 στο μήκος, Νίκη Ξάνθου που δεν βρέθηκε στον τελικό του αγωνίσματος, καθώς "κόλλησε" στα 6.43μ, επίδοση που είναι πολύ μακριά απο τις πραγματικές της δυνατότητες.

Πραγματικά πολύ άσχημη κατάληξη είχε ο προκριματικός του μήκους για την Στέλλα Πιλάτου, η οποία και δεν πήρε την πρόκριση για μόλις ένα εκατοστό. Η Ελληνίδα άλτρια είχε καλύτερη προσπάθεια στα 6.53μ και η τελευταία των προκρίσεων πήγε στην Ισπανίδα Κονσεπσιόν Μοντανέρ με 6.54μ. Τέλος, η Γωγώ Τσιλιγκίρη έκανε μία σπουδαία προσπάθεια στο άλμα επί κοντώ, όμως το 4.30μ που ξεπέρασε μπορεί να συμβάδιζε με ακόμη πέντε αθλήτριών, αλλά δεν την έβαλε μέσα στις δύο που πέρασαν στον τελικό, λόγω των υπολοίπων αλμάτων.


Σε διεθνές επίπεδο το φετινό μεγάλο ραντεβού του χειμώνα στον κλασικό αθλητισμό μπορεί να αξιολογηθεί ως πλήρως επιτυχημένο αφού τα παγκόσμια ρεκόρ έδωσαν την δική τους νότα στη διοργάνωση, στην οποία κυρίαρχο χρώμα ήταν το κόκκινο με την Εθνική ομάδα της Ρωσίας να τα ...σαρώνει όλα στο διάβα της. Η ρωσική "αρκούδα" πήρε χαλαρά την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων, συγκεντρώνοντας σε τρεις μέρες 19 στον αριθμό (8 χρυσά, 6 ασημένια, 5 χάλκινα). Την ακολούθησαν από μακριά οι Η,.Π.Α. με 10 μετάλλια (4 χρυσά, 5 ασημένια, 1 χάλκινο) ενώ από εκεί και κάτω, με εξίσου μεγάλη διαφορά ως την τρίτη θέση, όλες οι υπόλοιπες χώρες διαφοροποιήθηκαν στις λεπτομέρειες.

Ο τομέας της κατάρριψης των παγκοσμίων ρεκόρ είχε την τιμητική του, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ έξι καλύτερες επίδοσεις όλων των εποχών στον κόσμο αποτελούν παρελθόν, αφού δέχθηκαν την αντίστοιχη βελτίωση. Πρώτη και με διαφορά, ήταν η σπουδαία Τατιάνα Λεμπέντεβα. Η Ρωσίδα άλτρια είχε πολλά κέφια το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς είδε τρεις φορές τον εαυτό της να συναντάει το παγκόσμιο ρεκόρ. Στην πρώτη της κιόλας προσπάθεια ισοφάρισε την επίδοση της Ασια Χάνσεν φτάνοντας στα 15.16μ, όμως στο αμέσως επόμενο άλμα της αποφάσισε να το βελτιώσει ακόμη περισσότερο, ανεβάζοντας τον "πήχη" στα 15.25μ. Δεν φάνηκε όμως να αρκείται σε εκείνα τα δεδομένα και στο φινάλε των προσπαθειών της "εκτοξεύθηκε" στα 15 μέτρα και 36 εκατοστά. Ρεκόρ συνέχεια με την Ελενα Ισινμπάγιεβα, αυτή τη φορά στο άλμα επί κοντώ. Η Ρωσίδα που δεν φαίνοταν ικανή να χάσει αυτό το χρυσό μετάλλιο, κυνήγησε τη κορυφαία επιδοση και κατάφερε να τη βελτιώσει με 4.86μ. Μπορεί στο τέλος να απέτυχε στα πέντε μέτρα, όμως έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί κι αυτό.

Η ρωσική ...λαίλαπα επιτυχιών δεν φαινόταν να έχουν σταματημό, καθώς στον τελικό της Κυριακής η Εθνική ομάδα της Ρωσίας στη σκυταλοδρομία των 400μ, κατέρριψε το παλιό δικό της ρεκόρ, τερματίζοντας σε χρόνο 3:32.88. Το συγκρότημα αποτελείτο από τις Ολέσια Κρασνομόβετς, Ολγα Κοτλιάροβα, Τατιάνα Λέβινα και Ναταλία Ναζάροβα. Τέλος, το δικό του κρεσέντο έδωσε ο Κριστιάν Ολσον στο τριπλούν. Ο Σουηδός πέραν του ότι στέφθηκε "χρυσός" παγκόσμιος πρωταθλητής, πέρασε και στο βιβλίο των ρεκόρ, καθώς ισοφάρισε το ρεκόρ του αγωνίσματος φτάνοντας στα 17 μέτρα και 83 εκατοστά.



News 24/7

24MEDIA NETWORK