Γεμάτο όπλο, μαριχουάνα, ντελαπάρισμα και... φυλακή για τον Κέβιν Πόρτερ Jr

Στα 4 έχασε τον πατέρα του. Ως έφηβος ο Κέβιν Πόρτερ Jr κατάλαβε πόσο του έλειπε η πατρική φιγούρα, ρόλο που ανέλαβε ο Τζαμάλ Κρόφορντ. Ενώ ήταν από τους πιο ταλαντούχους του 2019 NBA Draft, επελέγη στο Νο30, εξαιτίας 'προβλημάτων συμπεριφοράς'. Οι Καβς του έδωσαν την ευκαιρία και έδειξε να την εκμεταλλεύεται. Μέχρι χθες.

O Kέβιν Πόρτερ Jr. συνελήφθη, με όπλο στην κατοχή του, δυο χρόνια αφότου υποσχέθηκε πως θα κάνει τα πάντα για να γίνει πιο υπεύθυνος και να αφήσει πίσω τους δαίμονες του.
O Kέβιν Πόρτερ Jr. συνελήφθη, με όπλο στην κατοχή του, δυο χρόνια αφότου υποσχέθηκε πως θα κάνει τα πάντα για να γίνει πιο υπεύθυνος και να αφήσει πίσω τους δαίμονες του. AP PHOTO/TONY DEJAK

Ο Κέβιν Πόρτερ Jr συνελήφθη την Κυριακή 15/11, στη Mahoning County του Οχάιο. Είχε 'γεμισμένο' όπλο στο αυτοκίνητο του και μαριχουάνα. Το αυτοκίνητο του ανετράπη, εξ ου και η εμφάνιση περιπολικού στο σημείο, με ό,τι επακολούθησε. Ο Κέβιν Πόρτερ Jr. είχε 'χάσει' τον πατέρα του, όταν ήταν 4, από ένα όπλο. Έγινε μπασκετμπολίστας, ώστε να ζήσει όσα δεν πρόλαβε εκείνος.

Σε κάθε τοίχο του σπιτιού που μεγάλωσε, για την ακρίβεια όπου και αν κοιτούσε, έβλεπε τον πατέρα του, Κέβιν Sr. Η μητέρα του, Αγιάνα του είχε πει πως τον δολοφόνησαν τον Ιούλιο του 2004, όταν προσπάθησε να βοηθήσει θύμα ξυλοδαρμού. Ήταν 30 χρόνων. “Ακόμα πονάει” ομολόγησε σε θέμα που έκαναν οι Seattle Times για το γιο της, το Φλεβάρη του 2017. “Νιώθω σαν να τον 'έχασα' χθες. Ο γιος μου μετέτρεψε την αρνητική ενέργεια σε θετική. Για αυτό παίζει σπορ, για αυτό προχωρά. Σκέφτεται τον πατέρα του και όσα δεν πρόλαβε να κάνει, στο άθλημα που είχε λατρέψει, γνωρίζοντας πως κι εκείνος θα ήθελε να δει το όνομα να συνεχίζεται”. Εκείνη δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα τεχνικά του μπάσκετ. Της αρκούσε που έβλεπε τον άνδρα της στο γιο της, όταν ο τελευταίος ήταν στο παρκέ.

Αυτό που δεν είπε η Αγιάνα -αλλά είχαν γράψει οι Seattle Times τον Αύγουστο του 1993- ήταν πως ο σύζυγος της είχε κατηγορηθεί για φόνο πρώτο βαθμού μιας 14χρονης, όταν ήταν 19 χρόνων. Αργότερα, ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας πήρε πίσω το 'επί τούτου' του πυροβολισμού και ο Πόρτερ Sr. καταδικάστηκε σε 4 1/2 χρόνια φυλακής, ως ένοχος σε εξ αμελείας ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η 14χρονη Λατάσα Ντέιβις καθόταν στο πίσω μέρος αυτοκινήτου που οδηγούσε ο ίδιος. Είχαν γνωριστεί μια μέρα νωρίτερα, σε ένα πάρτι. Ο Πόρτερ της είπε να επικοινωνήσει μαζί του την επομένη. Εκείνη δεν το έκανε. Όταν τον 'πέτυχε' στο δρόμο, θυμήθηκε πώς είχε ολοκληρώσει τη φράση του: “Επικοινώνησε μαζί μου, αλλιώς θα σε σκοτώσω”. Η Ντέιβις δεν ήταν μόνη, αλλά με φίλες και ο Πόρτερ τις πέτυχε σε στάση λεωφορείο. Πρότεινα να τους πάει στο σπίτι τους. Εκείνες δέχθηκαν. Λίγα μέτρα μετά, έβγαλε όπλο και σημάδεψε την Ντέιβις. Μετά τον πυροβολισμό, σταμάτησε σε ένα 7-Eleven και ζήτησε από τον υπάλληλο να καλέσει την αστυνομία.

Αφότου εξέτισε την ποινή του, έγινε πατέρας και τον Ιούλιο του 2004, ενώ ήταν σε μπαρ, προσπάθησε να μπει στη μέση ενός καβγά, για να γλιτώσει αυτόν που δεχόταν τα χτυπήματα. Ο 'επιτιθέμενος' τον πυροβόλησε πέντε φορές.

Είχε έτοιμο πλάνο ζωής από τα 10

Όταν ο Πόρτερ Jr ήταν 10 χρόνων, του είχαν ζητήσει να γράψει πώς έβλεπε τον εαυτό του, σε 15 χρόνια. Είχε πει ότι θέλει να 'χει καλούς βαθμούς στο σχολείο, να παίξει στην ομάδα του Rainer Beach High και να πάρει το πρωτάθλημα της πολιτείας, πριν πάρει υποτροφία σε κολέγιο της Division I. Όταν του ζήτησαν να ετοιμάσει και ένα εναλλακτικό σενάριο, αρνήθηκε.

Ο μικρός που διακρίθηκε από την πρώτη στιγμή για τον αθλητισμό του, ήταν ο ηγέτης του σχολείου του Rainier Beach High (πήγε αφότου παρακάλεσε τη μητέρα του, ώστε να παίξει όπου είχε παίξει και ο μπαμπάς του), στην κατάκτηση πέντε τίτλων, σε έξι χρόνια. Ήταν και four-star recruit ('παίκτης που μπορεί να παίξει και στις πέντε θέσεις, να σουτάρει, με υψηλό μπασκετικό IQ και που δεν μοιάζει με όλους τους άλλους. Έχει μια δική του ταυτότητα'), με άριστα τα πέντε αστέρια. Αυτό που του έλειπε δεν είχε να κάνει με κάτι που δεν είχε το παιχνίδι του, αλλά με το χαρακτήρα του.

“Μου είχαν κολλήσει την ταμπέλα του ευέξαπτου, αυτού που είχε προβλήματα συμπεριφοράς. Τώρα καταλαβαίνω τις συνέπειες που είχε πάνω μου το γεγονός ότι μεγάλωσα χωρίς πατρική φιγούρα”.

Η μητέρα του έκανε πολλές διαφορετικές δουλειές, για να έχουν οι δυο τους τα βασικά. Δεν είχε χρήματα για να κάνει εκείνος ατομικές προπονήσεις ή να πάει σε εξειδικευμένα καμπ. Δεν είχε και πολύ χρόνο ελεύθερο, για να είναι σίγουρη πως το αγόρι της δεν θα μπλέξει. Αυτήν τη δουλειά την ανέλαβε ένα γκρουπ ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Τζαμάλ Κρόφορντ. Είχε παίξει με τον Πόρτερ Jr. Τον θυμήθηκε ξεκάθαρα, όταν είδε μπροστά του το γιο του. “Μιλούσαμε για τα πάντα. Ο Τζαμάλ μου είπε πολλά για το πώς θα τα καταφέρω εκτός γηπέδων. Πώς θα γίνω παράδειγμα προς μίμηση. Μου τόνισε ότι έπρεπε να ωριμάσω ως άνθρωπος και ως παίκτης. Με διαβεβαίωνε ότι έχω όσα χρειάζονται για να ξεχωρίσω. Αλλά έπρεπε να ωριμάσω. Ο Τζαμάλ έγινε η πατρική φιγούρα μου, η ευλογία μου. Θέλω μια μέρα να γίνω σαν και αυτόν. Να δώσω και εγώ κάτι πίσω στην κοινότητα, όπως αυτός. Είναι έμπνευση” είχε ενημερώσει μέσω του News Tribune.

Όταν πήγε στο high school δούλευε ακόμα ο κόουτς του Κέβιν Sr, Μάικ Μπιθία. “Του έλεγα συχνά πως αν αποκτούσε την κινητικότητα του πατέρα του, θα γινόταν ο Νο1 παίκτης της χώρας”. Τη σεζόν 2016-17 είχε 20.5 πόντους, 11 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά ματς και ευχόταν να ήταν ζωντανός ο πατέρας του, να τον δει. “Κάποιες φορές νιώθω τεράστια πίεση, αλλά τελικά αντιλαμβάνομαι πως τη χρειάζομαι. Δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ δικαιολογίες. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες. Είναι η έκδοση 2.0 του πατέρα μου. Άρα πρέπει να τακτοποιήσω δυο κληρονομιές: να δημιουργήσω τη δική μου και να κουβαλήσω αυτήν του πατέρα μου” διευκρίνιζε στα 17, στο Sports Illustrated.

Στους συμπαίκτες του ήταν ο Ντεζούντε Μάρεϊ, των Σπερς. Παρ' όλα αυτά, ο Πόρτερ κυκλοφορούσε ως 'ο καλύτερος παίκτης της πολιτείας'. Θα σου δείξω το πλέον χαρακτηριστικό 'γιατί'.

Οι ειδικοί έβλεπαν τον 'διάδοχο του Τζέιμς Χάρντεν' στον αριστερόχειρα με το 'φονικό' isolation και το μοναδικό stepback jumper. Ο Χάρντεν ήταν το είδωλο του Πόρτερ. Αυτό που δεν μοιράζονταν οι δυο τους ήταν τα ποσοστά στα σουτ. “Eίχε όμως, θεόσταλτο ταλέντο” είχε ομολογήσει στο Ringer ο Τζέισον Χαρτ, ασίσταντ του USC, ο οποίος πρωτοείδε το παιδί σε τουρνουά της Amateur American Union, το 2017. “Πήγαινε από το 'άλφα' στο 'βήτα', όποτε το ήθελε και είχε τεράστια έκρηξη αθλητικότητας, στην 'κίνηση'. Πράγματα από αυτά που δεν διδάσκονται”.

Τον προσέγγισε και τον έπεισε να πάει στο Λος Άντζελες και να γίνει μέλος του κολεγίου της Pac-12, ενώ τον ήθελαν μύριοι άλλοι όσοι -αφού ήταν 'ο δεύτερος καλύτερος σούτινγκ γκαρντ του έθνους', σύμφωνα με το Scout. Δεν πέρασε εύκολα. Για αρχή είχε ένα τραυματισμό που τον άφησε εκτός, για 9 ματς. Μετά έχασε άλλα τρία για πειθαρχικό παράπτωμα που δεν ανακοινώθηκε -με την αρχική τοποθέτηση να είναι πως 'τιμωρείται επ' αόριστον'. Είχαν μαζευτεί πολλά τα κρίματα, όσων έκανε μακριά από τα γήπεδα. “Είχα νιώσει πως δεν ταιριάζω στο πρόγραμμα και άρχισαν όλα να καταρρέουν μέσα μου. Νιώθω πως οι άνθρωποι περνούν από διάφορες φάσεις και εμπειρίες. Ήμουν μικρός, πολύ ανώριμος και έπρεπε να μάθω από τα λάθη μου. Ήταν κάτι που χρειαζόμουν και δεν μετανιώνω. Επρόκειτο για εμπειρία που είχα ανάγκη, ώστε να έλθω ξανά σε επαφή με την πραγματικότητα και το ποιος είμαι ως άνθρωπος. Άλλαξα πολύ. Έγινα πιο υπεύθυνος, εντός και εκτός γηπέδων", είχε ομολογήσει όταν πια ήταν ΝΒΑer στο NBC Sports. Συνολικά δεν έπαιξε στα 12 από τα 38 παιχνίδια. Η ομάδα υποστήριξης που είχε στο Σιάτλ έσπευσε να βοηθήσει, μέσω συζητήσεων. Έμεινε στο κολέγιο μόνο μια χρονιά -βάσει του πλάνου που είχε από παιδί. Το 2019 ήταν στη λίστα του NBA Draft, όπου τον προσπέρασαν 29 ομάδες. Και πάλι ο λόγος ήταν ο χαρακτήρας του.

"Πριν γίνει ό,τι έγινε, ήμουν στην κορυφαία πεντάδα του NBA Draft. Πιστεύω ότι έπειτα από όσα έζησα, θα καταφέρω να ξαναβρεθώ εκεί όπου ανήκω και εκεί όπου περιμένουν πως θα είμαι οι δικοί μου. Πολλοί λένε ότι είμαι από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του draft, αλλά υπήρχε ανησυχία για τον χαρακτήρα μου. Δουλεύω επ' αυτού και θα αποδείξω σύντομα πως μπορούν να με εμπιστεύονται όλοι".

Οι Καβς δεν είχαν θέμα. Τον είχαν τσεκάρει στο Nike Hoop Summit του Πόρτλαντ, όπου είχαν βρεθεί οι καλύτεροι του έθνους (RJ Μπάρετ, Κάμερον Ρέντις κλπ). Εκπρόσωποι του οργανισμού είχαν πει πως "είχε 40 πόντους. Έμοιαζε σαν τον Χάρντεν. Έκανε ό,τι ήθελε τους άλλους και ήταν ανίκητος στο 'ένας εναντίον ενός'. Μέχρι τότε δεν τον ξέραμε. Ρωτήσαμε και μάθαμε". Τον πήραν αμέσως αφότου τον διάλεξαν οι Μπακς στο Νο30, με τη βοήθεια του Ντιτρόιτ όπου έδωσαν 4 επιλογές β' γύρου και 5.000.000 δολάρια). Πίστευαν πως θα είναι αρκετό να τον εντάξουν σε ένα σύστημα με δομές και να βάλουν δίπλα του, μέντορες. Εκείνος έλεγε "μεγαλώνοντας, αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις και τις ξεπέρασα όλες. Όσα έζησα με βοήθησαν να προετοιμαστώ για να φτάσω εδώ όπου είμαι σήμερα". Στη ρούκι σεζόν ξεχώρισε για τον τρόπο που δημιουργούσε φάσεις, την αθλητικότητα του και το πόσο αποτελεσματικός ήταν στην άμυνα. Έγινε το καλύτερο prospect εξ όσων είχαν οι 'Ιππότες', οι οποίοι δήλωσαν ενήμεροι για τη σύλληψη του και όπως είπαν, συγκεντρώνουν στοιχεία ενώ είναι σε επαφή με τον παίκτη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK