Γιάννης Γιαννούλης: Εφ' όλης της ύλης

Γιάννης Γιαννούλης: Εφ' όλης της ύλης

Πράος, κοινωνικός και πεισματάρης. Τρεις λέξεις που αποτυπώνουν ανάγλυφα την προσωπικότητα του, εκφράζουν τον χαραχτήρα του και προσδίδουν μια ξεχωριστή λάμψη στην παρουσία του.
Άλλωστε, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής το στοιχείο της διαφορετικότητας είναι αυτό που δημιουργεί τις ευχάριστες εντυπώσεις!


Ο Γιάννης Γιαννούλης είναι απ’ τα άτομα που σε έλκουν για να συνομιλήσεις ή ακόμα και να κάνεις παρέα μαζί τους. Είναι απ’ τους αθλητές που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «star», με τη διαφορά ότι δεν είναι υπερόπτης, ξερόλας και «ξυπνητζής». Είναι όμως αδίσταχτος! Δεν παραδέχεται τις ευθύνες που του επιρρίπτονται όταν ο ίδιος γνωρίζει πως δεν του ανήκουν.

Δεν μετράει τα λόγια του όταν ξέρει ότι αυτό που θα πει ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, ενώ παθιάζεται πολύ όταν παρατηρεί ότι κάποιοι επιδιώκουν να του αφαιρέσουν μερικά χρόνια απ’ το άθλημα που αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του. Ο Γιάννης Γιαννούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής την καριέρα του.

Ο διεθνής σέντερ του Πανιωνίου μίλησε για την τωρινή του ομάδα, την τιμωρία που τον κράτησε για ενάμιση χρόνο μακριά απ’ τα παρκέ, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, αλλά και τους καλύτερους προπονητές που έχει συνεργαστεί έως τώρα.

«Πήγα εκεί που ήθελε η καρδιά μου»

Το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της λήξης της τιμωρίας του, το κινητό του Γιάννη Γιαννούλη πήρε… φωτιά από τηλέφωνα παραγόντων, προπονητών και μάνατζερ. Η διοίκηση του Άρη, της ΑΕΚ και του Πανιώνιου χτύπησαν γερά την «πόρτα» του Καρδιτσιώτη «άσου» υποβάλλοντας του τις προτάσεις τους για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.
Ο ίδιος επέλεξε τα ντυθεί στα κυανέρυθρα εξαιτίας κυρίως της ψυχολογικής και αγωνιστικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν εκείνο το χρονικό διάστημα. Πέντε μήνες μετά ο διεθνής σέντερ αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του και δηλώνει:


«Τους τελευταίους μήνες της τιμωρίας μου προπονούμουν μαζί με την ομάδα του Πανιωνίου. Είχα γνωριστεί πολύ καλά με τους παίκτες και τον προπονητή, κ. Καλαφατάκη, οι οποίοι μου συμπεριφέρονταν άψογα. Όταν ανακοινώθηκε η λήξη της τιμωρίας μου το κινητό μου χτυπούσε ασταμάτητα! Μ’ έψαχναν όλοι! Διοικητικοί παράγοντες, προπονητές, μάνατζερ, ακόμα και παίκτες ορισμένων ομάδων, οι οποίοι ήθελαν να μεταγραφώ στον σύλλογο τους.

Οι επίσημες προτάσεις που είχα ήταν απ’ την ΑΕΚ, τον Άρη και τον Πανιώνιο. Μίλησα, αρχικώς, με τον τεχνικό της Ένωσης, Φώτη Κατσικάρη, με τον οποίο βρήκαμε τη «χρυσή τομή». Παρ’ όλα αυτά, την επόμενη μέρα ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Γρανίτσας προσποιήθηκε πως δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση. Έτσι, ο «γάμος» με την ΑΕΚ δεν επιτεύχθηκε, αν και φτάσαμε αρκετά κοντά.

Ένας επιπλέον λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η μετεγγραφή ήταν και η πολύμηνη αποχή μου απ’ τους αγωνιστικούς χώρους, που θα δημιουργούσε πρόβλημα στις συνεχείς αναμετρήσεις της ΑΕΚ (Α1 και Ευρωλίγκα).
Έπειτα, μου πέρασε απ’ το μυαλό να συμφωνήσω με τον Άρη, αλλά δεν ήμουν ψυχολογικά έτοιμος για να κάνω μια τέτοια κίνηση. Φοβήθηκα ότι θα ταραχτούν τα… νερά στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο πως ο κόσμος γνωρίζει ό,τι είμαι ΠΑΟΚτσής. Έτσι αποφάσισα να μεταγραφώ στον Πανιώνιο, την ομάδα που ήθελε περισσότερο η καρδιά μου».

«Είμαι ο ηγέτης του Πανιωνίου»

Ο φετινός Πανιώνιος αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων παικτών και νεαρών με πάθος για διάκριση. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Κορωνιός, Σταυρακόπουλος, Γιάννούλης, οι οποίοι έχουν επωμιστεί τον ρόλο να βοηθούν τη νέα γενιά των «κυανέρυθρων», προκειμένου να λειτουργεί η ομάδα με ορθολογιστικό τρόπο. Ο Γιάννης, πάντως, δείχνει να υπερτερεί στις ηγετικές ικανότητες έναντι των άλλων δύο, καθώς παρόμοιο ρόλο είχε και στον ΠΑΟΚ, όπου ψηφίστηκε αρχηγός.

«Ήμαστε τρεις έμπειροι παίκτες στην ομάδα, αλλά ο ηγέτης της είμαι εγώ! Δεν το λέω αυτό για να επαινέσω τις ικανότητες μου, αλά διότι είναι η αλήθεια. Έχω συνηθίσει, άλλωστε, σε αυτό το ρόλο, καθώς τις ίδιες αρμοδιότητες είχα και όταν αγωνιζόμουν στον ΠΑΟΚ. Είχα ψηφιστεί αρχηγός και ως εκ τούτου, συμβούλευα τους νεαρότερους αθλητές.
Μπορώ να πω, πάντως, πως όλοι οι νέοι του Πανιωνίου μου έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις. Η ομάδα διαθέτει αρκετούς ταλαντούχους αθλητές, αλλά αν δεν συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά δεν θα φτάσουν ψηλότερα».

«Αργά αλλά σταθερά βήματα»

Οι «κυανέρυθροι» συγκροτήθηκαν φέτος με πρόχειρες κινήσεις, οι οποίες έγιναν απ’ τους ιθύνοντες της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι. Οι τραυματισμοί ορισμένων παικτών, η αποχώρηση άλλων ανάγκασαν τους ανθρώπους του συλλόγου να προβούν σε γρήγορες ενέργειες προκειμένου να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων το συγκρότημα της Νέας Σμύρνης.
Παρ’ όλα αυτά, η αστάθεια στην απόδοση της ομάδας και τα περίεργα αποτελέσματα που έχει φέρει στο πρωτάθλημα αρκούν για να καταδείξουν το γεγονός πως ο Πανιώνιος συγκροτήθηκε με προχειρότητα.


«Ο Πανιώνιος χτίστηκε πρόχειρα φέτος, με αποτέλεσμα η ομάδα να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και απ’ τα αποτελέσματα της ομάδας στο πρωτάθλημα. Σκέψου ότι κερδίσαμε δύο φορές τον Ολυμπιακό και χάσαμε απ’ το Ηράκλειο που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.
Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί κανείς στην ομάδα να προσδιορίσει τους φετινούς στόχους. Όσες φορές ερωτήθηκα να εξηγήσω αυτό το θέμα, αδυνατούσα να απαντήσω. Ας φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται φέτος και τη νέα χρονιά βλέπουμε!

Το ζητούμενο είναι να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα, η οποία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.
Το ευχάριστο, πάντως, είναι πως ο πρόεδρος της ΚΑΕ, κ. Λιανός έχει τοποθετήσει γερές βάσεις στο συγκρότημα του και με αργά, αλλά σταθερά βήματα, προχωρά στην ενδυνάμωση του συλλόγου».

«Δεν αναγνωρίζω δικό μου λάθος»

Η 6η Απριλίου του 2002 ήταν η αποφράδα ημέρα στην πολυετή καριέρα του Γιάννη Γιαννούλη στον χώρο του μπάσκετ. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ο τότε σέντερ των «πρασίνων» αποκαλύφθηκε ότι έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσία, νανδρολόνης.
Οι ιθύνοντες της αρμόδιας Ομοσπονδίας τιμώρησαν τον διεθνή μπασκετμπολίστα με ενάμιση χρόνο αποχή απ’ τους αγωνιστικούς χώρους, ωστόσο ο ίδιος ουδέποτε παραδέχτηκε πως έχει μερίδιο ευθύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Η τιμωρία μου για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν ό,τι Χειρότερο μου έχει τύχει στην καριέρα μου.
Ταλαιπωρήθηκα υπερβολικά το χρονικό διάστημα του ενάμιση χρόνου που έμεινα μακριά απ’ τους αγωνιστικούς χώρους. Αναγκάστηκα να ταξιδέψω στις ΗΠΑ για να συμμετάσχω στα παιχνίδια ενός αμερικανικού κολεγίου, ενώ αναζήτησα «στέγη» και στο πρωτάθλημα της Βενεζουέλας. Παράλληλα, η ψυχολογία μου ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο χρόνος δεν πέρναγε εύκολα μακριά απ’ τα παρκέ.


Και όταν γνωρίζεις ότι είσαι τιμωρημένος για ένα λάθος που δεν έγινε από εσένα, τότε αισθάνεσαι ακόμα χειρότερα. Εγώ δεν αναγνωρίζω κανένα δικό μου σφάλμα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Εμπιστεύτηκα το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και την… πάτησα. Ευτυχώς, όμως, στη συνέχεια η ποινή μου μειώθηκε και επέστρεψα στους αγωνιστικού χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη τιμωρία με έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Μου μείωσε τον βαθμό της φυσικής κατάστασης, αλλά παράλληλα με πείσμωσε υπερβολικά. Γι’ αυτό, οφείλω να ομολογήσω πως έχω αποφασίσει να παραμείνω στα γήπεδα ως παίκτης περισσότερα χρόνια απ’ ότι αρχικώς είχα υπολογίσει».

«Οι τρεις τελειομανίες»

Στη δεκαετή καριέρα του ως επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, ο Γιάννης Γιαννούλης έχει συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Τρεις, όμως, εξ αυτών έχουν περίοπτη θέση στην καρδιά του, καθώς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτείται να έχει ένας σύγχρονος κόουτς.
Οι Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Ντράγκαν Σάκοτα και Γιάννης Ιωαννίδης είναι οι καλύτεροι προπονητές που έχει ποτέ συνεργαστεί ο Γιάννης, διότι και οι τρεις διακατέχονται απ’ το στοιχείο της τελειομανίας.


«Έχω συνεργαστεί με πάμπολλους προπονητές στην πολυετή καριέρα μου. Όλοι τους προσπάθησαν να εμφυσήσουν τη δική τους φιλοσοφία στο παιχνίδι της ομάδας, έστω και αν μερικοί εξ αυτών απέτυχαν. Οι Ομπράντοβιτς, Σάκοτα και Ιωαννίδης είναι οι καλύτεροι απ’ όσους έχω γνωρίσει. Το κυριότερο προτέρημα τους είναι ότι κοιτάζουν να διορθώσουν ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο κυριότερος λόγος που έχουν γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες στις εκάστοτε ομάδες που έχουν εργασθεί. Ειδικά, ο κ. Ομπράντοβιτς είναι ο πλέον τελειομανής κόουτς. Δεν αφήνει τίποτα να περάσει χωρίς να το ελέγξει».

«Μας έκλεψαν δύο πρωταθλήματα»

Ο Γιάννης Γιαννούλης έζησε μεγάλες στιγμές με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, βιώνει άκρως ευχάριστες με τον Πανιώνιο, αλλά ποτέ δεν έχει κρύψει πως η μεγάλη του αγάπη είναι ο ΠΑΟΚ. Η μετακίνηση του απ’ την Καρδίτσα στον «Δικέφαλο του Βορρά» το 1993 αποτελούσε την εκπλήρωση ενός Ονείρου ζωής για τον διεθνή «άσο».

Στα πέντε χρόνια που ο νυν παίκτης των «κυανέρυθρων» πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους «ασπρόμαυρους» πανηγύρισε την κατάκτηση τριών τροπαίων. Το Κύπελλο Κόρατς στους δύο τελικούς με τη Στεφανέλ Μιλάνου το 1994 και τα δύο Κύπελλα Ελλάδος (1994, 1999) ήταν οι καλύτερες στιγμές που έζησε με τον ΠΑΟΚ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γιάννης Γιαννούλης εκτιμά πως δικαιούταν να φορέσει δύο φορές το στέμμα του πρωταθλητή, αν δεν του το «έκλεβαν» οι διαιτητές στους δύο τελικούς με Ολυμπιακό (1994) και Παναθηναϊκό (1998).

«Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη και μεγάλη μου αγάπη. Η μεταγραφή μου στην ομάδα το καλοκαίρι του 1993 είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στην καριέρα μου. Οι στιγμές που βίωσα στη Θεσσαλονίκη ήταν μαγικές. Και για να σου πω την αλήθεια δεν ήθελα ποτέ να φύγω απ’ τον ΠΑΟΚ. Όταν όμως οι άνθρωποι της ΚΑΕ σου χρωστούν 150.000.000 δεν είναι δυνατόν να μείνεις στην ομάδα. Όχι μόνο διότι δεν πρόκειται να πάρεις τα χρήματα σου, αλλά γιατί πρέπει να πληρωθούν και οι υπόλοιποι παίκτες.

Η αποχώρηση μου το καλοκαίρι του 2000 σηματοδότησε την καταβολή χρηματικών ποσών στους εναπομείναντες μπασκετμπολίστες. Αυτό που με στεναχωρεί στον ΠΑΟΚ είναι το γεγονός πως δεν κατάφερα να κατακτήσω κάποιο πρωτάθλημα, αν και πιστεύω πως το άξιζα.

Τη σεζόν 1993-94 και την αντίστοιχη 1997-98, ο «Δικέφαλος του Βορρά» διέθετε την πιο ισχυρή ομάδα του πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά, η άδικη αντιμετώπιση των διαιτητών στους δύο τελικούς με Ολυμπιακό (1994 στο ΣΕΦ) και Παναθηναϊκό (1999) μου στέρησαν τη δυνατότητα να πανηγυρίσω ένα πρωτάθλημα».

News 24/7

24MEDIA NETWORK