Γιατί ΔΕΝ μπορεί να γίνει γήπεδο στο Γουδή: Η άποψη του ειδικού

Με μία αναλυτική ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, αρχιτέκτονας Νίκος Μπελαβίλας, εξήγησε γιατί κατά την επιστημονική του προσέγγιση δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή.

Ο Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας σε στιγμιότυπο απο την συνέντευξη της ΤΕΔΚΝΑ για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού,Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
belavilas EUROKINISSI

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Ο κ. Μπελαβίλας είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει κρύψει ποτέ τις αριστερές του καταβολές.

Ας δούμε τη δημόσια τοποθέτηση του:

"ΠΕΡΙ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

Θα το γράψω όσο πιό ψύχραιμα μπορώ. Το στάδιο του Παναθηναϊκού δεν χωράει στο Γουδί.
1. Γιατί βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τα μεγάλα νοσοκομεία. Τα δύο στρατιωτικά και τα δύο πολιτικά, το Γεννηματά και το Σωτηρία.
2. Γιατί βρίσκεται επίσης σε άμεση επαφή με την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
3. Γιατί βρίσκεται εντός της Β' Ζώνης Προστασίας Υμμητού.
4. Γιατί διαλύει μία μεγάλη περιοχή αμιγούς κατοικίας όπως είναι του Παπάγου.
5. Γιατί βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί.
6. Γιατί προκειμένου να κατασκευαστεί θα καταστραφούν εκατοντάδες στρέμματα υψηλού πρασίνου, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του Ιλισσού.

Ας υποθέσουμε ότι όσα λέγαμε τόσα χρόνια, ότι οι αγώνες για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί αγνοούνται. Ας υποθέσουμε ότι οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών, οικολόγων, περιβαλλοντικών συλλόγων αγνοούνται.

Τι θα κάνετε καλοί σύντροφοι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής με τους στρατιωτικούς, τους νοσοκομειακούς οι οποίοι θα τινάξουν τέτοια απόφαση στον αέρα, στο πρώτο δικαστήριο που θα προσφύγουν; Τι θα κάνετε με το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας που θα πρέπει να ακυρώσετε;

Ετοιμάζεστε να ανοίξετε μία πληγή, ανάλογη με αυτή που με αβάσταχτη ελαφρότητα άνοιξε πριν 13 χρόνια η ΑΕΚ μαζί με την τότε κυβέρνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Καμμία τρόϊκα δεν μας πιέζει για αυτό, κανένα μνημόνιο δεν έχει ως προαπαιτούμενο την καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί ούτε των Ζωνών Προστασίας Υμηττού. Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για αυτή την κίνηση που με περισσή ρηχότητα και άγνοια κινδύνου πάτε να δημοσιοποιήσετε σήμερα.

ΥΓ Επειδή πιθανόν πιαστήκατε "αδιάβαστοι" αυτός είναι ο χάρτης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Το γήπεδο προτείνεται να κατασκευαστεί στην μέση δεξιά της Κατεχάκη, στον μεγάλο χώρο πρασίνου, φυτώριο σήμερα του Δήμου Αθηναίων, που τον διασχίζει διαγώνια με γαλάζιο χρώμα ο Ιλισσός".