Γκαρούμπα, ο Ισπανός Αντετοκούνμπο

Γεννημένος στη Μαδρίτη από Νιγηριανούς μετανάστες, ο Ουσμάν Γκαρούμπα σάρωσε την Εφές στον τέταρτο αγώνα των πλέι οφ και έγινε το νέο υπερόπλο του Πάμπλο Λάσο, που συνεχίζει να βγάζει λαγούς από το καπέλο του, με τη Ρεάλ να ισοφαρίζει, πλέον, σε 2-2 τη σειρά.

Μοερμάν και Σανλί είδαν τον Ουσμάν Γκαρούμπα να σαρώνει τα ριμπάουντ
Μοερμάν και Σανλί είδαν τον Ουσμάν Γκαρούμπα να σαρώνει τα ριμπάουντ EUROLEAGUE.NET

Όπως το πάει ο Πάμπλο Λάσο τον πέμπτο αγώνα με την Εφές, στην Κωνσταντινούπολη θα τον κερδίσει με τον αδερφό του Ουσμάν Καρούμπα, τον 13χρονο Σεντίκ! Πλάκα κάνουμε, αν και ο Σεντίκ Γκαρούμπα ανήκει στις μικρές ομάδες της Ρεάλ Μαδρίτης, ακολουθώντας τον δρόμο του μεγαλύτερου αδερφού του, είναι ήδη 1.85 και 76 κιλά, οπότε μην εκπλαγείτε, αν τον δείτε σε κάνα δυο χρόνια να φοράει τη φανέλα της ανδρικής ομάδας των 'μπλάνκος'.

Προς το παρόν αυτό το κάνει ο Ουσμάν, που ήταν και το πρόσωπο της βραδιάς στη 'WiZink Arena', όταν την Πέμπτη το βράδυ 'κοπάνησε' ανελέητα την τουρκική ομάδα και πλαισίωσε ιδανικά τους βετεράνους της Ρεάλ, η οποία με 82-76 ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2. Όλα θα κριθούν, πλέον, την Τρίτη του Πάσχα στο 'Σινάν Ερντέμ'! Η Εφές νιώθει, πλέον, την πίεση, καθώς ξεκίνησε ως απόλυτο φαβορί, κερδίζοντας τα δυο πρώτα ματς με +27 και +23π, αντίστοιχα, είδε όμως τους Μαδριλένους, χωρίς τον Ταβάρες (!) να κάνουν, όχι ένα, αλλά δυο θαύματα μαζί, φτάνοντας στην ισοφάριση.

"Πιστεύαμε στη νίκη και μείναμε συγκεντρωμένοι. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και ποτέ δεν τα παρατάμε. Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου, επειδή έδειξαν αυτό που θέλουμε. Μπορεί να κερδίσεις, μπορεί να χάσεις, αυτό είναι το μπάσκετ. Ένα ωραίο ματς να το παρακολουθείς. Για να το κερδίσεις, θα χρειαστεί να συνεχίζεις να πιστεύεις στη νίκη, να παλεύεις μέχρι το τέλος, όπως κάναμε κι εμείς, παίρνοντας αυτή τη νίκη και πηγαίνοντας πίσω στην Κωνσταντινούπολη για τον πέμπτο αγώνα", είπε ο πανευτυχής Πάμπλο Λάσο μετά το ματς.

Ο 53χρονος προπονητής που διάλεξε ξανά τη ζώνη ως αμυντικό όπλο στο ξεκίνημα του ματς (η ομάδα του ανταποκρίθηκε με ένα τρομερό 17-0, που ωστόσο γρήγορα υπερκάλυψε η Εφές) δικαιώθηκε για την κεντρική επιλογή του να παίξει με τον 19χρονο Γκαρούμπα μέσα στο καλάθι. Είτε δίπλα στον Άλεξ Τάιους είτε στον Τρέι Τόμπκινς είτε... και μόνος του σε τελείως σμολ-μπολ σχήματα, ο μικρός όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έκανε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο λογαριασμός της διοργάνωσης στο twitter.

Οι αριθμοί του Γκαρούμπα στα πλέι οφ είναι εντυπωσιακά ανεβασμένοι. Στην κανονική περίοδο έπαιζε περίπου 14 λεπτά και είχε μέσο όρο 3π. και 3.6ρ. Στα τέσσερα ματς των πλέι-οφ, μετράει 31:20 λεπτά συμμετοχής, με 12π, 7.3ρ, 1.ασ, 0.8κλ!

Ελλείψει του Γκάμπριελ Ντεκ, αλλά και εκτάκτως του Ταβάρες, ο Λάσο δεν είχε άλλη επιλογή από να τον ρίξει στα βαθιά και αυτή τη φορά, όχι για να δείξει σε όλους το ταλέντο του, όπως έκανε πριν από τρία χρόνια στο ντεμπούτο του στην ACB και στην Ευρωλίγκα, αλλά για να βοηθήσει επί της ουσίας την αποδεκατισμένη Ρεάλ.

Ο Λάσο επιστράτευσε τα πάντα. Τον 19χρονο Γκαρούμπα για 33:26 λεπτά πάνω στο παρκέ, τον 41χρονο Φελίπε Ρέγες για 1:40 και ένα σκριν, ένα ριμπάουντ, οτιδήποτε. Παρεμπιπτόντως τον αρχηγό της Ρεάλ και τον Γκαρούμπα τούς χωρίζουν... 21 χρόνια. Ο Φελίπε ήταν στην ηλικία του Ουσμάν, όταν το 2000 φορούσε τη φανέλα της Εστουντιάντες και έπαιζε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Το όνομα του Ουσμάν Γκαρούμπα, βέβαια, δεν το μαθαίνουμε τώρα. Είναι γνωστό εδώ και μια τετραετία, όταν ο Λούκα Ντόντσιτς έφευγε από τη Ρεάλ για το ΝΒΑ και οι Μαδριλένοι εμφάνιζαν έναν ακόμη παίκτη από τα τμήματα υποδομής τους.

Ο Γκαρούμπα, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, είναι ο Ισπανός Αντετοκούνμπο. Οι γονείς του (Μουσταφά και Μπέτι) έφυγαν από την πόλη Μπενίν της Νιγηρίας λόγω της έκρυθμης κατάστασης το 1990. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν αρχικά, εγκαταστάθηκαν στη Μαδρίτη, χωρίς άδεια εργασίας, όπως χιλιάδες Αφρικανοί που γύρεψαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Στην ισπανική πρωτεύουσα γεννήθηκε ο Ουσμάν στις 3 Μαρτίου 2002. Όταν λίγο αργότερα οι γονείς του βρήκαν δουλειά στην Αθουκέκα δε Ενέρες έφυγαν όλοι μαζί. Ο μικρός Γκαρούμπα θα επέστρεφε στην Μαδρίτη κάποια χρόνια μετά, για να παίξει μπάσκετ! Στην αρχή ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, αλλά βλέποντας το σώμα του να ψηλώνει υπερφυσικά (1.85 στα 11) ήταν προφανές ότι έπρεπε να παίξει μπάσκετ. Το έκανε και από την αρχή ξεχώριζε λόγω της τρομερής σωματικής διάπλασής του, που τον έφερε στην επίλεκτη ομάδα μίνι της περιφέρειας Καστίγια-Λα Μάντσα.

Ήταν 12-13 ετών και έμοιαζε με 20. Η Ρεάλ Μαδρίτης τον πήρε υπό την προστασία της. Στον τελικό του Μινικόπα, της λίγκας ACB, σκόραρε 24 πόντους και μάζεψε 16 ριμπάουντ, σαρώνοντας τη Βαλένθια. Σε δυο χρόνια, δηλαδή στα 15 του ήταν ήδη 2.01 και 101 κιλά. Και έκανε προπόνηση με τους άνδρες, έχοντας για πρότυπο τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ!

Ο Ουσμάν Γκαρούμπα στα δώδεκα του χρόνια ήταν ένας υπερφυσικός γιγαντάκος!
Ο Ουσμάν Γκαρούμπα στα δώδεκα του χρόνια ήταν ένας υπερφυσικός γιγαντάκος!

Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία:

✐ Από την Ρεάλ Β, που παίζει στην 4η κατηγορία της Ισπανίας, βρέθηκε σε ένα χρόνο στην πρώτη ομάδα, με την οποία ντεμπούταρε στις 28/10/2018 σε αγώνα εναντίον της Μπούργος. Ήταν ο νεαρότερες σέντερ στην ιστορία της ACB.

✎ Στις 30/12/2019 πρωτόπαιξε και στην Ευρωλίγκα, σημειώνοντας, μάλιστα, και 12 πόντους εναντίον της Μπάγερν.

✏ Λίγο νωρίτερα (30/9) σε ηλικία 17 ετών και 6 μηνών έγινε ο νεαρότερος παίκτης της Ρεάλ που έκανε νταμπλ-νταμπλ, έχοντας 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

✎ Πιο συγκλονιστικό, ωστόσο, ήταν το τριπλ-νταμπλ που έκανε στον τελικό του ευρωμπάσκετ U-16, όταν αυτός ήταν ακόμη... 14 ετών, αλλά δεν είχε κανένα πρόλβημα εναντίον της Λιθουανίας να έχει 15 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 κοψίματα (!), οδηγώντας φυσικά την Ισπανία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ο ίδιος ανακηρύχθηκε MVP του τουρνουά με 16.4 πόντους, 12.4 ριμπάουντ και 2.9 κοψίματα.

✐ Δυο χρόνια μετά (το 2018) ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας στο Ευρωμπάσκετ U-16 (αργυρό μετάλλιο) με μ.ο 16.9π, 12.3 ρ, ενώ οι Έλληνες τον γνώρισαν καλύτερα και από το Ευρωμπάσκετ U-18, που έγινε στο Βόλο το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε μό 15.6π και 12.9ρ, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Ισπανία.

Έτοιμος για το ντραφτ

Οι εμφανίσεις του στα δυο τελευταία ματς με την Εφές, ειδικά αυτή του 4ου αγώνα, είναι ενδεικτικές των τεράστιων προοπτικών του. Μπορεί να μην ψήλωσε, όπως έδειχνε ότι θα κάνει στα 12 και στα 15, και σιγά-σιγά θα πρέπει να μάθει να παίζει και έξω από το ζωγραφιστό, παραμένει όμως πολύ δυνατός, με τεράστια χέρια, που τον καθιστούν σπουδαίο αμυντικό και εξαιρετικό ριμπάουντερ. Το ξύλο που έχει φάει από Ντάνστον-Σίνγκλεντον και τους υπόλοιπους ψηλούς και ημίψηλους της Εφές δεν περιγράφεται με λόγια. Ο Γκαρούμπα, όμως, αντέχει και του αρέσει πολύ να βλέπει τον εαυτό του κυρίαρχο.

Το καλοκαίρι ο Γκαρούμπα θα μπει σίγουρα στη διαδικασία του ντραφτ. Έχοντας το παράδειγμα του Ντόντσιτς πολύ φρέσκο, οι Αμερικανοί θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση του νεαρού από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ήδη έχει φτιάξει σπουδαία σχολή για το ΝΒΑ, αφού εκτός του τρομερού Σλοβένου, ήδη έχουν μετακομίσει στην Αμερική Καμπάτσο και Ντεκ.

Οι προβλέψεις λένε ότι ο Γκαρούμπα θα βρεθεί στον πρώτο γύρο (μεταξύ 15 και 20) και η Ρεάλ θα στείλει έναν ακόμη παίκτη στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, εκτός αν ο μικρός κάτσει ένα ακόμη χρόνο στην Ευρώπη, αφού την επόμενη σεζόν, αναμένεται να είναι πρωταγωνιστής με τη 'βασίλισσα'. Και να φύγει, πάντως, η Ρεάλ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τα τμήματα υποδομής της δουλεύουν μια χαρά. Από πίσω άλλωστε έρχονται ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς που ήδη πήρε χρόνο συμμετοχής σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, Ιταλοί, Σενεγαλέζοι, Ισπανοί και βέβαια ο... Σαντίκ Γκαρούμπα! Για όλους θα φροντίσει ο καλός πατερούλης Πάμπλο Λάσο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK