Γνωρίστε τη Δανία

Γνωρίστε τη Δανία

Αν θέλετε να ταξίψετε στη Δανία για το παιχνίδι της Εθνικής ομάδας το Σάββατο να το επιχειρήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα απολαύσετε όλα τα ...καλά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης (καθαριότητα, εξυπηρέτηση κτλ), θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε μία άλλη νοοτροπία για τη ζωή και θα δείτε και πολλά αξιοθέατα που αν μην τι άλλο θα σας προξενήσουν εντύπωση.

H Δανία εκτείνεται στα βόρεια της Γερμανίας και έχει έκταση 43.094 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτήν κατοικούν περίπου 5.2 εκατομμύρια άνθρωποι και το πολίτευμα της χώρας είναι η βασιλευομένη Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι η βασίλισσα Μαργκρέτε Β αλλά την εξουσία ασκεί ο Πρωθυπουργός και η εκλεγμένη Κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό της μορφολογίας της χώρας αυτής είναι τα πολλά νησιά. Αποτελείται από τη χερσόνησο της Jylland και από πολυάριθμα νησιά ποικίλου μεγέθους. Το μεγαλύτερο νησί, Sjlland, στεγάζει την πρωτεύουσα Κοπεγχάγη. Σε ένα τέτοιο μέρος δεν είναι δυνατόν να λείπουν βέβαια οι ακτές (συνολικής έκτασης 7000χλμ) ούτε και οι γεωργικές καλλιέργειες.

Η Δανία είναι μία χώρα που στηρίζει πολλά στη γεωργία αφού εκτός των άλλων παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σιτάρι, κριθάρι, πατάτες, ζαχαρότευτλα. Επίσης διακρίνεται για το καλό κρέας που δίνουν τα βοειδή αλλά και για το γάλα, το βούτυρο, το τυρί και τα αυγά της. Η αλιεία φυσικά αποτελεί ένα από τα δυνατά ατού της δανέζικής οικονομίας ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι συνολικά υπάρχουν 2 .700.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Η οικονομία της σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα (στηρίζεται στις υπηρεσίες), η ανεργία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα ( 6.2%), η φτώχεια έχει προς το παρόν νικηθεί αν και το εργατικό δυναμικό δεν ξεπερνά τα 2.87 εκατομμύρια άτομα. Η Δανία αρνείται το ευρώ και μένει πιστή στη κορώνα, το εθνικό νόμισμα της χώρας. Γενικά οι Δανοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευρωσκεπτικιστές αφού είχαν απορρίψει και τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στοιχεία που ενδιαφέρουν:

Eπίγεια σύνορα: 68 χλμ (μόνο με Γερμανία)


Θρήσκευμα: Προτεστάντες (95%), Καθολικοί (3%), Μουσουλμάνοι (2%).


Aναλφάβητοι: 0%


Εθνική γιορτή: 5 Ιουνίου (ανακήρυξη της ως συνταγματική μοναρχία)


Γλώσσα: Δανέζικα, γλώσσα των Φερόε, γλώσσα της Γροιλανδίας, Γερμανικά, Αγγλικά


Χρήστες internet: 2,7 εκατομμύρια


Σιδηροδρομική γραμμή: 2628 χλμ


Αεροδρόμια: 97.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Κοπεγχάγη με πληθυσμό 1 εκατομμύριο κατοίκους ενώ σε γενικές γραμμές ο πληθυσμός είναι γερασμένος. Μόλις το 18.8% είναι κάτω από 14 ετών ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στην κατηγορία από 15 εώς 65. Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι τα 39 χρόνια και ο μέσος όρος ζωής τα 77.62. Μην το ψάχνετε πάντως. Και στη Δανία οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι. Ζουν κατά μέσο όρο 80 χρόνια ενώ οι άντρες μόλις 75.

Για τους φιλότεχνους που θα επισκεφθούν την Κοπεγχάγη καλό θα ήταν να ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά και ενδιαφέρονται μουσεία (Εθνικό Μουσείο, Μουσείο των Βίκινκγ, Μουσείο των εργατών). Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο "Frilandsmuseet" που παρουσιάζει την αγροτική πλευρά της Δανίας. Αν επισκεφθείτε το μουσείο αυτό καλό θα ήταν να φοράτε παπούτσια κατάλληλα για πορεία.

Δεν λείπουν τα κάστρα (άλλωστε η χώρα έχει παράδοση στη μοναρχία) οι επιβλητικές εκκλησίες (οι Δανοί είναι προτεστάντες) και τα αγάλματα κάθε είδους. Μπορείτε βέβαια να ψωνίσετε τα πάντα ( να έχετε στο νου ότι 1 ευρώ=7,5 κορώνες) αλλά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα με αντίκες και σουβενίρ.

Αν τώρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της παραμονή σας αυτοκίνητο,ή τέλος πάντων, να πάτε με το δικό σας πρέπει να έχετε υπόψιν τα εξής: πρώτος και κύριος κανόνας είναι ότι το αυτοκίνητο πρέπει να έχει αναμμένα φώτα όλες τις ώρες και όχι μονο αφού νυχτώσει!

Το αυτοκίνητο δεν είναι το κύριο μέσο μεταφοράς στη Δανία και για το λόγο αυτό δεν έχει καμμία προτεραιότητα εκτός αν βρίσκεστε σε αυτοκινητόδρομο. Τα φανάρια όταν πρόκειται να ανάψουν για πράσινο,δεν γυρίζουν από το κόκκινο στο πράσινο απευθείας αλλά πάνε πρώτα στο πορτοκαλί και μετά στο πράσινο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε λωρίδα που γράφει "Bus" εάν δε θέλετε ένα πρόστιμο.

Οσο για το πώς θα φτάσετε, τα αεροπλάνα να είναι καλά. Απευθείας πτήση με ελληνική εταιρία δεν υπάρχει αλλά ίσως προσφέρουν λύσεις ξένες εταιρίες όπως η Maersk Air. Στην πόλη της Κοπεγχάγηςς υπάρχουν πολλά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκ των οποίων το πιο καινούργιο είναι το μετρό που παραδόθηκε στο κοινό το 2002.


Χρησημοποιήθηκαν στοιχεία από την ιστοσελίδα kopegxagh.dk

News 24/7

24MEDIA NETWORK