Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

O Zastro γυρίζει το χρόνο πίσω στο 1988 και θυμάται τις συναντήσεις ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ο Κοσκωτάς, η καταγγελία του Θεολόγη Παπαδόπουλου για δωροδοκία, η επιταγή του Μπαλή και η δίκη.

Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού έχει κρίνει τίτλους, πρωταθλήματα, Κύπελλα, τα έχει όλα. Ξύλο, νίκες με πολλά γκολ εκατέρωθεν, έκτροπα (πολλά), σασπένς, θέαμα, παρασκήνιο, παραγοντισμούς ή "παραγοντισμούς" και μια δωροδοκία.

Συμπτωματικά σε παιχνίδι Κυπέλλου Ελλάδας, το μακρινό 1988, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο χόρευε στους ρυθμούς του Γιώργου Κοσκωτά, του υπεύθυνου για το μεγαλύτερο οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, ο οποίος προτού αποκαλυφθούν τα pampers και η υπεξαίρεση, μοίραζε αφειδώς χρήματα. Πολλά χρήματα. Τόσα που γινόταν αντιληπτό πως είτε είναι τρελός είτε κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει.

Για τον οπαδό όμως τέτοιοι προβληματισμοί δεν υπάρχουν κι όταν ο "Τάμπυ" μπούκαρε στον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι μεταγραφές του ήταν κάτι σαν όπιο για την πλειοψηφία του κόσμου των ερυθρολεύκων.

Η μεγάλη αντεπίθεση με Κοσκωτά

Ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά το χειμώνα του 1987 έχει κάνει το απίστευτο, έχει αλλάξει εντελώς την ομάδα μεσούσης της περιόδου και πραγματοποιεί τη μεγάλη αντεπίθεση μέσω των μεταγραφικών κινήσεων του Κοσκωτά.

Δαπανώντας απίστευτα ποσά για την εποχή, ο Κοσκωτάς ούτε λίγο ούτε πολύ έχει αποκτήσει 15 ποδοσφαιριστές: Κριεζή, Τσαλουχίδη, Τσιαντάκη, Πλίτση, Σοφιανόπουλο, Χαντζίδη, Μπανιώτη, Μουστακίδη, Παχατουρίδη, Δρακόπουλο, Νεντίδη, Παπαθεοδώρου, Ταληκριάδη και δύο τρομερά ονόματα από τη Λατινική Αμερική ως τους ξένους που δικαιούται: τον Ντιέγκο Αγκίρε και τον πρόωρα χαμένο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες.

Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, μόνο η μεταγραφή του Φούνες είναι εξωπραγματική για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού επρόκειτο για 25χρονο εν ενεργεία διεθνή με την εθνική Αργεντινής στο Copa America του 1987 και μεγάλο αστέρι της River Plate με την οποία είχε σκοράρει 47 γκολ σε 84 παιχνίδια και είχε κατακτήσει Libertadores, Copa Interamericana και Διηπειρωτικό.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ

Ο Κοσκωτάς εκτός από ποδοσφαιριστές, έχει αγοράσει κυριολεκτικά και προπονητή από τον ΠΑΟΚ, φέρνοντας τον Ολλανδό Τάις Λίμπρεχτς στη θέση του Αλκέτα Παναγούλια και θέλει πάση θυσία να κατακτήσει έναν τίτλο. Στο πρωτάθλημα έχει μεν συνέλθει και με τα γκολ του Φούνες ξεφεύγει από τον πάτο της βαθμολογίας, αλλά για κατάκτηση ούτε λόγος. Απέμενε το Κύπελλο, όπου ο Ολυμπιακός έχει αποκλείσει με συνοπτικές διαδικασίες Αγροτικό Αστέρα και Ολυμπιακό Βόλου, αλλά στην επόμενη φάση προκύπτει ΑΕΚ.

Το πρώτο παιχνίδι που διεξάγεται εκτάκτως στο "Καραϊσκάκης" (ο Ολυμπιακός τότε είχε έδρα το ΟΑΚΑ) λήγει ισόπαλο 1-1 με την ΑΕΚ να προηγείται νωρίς με φάουλ που κέρδισε και εκτέλεσε αριστοτεχνικά ο Βασίλης Βασιλάκος από το Μπανιώτη και τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να ισοφαρίσει με το Σάκη Μουστακίδη ένα τέταρτο πριν το τέλος μετά από γέμισμα του Αγκίρε.

ΚΥΠΕΛΛΟ  ΑΕΚ-ΟΣΦΠ  1-3  ΑΡΧΕΙΟ-2-81
ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-3 ΑΡΧΕΙΟ-2-81 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστε απολύτως φυσιολογικά εντελώς ασύνδετος και ο Κοσκωτάς θορυβείται πάρα πολύ με την κακή εμφάνιση, τρέμει ότι "η επένδυση θα πάει χαμένη". Η ανησυχία μετατρέπεται σε βεβαιότητα, όταν τρεις μέρες αργότερα για το πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ κερδίζει εύκολα τον Ολυμπιακό 2-0 με γκολ των Πατίκα και Νίλσεν.

Η ρεβάνς της 10ης Φεβρουαρίου αποκτά χαρακτήρα μητέρας των μαχών για τον Ολυμπιακό, ο οποίος όντας στα χέρια του "κροίσου" Κοσκωτά είναι ανεπίτρεπτο να τελειώσει τη χρονιά χωρίς τίτλο. Είναι η εποχή που ο Κοσκωτάς δεν αγοράζει τα πάντα μόνο στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά περνά σαν σίφουνας και από σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους του τόπου. Από το βράδυ της Δευτέρας, δύο μέρες πριν τη ρεβάνς, οι φήμες οργιάζουν.

Η απόπειρα δωροδοκίας

Ο τότε Πρόεδρος της ΑΕΚ, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος επισκέπτεται τους ποδοσφαιριστές στην προπόνηση και στην ουσία τους ζητά να διαψεύσουν τις φήμες περί προσέγγισής τους από τρίτα πρόσωπα για να έχουν μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Ο Ζαφειρόπουλος γίνεται πιο συγκεκριμένος παρά την έκρηξη του Μανωλά και αναφέρεται ονομαστικά στους Χατζόπουλο, Βασιλάκο, Παπαϊωάννου, Βασιλόπουλο και Θεολόγη Παπαδόπουλο οι οποίοι φέρονται να έχουν προσεγγιστεί από πρόσωπα του περιβάλλοντος του Γιάννη Γούναρη, ενώ στα δημοσιογραφικά στέκια κυκλοφορούν κι άλλες εκδοχές, όπως ότι οι ποδοσφαιριστές προσεγγίστηκαν από τον εργοδότη της μνηστής (!) του Παπαϊωάννου.

ΑΝΩ - ΚΑΤΩ Η ΑΕΚ

Τα ποσά που αναφέρονται είναι 6 εκατ. δραχμές για κάθε ποδοσφαιριστή. Η ΑΕΚ γίνεται άνω-κάτω, ο προπονητής της, Τόζα Βεσελίνοβιτς, αφήνει εκτός 16άδας τον Παπαϊωάννου, στον πάγκο το Χατζόπουλο και ξεκινά τους Βασιλάκο (ο οποίος αντικαταστάθηκε νωρίς) και Θεολόγη Παπαδόπουλο. Ο τελευταίος είναι και ο μοναδικός από τους ποδοσφαιριστές που έχει καταγγείλει στη διοίκηση απόπειρα δωροδοκίας.

Το ματς ήταν απλά μονόλογος του Ολυμπιακού, ΑΕΚ δεν βγήκε στο γήπεδο. Ο Κοσκωτάς έχει απολύσει στο μεταξύ και τον Λίμπρεχτς επιλέγοντας το δίδυμο Γρηγοριάδη και Γούναρη για τον πάγκο της ομάδας, δύο ανθρώπους πρόθυμους να ξεκινούν τις μεταγραφές και να κάνουν τα κέφια του ίδιου και του αδερφού του Σταύρου που "έτρεχε" τον Ολυμπιακό.

Στο ντεμπούτο του Ηλία Ταληκριάδη (ο Πλίτσης αν και μεταγραφή του Δεκεμβρίου, είχε στοχοποιηθεί από το Σταύρο Κοσκωτά ως "ρουφιάνος του Λίμπρεχτς" και είχε μπει στο ψυγείο) ο Ολυμπιακός φεύγει από τη Φιλαδέλφεια με τη νίκη-πρόκριση που είναι ολόκληρη η χρονιά. Ο Μηνάς Χατζίδης στο 11’, ο Μητρόπουλος στο 60’ και ο Φούνες στο 75’ πέτυχαν τα γκολ του τελικού 1-3 (το γκολ της ΑΕΚ ο Μαυροδήμος με κεφαλιά) με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Θεολόγη Παπαδόπουλο να φέρει ευθύνη και στα τρία.

Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

Από τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου κιόλας, το γήπεδο μύριζε μπαρούτι και μόνο οι 12 χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού γιόρταζαν. Εκνευρισμός, βρισιές, κραυγές για "πουλημένους" ενώ κάποιοι θερμόαιμοι κινήθηκαν και προς τα επίσημα για να λιντσάρουν τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, ο οποίος προπηλακίζεται και μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο πτυελοδοχείο των αεκτζήδων. Η νύχτα είναι βέβαιο πως θα είναι μακριά για την ΑΕΚ.

Οι παίκτες είναι κλεισμένοι στα αποδυτήρια, κυριαρχεί σχεδόν πανικός, υπάρχει έντονος φόβος ότι ο κόσμος θα μπουκάρει και στα αποδυτήρια. Ο Θεολόγης πιεζόμενος ψυχολογικά, καταγγέλλει στον έφορο της ομάδας Ανδρέα Βούλγαρη και στο Χρήστο Καραχάλιο, ότι τον πλησίασε ο παλιός συμπαίκτης του Ντίνος Μπαλής και του πρόσφερε μια επιταγή 10 εκατ. δραχμών. Τόμπολα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Το χρόνικο είχε ως εξής: Δευτέρα πρωί και η αποστολή της ΑΕΚ ως είθισται έχει καταλύσει στο ξενοδοχείο "Πευκάκια" στην Εκάλη εν όψει της ρεβάνς. Παπαδόπουλος και Βασιλόπουλος ζητούν άδεια και πάνε με το αυτοκίνητο του πρώτου στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα. Πρώτη στάση το σπίτι του Θεολόγη, όπου η σύζυγός του Κική τον ενημερώνει ότι πέρασε ο Ντίνος Μπαλής και τον ζήτησε.

Ο Παπαδόπουλος απόρησε, διότι είχε τυπικές σχέσεις με το Μπαλή (ο Μπαλής ήταν φίλος του Αρβανίτη, ανταγωνιστή του Παπαδόπουλου για τη θέση του βασικού γκολκήπερ) και πριν προλάβει να φύγει, ξαναχτυπά το κουδούνι. Είναι πάλι ο Μπαλής. Ανεβαίνει στο διαμέρισμα και αντικρύζοντας και το Βασιλόπουλο, αναφέρει στο Θεολόγη ότι πέρασε γιατί θα ήθελε δύο προσκλήσεις για το ματς της Τετάρτης. Ο ψυχρός Παπαδόπουλος (ξανα)απορεί, αρνείται να δώσει τις προσκλήσεις και κατόπιν παραίνεσης του Μπαλή τον ξεπροβοδίζει στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Υπάρχει για σένα μια επιταγή 10 εκατ.

Εκεί ο Μπαλής φέρεται να λέει στον Παπαδόπουλο τα εξής: "Υπάρχει για σένα μια επιταγή 10 εκατ. που μπορεί να γίνουν και 15 εκατ. για το ματς της Τετάρτης. Επιταγή με λιγότερα υπάρχει και για τον άλλον επάνω" λέει ο Μπαλής, με τον Παπαδόπουλο να τον διακόπτει λέγοντας: "άσε ρε Ντίνο, δεν είναι για μένα αυτά, παίζω Εθνική, άστο..." Ο Μπαλής τον διακόπτει και του λέει να το ξεχάσει. Φεύγοντας του κλείνει το μάτι και εύχεται και καλή επιτυχία.

Σοκαρισμένος ο Παπαδόπουλος επιστρέφει στο διαμέρισμα και συζητά το συμβάν με τη γυναίκα του και το Βασιλόπουλο και κατόπιν ενημερώνει το Χρήστο Καραχάλιο, υπεύθυνο τότε Δημοσιών Σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ και συνεργάτη του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. Ακολουθεί ντόμινο.

Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

Το θέμα Μπαλή-Θεολόγη γίνεται...viral προτού καν επινοηθεί ο όρος, η ΑΕΚ γίνεται άνω-κάτω, ο έφορος Ανδρέας Βούλγαρης αφήνει υπονοούμενα ότι υπάρχει και μαγνητοφώνηση του συμβάντος και θα επιληφθεί η Ασφάλεια. Μάλιστα, ο Βούλγαρης απειλεί και το Γούναρη (για λογαριασμό του οποίου φέρεται να ενήργησε ο Μπαλής) φωνάζοντάς του μετά το 1-3 "ξέρουμε τι έχετε κάνει με το Μπαλή, σας έχουμε σε κασέτα, θα σας διαλύσουμε".

Ο Ζαφειρόπουλος καλεί το Θεολόγη στο γραφείο του και ο τερματοφύλακας λέει στο "Ζήτα" να μην τον φοβάται και να προσέχει τους Χατζόπουλο, Παπαϊωάννου, Βασιλάκο και Βασιλόπουλο. Οι συμπαίκτες του το μαθαίνουν και ακολουθεί χαμός. Ο Πολ Χατζόπουλος φωνάζει στο Ζαφειρόπουλο ότι "με αυτό το πουλητάρι που τα ρίχνει στους συμπαίκτες του" δεν ξαναπαίζει, ο Βασιλάκος λέει το αμίμητο "ήμουν μαλάκας που δεν τα πήρα" ενώ ο Μανωλάς μουτζώνει τον κόσμο της ΑΕΚ που φώναζε "πουλημένοι" γεγονός που ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών και ανακοινώσεων από συνδέσμους.

ΧΑΟΣ, ΡΟΝΤΕΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Η προπόνηση της Πέμπτης γίνεται ροντέο, προπηλακίζεται ο Τόζα, χίλιοι οπαδοί κινούνται απειλητικά εναντίον των παικτών, ζητούν το λόγο από το Μανωλά, επικρατεί χάος. Ο Μπαλής εν των μεταξύ απειλεί με μηνύσεις, ο επίσημος Ολυμπιακός επίσης, ενώ ο Παπαδόπουλος εξακολουθεί να στηρίζει την ιστορία του, με μια ΑΕΚ να "βράζει" αφού μαζί με το θέμα Τσίγκοφ στο πρωτάθλημα, προέκυψε και το θέμα της δωροδοκίας στο Κύπελλο.

Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

Οι οπαδοί είναι στα όριά τους, αναρτούν και πανό που γράφει "ζήτω το ουροπρωτάθλημα και το δολαριοκύπελλο" αλλά εκείνο που συγκλονίζει είναι η άλλη (κατά κάποιους η πραγματική) εκδοχή της ιστορίας του Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία ο τερματοφύλακας, τρεις ημέρες μετά το αμαρτωλό παιχνίδι, συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental με Κοσκωτά-Γούναρη-Μπαλή, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρίσκονταν στο χώρο εκείνη την ημέρα.

Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Αθλητικός Δικαστής Γιώργος Μπούτσικος και ο Παπαδόπουλος, αφού "αδειάζεται" από τους συμπαίκτες του, αποχωρεί από την ΑΕΚ. Το Κύπελλο συνεχίζεται κανονικά, ο Ολυμπιακός προκρίνεται στον τελικό με τον Παναθηναϊκό (όπου θα χάσει το τρόπαιο στα πέναλτι) και αργότερα θα αθωωθεί αφού κατά την ακροαματική διαδικασία δεν αποδεικνύεται η εμπλοκή του.

Αντίθετα ο Μπαλής κρίνεται ένοχος, αλλά κρατά το στόμα του κλειστό και δεν κατονομάζει τους ποδοσφαιριστές που "πλησίασε" ή έστω δεν φωτογραφίζει εκείνους που αποδέχθηκαν το "δώρο", όπως τον πίεσε ο εισαγγελέας. Λόγω ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων, αθωώνεται και ο Θεολόγης Παπαδόπουλος, η καριέρα του όμως είχε ήδη τελειώσει.

Εκτός Εθνικής ομάδας, εκτός ΑΕΚ, βρήκε στέγη για μια τετραετία στον Πανιώνιο, πέρασε κι απ’ τον Ιωνικό και σε ηλικία 33 ετών, πολύ νωρίς για τερματοφύλακα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ο Κοσκωτάς δεν σταμάτησε τις "πρακτικές" του, ο Νίκος Σαργκάνης σε μια συνέντευξή του το 1990 είχε τονίσει πως και στον τελικό υπήρχαν απόπειρες δωροδοκίας, ο Κοσκωτάς του είχε προσφέρει 170 εκατομμύρια για να έχει μειωμένη απόδοση.

Η δωροδοκία: Ο Θεολόγης, ο Κοσκωτάς και η επιταγή

Ο Κοσκωτάς βέβαια τότε είχε αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, είχε ήδη φυγαδευτεί με το learjet του Αργύρη Σαλιαρέλη προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη για το τεράστιο σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης που είχε ξεσπάσει συγκλονίζοντας τη χώρα και ο κίνδυνος δεν ήταν ο ίδιος με μια αντίστοιχη δήλωση το 1988 ή ακόμη και το 1989.

Ο Ολυμπιακός ήδη από τότε είχε μπει σε μια τεράστια δίνη από την οποία θα έβγαινε πολλά χρόνια αργότερα, χάρη στο Σωκράτη Κόκκαλη και τον επανακάμψαντα Σταύρο Νταϊφά. Τα συγκλονιστικά οικονομικοπολιτικά γεγονότα και σκάνδαλα επισκίασαν την υπόθεση (και αυτήν και άλλες) και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK