I, Greek

Η διοργάνωση των ΟΑ έφερε στην επιφάνεια φαινομενικά άσχετα γεγονότα που εξεταζόντουσαν υπό ένα ασφυκτικό εθνικό πρίσμα. Μία προσεκτικότερη ματιά στην ιστορία των σύγχρονων ελληνικών ΜΜΕ δείχνει ότι ένας εθνικός μετασχηματιστής ελέγχει την αντικειμενικότητα των ειδήσεων.

I, Greek

Η διοργάνωση των ΟΑ έφερε στην επιφάνεια φαινομενικά άσχετα γεγονότα που εξεταζόντουσαν υπό ένα ασφυκτικό εθνικό πρίσμα. Μία προσεκτικότερη ματιά στην ιστορία των σύγχρονων ελληνικών ΜΜΕ δείχνει ότι ένας εθνικός μετασχηματιστής ελέγχει την αντικειμενικότητα των ειδήσεων.

Κάθε γεγονός ανάλογα με την ροή του έμπαινε στον αόρατο εθνικό μετασχηματιστή και έπαιρνε την βαρύτητά που του αντιστοιχούσε. Όπου υπήρχε πιθανό θετικά εθνικό φορτίο, ο μετασχηματιστής δούλευε υπερωρίες. Στην αντίθετη περίπτωση, ο μετασχηματιστής υπολειτουργούσε.

Η χρόνια αυθαίρετη πολιτική επιλογή για παραγωγή πρωταθλητισμού έφτασε στο απόγειο της με τους ΟΑ και εξίσωσε λανθασμένα την ολυμπιακή διάκριση με εθνική καταξίωση. Η συνειδητή επιλογή για αντιγραφή του παραδείγματος άλλων χωρών για «εξαγορά» μεταλλίων, αφού επιβραβευβεται από το σύστημα, έφερε προσκαιρα και επιφανειακά στο τραπέζι το σοβαρό θέμα του προγραμματισμού και του doping στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο τρόπος που συνδέθηκαν αυτές οι δύο έννοιες ήταν κυνικά αποτελεσματικός. Σε μία χώρα που ο μαζικός αθλητισμός φυτοζωεί, η παραγωγή πρωταθλητών ανθεί για εμπορικούς λόγους. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι μάσκες έπεσαν. Ο ωμός προγραμματισμός για παραγωγή πρωταθλητών ζητούσε απλώς να πουλήσουμε τα αθλητικά μας ιδεώδη στον διάβολο. Και εμείς, οι πατέρες του Ολυμπισμού, απλώς τα χαρίσαμε.

Προγραμματισμός doping και λεγεώνες ξένων. «Η λεγεώνα των ξένων» της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας έφτασε αισιώς τους 111 αθλητές από τους 440 αθλητές.( Νέα,28/9/04). Ενα ελληνικό δακτυλικό αποτύπωμα με ...μυρωδιά ελληνικού καφέ αρκεί για να πολιτογραφηθεί κάποιος ελπιδοφόρος πρωταθλητής Ελληνας και να ζήσει το Ελληνικό Ονειρο ( ισχυρά πριμ, μονιμοποιήσεις, τηλεοπτική δόξα, φανατικούς οπαδούς ).

Ενα μετάλλιο από τους ικανότατους και άξιους αθλητές που πολιτογραφούμε Ελληνες σηματοδοτεί το άνοιγμα της κρατικής βρύσης για τις συγκεκριμενές ομοσπονδίες και τους κυρίους που τις εκπροσωπούν. Το οικονομικό αλσιβερίσι πολιτικών και παραγόντων σε βάρος του κρατικού αθλητισμού είναι η βασική αιτία.

Τα γεγονότα μιλούσαν πια μόνα τους. Πολιτικoί και ΜΜΕ είχαν την εξίσωση χωρίς αγνώστους. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, ήταν η αποθέωση της υποκρισίας τους. Με διαφορά λιγοστών ωρών, οι λίβελοι κατά του doping έπαιρναν την θέση τους σε διθυραμβικά σχόλια για τους Έλληνες αθλητές και τούμπαλιν. Όπου χρειαζόταν το βαθύ μπλε πέπλο έπεφτε υπνωτικά πάνω από τα μυαλά των Ελλήνων πολιτών, ενώ άλλοτε ξύπναγε βίαια την εθνική μας συνείδηση.

Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε να αποφύγει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών για doping και παράτυπες χρηματοδοτήσεις στον τομέα του αθλητισμού. Αντί της δύσκολης αλλά υπερχρήσιμης οδού, προτιμήθηκε η ευθυνόφοβη άνεση που παρέχει η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής.

Oι Ελληνες είναι γεννημένοι νικητές, φιλόξενοι, συμπονετικοί, έξυπνοι, γλεντζέδες, έχουν ψυχή, τσαγανό και φιλότιμο. Οι ξένοι μας περιφρονούν, δυσφημούν και μας υποτιμούν. Ομως οι κουτόφραγκοι πήραν τις απαντήσεις του και ζητούν συγγνώμη. Οι αθλητές μας είναι υπεράνθρωποι ήρωες, στις ήττες έιμαστε άτυχοι και όλοι μας χρωστάνε κάτι. »

Πολιτικοί και ΜΜΕ γεμίζουν τις δεξαμενές ματαιοδοξίας μας με στόχο τον υπνωτισμό μας. Η μάζα μπορεί να κινείται στο χωρόχρονο της εθνικής υπερηφάνιας και να μην ενοχλεί με την κριτική της τους ανίκανους διαχειριστές της. Η διεθνής συγγνώμη των ΜΜΕ, που έπρεπε να απευθυνθεί στους αναγνώστες και στους τηλεθεατές τους, χρησιμοποιήθηκε σαν εθνική νίκη. Έπρεπε, όμως, να παραδειγματίσει όλους τους παρατρεχάμενους γύρω από τον αθλητισμό.

Μία κυνική αποτύπωση των πραγμάτων θα έριχνε την χώρα σε χρόνια κατάθλιψη, αλλά θα ήταν χρησιμότερη κατάσταση από την αιώνια χειμέρια νάρκη μας.


News 24/7

24MEDIA NETWORK