Η Ισπανία είναι η κορυφαία Εθνική της Ευρώπης

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την κορυφαία ευρωπαϊκή Εθνική Ομάδα των τελευταίων ετών. Ο Μαρκ, ο Ρούντι, ο Ρούμπιο και ο... ζελεδάκιας Σκαριόλο, πρωταθλητές κόσμου από μια ομάδα που έλειπαν Ροντρίγκεθ, Αμπρίνες και Μίροτιτς! Δεν είναι ρόδινο το ισπανικό μπάσκετ, είναι όμως το καλύτερο.

Στην κορυφή του κόσμου η Ισπανία, για δεύτερη φορά στην ιστορία της
Στην κορυφή του κόσμου η Ισπανία, για δεύτερη φορά στην ιστορία της AP

Μου αρέσει που στα προγνωστικά όλων (ακόμη και της FIBA) η Ισπανία ερχόταν 4η-5η, γιατί λέει δεν είχε πάει πλήρης ή κάτι τέτοιο, που δεν κατάλαβα καλά. Λες και οι υπόλοιποι που είχε στη διάθεσή του ο Σέρτζιο Σκαριόλο είναι τίποτε... ρούκουνες. Ο Μαρκ Γκασόλ, πρωταθλητής ΝΒΑ τον προηγούμενο Ιούνιο, ο Ρούμπιο με τα οκτώ χρόνια στην Αμερική, ο Ρούντι και ο Γιουλ της πρωταθλήτριας Ισπανίας (και κορυφαίας ομάδας στην Euroleague τα τελευταία χρόνια), τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ που παίζουν στο ΝΒΑ, ο Κλαβέρ, ο Οριόλα, ο Ρίμπας από την Μπαρτσελόνα.

Το να υποτιμάει κανείς την κορυφαία ευρωπαϊκή εθνική ομάδα μπάσκετ των τελευταίων ετών είναι (σχεδόν) ιεροσυλία. Ξέρω ότι οι Έλληνες τη μισούν, ίσως γιατί ζηλεύουν, ίσως γιατί θα ήθελαν να είναι στη θέση τους. Όμως κακά τα ψέματα. Το ισπανικό μπάσκετ δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο στη Ευρώπη και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. 'Η μήπως η ισπανική λίγκα δεν είναι η κορυφαία της ηπείρου μας;

Ναι, είναι λίγο είρωνες, είναι υπερβολικά θεατρίνοι κάποιες φορές, προκαλούν, όμως ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την κλάση τους; Και να θέλατε δεν γίνεται. Από το 2006 που ξεκινήσαμε χέρι-χέρι στον τελικό της Σαϊτάμα έχουν σαρώσει τα μετάλλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μέτρησαν και αποτυχίες μέσα στο σπίτι τους (το 2007 από την Ρωσία στο Ευρωμπάσκετ) και το 2014 (κυρίως, όταν βρέθηκαν μακριά από τα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα).

Σε αυτά τα 13 χρόνια, ωστόσο, μετρούν 11 μετάλλια (αν προτιμάτε δεκατέσσερα σε 20 χρόνια). Αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό σε Παγκόσμιο μετά την Σαϊτάμα. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο που διαδέχθηκε τον μακαρίτη Πέπου Ερνάντεθ και δημιούργησε αυτή τη δυναστεία, δήλωσε μετά τη νίκη στον τελικό ότι "ο κύκλος κλείνει σιγά-σιγά". Μόνο που αυτό το λέμε κάθε χρόνο. Εντάξει έχουν 'χαιρετήσει' οι δυο 80άρηδες, ο Χουάν Ναβάρο και ο Πάου Γκασόλ, συνεχίζουν όμως οι άλλοι. Και η όρεξη δεν τους έχει κοπεί, ακόμη!

Μη ξεχνάμε ακόμη δυο πράγματα:

  • Στην Κίνα δεν ταξίδεψαν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (ένας από τους καλύτερους πλέι-μέικερ στην Ευρώπη δηλαδή), ο Αμπρίνες και ο Μίροτιτς!
  • Εφέτος η Ισπανία εκτός από τον παγκόσμιο τίτλο στους άνδρες, έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στα Ευρωμπάσκετ εφήβων και παίδων.

Ο Σκαριόλο, που αν το ξεχάσατε πανηγύρισε τον Ιούνιο ως μέλος των Τορόντο Ράπτορς και το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, είναι υπεύθυνος όλου του προγράμματος των εθνικών ομάδων. Εμείς στην Ελλάδα θεωρούμε ότι βάζει πολύ ζελέ στο μαλλί του. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Από τα 11 μετάλλια των 13 τελευταίων ετών τα 7 είναι δικά του.

Κι αν λένε ότι είναι περισσότερο διαχειριστής, από προπονητής, ας ξαναδούν τον τελικό για να διαπιστώσουν πόσο μαεστρικά σχεδίασε την επικράτηση της ομάδας του. Ο Ιταλός κόουτς χτύπησε την Αργεντινή εκεί που θεωρητικά ήταν η ισχύς της. Πάνω στον Λουίς Σκόλα. Όλες οι επιθέσεις της Ισπανίας χτύπησαν το 'γέρικο' κορμί του πολύπειρου Αργεντίνου, ενώ την ίδια στιγμή τον βασάνιζαν με σπρωξίματα, με σκληρές επαφές, με μάχες σώμα με σώμα.

Το κυνηγητό πάνω στον Καμπάτσο ήταν επίσης ανελέητο, την ίδια ώρα που οι παίκτες του, έκαναν πράγματα εκτός απ' αυτά που θα περίμενε ο αντίπαλος κόουτς. Η άμυνα της Ισπανίας με τα πολλά ντιφλέξιον έβγαλε αιφνιδιασμούς ενώ οι παίκτες της 'φούρια ρόχα', έδειξαν ότι το ταλέντο τους δεν είναι συγκεκριμένο. Ο Ρούντι πήρε δέκα ριμπάουντ, ο Γκασόλ μοίρασε 7 ασίστ, ο Γιουλ έπαιζε άμυνα πιέζοντας με πάθος Καμπάτσο και Λαπροβίτολα.

Να μην ξαναγράψουμε πάλι για το ποιος είναι ο Μαρκ Γκασόλ Λένε πολλά για το Ρούντι, πόσο 'αντιπαθητικός' είναι, ότι εκμαιεύει φάουλ, είναι προκλητικός. Πράγματι έχει πολλά απ' αυτά, αλλά είναι και παικταράς. Όταν πριν από 15 χρόνια πρωτόπαιζε στην Μπανταλόνα (μαζί με τον πιτσιρικά Ρούμπιο) οι Ισπανοί είχαν τρελαθεί. Ο Αΐτο Ρενέσες (κι αυτός 'λίγος' προπονητής, για τους Έλληνες ειδήμονες) προέβλεπε ότι κάποτε αυτοί δυο θα κυρίευαν τον κόσμο. Δικαιώθηκε!

Δεν είναι όλα ρόδινα στο ισπανικό μπάσκετ. Η κόντρα των ομάδων της Ευρωλίγκας με τη λίγκα υποβόσκει εδώ και καιρό. Η ομοσπονδία επίσης έχει συνταραχθεί συθέμελα από το σκάνδαλο Σάεθ, που έχει καταδικαστεί για οικονομικές ατασθαλίες, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, απάτες και διαφθορά. Ο πρώην πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ήταν διάτρητος παντού. Και ο Θανάσης Κρεκούκιας έχει γράψει σχετικά ένα αποκαλυπτικό κείμενο.

Λέγεται ότι ακόμη κινεί τα νήματα πίσω από τον Χόρχε Γκαρμπαχόσα, που θεωρείται πρόεδρος-μαριονέτα. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλα η δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Συλλόγων, προπονητών, παικτών, ομοσπονδίας, φέρνει αποτελέσματα. Τα βλέπουμε και στην Ευρωλίγκα, τα βλέπουμε και στις εθνικές ομάδες. Πρέπει να μας παραδειγματίσουν. Σε όλα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK