ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Η κούρσα του Τσιμίκα είναι ο θρύλος στην ιστορία που θα αφήσει πίσω του

Το σόλο του Κώστα Τσιμίκα στην Τούμπα, στη νίκη 1-0 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, ήταν η στιγμιαία και καθοριστική επιβράβευση ενός ποδοσφαιριστή με άριστη εργασιακή ηθική.

Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 MOTION TEAM

Ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας είναι ούτως ή άλλως ένας από τους 3 κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού τη φετινή περίοδο, στην οποία ακόμη, έστω και μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη, όταν οι 'ερυθρόλευκοι' θα βρίσκονται μέσα και στους 3 στόχους τους.

Συν τω χρόνω, ο 23χρονος αριστερός φουλ μπακ της ομάδας, που έπρεπε να φτάσει η 25η αγωνιστική για να πάρει το πρώτο καθαρό πλεονέκτημά της στη Super League 1 εις βάρος του ΠΑΟΚ και πλέον να επιτρέψει στον εαυτό της ένα... στραβοπάτημα στα play off, βάζει πολύ δυνατή υποψηφιότητα για να περιληφθεί στην επίλεκτη κατηγορία των κορυφαίων ακραίων αμυντικών στην ιστορία του Ολυμπιακού. Τουλάχιστον, της σύγχρονης ιστορίας, που αρχίζει από το 1996, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε τον πάγκο των 'ερυθρόλευκων' κι η θέση στα άκρα της άμυνας δεν ήταν κατά πολύ διαφοροποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο παίζεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Μια πρόχειρη και σίγουρα ελλιπής σταχυολόγηση από την ανθολογία των ακραίων αμυντικών του Ολυμπιακού τα τελευταία 25 χρόνια:

  • Το φάουλ του Γρηγόρη Γεωργάτου στις 6 Απριλίου 1997, στο 2-0 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, που έβαλε το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 10 χρόνια στην τελική ευθεία
  • Το γκολ του Δημήτρη Μαυρογενίδη, επίσης με τον Παναθηναϊκό, στον τελικό κυπέλλου της 5ης Μαΐου 1999, σκορ πάλι 2-0
  • Το γκολ του Χρήστου Πατσατζόγλου που έκανε το 2-1 με την ΑΕΚ στις 19 Απριλίου του 2002, στο παιχνίδι που έληξε με σκορ 4-3 κι έβαλε τον Ολυμπιακό, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε μόνο για τη νίκη, στην κορυφή της βαθμολογίας, μία αγωνιστική πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Η εν γένει απόδοσή του σε εκείνο το παιχνίδι παραμένει από τις πλέον αξιομνημόνευτες στην ιστορία
  • Το πέναλτι που κέρδισε ο Στέλιος Βενετίδης από τον Μιχάλη Κωνσταντίνου στις 24 Μαρτίου 2001, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και με το οποίο ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ισοφάρισε το σκορ στις καθυστερήσεις και διατήρησε το προβάδισμα του Ολυμπιακού στην κορυφή. Ανεξαρτήτως αν το παιχνίδι έχει περάσει στην Ιστορία για όλα τα σκαιά που διημείφθησαν αμέσως μετά τη λήξη του, οι 'ερυθρόλευκοι' μπόρεσαν να κατακτήσουν στο τέλος της σεζόν το 5ο διαδοχικό πρωτάθλημά τους
  • Τα δύο εκπληκτικά γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 2-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2009. Το δεύτερο γκολ του, δε, στο 55', δύσκολα γίνεται να λείψει από λίστες με τα πιο όμορφα γκολ που έχουν σημειωθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα

Αν ο Τσιμίκας δεν έχει προστεθεί ακόμη σε αυτήν την παρέα, αναμένεται να γίνει σύντομα. Στη συλλογική μνήμη, οι στιγμές μετρούν σχεδόν όσο κι η αύρα την οποία περιφέρει ένας ποδοσφαιριστής και χώρος υπάρχει για όλους. Στην περίπτωση του διεθνούς ακραίου, μάλιστα, εκτιμάται ένας συγκερασμός καταστάσεων: έχει το φιλότιμο του Τάσου Πάντου και το επίπεδο ποιότητας (ή, έστω, κάτι σαν) του Γεωργάτου. Φίλος του Ολυμπιακού, μάλιστα, έκανε μία σύνδεση φαινομενικά παράλογη, καθώς είπε ότι του θυμίζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Πρόκειται για την αυτοσυγκέντρωση που επιδεικνύει στο παιχνίδι καθώς και ότι να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που η ομάδα του και ο προπονητής του περιμένει από εκείνον. Την ψυχρότητα, για να γίνει η δουλειά. Όποιος τον έχει δασκαλέψει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνει καριέρα, διάβαζε γράμμα με βουλοκέρι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς αυτονοήτως, από τις 27 Οκτωβρίου κι έπειτα, έλυσε στο μυαλό του το πρόβλημα για τη θέση αριστερά. Ο Τσιμίκας έχει παίξει από τότε σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος, μόνο στο 4-1 επί της ΑΕΛ δεν τελείωσε την αναμέτρηση, αφού βγήκε στο 81', και ξεκουράστηκε στο άνετο 4-0 επί του Πανιωνίου. Έχει ήδη 34 συμμετοχές, αφού έχει παίξει και στα 13 ευρωπαϊκά ματς του Ολυμπιακού, αναντικατάστατος, στο ματς κυπέλλου με τη Λαμία στο Φάληρο, ενώ αναμένεται να κάνει και τη 14η συμμετοχή του στο Λονδίνο με την Άρσεναλ, την προσεχή Πέμπτη, στη ρεβάνς του 1-0 των 'κανονιέρηδων' στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για τη φάση των 32 του Europa League. Έχει τη δυνατότητα, δηλαδή, να κάνει 50 ματς φέτος, βάζοντας τους δύο ημιτελικούς με τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο, την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και, ασφαλώς, τα 10 παιχνίδια των play off.

Σεζόν-overlap, δηλαδή, για τον ίδιο, όπως αυτά που έχει να αντιμετωπίσει, όταν κουράζεται ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Τσιμίκας κάνει αγόγγυστα άχαρη δουλειά, αφού όσο ο Γάλλος, που έχει στο δικό του λογαριασμό μία από τις πιο αξιοπρεπείς σεζόν στην καριέρα του, είναι ακμαίος, η αριστερή πλευρά δουλεύει όπως θέλει ο Μαρτίνς. Ωστόσο, ο πρώην διεθνής με τους 'τρικολόρ' αναπόφευκτα αναζητεί περισσεύματα στο ρεζερβουάρ του έπειτα από μία ώρα, μία ώρα και 10 λεπτά παιχνιδιού κι ο αριστερός φουλ μπακ των 'ερυθρόλευκων' ουδόλως έχει απογοητεύσει με την παρουσία του σε αυτές τις καίριες στιγμές.

Με τον ΠΑΟΚ, ο 23χρονος αριστεροπόδαρος δεν έπαιξε ξεκάθαρα στην πλευρά. Αν το γήπεδο χωρίζεται σε λωρίδες, ήταν στη δεύτερη από τα αριστερά και, μάλιστα, όχι στην πρώτη ζώνη άμυνας. Ο Ολυμπιακός πήρε από εκείνον ένα σουτ στο 1ο ημίχρονο, το πρώτο της αναμέτρησης έξω από την περιοχή, και, φυσικά, την υπέροχη κούρσα που οδήγησε στην απόκρουση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, το γύρισμα του Λάζαρ Ραντζέλοβιτς και την ατυχία του Δημήτρη Γιαννούλη, για το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 49'. Ένα γκολ που μπορεί, σε αυτό το διάστημα, να αποκληθεί οιωνός τίτλου, έστω και κατά πολύ πρώιμος, αφού το πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών είναι, σε κλάσμα, το 1 στα 2,6 ολόκληρης της κανονικής διάρκειας της σεζόν, που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα παιχνιδιών, ώστε οποιοσδήποτε να προσμένει ότι θα τον βγάλει άβροχοις ποσί.

Πάντως, αυτό που έκανε ο Τσιμίκας ήταν να σφραγίσει ότι η φετινή καταπληκτική παρουσία του στον Ολυμπιακό έχει τη στιγμή που της αναλογεί. Οι 'ερυθρόλευκοι' μπόρεσαν, με τη μεταγραφή του Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς, να τον κρατήσουν, έστω κι αν το ρεπορτάζ ήθελε τη Νάπολι να κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά στην περίπτωσή του. Τα 4.500.000 ευρώ, με τα οποία τον κοστολογεί το Transfermarkt δεν θα είναι τόσα στην αναβάθμιση, έπειτα από το γκολ στην Τούμπα. Κι ίσως ο Ολυμπιακός, στο τέλος της σεζόν, δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει. Πάντως δεν θα έχει απλώς να θυμάται μία παρουσία η οποία υπήρξε υπέρ το δέον καθησυχαστική για το αριστερό άκρο, αλλά και το κράτημα της μπάλας για 30 μέτρα, 3 ντρίμπλες που ολοκλήρωσαν την προσομοίωση σε σκιέρ, το καλύτερο δυνατό σουτ μετά το σόλο και, εν τέλει, το γκολ που αυτήν τη στιγμή μπορεί να αθωώσει όσους χρησιμοποιούν τη λέξη 'φαβορί' για να περιγράψουν μία ομάδα σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάκτηση της Super League 1.

Ποια διοργάνωση πρέπει να έχει ως προτεραιότητα ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK