Η πιο μεγάλη κρίση στην ιστορία του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διαχειριστεί, πλέον, μια πολυδιάστατη κρίση. Η έξοδος δυο εμβληματικών προσωπικοτήτων, του Μάνου Παπαδόπουλου και του Φραγκίσκου Αλβέρτη αναδεικνύει μια πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει το "πράσινο" μπάσκετ

Φραγκίσκος Αλβέρτης και Μάνος Παπαδόπουλος. Η αποχώρησή τους προκαλεί κραδασμούς
Φραγκίσκος Αλβέρτης και Μάνος Παπαδόπουλος. Η αποχώρησή τους προκαλεί κραδασμούς EUROKINISSI SPORTS

Η κρίση στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μοιάζει πολύ πιο σοβαρή από κάθε άλλη φορά. Γιατί αυτήν τη φορά δεν έχουμε μόνο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που στην τελευταία επίσημη τοποθέτησή του δήλωσε ότι είναι έτοιμος ακόμη και να πουλήσει την ΚΑΕ. Είναι κι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε στενά, όχι μόνο αυτός αλλά συνολικά η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είτε είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο.

Δεν μιλάμε για δυο όψιμους παράγοντες του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Ο Παπαδόπουλος είναι εδώ και 3 δεκαετίες ο στενός συνεργάτης πρώτα του Παύλου και του Θανάση κιι εν συνεχεία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Θεωρητικά είναι κι ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, αφού από το 2014 κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο (89,9%), ύστερα από τη μεταβίβαση εκ μέρους του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Πρακτικά, έχει τον τίτλο του προέδρου της "πράσινης" ΚΑΕ. Είναι επίσης ο άνθρωπος που μαζί με τον Τάκη Τριαντόπουλο χρίστηκαν διαχειριστές του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μέχρι να πωληθεί η ΚΑΕ (για 25.000.000 ευρώ), σύμφωνα με τα λεγόμενα Γιαννακόπουλου.

Ο Παπαδόπουλος εκπροσωπεί όλα αυτά τα χρόνια τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στους φορείς εντός των συνόρων και συνολικά έχει συνδέσει το όνομα και την καριέρα του με την οικογένεια Γιαννακόπουλου και τις αποφάσεις της για το "πράσινο" μπάσκετ. Μια πληροφορία που τον ήθελε να έχει δεχθεί πρόταση συνεργασίας από τη Ζενίτ Αγίας Πετρόπουλης, στην οποία βρίσκεται προπονητής ο Τσάβι Πασκουάλ, δεν επιβεβαιώνεται. Η ρωσική ομάδα είχε προσλάβει πέρσι τον Μάρκο Πόποβιτς στο πόστο του αθλητικού διευθυντή κι αφού πρώτα ο Κροάτης εγκατέλειψε τη δράση.

Η αιτία της αποχώρησής του εντοπίζεται στην πιθανολογούμενη διαφωνία του με την πολιτική του Γιαννακόπουλου και την απόφαση να αποχωρήσει η ομάδα από την Ευρωλίγκα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδινε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η απουσία του Παπαδόπουλου από την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, όπου απορρίφθηκε το αίτημα αποχώρησης, οφειλόταν σε μια ξαφνική αδιαθεσία. Γι' αυτό και τον Παναθηναϊκό εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Μπόμης.

Το "αντίο" Αλβέρτη

Τριάντα χρόνια βρίσκεται στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και ο Αλβέρτης. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος σχεδόν διέλυσε την ομάδα πόλο του συλλόγου ώστε να δελεάσει τη Γλυφάδα στην οποία έπαιζε μικρός ο 'Φράγκι', για να τον εντάξει στους 'πράσινους'. Ο άλλοτε αρχηγός της ομάδας, που χρημάτισε για λίγο και προπονητής της (πήρε τον τίτλο του 2014) και τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής των ακαδημιών και καθόταν σε κάθε ματς στον πάγκο, έχει συνδέσει το όνομα και τη ζωή του με το 'τριφύλλι'.

Στα 46 παραμένει μια εμβληματική φιγούρα της ιστορίας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κι η είδηση της αποχώρησής του προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στον κόσμο του συλλόγου. Ο ίδιος, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Γιαννακόπουλου περί πώλησης της ΚΑΕ, είχε φανεί ιδιαίτερα προβληματισμένος και έκανε προσεκτικές δηλώσεις, χωρίς όμως να αφήσει κάποιο υποννοούμενο για 'αντίο'. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι ο κάθε παναθηναϊκός, από το δικό του πόστο, θα έπρεπε να βοηθήσει όσο μπορούσε.

Να το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεών του στον Alpha FM:"Η ομάδα θα κινηθεί σε αχαρτογράφητα ύδατα, θα πρέπει να υπάρχει υπομονή. Να υπάρχει ανοχή από όλους και να προσπαθήσει να βρει τον καινούριο δρόμο της. Αλλά σίγουρα, θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Ο καθένας από το πόστο του, για να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι εύκολα πράγματα. Για εμένα που κλείνω 30 χρόνια στην ομάδα, είναι παραπάνω από τη μισή ζωή μου. Στην αρχή υπάρχει σοκ και προβληματισμός, δεν είναι απλά μια ομάδα, μια επαγγελματική σχέση. Είναι μια οικογένεια, είμαστε εκεί 30 χρόνια μέρα και νύχτα".

Ξεμένει από ανθρώπους

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρίσκεται λοιπόν στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και να πουλήσει την ΚΑΕ, εξακολουθεί όμως να παίρνει τις αποφάσεις και να κινεί τα νήματα. Η υπόθεση με την Ευρωλίγκα εξελίχθηκε σχεδόν σε... παρωδία, καθώς όλοι ήξεραν ότι το να αποχωρήσει από τη διοργάνωση η ελληνική ομάδα ήταν σχεδόν αδύνατο κι όμως έστελνε επίσημα έγγραφα για να εκδηλώσει την πρόθεσή της με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Για ακόμα μια φορά, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε απέναντι στους 10 συνέταιρούς του στην Ευρώπη, χωρίς μάλιστα να μπορέσει να πετύχει κάτι ουσιαστικό, πέραν της λεκτικής αντιπαράθεσης και της επικοινωνιακής πολιτικής του εν Ελλάδι. Ακόμη κι οι υποστηρικτές των όσων έλεγε ο Γιαννακόπουλος συνειδητοποίησαν ότι άλλο τα λόγια κι άλλο η πράξη.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η ομάδα ξεμένει από τους ανθρώπους που στήριξαν την πολιτική της ΚΑΕ και αποτελούσαν σημεία αναφοράς. Θα φτάσει η όποια προσπάθεια του Γιώργου Βόβορα και των συνεργατών του να φτιάξιουν μια ευπρόσωπη ομάδα, που παρά το χαμηλό μπάτζετ, θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική;

Η χρονιά έχει ξεκινήσει με τις χειρότερες προϋποθέσεις...

News 24/7

24MEDIA NETWORK