Η πορεία των Πρωταθλητών Ευρώπης

Η πορεία των Πρωταθλητών Ευρώπης

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας από την Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε ως -και ήταν-η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ας ρίξουμε μία ματιά στο πως διαχειρίστηκαν οι 23 του Οτο Ρεχάγκελ την ανεπανάληπτη επιτυχία.

1. Αντώνης Νικοπολίδης
Είχε αποφασίσει από νωρίς να κάνει το μεγάλο βήμα. Η λήξη του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού τον έστειλαν στον Πειραιά. Αν δεν είχε "καθαρίσει" το μέλλον του, ίσως να μην είχε τόσο σταθερή απόδοση στο Ευρωπαϊκό. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου απείχε πολύ από τον καλό εαυτό του, καθώς έπεσε θύμα κακών εκτιμήσεων αλλά και στιγμών. Κοτσόλης και Σηφάκης χτυπούν τη πόρτα.

2. Γιούρκας Σεϊταρίδης
Ο,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε θέμα αυθεντικού ταλέντου. Το προαναφερθέν όμως δεν αναιρεί το ότι έχει μείνει ακατέργαστος και δεν έχει δείξει αυτά που θα μπορούσε. Ελπίζουμε η παρουσία του στη Ντινάμο Μόσχας να μην αποτελέσει το τελευταίο καλό συμβόλαιό του και μία ομάδα μεγάλης εμβέλειας να ενδιαφερθεί για τις υπηρεσίες του.

3. Στέλιος Βενετίδης
Ο μηδενικός χρόνος συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό και ο σοβαρός τραυματισμός που αποκόμισε μεσούσης της περασμένης περιόδου, δεν θα ήταν δυνατόν να του προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στη καριέρα του, τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο. Το ανησυχητικό είναι πως (δεν είναι δυνατόν να μην) έγιναν λάθη είτε στην επέμβαση, είτε στην αποθεραπεία του.

4. Νίκος Νταμπίζας
Με μηδενική παρουσία στη Πορτογαλία, ο πρώην στόπερ της Λέστερ επαναπατρίστηκε και θα προσπαθήσει να αποτελέσει το έμπειρο κεφάλι της Λάρισας που σφύζει από ενθουσιασμό και προσδοκίες.

5. Τραϊανός Δέλλας
Αυτές στην Πορτογαλία ήταν οι καλύτερες εμφανίσεις στη καριέρα του και αυτό διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για το αν ήταν απαραίτητος στη Ρόμα. Ενας σοβαρός τραυματισμός στη μέση όμως και η γενικότερη εικόνα αποσύνθεσης της ομάδας, δεν ήταν δυνατόν να τον διατηρήσουν στο ρόστερ των πρωτευουσιάνων. Πλέον, αντιλαμβάνεται τη σοφία του "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες", ως παίκτης της ΑΕΚ.

6. Άγγελος Μπασινάς
Ο 30χρονος μέσος γνώριζε πριν το Euro πως πολύ δύσκολα η σεζόν που πέρασε δεν θα ήταν η τελευταία του στην Παιανία. Οι εμφανίσεις του ήταν πολύ καλές αλλά δεν κατάφερε να βρει ομάδα, κάτι που πιθανότατα θα κάνει τον Γενάρη, έχοντας ήδη πληρώσει το τίμημα.

7. Θοδωρής Ζαγοράκης
Το πέρασμά του από την Ιταλία δεν ήταν αυτό που θα περίμενε αλλά ελάχιστα φταίει γι' αυτό. Η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ προσέθεσε έναν πόλο έλξης στο υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα.

8. Στέλιος Γιαννακόπουλος
Όταν ένας παίκτης έχει περάσει τα 30 και δεν κουβαλάει κάποια σπουδαία, ποδοσφαιρική, καταγωγή αλλά για τα πόδια του γίνονται παζάρια από Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, κάτι που αναγκάζει τους ιθύνοντες της Μπόλτον να του ανανεώσουν πρόωρα το συμβόλαιό του, τότε μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία.

9. Άγγελος Χαριστέας
Τα τρία σπουδαία γκολ που πέτυχε, δεν ήταν αρκετά για να του δώσουν θέση βασικού στη Βέρντερ Βρέμης των Κλόζε, Βαλντέζ, Κλάσνιτς. Το βιογραφικό του όμως είχε αποκτήσει ήδη βάρος και τον χειμώνα κατάφερε έναντι αδράς αμοιβής να φορέσει τη φανέλα του Αγιαξ. Τα πράγματα στο Αμστερνταμ δεν δείχνουν ειδυλλιακά αλλά ο "Χάρι" ανεβάζει στροφές.

10. Βασίλης Τσιάρτας
Δεν κατάφερε να βρει ομάδα την περασμένη σεζόν, ενώ ούτε το καλοκαίρι οι απαιτήσεις του ικανοποιήθηκαν. Πολύ δύσκολα θα τον εμπιστευτεί πλέον κάποια ομάδα.

11. Ντέμης Νικολαΐδης
Μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, είχε πει στο ξενοδοχείο της Εθνικής στα υπόλοιπα παιδιά: "Ρε, μην είστε χαζοί, σταματήστε τώρα που είναι νωρίς!". Εκείνος το είχε αποφασίσει για έναν ιδιαίτερο λόγο, αν και είχε ακόμη δύο καλά χρόνια.

12. Κώστας Χαλκιάς
Εκανε το βήμα προς την Πρέμιερσιπ αλλά εκεί απέδειξε πως ποτέ τα σωματικά προσόντα και η τεχνική του δεν θα τον αποζημιώσουν αν δεν αποκτήσει σταθερότητα.

13. Φάνης Κατεργιαννάκης
Η παρουσία του στη Κάλιαρι έληξε άδοξα και δίχως δικό του φταίξιμο. Από το καλοκαίρι ανήκει στο δυναμικό του Ηρακλή. Το κακό είναι πως ο "γηραιός" αρχίζει να νιώθει την πίεση και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ο εν λόγω, είναι δύσκολο να αποδώσει.

14. Τάκης Φύσσας
Από το 2004 και μετά, ό,τι πιάνει γίνεται χρυσάφι. Αποχαιρέτησε τη Μπενφίκα ως περιττός αλλά ενέδωσε στην πρόκληση του σκωτσέζικου πρωταθλήματος. Παρότι η Χαρτς δεν είναι ομάδα πρώτης γραμμής στη λίγκα των δύο, απολαμβάνει πολλά περισσότερα από 15 λεπτά δημοσιότητας. Επιτυχημένη επιλογή, αρκεί ο τραυματισμός στο γόνατο να τον αφήσει στην ησυχία του.

15. Ζήσης Βρύζας
Από τη Φιορεντίνα στη Θέλτα και πάλι στην Τοσκάνη αλλά δίχως να υπολογίζεται. Η παραπάνω από αξιοπρεπής καριέρα στο εξωτερικό δείχνει να παίρνει τέλος και οι σωστές επιλογές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

16. Παντελής Καφές
Δεν έπαιξε στο Ευρωπαϊκό, στον Ολυμπιακό δεν είχε κάνει σπουδαία χρονιά αλλά η μεταγραφή από μόνη της ήταν ήδη επιτυχία. Το 2004-05, τον βρήκε σε καλή φόρμα, πλην όμως και με έναν σοβαρό τραυματισμό. Εφέτος, έχει βαλθεί να αποδείξει πως όταν έχει σαφείς εντολές είναι εξαιρετικά χρήσιμος. Μεγάλο προσόν η απλότητά του και ότι ουδείς ξέρει αν στις φλέβες του κυλάει αίμα ή... νερό. Το τελευταίο, ενίοτε, είναι και μειονέκτημα.

17. Γιώργος Γεωργιάδης
Ούτε εκείνος αγωνίστηκε, ενώ είχε και την ατυχία να υποστεί σοβαρή ζημιά στο γόνατο. Πώς λοιπόν να κάνει καλή χρονιά; Στον Ηρακλή ευελπιστεί να κάνει ένα – δύο καλά χρόνια αλλά τα καλά του τα έχει περάσει, πιθανώς ανεπιστρεπτί.

18. Γιάννης Γκούμας
Καψής και Δέλλας δεν του άφησαν χώρο στο Ευρωπαϊκό, αλλά και ο καλύτερος παίκτης να ήταν, δύσκολα θα έφευγε από τον Παναθηναϊκό. Ειδική περίπτωση, το έχει βάλει σκοπό να μην αλλάξει φανέλα στη καριέρα του.

19. Μιχάλης Καψής
Εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό όνειρο για την ελληνική πραγματικότητα. Πολλοί τον κατηγόρησαν αλλά είναι από τους λίγους που επέστρεψαν δίχως να έχει αποτύχει. Βαρύ σκαρί, όσο περνάνε οι εβδομάδες, τόσο ανεβάζει την απόδοσή του.

20. Γιώργος Καραγκούνης
Ο "τυπάρας" είχε μπλέξει από νωρίς με την Ιντερ. Ο πήχης της ποιότητας στους Μιλανέζους ήταν πολύ ψηλά και για ακόμη μία φορά πήρε ελάχιστες ευκαιρίες. Στη Μπενφίκα όμως περιμένουν πολλά από αυτόν και οι συνθήκες δείχνουν ιδανικές για την ψυχοσύνθεσή του.

21. Κώστας Κατσουράνης
Αχ, εκείνο το βράδυ στο Ηράκλειο. Τον περασμένο Απρίλη, η ΑΕΚ περνάει δια πυρός και σιδήρου το εμπόδιο του ΟΦΗ, ο Κατσουράνης τραυματίζεται, δεν γίνεται αλλαγή λόγω της αγωνιστικής ένδειας της Ενωσης και το πρόβλημα στο γόνατο τον ταλαιπωρεί ακόμη. Αν ήταν υγιής, το καλοκαίρι, ίσως είχε κάνει το μεγάλο βήμα. Προς το παρόν, ο πληρέστερος Ελληνας ποδοσφαιριστής, ταλαιπωρείται.

22. Δημήτρης Παπαδόπουλος
Η χρονιά που τον έστειλε στα γήπεδα της Πορτογαλίας ως πρωταθλητή με τον Παναθηναϊκό, παραμένει η καλύτερή του. Εφέτος άρχισε και πάλι με φόρα αλλά ένας τραυματισμός στο Καζακστάν τον... έκοψε. Εχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει με φανέλα βασικού στους πρωταθλητές Ευρώπης.

23. Βασίλης Λάκης
Κατάφερε να βρει ποδοσφαιρική στέγη στην Κρίσταλ Πάλας αλλά δεν εναρμονίστηκε με τις απαιτήσεις της Πρέμιερσιπ. Ισως να μην επέστρεφε καν στην ΑΕΚ αν δεν είχε στέρεες γέφυρες με την Ενωση. Δείχνει πως έχει χάσει πολλά από τα προσόντα του (ταχύτητα, διάρκεια).

News 24/7

24MEDIA NETWORK