Η "στούκα" του ΠΑΟΚ και ο "πρωταθλητισμός" του Παναθηναϊκού

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις ήττες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού και εντοπίζει τις αιτίες -μεταξύ άλλων- και στην τακτική φιλοσοφία και τη νοοτροπία που υπάρχει στους δύο συλλόγους.

Η "στούκα" του ΠΑΟΚ και ο "πρωταθλητισμός" του Παναθηναϊκού
INTIME

Με άμυνα "υποβιβασμού"

Σοφότεροι όσον αφορά στην αμυντική λειτουργία δεν γίναμε. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 2 γκολ παθητικό στα πρώτα 8 ματς (Καλλονή και Βέροια σκόραραν εναντίον του στην Τούμπα). Πριν καν γίνει η σέντρα στην Ξάνθη, ο "Δικέφαλος' είχε δεχθεί 10 γκολ στα 5 τελευταία παιχνίδια. Όπως λέγαμε και τότε, με μέσο όρο 2 γκολ παθητικό ανά αγώνα, όχι για πρωτάθλημα δεν πας, αλλά πέφτεις.

Δεν άλλαξε κάτι στα Γιάννενα. Τα γκολ έγιναν 13 στους τελευταίους 6 αγώνες. Κόντρα επίθεση, ευκαιρία, ξανά και ξανά. Δυο πάσες, γκολ. Ναι, θα μπορούσε ο Γλύκος να αντιδράσει καλύτερα στο πρώτο γκολ. Όμως, ήταν το τρίτο σουτ του Λίλα σε τέτοιες συνθήκες, ενώ είχε προηγηθεί και το πλασέ του Τσάβες που έβγαλε δύσκολα ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ. Το πράγμα φαινόταν. Θα άλλαζε μόνο αν ο "Δικέφαλος" πετύχαινε πρώτος γκολ. Όμως, ο Κλάους δεν μπορεί να κάνει πάντα γκολ το πρώτο ή δεύτερο σουτ που επιχειρεί στον αγώνα.

Αν τους δεις στο δρόμο

Το τελευταίο ήταν το "καινούργιο" πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς γκολ για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος. Ναι, είχε τα δύο σουτ του Κλάους στο πρώτο ημίχρονο, ναι, είχε στο δεύτερο την κλασική ευκαιρία με τον Περέιρα που θα έφερνε το ματς στα ίσια.

Όμως, ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε στην παραγωγή φάσεων περισσότερο από ποτέ. Δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό. Και χάρη στη σωστή λειτουργία του ΠΑΣ πίσω απ' την μπάλα και γιατί ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί πάντα να τα βγάζει πέρα χωρίς Ρατς - Μακ, με τον Μάρτενς κουρασμένο. Κάποια στιγμή και ο Περέιρα θα κλειστεί, κάποια στιγμή θα πέσουν και τα φετινά εξωπραγματικά ποσοστά ευστοχίας του Κλάους, που είχε φτάσει να σκοράρει στο 67% των τελικών προσπαθειών του.

Εκεί χρειάζονται οι λύσεις, το βάθος. Ο ΠΑΟΚ είχε στον πάγκο Πόζογλου, Ποζατζίδη, Σαββίδη, Πούγγουρα, Κουλούρη και Παπαδόπουλο. Εκτός του τελευταίου, τους άλλους και στο δρόμο να τους δεις, δύσκολα θα τους γνωρίσεις.

Άλλη προσέγγιση

Κι εκεί έρχονται κάποιες σκέψεις για την προσέγγιση του Αναστασιάδη. Είμαι ο τελευταίος που θα ζητήσει από μια ομάδα να αλλάζει τελείως φιλοσοφία και να απαρνιέται τον τρόπο που δουλεύεται απ' την αρχή της σεζόν. Όμως, υπάρχει και η διαχείριση της πραγματικότητας, των συνθηκών. Αν είσαι πάνοπλος και ξεκούραστος, μαζί σου, να πας να παίξεις όπως παίζεις πάντα σε αντίστοιχες έδρες.

Όμως, τώρα ο ΠΑΟΚ είχε κούραση και κομβικές απουσίες. Είχε επίσης πίσω του το πάθημα στην Ξάνθη. Δεν θα έβλαπτε μια πιο προσεκτική προσέγγιση, τουλάχιστον στην αρχή. Να μη δώσει χώρους, να μην αφήσει τον αντίπαλο να δει (ξανά) πόσο ευάλωτος μπορεί να γίνει στην κόντρα, να πατήσει καλά στο χορτάρι, να ψάξει πιο "ήρεμα" στην πορεία του ματς το γκολ που θα τον κάνει αφεντικό.

Το αμάξι "στούκαρε"

Απ’ την αρχή της σεζόν, όλα γίνονται με τρέξιμο, πίεση, αυτοματισμούς, συγκεκριμένα εργαλεία. Δεν προδίδεις τη δουλειά σου αν πας στο ματς με λίγο διαφορετική λογική, όταν οι συνθήκες είναι εναντίον σου και δεν τα έχεις όλα διαθέσιμα. Ο ΠΑΟΚ δεν το έκανε. Ο Άγγελος έτρεξε το αμάξι σαν να μην ήξερε τα προβλήματα. Σαν να μην ήταν παρών στα πιτς, όταν διαπιστώθηκε πως ο κινητήρας δεν τρέχει πια στις ίδιες στροφές, το ντεπόζιτο δεν είναι γεμάτο και τα λάστιχα έχουν φθαρεί πολύ.

Ναι, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, αν ο ΠΑΟΚ έβρισκε πρώτος το γκολ. Όμως, η ψυχρή ματιά λέει πως με τέτοια διαχείριση σε τέτοια προβλήματα, η ήττα ήταν μάλλον φυσιολογική. Το αμάξι έπρεπε να τρέξει διαφορετικά. Έτσι όπως πήγε, θα στούκαρε.

Ένα γρήγορο γκολ

Απ’ το ζενίθ της τεσσάρας με τον Πανθρακικό, στο ναδίρ της τεσσάρας στην Ξάνθη. Η πρώτη ανάγνωση για τη συντριβή του Παναθηναϊκού στα Πηγάδια. Μια δεύτερη; Πώς "αλλάζουν" οι ομάδες, ο τρόπος που τις βλέπουμε και εμφανίζονται στο χορτάρι, ανάλογα με τα ζητούμενα του αγώνα. Ένα γρήγορο γκολ υπέρ του στη Λεωφόρο και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να μην έχει καμία ατέλεια. Πού να τη βρει με το σκορ δικό του, προσεκτική διαχείριση, κλείσιμο χώρων και παιχνίδι στην κόντρα;

Ένα γρήγορο γκολ κατά του σε δύσκολη έδρα και απέναντι σε καλή ομάδα και όλα έγιναν τραγικά. Ο Στιλ να βουτάει αριστερά-δεξιά πανικόβλητος, ο Μέντες με τον Σίλντενφελντ να κοιτάζονται, ο Μπούρμπος ανήμπορος για την παραμικρή συνεισφορά: να κόβει αυτά που πηγαίνουν έξω, να τρώει αυτά που πηγαίνουν μέσα και να μένει άγαλμα σε αλλαγή κατεύθυνσης του Καπετάνου στη φάση του δοκαριού, λες και του έφυγε ο Κριστιάνο.

"Οργανωμένη ομάδα" χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό μετά από το ματς ο Λουτσέσκου, αλλά προφανώς εννοούσε την εικόνα του στα προηγούμενα ματς. Γιατί στα Πηγάδια, η οργάνωση ήταν ελληνικού Δημοσίου: ο ένας παρέπεμπε στον άλλον, χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους.

Ακούνητος και "βράχος"

Ούτε οι αλλαγές βοήθησαν, αφού ο Πράνιτς έμεινε στο ματς να περπατάει στο χορτάρι. Όπως έγραψε και κάποιος στο twitter, δύο πράγματα δεν βγαίνουν. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κροάτης από ματς του Παναθηναϊκού. Εκεί, ακούνητος, "βράχος".

"Βράχος" σαν τον Καρέλη, μόνο που αυτός είναι θετική σταθερά και ήταν και το μόνο καλό στα Πηγάδια. Ακόμα και χωρίς τον Μπεργκ, δύο γκολ, το ένα καλύτερο απ' το άλλο, με τρομερό πάρσιμο και αστραπιαίο "μυτάκι" στο πρώτο και άμεση εκτέλεση στο δεύτερο.

Πρωταθλητισμός

Η κουβέντα για το 4-2 στα Πηγάδια λέει πως "ο Παναθηναϊκός έτσι δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό". Μα ούτε και πριν από την ήττα στην Ξάνθη έκανε. Δεν έκανε, πρώτον, γιατί δεν το λέει. Χάνει-κερδίζει, κουβέντα για στόχους δεν υπάρχει. "Παίζουμε, βελτιωνόμαστε, μαθαίνουμε", αλλά αυτά δεν είναι πρωταθλητισμός. Επιπλέον, ακόμα και χωρίς δηλώσεις, ο πρωταθλητισμός είναι αγωνιστική στάση, συμπεριφορά.

Είναι να πας στο Αγρίνιο και στην Τρίπολη και να παίξεις μόνο για τη νίκη. Να φαίνεται στην προσέγγισή σου στο παιχνίδι, στο πλάνο. Άλλο το "πάμε στις δύσκολες έδρες και ό,τι πάρουμε" κι άλλο το "πάμε για πρωτάθλημα, θέλουμε μόνο νίκη και ο βαθμός είναι απώλεια". Ο Παναθηναϊκός πήρε 4 πόντους σ' αυτά τα ματς και δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα είχε την ίδια συγκομιδή, αν έμπαινε στο χορτάρι με αναγκαιότητα νίκης. Αυτό είναι πρωταθλητισμός, η αναγκαιότητα, όχι το "νικήσαμε, προχωράμε, χάσαμε, το ίδιο". Όχι η βαθμολογική απόσταση, αλλά η συνολική στάση.

Βελτίωση

Η αγωνιστική είδε τους 3 πρωτοπόρους να παρουσιάζουν πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα που ξέραμε πως έχουν. Μόνο ένας εξ αυτών νίκησε και είναι ο κερδισμένος, όλοι τους χρειάζονται βελτίωση μετά από τη διακοπή, ό,τι κι αν γίνει το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Καραΐνδρος: Γυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Κώστας Κεφαλογιάννης: Οι ευθύνες του Αναστασιάδη

Ξάνθη - Παναθηναϊκός 4-2 (VIDEOS)

ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 3-0 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK