Η στροφή του Βαζ προς τα αριστερά έδωσε αέρα στον ΟΦΗ

Στο εντός έδρας 3-1 του ΟΦΗ επί του Άρη, για τη 14η αγωνιστική της Super League, ο Ρικάρντοι Βαζ Τε έπαιξε τον πλέον κομβικό ρόλο.

Ο Ρικάρντο Βαζ πανηγυρίζει το γκολ της ισοφάρισης απέναντι στον ΟΦΗ, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Ο Ρικάρντο Βαζ πανηγυρίζει το γκολ της ισοφάρισης απέναντι στον ΟΦΗ, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI

Στο εγχείρημα ΟΦΗ, οι κανόνες του ποδοσφαίρου που παίζει είναι απαράβατοι. Οι θέσεις στο γήπεδο δεν είναι τσιφλίκια. Με τον Άρη να προηγείται το Σάββατο 1-0 στο Ηράκλειο, ο Ρικάρντο Βαζ άφησε το δεξί 'φτερό' και έκοψε στο χώρο της μεγάλης περιοχής. Ο Πορτογάλος, ικανός με την μπάλα, όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές που με τα χρήματα που διέθετε αποφάσισε να πορευτεί ο ΟΦΗ, από τα δεξιά, με το ανάποδο πόδι, δεν μπορούσε να κάνει ζημιά στο πρώτο ημίχρονο. Αλλά η υπερφόρτωση της αριστερής πλευράς των Κρητικών στην κυκλοφορία της μπάλας του έδινε την ευκαιρία να βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση αριθμητικού πλεονεκτήματος, ένας εναντίον μηδέν, στη δεξιά πλευρά του Άρη.

Αυτό του έδωσε ευελιξία. Η λογική να λαμβάνει την παράλληλη νοητή γραμμή του τέρματος του Κουέστα ήρθε αυτονόητα και μάλιστα αρκετά νωρίς, αν υπολογιστεί ότι ο παίκτης σχεδόν βγήκε από τη ναφθαλίνη. Ο Ρικάρντο Βαζ, στο δεύτερο παιχνίδι του ως βασικός στο πρωτάθλημα, ήθελε να δείξει στον Γιώργο Σίμο ότι τουλάχιστον κακώς δεν τον υπολογίζει. Αυτό το ψυχολογικό τρικ του προπονητή του απέδωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο προπονητής του ΟΦΗ κέρδισε το Σάββατο έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος ήθελε να δείξει ότι η θέση του Αντίλ Ναμπί στη βασική ενδεκάδα δεν είναι τσιφλίκι για τον Άγγλο.

Οι παίκτες του ΟΦΗ πανηγυρίζουν ένα γκολ απέναντι στον Άρη, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Οι παίκτες του ΟΦΗ πανηγυρίζουν ένα γκολ απέναντι στον Άρη, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Προϊόντος του χρόνου, οι κινήσεις του Πορτογάλου γίνονταν πιο άνετες. Στις τρεις τελικές προσπάθειές του (ενώ είχε δύο συνολικά ως τώρα στο πρωτάθλημα), το σημαντικό στοιχείο είναι από πού έγιναν. Από την πρώτη ως την τρίτη υπάρχει μια απόσταση σχεδόν τριών μέτρων από τα αριστερά προς τα δεξιά, που βρίσκεται ο Βαζ για να πάρει το σουτ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το μήκος. Στην ορθολογική προσπάθεια του ΟΦΗ να φτάσει στην ισοφάριση και την αυτοπεποίθηση ότι θα τα κατάφερνε νωρίς που έδινε η ισορροπημένη κυκλοφορία της μπάλας, ο Βαζ βρίσκεται να διανύει, στην ολότητα των τριών στιγμών, μισή ντουζίνα μέτρα στο μήκος. Λίγο έξω από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής πρώτα, πάνω στη γραμμή έπειτα, στο τέλος αυτής της τριάδας, που έφερε το γκολ, στο σημείο του πέναλτι.

Το αδύνατο σημείο του Άρη ο ΟΦΗ το εκμεταλλεύθηκε με το συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει ενάμιση χρόνο συμβόλαιο ακόμη με τους Κρητικούς και εκμεταλλεύθηκε τις απουσίες, κυρίως του Ναμπί και του Μιγκέλ Μεγιάδο, για να παίξει. Στην εκτός έδρας ήττα από τη Λαμία την προηγούμενη εβδομάδα, 2-1, συμπλήρωνε την αποστολή, στο 1-0 επί της ΑΕΚ δεν ήταν καν σε αυτήν, και οι δύο προηγούμενες εβδομάδες είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς πήγαινε το πρωτάθλημα για εκείνον. Ούτε την προηγούμενη σεζόν, άλλωστε, που έληξε με τον απίθανο ψυχοβγάλτη του δεύτερου ματς μπαράζ με τον Εργοτέλη, έπαιξε μείζονα ρόλο. Φέτος, δε, η κατάσταση ήταν δραματική: 53’ στο παιχνίδι που ξεκίνησε βασικός, με τον Αστέρα, 15' με την Ξάνθη, 13' απέναντι στον Βόλο και 9 στην ισοπαλία με τον Ολυμπιακός -αυτό ήταν όλο. 

Στο δεύτερο ημίχρονο είναι ακόμα σαφέστερο ότι ο Βαζ έχει υποκινηθεί να παίξει ως δεύτερος επιθετικός. Έχει ακόμα μία τελική με το δεξί, στην αρχή, που βγάζει ο Κουέστα και ένα ανοιχτό εναέριο κοντρόλ, που επιτρέπει στον τερματοφύλακα του Άρη να βγει και να μαζέψει. Είναι, όμως, εκεί, απειλητική οντότητα για τον αντίπαλο. Όταν, δε, ο ΟΦΗ βρίσκει το δεύτερο γκολ στο μποτιλιάρισμα, με τον Φερέιρα Σόουζα, ο 25χρονος από το Αλκαμπιντέτσε τον αρπάζει με άγρια χαρά. Είναι ικανοποιημένος που παίζει, χαρούμενος που η ομάδα του προηγείται στο σκορ και μάλλον πρόκειται να νικήσει, ανακουφισμένος που έδειξε στον Σίμο ότι πρέπει να βρίσκεται στο ρόστερ και να υπολογίζεται, ως ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει ρυθμό στο παιχνίδι της ομάδας του.

Για τον πρώην παίκτη των Εστορίλ και Ρέους, αυτό το ματς και η νίκη είναι ξεκάθαρα μια νέα αρχή. Το εγχείρημα Σίμου και Γιάννη Σαμαρά λειτουργεί ξεκάθαρα. Ο ΟΦΗ, στο χάραμα του δεύτερου γύρου, είναι μόνος τέταρτος, δύο βαθμούς πάνω από τον Παναθηναϊκό και τέσσερις πάνω από τον Άρη. Ένα βήμα κοντύτερα για να βρεθεί στη Νιόν, όπως είναι και ο Σταύρος Καραΐνδρος στο podcast της Παρασκευής ότι είναι το όνειρο μίας από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες στην ιστορία της ομάδας. Κι όπως φάνηκε από την περίπτωση του Βαζ με τον Άρη, ουδείς περισσεύει.

Μέχρι ποια θέση θα φτάσει ο ΟΦΗ;

 

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK