Contres κορυφαίων: Διαμαντίδης Vs Σπανούλης

Η απόλυτη αναμέτρηση δύο κορυφαίων του είδους. Οι Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης ενδεχομένως να κρίνουν την έκβαση του τελικού κυπέλλου (10/03 18:30, Ελληνικό). Εγκαινιάζοντας τη νέα στήλη υπό τον τίτλο "Contres", η συντακτική ομάδα μπάσκετ του Contra.gr συγκρίνει, αναλύει τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματά των δυο παικτών και δίνει απαντήσεις στο "καυτό" ερώτημα για τον καλύτερο.

Contres κορυφαίων: Διαμαντίδης Vs Σπανούλης
diamantidisspanoulis.jpg INTIME SPORTS

Οι δύο προπονητές ξέρουν ότι διαθέτουν τα καλύτερα "όπλα" στα χέρια τους και από την ικανότητά τους θα κριθεί ο νικητής και τροπαιούχος. Το Contra.gr αποκρυπτογραφεί το ταλέντο τους.

- Ο τσαμπουκάς κόντρα στην ηρεμία

Είναι το ένας εναντίον ενός που κρίνει τα πάντα. Έγινε ένας τεράστιος κύκλος, μεγαλύτερος στον Παναθηναϊκό, για να φτάσουμε οι τίτλοι να κρίνονται από δύο ανθρώπους. Και είναι πραγματικά γοητευτικό.

Από την μια πλευρά η δύναμη της φύσης, ο τσαμπουκάς, η θέληση για την νίκη. Στην άλλη όχθη το μυαλό, το κρύο αίμα, η ήρεμη δύναμη για την επιτυχία. Ο Σπανούλης επέλεξε τον Ολυμπιακό για να ικανοποιήσει την επιθυμία του να είναι αφεντικό, να είναι το πρώτο...όνομα στην μαρκίζα, να παίρνει τις τελευταίες επιθέσεις να κερδίζει ή να χάνει αγώνες, να είναι ο ηγέτης που ωθεί τους συμπαίκτες του στην νίκη. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και στον τελικό. Με μια σημείωση: στις μεγάλες νίκες της ομάδας του επί Εφές και Παναθηναϊκό, ο Ίβκοβιτς τον χρησιμοποίησε περισσότερο ως...δόλωμα, δίνοντας ελεύθερα σουτ και ντράιβ στην υπόλοιπη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει άριστα πως να περιορίσει τον τέως παίκτη του αλλά αναγνωρίζει τον κίνδυνο με τα πολλά νταμπλ τιμ.

Ο Διαμαντίδης προτίμησε να μείνει στον Παναθηναϊκό και πιθανώς να περάσει όλη την καριέρα του με τους πρωταθλητές ασχέτως οικονομικών απολαβών. Είναι το μαγαζί του αλλά και να μην ήταν δεν θα είχε πρόβλημα. Είναι ο απόλυτος εκτελεστής με την ψυχραιμία του αλλά τον...τρώει το χέρι να πασάρει. Ο Ομπράντοβιτς από πέρυσι τον ξεκουράζει στην άμυνα, προσπαθεί δε να βρει τρόπο να τον πείσει να πάρει επιθέσεις, να επιτίθεται στα αντίπαλα γκαρντ και να κόψει τον υπερβολικό αλτρουϊσμό. Ο Ίβκοβιτς έχει δείξει ότι μπορεί να του κόψει την πασα και τον προτιμά να εκτελεί. Ο Διαμαντίδης όμως σουτάρει φέτος με συγκλονιστικά ποσοστά οπότε...

Οπότε η πρώτη μεγάλη κόντρα της χρονιάς πηγαίνει στα χέρια τους. Όποιος διαχειριστεί καλύτερα το παιχνίδι θα δει την ομάδα του κυπελλούχο Ελλάδας. Ότι και να πετύχουν οι υπόλοιποι, η αρχή και το τέλος θα είναι οι δύο αρχηγοί.

Τάσος Μαγουλάς

Contres κορυφαίων: Διαμαντίδης Vs Σπανούλης
diamantidis.jpg INTIME SPORTS

- Απάντηση στο "καυτό" ερώτημα: έκανε καλά που έφυγε;

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Ο Βασίλης Σπανούλης θέλει να γίνει ο κορυφαίος και να πάρει την θέση του στο θρόνο. Δεν υπάρχει σύγκριση, ο 3D παίζει σε άλλο επίπεδο καθώς διαθέτει την ηγετική φυσιογνωμία, την ωριμότητα άλλα κυρίως την πληρότητα που μπορεί να διαθέτει ένας αθλητής μπάσκετ.

Ξέρει να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους, παίρνει την μπάλα όταν "καίει" και κυρίως είναι ο ηγέτης της άμυνας, εκεί που κρίνονται τα αποτελέσματα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μοναδικό φετινό μειονέκτημά του, η κούραση. Δείχνει εξαντλημένος και σε αρκετές περιπτώσεις μόνος στην επίθεση. Συν τοις άλλοις στην στα "νεκρά" σημεία δεν έχει την βοήθεια των προηγούμενων χρόνων.

Ο Βασίλης Σπανούλης ξέρει ότι φετινή χρονιά αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία των αποδείξεων. Πέρυσι δεν τα κατάφερε απέναντι στον... φίλο του Δημήτρη Διαμαντίδη, όμως εφέτος δείχνει ότι "γυαλίζει" το μάτι του. Έχει πάρει επιθετικά τον Ολυμπιακό στις πλάτες του, έχει βελτιώσει κι άλλο τις αδυναμίες του και οδηγεί τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ο απόλυτος ηγέτης, ο άνθρωπος ορχήστρα. Οι μέσοι όροι του σε πόντους και ασίστ έχουν αυξητικές τάσεις, όμως αμυντικά παραμένει ο αδύναμος κρίκος. Πρόκειται για τον απόλυτο επιθετικό παίκτη, ο οποίος πάντα θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το "καυτό" ερώτημα: έκανα καλά που έφυγα από τον Παναθηναϊκό;

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ακόμη και σήμερα παραμένει ο κορυφαίος της Ευρώπης. Ο Σπανούλης προσπαθεί να τον φτάσει, δεν είναι και εύκολο...

Παντελής Βλαχόπουλος

Contres κορυφαίων: Διαμαντίδης Vs Σπανούλης

- Διαμαντίδης: Παίκτης για τον συμπαίκτη

Στο ανοικτό γήπεδο της γειτονιάς, ο Βασίλης Σπανούλης θα ήταν ασυζητητί η πρώτη επιλογή μου, πριν καν τον… Παντελή Βλαχόπουλο. Δεινός σκόρερ - εγώ δεν υπήρξα ποτέ, κάνει το δύσκολο να φαίνεται απλό - εγώ δεν μπορώ, «αποτελειώνει» τον αντίπαλο όταν προσπαθεί να αντιδράσει – εγώ δεν το ‘χω. Ιδανικός για να… νικήσεις δίχως να σε χρειαστεί.

Παρ’ όλα αυτά ο Δημήτρης Διαμαντίδης ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου. Ίσως γιατί από μικρός θαύμαζα τον Φάνη, ίσως γιατί στα τέλη των 80s ταυτίστηκα με τον Μάτζικ και όχι με τον Τζόρνταν, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Ο Διαμαντίδης αυτό ακριβώς πρεσβεύει τη σήμερον. Τον παίκτη για τον συμπαίκτη. Επιθετικά αξιόπιστος και δουλευταράς στην άμυνα. Ηγετικός και αλτρουιστής μαζί. Στο δικό μου ζύγι κερδίζει…

Γιάννης Ζωιτός

Contres κορυφαίων: Διαμαντίδης Vs Σπανούλης

- Ταλέντο Vs Δουλειάς

Προφανώς έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός παίκτη που εξέλιξε το ταλέντο του (Σπανούλη) και σ’ έναν παίκτη που ανακάλυψε και έπλασε το δικό του ταλέντο σε ελαφρώς προχωρημένη ηλικία (Διαμαντίδης).
Υπό αυτή την έννοια ο Λαρισαίος μπορεί να χαρακτηριστεί πιο χαρισματικός, ο Διαμαντίδης όμως ενσαρκώνει την ιδέα ότι και οι πιο δύσβατες κορυφές μπορούν να κατακτηθούν με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή.

Διότι τι ήταν ο 3D στην Καστοριά; Ένα ψηλό παιδί με μακριά χέρια. Και τι είναι στις αρχές του 2012; Ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μεγάλη απόσταση, σαφώς πιο μεγάλη από αυτή που διένυσε ο πιο ταλαντούχος Σπανούλης.

Νίκος Γιαννόπουλος

Διαβάστε ακόμη:

Απαντες παρόντες υπό το βλέμμα του Θανάση Γιαννακόπουλου

Oριστικά χωρίς Λο

Κοινή ανακοίνωση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού

Νικ Καλάθης: "Μου λείπει το Κύπελλο και το θέλω"

Σε καλό κλίμα η συνάντηση για τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του τελικού

News 24/7

24MEDIA NETWORK