Η βία στα γήπεδα και η απάθεια

Για άλλη μια εβδομάδα είδαμε τα ίδια. Δηλαδή λίγη μπάλα και αρκετά επεισόδια. Τα “ωραία” ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Στους ίδιους γνωστούς και χαλαρούς ρυθμούς όλοι, ειδικοί και μη, γνωστοί και άγνωστοι (στους οποίους φυσικά ανήκω και εγώ), τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα και εξέφρασαν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους.
Και λοιπόν; Δηλαδή τι καταλάβαμε; Ότι φταίνε λέει οι ΠΑΕ, ότι φταίνε οι οπαδοί, ότι πρέπει να απαγορέψουμε τις μετακινήσεις (λες και σε αγώνες με μόνο γηπεδούχους δεν έχουμε επεισόδια).
Πολύ ωραία, αυτό όμως που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω είναι το τί πρέπει να κάνουν οι ΠΑΕ. Μήπως να χτίσουν φυλακές; Να αστυνομεύουν τους αγώνες; Να δικάζουν τους υπαίτιους; Μάλλον δεν γίνεται. Εγώ αυτό που είδα την Κυριακή ήταν τους οπαδούς μίας ομάδας (δεν έχει καμία σημασία ποιους, έχουν γίνει από όλους) να σπάνε τα κάγκελα της θύρας τους, και ακριβώς δίπλα τους (προκλητικά ακριβώς δίπλα τους) τους αστυνομικούς να τους κοιτάνε.
Δεν θα κρίνω εγώ αν είναι σωστό ή όχι να απασχολούμε όλη την ελληνική αστυνομία κάθε Κυριακή, αλλά από την στιγμή που την απασχολούμε ας κάνει σωστά την δουλειά της. Δηλαδή τί περίμεναν για να κάνουν το αυτονόητο; Ποιους προσπαθούν να πείσουν ότι δεν μπορούν να κάνουν συλλήψεις; Ακούμε τόσα χρόνια για τις κάμερες και τους ελέγχους και τα υπόλοιπα μέτρα. Που είναι όλα αυτά; Υπάρχουν δικαστήρια ενόχων που αναβάλλονται για 5 χρόνια μέχρι να αθωωθούν, βλέπουμε φωτοβολίδες, πιστόλια και ένα σωρό να περνάνε για πλάκα μέσα στο γήπεδο. Τους βλέπουμε καθαρά κάθε σαββατοκύριακο στην τηλεόραση και κανείς δεν συγκινείται.
Δεν λέω ότι οι οπαδοί (αυτοί οι οπαδοί) είναι αθώοι αλλά αυτό το ξέρουμε. Αυτοί οι οπαδοί είναι ηλίθιοι, δεν περιμένουμε κάτι από αυτούς, όλοι οι υπόλοιποι όμως που τους ανεχόμαστε δεν είμαστε πιο ηλίθιοι; Γεννώνται πολλά ερωτήματα, μήπως κάποιος επωφελείται από όλα αυτά; Άλλωστε ο αποπροσανατολισμός του κόσμου από τα σημαντικά προβλήματα είναι γνωστό κόλπο. Μήπως παρακολουθούμε την κόντρα πολιτείας super league; Μήπως πια οι οπαδοί-ψηφοφόροι είναι τόσο σημαντικοί; (προσθέστε ό,τι άλλο θέλετε…)
Ό,τι και να συμβαίνει δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πολιτεία θέλει αλλά φταίνε οι κακές ΠΑΕ. Αν θέλει τόσο πολύ όσο λέει ας μην πάρει δραστικά μέτρα, ας τα εφαρμόσει.
Ευχαριστώ,
Ιορδάνης Ασλανίδης