Ίντερ: Ο 27χρονος πρόεδρος δεν (θέλει να) είναι το 'παιδί του μπαμπά'

Είναι πλέον ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Ίντερ, αλλά δεν την αντιμετωπίζει σαν παιχνίδι που του χάρισε ο πάμπλουτος πατέρας του. Η ιστορία του Steve Zhang δεν είναι ενός κακομαθημένου πλουσιόπαιδου.

In this photo taken on Nov. 6, 2016, from left: Inter Milan CEO Liu Jun, Inter Milan Board of Directors members Ren Jun, Zhang Steven and Yang Yang attend a Serie A soccer match between Inter Milan and Crotone at the San Siro stadium in Milan, Italy. Next Sunday's will likely be Silvio Berlusconi's final derby as AC Milan owner. And the first for Inter's new Chinese proprietors.(AP Photo/Antonio Calanni)
In this photo taken on Nov. 6, 2016, from left: Inter Milan CEO Liu Jun, Inter Milan Board of Directors members Ren Jun, Zhang Steven and Yang Yang attend a Serie A soccer match between Inter Milan and Crotone at the San Siro stadium in Milan, Italy. Next Sunday's will likely be Silvio Berlusconi's final derby as AC Milan owner. And the first for Inter's new Chinese proprietors.(AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Έτρωγε από τα 'έτοιμα'; Βεβαίως.

Κολυμπούσε στο χρήμα; Μακροβούτια έκανε.

Είχε ό,τι ζητούσε; Και κάτι παραπάνω.

Επαναπαύθηκε στις 'δάφνες' του δισεκατομμυριούχου πατέρα του; Η ιστορία (του) μάς έχει δείξει πως όχι.

Τα λεφτά του μπαμπά

Ο Zhang Kangyang (ή Steven όπως προτιμάει να τον αποκαλούν) δεν είναι απλώς ο γιος του Zhang Jindong, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι αγγίζει τα 6.5 δισ. δολάρια και είναι -σύμφωνα με την ανανεωμένη λίστα Forbes του 2018- ο 24ος πλουσιότερος πολίτης στην Κίνα και ο 228ος σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Μια περιουσία που αποκτήθηκε σε λιγότερα από 20 χρόνια, καθώς μόλις το 1990 άνοιξε παρέα με τον αδερφό του (Zhang Guiping) ένα μικρό κατάστημα κλιματιστικά και αντίστοιχα προϊόντα ψύξης-θέρμανσης στην πόλη Nanjing των 8.270.5000 κατοίκων (δεύτερη πολυπληθέστερη στην ανατολική Κίνα).

Η 'Suning', το όνομα της οποίας τα δύο αδέρφια εμπνεύστηκαν από τη συμβολή των δρόμων που είχε την έδρα της η επιχείρησή τους, γρήγορα έγινε κερδοφόρα και γέμισε χρήμα τις τσέπες αμφότερων. Μέσα σε λίγα χρόνια ο καθένας ακολούθησε το δικό του επιχειρηματικό δρόμο. Με αποτέλεσμα να προκύψει, από τον Zhang Jindong και τις επενδύσεις που επέλεξε να κάνει ο επιχειρηματικός κολοσσός της Suning Group. Ενδεικτικά και μόνο αποτελούν τα κέρδη στο πρώτο μισό του 2009 που είχαν ξεπεράσει τα 112 εκατομμύρια λίρες από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών. Ναυαρχίδες δε του ομίλου η Suning Holdings Group και η Suning Commerce Group. Στην πρώτη εκ των οποίων ανήκει το 68.55% των μετοχών της Ίντερ.

Suning Holdings Group chairman Zhang Jindong, third from left, waits for a Serie A soccer match between Inter Milan and Lazio, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Wednesday, Dec. 21, 2016. (AP Photo/Luca Bruno)
Suning Holdings Group chairman Zhang Jindong, third from left, waits for a Serie A soccer match between Inter Milan and Lazio, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Wednesday, Dec. 21, 2016. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο πιο μικρός πρόεδρος

O Steven είναι ο μονάκριβος γιος του Jindong. Ταυτόχρονα ένας σύγχρονος επιχειρηματίας που προσπαθεί να χτίσει τη δική του πορεία στο χώρο. Όχι έξω από τις φτερούγες του πατέρα του, αλλά χωρίς να τον καλύπτει η βαριά σκιά του.

Στα 27 του είναι στην πρώτη 50άδα των -40 ετών που επηρεάζουν την αγορά στην Κίνα. Με εμπορικούς όρους ένας 'influential entrepreneur' που 'παράγει' ιδέες και τις υλοποιεί. Από την Παρασκευή είναι ο νέος πρόεδρος της Ίντερ. Ο 21ος και ο νεότερος στα 110 χρόνια ιστορίας της.

Διαδέχθηκε τον Ινδονήσιο Erick Thohir, τον προηγούμενο ιδιοκτήτη των 'νερατζούρι', ο οποίος μολονότι προ διετίας πούλησε το μερίδιό του στην οικογένεια Zhang (έναντι 270 εκατομμυρίων ευρώ), παρέμεινε στην προεδρία προκειμένου η μετάβαση στη νέα εποχή να είναι πολύ πιο ομαλή.

Αυτή η νέα εποχή άρχισε την Παρασκευή. Μ' ένα video που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιταλικής ομάδας. Ένα video με τον Steven Zhang, που ήταν μέλος του ΔΣ, να κλείνει τα μάτια και να ονειρεύεται, αλλά να ξυπνάει και ν' αντιλαμβάνεται πως η Ίντερ είναι μια πραγματικότητα.

"Είμαι έτοιμος. Εσύ;" η προτροπή του στο φινάλε.

Πάντα έβλεπε μπροστά

Γεννηθείς στις 20 Δεκεμβρίου του 1991, ο Steven δεν ζούσε καν όταν συνετέθη η Ίντερ των Γερμανών, στα τέλη των 80s. Διαφημίζει πάντως πως στόχος του είναι να ενώσει την παράδοση με το σήμερα, να χτίσει πάνω σε ό,τι υπήρχε και σε καμία περίπτωση να καταστρέψει.

Φεύγοντας από το σπίτι των γονιών του νωρίς, καθώς στα 15 του έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έμαθε πως η ζωή είναι εκεί έξω. "Πρέπει ν' αφήνετε τα παιδιά να πηγαίνουν στο εξωτερικό", είχε δηλώσει.

Οι σπουδές του είχαν ευρύ φάσμα γνώσεων. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, περισσότερο του άρεσε ν' ακούει τους μεγαλύτερους, όπως τον πατέρα του, παρά να μιλάει και να ενοχλεί.

Του άρεσε να βλέπει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο πως ως μαθητής ακόμα κέρδισε διάφορα βραβεία και διακρίσεις στη μηχανική και στη ρομποτική.

Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο, εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και έλαβε πτυχίο στα οικονομικά. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά με στρωμένη δουλειά πίσω του. Δεν ζούσε πάντως ως βασιλιάς ενόσω έλειπε από την οικογενειακή εστία, φροντίζοντας να κρατάει τα χρήματα που του έστελναν οι γονείς του, φτιάχνοντας το δικό του κομπόδεμα. Το 2015 γύρισε ένας άλλος. Είχε εξελιχθεί, έφερε φρέσκες ιδέες.

"Η ζωή μας αλλάζει εξαιτίας της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης, του τρόπου ζωής", έλεγε σε μια παρουσίαση των ιδεών του τον περασμένο Απρίλιο συμπληρώνοντας πως "αγκαλιάζουμε την τεχνολογία, σκεφτόμαστε έξω από το κουτί, χρησιμοποιούμε την εικονική πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας την εμπειρία στο κατάστημα και στο γήπεδο πολύ πιο ενδιαφέρουσα".

Πρόκληση και στοίχημα

Η εμπορικότητα του brand της Ίντερ είναι το βασικό μέλημά του. "Το όραμά μας είναι μεγάλο", έκλεισε τότε το λόγο του.

Από την Παρασκευή έχει το απόλυτο κουμάντο του έναν ποδοσφαιρικό κολοσσό. Μέχρι πριν από 2 χρόνια δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο. Διάβασε, εντρύφησε, έμαθε τι και πως. Συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Paolo Gentiloni. Όπως συνέφαγε επίσης με τον πρώην ιδιοκτήτη της Ίντερ, Massimo Moratti. Ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει τον υιό Zhang ως "καλλιεργημένο νεαρό με ευστροφία που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση", λέγοντας πως είναι σε θέση ν' αποτελέσει το μέλλον του συλλόγου.

Πλέον ο Steven, που κάνει παρέα με προσωπικότητες της μόδας και του εμπορίου στο Μιλάνο, είναι το παρόν. Και νιώθει "περήφανος" που θα οδηγήσει την Ίντερ στη νέα εποχή, αποδεχόμενος την ευθύνη "να ικανοποιήσει το πάθος των εκατομμυρίων οπαδών σ' ολόκληρο τον κόσμο".

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK