Καλή χρονιά...

Καλή χρονιά...
Με τη φωνή να έχει ακόμη τη χαρακτηριστική… βραχνάδα από τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αρχίζει το πρωτάθλημα της Α’Εθνικής. Η περσινή μάχη ανέδειξε πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επέστρεψε στον θρόνο μετά από 7 αποτυχημένες απόπειρες και ισάριθμες κατακτήσεις του Ολυμπιακού, ενώ για μία ακόμη φορά το πρωτάθλημα κρίθηκε μεταξύ των δύο «αιωνίων» και του ντέρμπι στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Και φέτος όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τη περασμένη σεζόν και κατ’επέκταση όλες τις προηγούμενες επτά. (link:48870)Παναθηναϊκός(/link) και (link:49006)Ολυμπιακός(/link) ενισχύθηκαν σημαντικά τόσο σε παίκτες όσο και σε προπονητή, με τις υπόλοιπες ομάδες να τους ακολουθούν… από απόσταση. Η (link:48925)ΑΕΚ(/link) έχασε ένα μεγάλο μέρος του έμπειρου έμψυχου δυναμικού της και ενισχύθηκε με παίκτες μικρότερης αξίας μεν, αλλά με μέλλον και όρεξη για μπάλα δε. Παράλληλα, παρέμειναν οι δύο «κορμοί» της ομάδας, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Κώστας Κατσουράνης, ενώ επέστρεψε στη τεχνική ηγεσία ο Φερνάντο Σάντος , ο μοναδικός προπονητής τα τελευταία 9 χρόνια, που έφτασε μία ανάσα από την επιστροφή της ΑΕΚ στον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Ο (link:48924)ΠΑΟΚ(/link), από τη πλευρά του, προχώρησε σε ανανεώσεις συμβολαίων και μεταγραφές «τύπου Αναστασιάδη», αλλά υπάρχει ακόμη η «πληγή» από τον ανέλπιστο και κωμικοτραγικό αποκλεισμό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η ομάδα που μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΑΟΚ και να μπει «σφήνα» σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, είναι ο (link:48922)Ηρακλής(/link), του οποίου την ηγεσία ανέλαβε ο έμπειρος και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, Σέρχιο Μαρκαριάν. Συν τοις άλλοις, προστέθηκε στο ρόστερ της ομάδας ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής των ιταλικών γηπέδων, ο «Μπέπε Σινιόρι», ο οποίος μπορεί να μην πιάσει τα υψηλά επίπεδα «στάνταρς» του «Καμπιονάτο», είναι όμως ο άνθρωπος που μπορεί να ξαναφέρει τον κόσμο στο γήπεδο και να βοηθήσει με τη νοοτροπία του τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας να επαναφέρουν τον «γηραιό» στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Η άλλη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στη περίοδο… ανάρρωσης. Ο (link:48923)Αρης(/link) κατάφερε να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα που ταλάνιζαν τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια και με προπονητή τον Γιώργο Χατζάρα, δίνει βάση στο μέλλον με τη προοπτική της πενταετίας και αρχίζει τη φετινή σεζόν με μοναδικό στόχο να «ορθοποδήσει» θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Το θετικό του φετινού πρωταθλήματος είναι η… αποκέντρωση. Η επιστροφή του (link:48921)Απόλλωνα Καλαμαριάς(/link) και η παρθενική άνοδος της (link:48926)Κέρκυρας(/link) και του (link:48933)Εργοτέλη(/link), καθιστούν ενδιαφέρουσα τη διοργάνωση, με τους «μεγάλους» να ετοιμάζονται για περισσότερες και σαφώς δυσκολότερες εξορμήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Aπό εκεί και πέρα, οι «μετεξεταστέοι» του πρωταθλήματος ελπίζουν σε μία καλύτερη ή ανάλογη πορεία με τη περασμένη σεζόν. Ο (link:48901)Πανιώνιος(/link) κέρδισε για δεύτερη φορά την έξοδο σε ευρωπαϊκό κύπελλο, ωστόσο αναζητά τη καθιέρωση στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Ο (link:48935)ΟΦΗ(/link) αρχίζει το πρωτάθλημα με στόχο την άνοδο στις υψηλότερες θέσεις (και γιατί όχι;) μία έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η (link:48930)Χαλκηδόνα(/link) θέλει να ακολουθήσει παρόμοια πορεία με πέρυσι έχοντας πλέον την εμπειρία, το (link:48928)Αιγάλεω(/link) θέλει να διατηρήσει την σταθερότητα αν και ακόμα βρίσκεται σε μία «μετά-Χατζάρα» εποχή, η (link:48936)Ξάνθη(/link) είναι έτοιμη για το «κάτι παραπάνω», ενώ (link:48931)Ιωνικός(/link) και Καλλιθέα θέλουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία και από εκεί και πέρα… ότι προκύψει.

Φέτος έχουμε και γήπεδα!

Οι… ανθρώπινες συνθήκες και τα μοντέρνα γήπεδα (πάντα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές) θα αποτελέσουν το αξιοσημείωτο κομμάτι του νέου πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο ολοκαίνουργιο και ευρωπαϊκών προτύπων στάδιο Καραϊσκάκη, ο Ηρακλής ξαναπερνάει τις πύλες του Καυταντζογλείου που δεν θυμίζει σε τίποτα το… πρόσφατο παρελθόν, η Ξάνθη απέκτησε δικό της ολοκαίνουργιο "σπίτι", ενώ θα έχουμε και το Παγκρήτιο, τα οποία ανεβάζουν (τουλάχιστον στο οργανωτικό κομμάτι) το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα, σε πολλά από τα γήπεδα της Α’Εθνικής έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές που θα βοηθήσουν τόσο τους παίκτες όσο και τους φιλάθλους, δίνοντας έτσι μία νότα αισιοδοξίας πως η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος στη Πορτογαλία, μπορεί να συνεχιστεί έστω και σε… εσωτερικό επίπεδο.

Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ…

… φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό. Και το έκανε. Το ελληνικό πρωτάθλημα θα έχει τη τιμή να φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους σε αξία ποδοσφαιριστές, ο οποίος έστω και στα… 30 τόσα του, μπορεί να προσφέρει τις μαγικές στιγμές του παρελθόντος. Ο ερχομός του Βραζιλιάνου σούπερ-σταρ και η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο «λιμάνι» καθιστούν φαβορί τους «ερυθρόλευκους» για επιστροφή στη πρώτη θέση της Α’Εθνικής και το «χτίσιμο» μίας νέας «αυτοκρατορίας», ωστόσο ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός δεν είναι διατεθειμένος να δώσει τα ηνία στον «αιώνιο» αντίπαλο. Οι «πράσινοι» δεν έχουν Ριβάλντο, αλλά έχουν Γκονζάλες (που σύμφωνα με την αριθμητική του Αργύρη Μήτσου, κάνει για δύο Ριβάλντο), απέκτησαν τον απαιτούμενο αυτοματισμό, δημιούργησαν ένα συμπαγές σύνολο και διατήρησαν στον πάγκο των άνθρωπο που τους ξαναέβαλε στον δρόμο των επιτυχιών, τον Γιτζάκ Σουμ .

Η φανέλα με το… 71

Το πρόσωπο της φετινής μεταγραφικής περιόδου αναμφισβήτητα ήταν ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο επί 15 χρόνια γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, στις τελευταίες περιόδους της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αποφάσισε να αλλάξει «στρατόπεδο» μετακομίζοντας στον Ολυμπιακό. Η μεταγραφή του, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε «πάταγο» (αν και ήταν αναμενόμενη), καθώς κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τον Κρις Καλατζή και το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε… ξεσυνηθίσει σε τέτοιες «μεταπηδήσεις». Ο τερματοφύλακας των πρωταθλητών Ευρώπης είναι διατεθειμένος να ζήσει και πάλι χαρές και τρόπαια αυτή τη φορά με τον Ολυμπιακό, ενώ στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού η αποχώρηση Νικοπολίδη έφερε στο προσκήνιο τον «νεοφερμένο» Μάριο Γκαλίνοβιτς και τον «για πάντα τριφυλλάρα» Κώστα Χαλκιά .

Παίκτες, μόνοι, ψάχνουν…

Από το ελληνικό πρωτάθλημα (τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη) θα απουσιάσουν οι «μόνιμοι» τα τελευταία χρόνια Βασίλης Τσιάρτας και Βασίλης Λάκης. Οι δύο παίκτες έμειναν ελεύθεροι από την ΑΕΚ και μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον νέο «σταθμό» της καριέρας τους. Για τον Τσιάρτα ενδιαφέρθηκε ο Ολυμπιακός, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, ενώ τελευταία παρουσιάστηκαν και «μνηστήρες» από Γαλλία μεριά. Οσον αφορά τον Βασίλη Λάκη, υπήρξε ενδιαφέρον από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά και αυτός παρέμεινε στα αζήτητα…

Extras

Λύσσανδρος Γεωργαμλής: "Είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις"

Στάθης Σταθόπουλος: "Δύσκολα θα παρουσιασθούν αλλαγές"

Νίκος Καρούλιας: "Οι νόμοι θα πρέπει να τηρηθούν"

Αριθμολαγνεία: Η Α'Εθνική με νούμερα

Μεταγραφολόγιο: Ολο το "πάρε-δώσε" στο... πιάτο σας

News 24/7

24MEDIA NETWORK