Ο Κάναντι το κάνει... Big 6

Ο Νταμίρ Κάναντι ούτε εφέτος ήταν ο πρώτος προπονητής που απολύθηκε από ομάδα της Super League, συνεχίζοντας αυτό που έκανε πέρυσι: μεγαλώνει τον Ατρόμητο και "διδάσκει" τους ποδοσφαιριστές.

Ο Κάναντι το κάνει... Big 6
EUROKINISSI

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Ατρόμητος νικάει τον Ολυμπιακό μέσα στο Φάληρο και ήταν η πρώτη φορά που ο Νταμίρ Κάναντι κερδίζει παραπάνω από τα 15 λεπτά δημοσιότητας του Γουόρχολ. Ο Αυστριακός, με ρίζες από Σερβία και Κροατία, προπονητής της ομάδας του Περιστερίου, ουσιαστικά συστήνεται για πρώτη φορά στο κοινό μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Contra.gr και "πετάει" την πρώτη ατάκα: "Οταν ανέλαβα τον Ατρόμητο ο πρώτος μου στόχος ήταν να μην είμαι ο πρώτος προπονητής που θα απολυθεί".

Την εμπειρία της απόλυσης δεν την έχει γνωρίσει, αφού απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης του Ατρομήτου, αλλά έζησε μία άλλη τρομακτική εμπειρία με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, αφού έπεσε θύμα διάρρηξης.

'Μεγάλος' και αυτός

Το περιστατικό ανήκει, πλέον, στο παρελθόν, ο ίδιος είναι πια "Έλληνας", αφού για τα δικά μας δεδομένα ένας προπονητής που κάθεται στον ίδιο πάγκο δεύτερη σεζόν είναι κάτι σαν τον... Βενγκέρ στην Αρσεναλ και συνεχίζει αυτό που άρχισε πέρυσι. Να είναι το "κακό σπυρί" των "μεγάλων" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για δείτε τη βαθμολογία. Ο Ατρόμητος είναι πίσω από τον ΠΑΟΚ μόλις δύο βαθμούς, δεν έχει χάσει, είναι η ομάδα που ανάγκασε τον 'Δικέφαλο' στην πρώτη βαθμολογική απώλεια του στο τρέχον πρωτάθλημα και ο Νταμίρ Κάναντι για ένα περίεργο λόγω δεν έχει την αναγνώριση που του αναλογεί.

Βέβαια, η πρώτη αναγνώριση ήρθε όταν το όνομά του ακούστηκε για αντικαταστάτης του Μίκαελ Σκίμπε στην Εθνική ομάδα. Το όλο θέμα δεν προχώρησε, αλλά στην ΕΠΟ είναι εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά που κάνει στον Ατρόμητο, διατηρώντας τον για δεύτερη σερί σεζόν στα "ψηλά πατώματα".

Πέρυσι είχε εξηγήσει στη συνέντευξή του στο Contra.gr τον λόγο της εντυπωσιακής πορείας της ομάδας του: "Οι παίκτες μου, ενώ έχουν μεγάλες δυνατότητες και ποιότητα, δεν πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Η δουλειά μου όμως είναι ακριβώς αυτή, να πείσω τους παίκτες μου ότι μπορούν". Εφέτος, προφανώς, τα κατάφερε και ο Ατρόμητος μπήκε με την ίδια φόρα και σαφώς πιο ώριμος.

Κι αν για τους "δικηγόρους του διαβόλου" το πρόγραμμα ήταν εύκολο, αφού ουσιαστικά το Σάββατο έπαιξε το πρώτο ματς με έναν εκ του "Big 5", κοιτάξτε γύρω σας, τα άλλα παραδείγματα, κάντε τις συγκρίσεις και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Δάσκαλος και... επιστάτης

Στο Περιστέρι τον αποκαλούν "δάσκαλο" γιατί εκτός της τακτικής και των προπονήσεων, οι... συνηθισμένες δηλαδή δουλειές ενός προπονητή, αναλαμβάνει και το ρόλο του δασκάλου. Τους μιλάει συνεχώς, κάνει τετ α τετ μαζί τους, προσπαθεί να τους κάνει να καταλάβουν την πραγματική αξία τους. Αυτό που ο ίδιος σαν ποδοσφαιριστής το κατάλαβε από νωρίς.

Το ποδόσφαιρο μέσα στο χορτάρι δεν του ταίριαζε. Το βιογραφικό του έχει πολλές ομάδες, δεν μπόρεσε να στεριώσει κάπου, έπαιξε και σε ερασιτεχνικό επίπεδο μέχρι να αντιληφθεί πως -εκτός από επιστάτης- του ταιριάζει ο ρόλος του προπονητή. Ναι, δεν σας το είπα. Κάποια εποχή στην Αυστρία συνδύασε την προπονητική με το επάγγελμα του επιστάτη. Γιατί αυτό ήταν που πλήρωνε καλύτερα από το ποδόσφαιρο και κάπως έπρεπε να ζήσει την οικογένειά του.

Το μισθολογικό στάτους του άλλαξε όταν πήγε βοηθός προπονητή στη Λοκομοτίβ Μόσχας, αλλά και πάλι ο Κάναντι ποτέ δεν έβαλε πάνω από όλους και όλα τα λεφτά. Όταν το 2017 αποχώρησε από τη Ραπίντ Βιέννης, παρά την κακή του παρουσία εκεί, είχε διάφορες προτάσεις, με καλά λεφτά, ακόμα και από ομάδες εκτός Ευρώπης.

Στον Ατρόμητο, όμως, του παρουσίασαν ένα πρότζεκτ που ήταν δελεαστικό. Ένα πρότζεκτ που χρειαζόταν υπομονή, κυρίως αν έρχονταν τα άσχημα αποτελέσματα.

Πέρυσι, ο 48χρονος προπονητής είδε την ομάδα του να τερματίζει στην πρώτη πεντάδα. Πέτυχε δηλαδή τον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή της χρονιάς, αλλά με τόσο χαρακτηριστική άνεση που για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ατρόμητος ήταν μέσα στους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Η Λέστερ της Ελλάδας.

Ατρόμητος όπως Αλτάχ

Εφέτος μία από τα ίδια. Μετά από 9 αγωνιστικές έχει μαζέψει 21 βαθμούς, δύο λιγότερους από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, 4 περισσότερους από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο κατόρθωμα ειδικά όταν συνδυάζεται με διάρκεια. Ο Ατρόμητος του Κάναντι δεν είναι φωτοβολίδα ούτε ο ίδιος ο Αυστριακός προπονητής συγκαταλέγεται στους προπονητές που ξεπετάγονται και μετά εξαφανίζονται. Αυτό φάνηκε πρωτίστως με την Αλτάχ (από την τρίτη κατηγορία την ανέβασε στην πρώτη και την έβγαλε στo Europa League), αυτό φαίνεται και στη μέχρι τώρα παρουσία του στον Ατρόμητο.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω συμπληρώσει 50 παιχνίδια", δήλωσε μετά το 1-1 του Σαββάτου κόντρα στον ΠΑΟΚ. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη. Δεν έγινε ούτε εφέτος ο πρώτος προπονητής που απολύεται.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK