Κεντέρης vs Κυριακού

Κεντέρης vs Κυριακού
O Ασάφα Πάουελ τερματίζει στη γρηγορότερη κούρσα όλων των εποχών και καρφώνει το χρονόμετρο στα 9.77. Το τηλεοπτικό πλάνο ''ανοίγει'' και οι τηλεθεατές όλου του κόσμου θαυμάζουν τις άδειες κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου. Ο νέος ρέκορντμαν ψάχνει να βρει κόσμο να πανηγυρίσει και να μοιραστεί τη χαρά του αλλά μάταια...Γιατί όμως; 10 μήνες πριν πολλοί έψαχναν στη μαύρη αγορά για να βρεθούν μέσα στο ναό του στίβου. Οι αιτιολογήσεις που ακούστηκαν ήταν οι παρακάτω:

Το επίπεδο αθλητών ενός μίτινγκ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Από μια άποψη σωστό. Είναι εξάλλου αρχή της αγωνιστικής σεζόν και πρόκειται και για μεταολυμπιακή χρονιά οπότε και οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες ξεκινούν κάπως χαλαρά τη χρονιά.

Ο αντίλογος; Τα Τσικλητήρεια είναι γνωστά για τις υψηλές επιδόσεις των αθλητών που μετέχουν. Ο Μόρις Γκριν στο ίδιο μίτινγκ είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων πριν το πάρει ο αμφιλεγόμενος Μοντγκόμερι στο Παρίσι με ευνοϊκό άνεμο 2,00 μέτρα. Το νέο ρεκόρ του Ασάφα επιβεβαίωσε τη φήμη των Τσικλιτηρίων.

Το αθηναϊκό κοινό δεν αγκαλιάζει τόσο τα τουρνουά στίβου όσο η επαρχία. Κάτι που υποστήριξε και ο Περικλής Ιακωβάκης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πριν μερικές μέρες. Και έχει δίκιο εν μέρει. Τις δυο προηγούμενες χρονιές τα Τσικλιτήρια διεξήχθησαν σε Τρίκαλα και Ηράκλειο και είχαν αρκετά καλή προσέλευση κόσμου.

Ο αντίλογος; Στα πρώτα χρόνια ζωής του μίτινγκ στο Ολυμπιακό στάδιο και χωρίς την προσθήκη του στεγάστρου το κοινό ανερχόταν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες.Και τα διαφημιστικά σποτ που το στήριξαν δεν ήταν λίγα. Όπως και τα ονόματα που παρέλασαν φέτος από αυτό.Πάουελ, Δεβετζή, Φιλιππίδης, Μπορζακόφσκι, Ιακωβάκης, Σάντοβα, Μενέντες και τόσοι άλλοι που δεν τα πήγαν και άσχημα.

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι φίλοι του στίβου στην Αθήνα είναι μόνο 5000! Θα θυμάστε τα προηγούμενα χρόνια ότι όσους μεγάλους ξένους αθλητές και αν έφερνε ο κ. Κυριακού, η ατραξιόν ήταν ο Κεντέρης. Πέρυσι μάλιστα έκανε και την τελευταία του κούρσα (ίσως και την τελευταία της καριέρας του) στο Ηράκλειο λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο τελικός του EURO. Δεν θα ήθελα να μπω στην ουσία της όλης ιστορίας που έγινε το καλοκαίρι. Ας αποφασίσουν τα δικαστήρια. Ο κ. Κυριακού όμως δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα. Όχι μόνο δεν είπε δυο λόγια υποστήριξης, αλλά αντίθετα φάνηκε να συμφωνεί με τις απαξιωτικές δηλώσεις για τους δυο αθλητές του προέδρου τις IAAF σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΠΓΣ. Κάτι παρόμοιο έπραξε και στην επίσκεψη του ιδίου στον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

Αναρωτιέμαι πως έχουν δικαίωμα όλοι οι άλλοι να εκφράζουν τη γνώμη τους και όχι o πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής; Ακόμα και αν αυτή είναι αρνητική. Ή απλά ενισχύεται η άποψη ανυπαρξίας των Ελλήνων παραγόντων στα σοβαρά ζητήματα.

Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε πολλούς Έλληνες αθλητές να πρωταγωνιστούν. Και η στήριξη έρχεται στα δύσκολα, όχι στις αναμνηστικές φωτογραφίες. Ο Ασάφα έφερε το παγκόσμιο ρεκόρ αλλά ο δικός μας Ασάφα θα έφερνε τον κόσμο και θα μπορούσε να βάλει τα Τσικλητήρεια στη κερδοφόρο σειρά Golden League όπου και κύριο μέλημα της IAAF είναι τα γεμάτα στάδια.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

Μαρία Περδικάκη

News 24/7

24MEDIA NETWORK