Κοπιτσής στο Contra.gr: Η χειρότερη βραδιά των ΑΕΚτζήδων κι αυτό που μου είχε πει ο Ντέμης

Το βράδυ της 19ης Μαρτίου 1998 στιγμάτισε για πάντα την ψυχοσύνθεση κάθε ΑΕΚτζή. 17 χρόνια μετά, ο αποκλεισμός από τη Λοκομοτίβ Μόσχας στοιχειώνει ακόμη τους κιτρινόμαυρους οπαδούς. Ο Χάρης Κοπιτσής θυμάται και διηγείται στο Contra.gr τι έγινε εκείνο το παγωμένο βράδυ στη Μόσχα. Ο κόμπος στο στομάχι και η ατάκα που του είχε πει ο Ντέμης πριν από το πέναλτι.

Κοπιτσής στο Contra.gr: Η χειρότερη βραδιά των ΑΕΚτζήδων κι αυτό που μου είχε πει ο Ντέμης
INTIME SPORTS

Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια, η ΑΕΚ έχανε τεράστια ευκαιρία να προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ήταν μια βραδιά που εξελισσόταν ονειρικά, όμως το όνειρο έγινε την ύστατη ώρα... εφιάλτης και παραμένει ακόμη και σήμερα μια κρυφή πληγή για τους φίλους της Ένωσης.

Στη ρεβάνς του 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ ταξίδεψε στην παγωμένη Μόσχα για να διεκδικήσει την παρουσία της στους "4" ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν με γκολ του Χαρλάτσεφ στο 55’, όμως στο 68' ο Μαλαδένης ανατράπηκε μέσα στην περιοχή και ο Γερμανός διαιτητής, Μάρκους Μερκ, υπέδειξε πέναλτι.

Κοπιτσής στο Contra.gr: Η χειρότερη βραδιά των ΑΕΚτζήδων κι αυτό που μου είχε πει ο Ντέμης
INTIME SPORTS

"Ο Ντέμης με επέλεξε να εκτελέσω το πέναλτι και μου είπε..."

Ο Νικολαΐδης, αν και αποτελούσε το δυνατό όπλο στη γραμμή κρούσης της ΑΕΚ, δεν ανέλαβε να εκτελέσει ο ίδιος, αλλά επέλεξε τον Κοπιτσή να κάνει τη δύσκολη δουλειά.

Ο Χάρης Κοπιτσής θυμάται για λογαριασμό του Contra.gr εκείνες τις στιγμές και διηγείται: "Δεν ήταν αποφασισμένο ποιος θα εκτελέσει το πέναλτι. Ο Ντέμης εκείνη τη στιγμή θεώρησε ότι θα τα καταφέρω. Μου έφερε την μπάλα και θυμάμαι τη φράση που μου είπε: Πάρ'το, εσύ θα το βάλεις και θα περάσουμε στους τέσσερις'.

Ήταν μια δύσκολη στιγμή γιατί μέσα από αυτή τη φάση είχαμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ΑΕΚ. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο, παρά μόνο να το βάλω. Δεν πέρναγε καν σαν ιδέα από το μυαλό μου να αποτύχω. Θυμάμαι ότι είχαν έρθει μάλιστα κάτι αντίπαλοι και μου ψιθύριζαν διάφορα στα ρώσικα για να με επηρεάσουν, αλλά δεν κατάλαβα τίποτα, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω αυτό το πέναλτι".

Κοπιτσής στο Contra.gr: Η χειρότερη βραδιά των ΑΕΚτζήδων κι αυτό που μου είχε πει ο Ντέμης
INTIME SPORTS

Ο Χάρης Κοπιτσής ευστόχησε και δικαίωσε τον Ντέμη, δίνοντας στην ΑΕΚ σκορ πρόκρισης.

Η συνέχεια του αγώνα βρήκε τους γηπεδούχους να επιτίθενται κατά κύματα, αφήνοντας πολλά κενά στην άμυνά τους. Η ΑΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Ντέμη Νικολαΐδη στο 90’, ο οποίος μπροστά σε κενή εστία, δεν βρήκε δίχτυα, αποτυγχάνοντας να τελειώσει το ματς.

Κοπιτσής στο Contra.gr: Η χειρότερη βραδιά των ΑΕΚτζήδων κι αυτό που μου είχε πει ο Ντέμης
INTIME SPORTS

Το "έγκλημα" του Ντέμη ήταν θέμα χρόνου να τιμωρηθεί. Ο Τσουγκαΐνοφ στο 92ο λεπτό, μετά από φάση διαρκείας στην περιοχή της ΑΕΚ, νίκησε για δεύτερη φορά στον αγώνα τον Ηλία Ατματζίδη, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

"Αποφεύγω να δω το VIDEO"

Ζητήσαμε από το Χάρη Κοπιτσή να μας περιγράψει ό,τι θυμάται από εκείνη τη βραδιά. Πήρε βαθιά ανάσα και με πόνο ψυχής μας αποκάλυψε:

"Κάθομαι τώρα και θυμάμαι το πού μπορούσαμε να φτάσουμε και τι πιθανότητες υπήρχαν. Παρόλα αυτά το ποδόσφαιρο έχει και τις καλές και τις κακές στιγμές. Η αλήθεια είναι όμως ότι μας έχει πειράξει όλους αυτός ο αποκλεισμός. Όμως το ποδόσφαιρο είναι αυτό ακριβώς, μια λεπτή γραμμή χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία. Ήμασταν συντετριμμένοι μετά το δεύτερο γκολ που δεχτήκαμε. Υπήρχε μια βουβαμάρα, μια αμηχανία. Μετά από τόσα από τόσα χρόνια που το θυμάμαι, ξυπνούν τα ίδια συναισθήματα. Έχω δει το video μια-δυο φορές. Αποφεύγω να το βλέπω γιατί μου έχουν μείνει αυτά τα συναισθήματα, ένας κόμπος στο στομάχι.

Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση πάντως από αυτό το παιχνίδι ήταν οι τρομερά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είχε πάρα πολύ κρύο. Οι δικοί μας οπαδοί μάλιστα μας ενθάρρυναν, φώναζαν γυμνοί. Αυτές είναι στιγμές μεγάλης ομάδας. Στιγμές που δεν ξεχνάς και η αλήθεια είναι ότι δεν σου δίνεται η ευκαιρία να τους ευχαριστήσεις και θα ήθελα έστω και μετά από τόσο χρόνια, όλα αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στη Μόσχα και δεν μπορέσαμε να τους δώσουμε τη χαρά, τουλάχιστον τώρα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ".

Τα κιτρινόμαυρα συναισθήματα μετά το δεύτερο γκολ των Ρώσων, καταγράφονται σε μεγάλο βαθμό στην ακόλουθη φωτογραφία...

Κοπιτσής στο Contra.gr: Η χειρότερη βραδιά των ΑΕΚτζήδων κι αυτό που μου είχε πει ο Ντέμης
INTIME SPORTS

"Η ΑΕΚ βρίσκει τον δρόμο της, θα ξαναζήσει μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές"

Ο Χάρης Κοπιτσής θεωρεί πάντως ότι το δύσκολο εκείνο βράδυ, αποτελεί βάση για να χτίσει η ΑΕΚ του αύριο, για την οποία είναι πολύ αισιόδοξος:

"Όπως και να 'χει αυτή η στιγμή έχει περάσει. Η ΑΕΚ θα βαδίσει και θα ξαναζήσει με θετικό πρόσημο αυτές τις στιγμές, είναι σίγουρο. Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται από τις δύσκολες στιγμές. Η ΑΕΚ βρίσκει τον δρόμο της και θα φτάσει στο επίπεδο να παίζει μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να παίρνει τις προκρίσεις. Αυτό μας έχει δείξει η ιστορία".

Η σύνθεση της ΑΕΚ (Ντουμίτρου Ντουμιτρίου): Ατματσίδης, Καλλιτζάκης, Κασάπης, Μανωλάς, Μαχαιρίδης, Γκρέταρσον, Μαλαδένης ( 88’ Κεφαλάς), Σαβέβσκι (65’ Σέμπουε) Κοπιτσής, Κωστένογλου, Νικολαΐδης.

Η Τσέλσι και η χαμένη ευκαιρία

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων εκείνη τη σεζόν βρέθηκαν, εκτός από τη Λοκομοτίβ, η Τσέλσι (που κατέκτησε το τρόπαιο) η Στουτγκάρδη και η Βιτσέντζα. Με εξαίρεση του Λονδρέζους, η Στουτγκάρδη και η Βιτσέντζα δεν ήταν ονόματα που προκαλούσαν φόβο στην ΑΕΚ, κάτι που αποδεικνύει το πόσο σημαντική ήταν η ευκαιρία που απώλεσαν οι κιτρινόμαυροι για να γράψουν ιστορία.

Τα παιχνίδια των ημιτελικών:

Βιτσέντζα-Τσέλσι 1-0, 1-3

Στουτγκάρδη-Λοκομοτίβ Μόσχας 2-1, 1-0

Η πορεία της ΑΕΚ στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1997-98:

18/09/1997 ΑΕΚ-Ντίναμπουργκ 5-0

02/10/1997 Ντίναμπουργκ-ΑΕΚ 2-4

23/10/1997 ΑΕΚ-Στουρμ Γκρατς 2-0

06/11/1997 Στουρμ Γκρατς-ΑΕΚ 1-0

05/03/1998 ΑΕΚ-Λοκομοτίβ Μόσχας 0-0

19/03/1998 Λοκομοτίβ Μόσχας-ΑΕΚ 2-1

Διαβάστε ακόμη:

Στο Νο1 του κόσμου οι οπαδοί της ΑΕΚ σύμφωνα με το "Ultras World"

News 24/7

24MEDIA NETWORK