Ο Κώστας Μπανιώτης απέδειξε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μετάλλιο

Ο Κώστας Μπανιώτης έχει περάσει προ πολλού τα 32 και δεν είχε διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου, όμως, πήδηξε στα 2,26μ. και πήρε το μετάλλιο που του έλειπε και άξιζε.

Ο Κώστας Μπανιώτης απέδειξε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μετάλλιο
EUROKINISSI

Η σελίδα του στο σάιτ των Ολυμπιακών Αγώνων τον δείχνει με μηδέν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε τρία τουρνουά, το 2008, το 2012 και το 2016. Επίσης, τον παρουσιάζει ως αθλητή της τοξοβολίας και του στίβου, οπότε αυτά τα μηδενικά δεν αποτυπώνουν απαραιτήτως και την πραγματικότητα.

Ο Κώστας Μπανιώτης έχει μετάλλια σε διεθνείς αγώνες άλματος εις ύψος, απλά μέχρι τώρα αφορούσαν τους Μεσογειακούς Αγώνες. Σε αυτό το ένα χρυσό και τα δύο αργυρά που είχε στην προθήκη του, προστέθηκε ακόμα μία 2η θέση, αυτήν τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Γλασκόβη.

Διόλου άσχημα για έναν αθλητή που έχει πατήσει για τα καλά τα 32 και που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στη 'δύση' της καριέρας του.

Ο άλτης από την Κομοτηνή αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με το ημερολόγιο του σπιτιού του και μετά από ένα πικ που έπιασε μεταξύ 2011 και 2013, όταν πραγματοποίησε τις καλύτερες επιδόσεις του σε κλειστό (2,32μ.) και ανοιχτό στίβο (2,34μ.), βιώνει μία δεύτερη νιότη.

Το 2014 είχε καλύτερο άλμα στα 2,28μ. Το 2015 πέρασε τα 2,31μ., το 2016 έκανε 2,25μ. και το 2017 πέρασε μόλις 2,22μ. Το 2018, όμως, βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση και 'πέταξε' στα 2,31μ. Φέτος, πριν από έναν μήνα, πέρασε τα 2,27μ. στο μίτινγκ ύψους της Μπάνσκα Μπίστριτσα στη Σλοβακία και κατέκτησε την 4η θέση.

Ο Κώστας Μπανιώτης απέδειξε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μετάλλιο
EUROKINISSI

Κανένα πρόβλημα για τον άλτη του Γιώργου Τσούγκου. "Αισθάνομαι σίγουρος για ένα μετάλλιο. Δεν κρύβομαι. Έχω κι εγώ ως στόχο το μετάλλιο", δήλωσε στο 'Πρακτορείο FM' μετά από αυτήν την επίδοση, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.

"Πέρυσι στην Ταραγόνα έκανα 2,24μ. Πιστεύω πως εκεί γύρω θα είναι οι προσπάθειες. Θα παίξουν μεγάλο ρόλο και τα άκυρα άλματα. Πηγαίνω στη Γλασκόβη με την 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Έχει πάει πολύ καλά η προετοιμασία και νιώθω σίγουρος για τον εαυτό μου. Το δικό μας αγώνισμα έχει να κάνει με μεγιστοποίηση της απόδοσης. Πρέπει ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά να είσαι στο top για να κάνεις αυτή την επίδοση. Παίζουν, δηλαδή, πολλοί παράγοντες ρόλο και χρειάζεται να είσαι έτοιμος στο maximum σε όλους".

Ο πολύπειρος Μπανιώτης συμμετέχει σε κορυφαίες διοργανώσεις από το 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Νωρίτερα, το 2007 είχε καταταγεί 12ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Κ23 και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και τις δύο αυτές χρονιές.

Στην 'παρθενική' συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Βαρκελόνη το 2009, βρέθηκε στην 5η θέση με επίδοση 2,29μ. "Είναι ένα πολύ ωραίο γήπεδο και ιστορικό για μας τους Έλληνες, λόγω του χρυσού μεταλλίου που πήρε το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Βούλα Πατουλίδου", δήλωνε τότε στη 'Sportday'.

Ο Κώστας Μπανιώτης απέδειξε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μετάλλιο
EUROKINISSI

Μία δεκαετία αργότερα και με παραστάσεις πάσης φύσεως, ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής ταξίδευε στη Σκωτία συνειδητοποιημένος για το τι διεκδικούσε: το πρώτο μετάλλιο σε μία κορυφαία διοργάνωση.

Η πρώτη προσπάθειά του αποτέλεσε το... ζέσταμα στα 2,18μ. Η δεύτερη στα 2,22μ., τα οποία πέρασε με την πρώτη, τον ξεχώρισε από ένα γκρουπ αθλητών. Ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι που ήταν το απόλυτο φαβορί του τελικού έκανε άλμα στα 2,26μ. και έδωσε τον τόνο. Ο Μπανιώτης ακολούθησε και με την 3η προσπάθεια κατάφερε να περάσει τον πήχη σε αυτό το ύψος.

Ο Ιταλός άλτης συνέχισε μέχρι τα 2,32μ., την ώρα που ο Μπανιώτης έδινε μάχη με τον Ουκρανό Αντρέι Προτσένκο, που είχε περάσει κι αυτός τα 2,26μ. Μπανιώτης και Προτσένκο επιχείρησαν να φτάσουν τον αντίπαλό τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Έμειναν στα 2,26μ., όμως μοιράστηκαν τη 2η θέση στο βάθρο και το αργυρό μετάλλιο.

Ο Μπανιώτης χάρισε στην Ελλάδα το 30ό μετάλλιό της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το 3ο ελληνικό στους άντρες άλτες ύψους, μετά από το χάλκινο του Βασίλη Παπαδημητρίου το 1973 και το αργυρό του Αντώνη Μάστορα το 2015. Στα 32 του, αρνήθηκε να κλείσει μία υπέροχη καριέρα χωρίς τη διάκριση που της αξίζει...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK