Κωστούλας: "Εγώ είμαι εδώ"

Κωστούλας: "Εγώ είμαι εδώ"

Συνέντευξη: Γιάννης Μέγας
Από την νύχτα τις 8ης Δεκεμβρίου όταν και τελείωσε (λίγο άδοξα) η πορεία του Ολυμπιακού στο Τσαμπιονς Λιγκ ήταν γνωστό ότι ο Ντουσαν Μπαγεβιτς δεν θα είχε στην διάθεση του, για τον πρώτο αγώνα στο ΟΥΕΦΑ, το βασικό κεντρικό δίδυμο της άμυνας, Σουρερ και Ανατολακη. Πολλοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν μεταγραφή αμυντικού τον Ιανουάριο αφού πλην του Βαλλα ο τεχνικός των ερυθρολεύκων δεν έδειχνε να υπολογίζει κανέναν άλλο παρά το γεγονός ότι στην ομάδα υπάρχει και ο βασικός, μέχρι πέρσι Κωστουλας.

Ο Θανάσης Κωστουλας όμως δεν έδειξε να απογοητεύεται.

Έξι χρόνια άλλωστε στον Ολυμπιακό έχει μάθει να κάνει υπομονή και να δουλεύει σκληρά. Αυτό έκανε και τώρα και όταν η ευκαιρία του παρουσιάστηκε την άρπαξε για τα καλά και έδειξε στον Ντουσαν Μπαγεβιτς ότι μπορεί να υπολογίζει σε ακόμη μια αξιόπιστη λύση στην άμυνα.
Ο «Μανια» όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του μίλησε στο contra.gr για τον αγώνα με την Σοσο, για το πρωτάθλημα και το κλίμα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, αλλά και για ένα ευχάριστο γεγονός που του άλλαξε τη ζωή...

- Οι πρώτες βαθμολογικές απώλειες που είχατε μέσα στο Καραϊσκάκη στον αγώνα με την Ξάνθη , πιστεύεις οτι θα σας επηρεάσουν εν όψει του αγώνα με την Σοσο;

" Σίγουρα θα ερχόταν και αυτή η στιγμή. Βέβαια ήρθε πριν τον αγώνα με την Σοσο για το ΟΥΕΦΑ και όπως και να το κάνεις περνάει από το μυαλό μας. Όμως αν ισχυριστούμε οτι θα επηρεάσει την ομάδα αυτό θα είναι θετικά και όχι αρνητικά γιατί όσο να 'ναι μας ταρακούνησε".

"Θα πρέπει να μπούμε δυνατά από την αρχή ώστε να καταλάβουν οι Γάλλοι ότι θα περάσουν ένα δύσκολο βράδυ! Παράλληλα από την άλλη θα πρέπει να ήμαστε χαλιναγωγημένοι και να ξέρουμε σε ποιο σημείο του παιχνιδιού θα πάμε να χτυπήσουμε το ματς και όχι να πέσουμε με τα μούτρα, γιατί προσωπικά θα προτιμούσα να μην δεχθούμε γκολ. Αν μου έλεγες να διαλέξω αν θέλω να μην δεχθούμε γκολ ή να πετύχουμε 2-3, θα προτιμούσα το πρώτο!"

- Δηλαδή συμφωνείς με αυτούς που είπαν οτι καλύτερα τώρα παρά σε κάποιο κρίσιμο αγώνα...

"Ένα παιχνίδι στο οποίο έχεις απώλειες βαθμών βοηθάει την ομάδα γιατί σφίγγουν λίγο τα λουριά στους παίκτες και στα επόμενα παιχνίδια εμφανίζονται καλύτεροι".

- Τώρα μπροστά σας βρίσκεται η Σοσο, μια μικρομεσαία ομάδα της Γαλλίας, η οποία όμως δείχνει πολύ καλύτερο πρόσωπο στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Ξέρεται τι θα αντιμετωπίσετε;

"Η αλήθεια είναι ότι από χθες ξεκινήσαμε την κατασκοπεία των γάλλων . Βέβαια άλλος λίγο άλλος πολύ τα παιδία έχουμε παρακολουθήσει αγώνες της Σοσο. Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι πρόκειται για μια μικρομεσαία ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος αλλά θα την χαρακτήριζα πολύ επικίνδυνη ειδικά εκτός έδρας γιατί από την μέση και μπροστά αποτελείται από παίκτες που λόγο της τεχνικής τους κατάρτισης και της ταχύτητας διευκολύνονται εκτός έδρας. Για το λόγο αυτό η Σοσο δίνει χώρο στους αντίπαλους της και προσπαθεί να παίξει στην κόντρα. Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό της Σοσο είναι οτι όπως όλες οι γαλλικές ομάδες είναι πολύ πειθαρχημένη. Ξέρουν τι ζητάνε και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ρισκάρουν και να μας παρουσιάσουν άλλο πρόσωπο από αυτό που περιμένουμε".

- Δηλαδή τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξετε στον αγώνα της Πέμπτης;

" Θα πρέπει να μπούμε δυνατά από την αρχή ώστε να καταλάβουν οι Γάλλοι ότι θα περάσουν ένα δύσκολο βράδυ! Παράλληλα από την άλλη θα πρέπει να ήμαστε χαλιναγωγημένοι και να ξέρουμε σε ποιο σημείο του παιχνιδιού θα πάμε να χτυπήσουμε το ματς και όχι να πέσουμε με τα μούτρα, γιατί προσωπικά θα προτιμούσα να μην δεχθούμε γκολ. Αν μου έλεγες να διαλέξω αν θέλω να μην δεχθούμε γκολ ή να πετύχουμε 2-3, θα προτιμούσα το πρώτο!"

- Με οδηγό λοιπόν τα εντός έδρας παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ;

"Έτσι ακριβώς!"

- Αυτό πάλι πως το εξηγείς; Φέτος ο Ολυμπιακός στους αγώνες της Ευρώπης βασίστηκε, στην μέχρι πέρσι «Αχίλλειος πτέρνα» του, αμυντική λειτουργία . Τι άλλαξε, η αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας ή μήπως έπαιξε ρόλο η προσθήκη του Σουρερ;

"Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Ο Σουρερ είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής και πολύ έμπειρος και νομίζω ότι οφείλεται κατά πολύ σε αυτόν η αλλαγή της ομάδας στην άμυνα. Περισσότερο λόγο της εμπειρίας του και λόγο των θέσεων που παίρνει η ομάδα , ξεκινώντας από αυτόν, μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Από κει και πέρα όμως δεν είναι μόνο αυτός που βοήθησε και θα αδικούσα τα υπόλοιπα παιδία της ομάδας αν έλεγα κάτι τέτοιο. Κακά τα ψέματα ,φέτος βλέπουμε την ομάδα να έχει παίκτες που ξεκινάνε την άμυνα πολύ πιο ψηλά απ' ότι μαρκάραμε άλλες χρονιές. Έχει αλλάξει παρά πολύ η ομάδα σε ότι αφορά την αμυντική της λειτουργία. Βοηθάνε πάρα πολύ όλοι, ακόμη και οι επιθετικοί και αυτό έχει φανεί μέσα στο γήπεδο και ειδικότερα στα παιχνίδια της ευρώπης που μέχρι πέρσι δείχναμε ένα άλλο πρόσωπο".

- Αύριο θα έχετε να ξεπεράσετε και ένα επιπλέον πρόβλημα. Η ομάδα έχει πολλές απώλειες από τραυματισμούς γεγονός που αλλάζει και τον προγραμματισμό σας.

"Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα το δει ο προπονητής μας. Οι απουσίες είναι πολύ σημαντικές και όχι μόνο του Γιώργου (Γεωργιαδη)και του Στέλιου(Βενετιδη) αλλά και του Σουρερ με τον Ανατολακη ο οποίος φέτος κάνει καταπληκτική χρονιά. Πιστεύω βέβαια ότι μέσα από την ομαδική δουλεία θα καταφέρουμε να καλύψουμε τα κενά και να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες του αγώνα".

- Παρά το γεγονός ότι δεν είχες πολλά παιχνίδια στα ποδιά σου όποτε αγωνίστηκες έδωσε τον καλύτερο σου εαυτό...

"Δεν νομίζω ότι κάνω κάτι το εξωπραγματικό. Κάνω αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Έμεινα εκτός ομάδας από ένα σημείο και μετά γιατί η ομάδα έχει πολλούς καλούς παίκτες και είναι δύσκολο για τον προπονητή να βρίσκει λύσεις. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία και όποτε θα μου δίνεται η ευκαιρία τέλος πάντων θα προσπαθώ να κάνω το καλύτερο από την πλευρά μου και να βοηθάω την ομαδα πρώτα από όλα!"

- Νιώθεις αδικημένος; Υπάρχει η εντύπωση ότι είσαι ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού...

"Κοιτά εγώ έχω αποφασίσει αυτόν το δρόμο να τραβήξω. Είμαι έκτη χρονιά στην ομάδα και έχω συνηθίσει στο ρόλο της εναλλακτικής επιλογής του προπονητή μου. Έχω υπομονή, δουλεύω σκληρά, ώστε όταν μου δίνονται οι ευκαιρίες να δείχνω ένα καλό πρόσωπο".

- Μήπως όμως είσαι και το εύκολο «Θυμα» λόγο χαρακτήρα; Ξέρεις τώρα «Καλό παιδί ο Θανάσης δεν θα μιλήσει αν μείνει έξω».

"Έτσι όπως το θέτεις αυτό τώρα σίγουρα θα βολεύει τον κάθε προπονητή ο οποίος έχει πολλές επιλογές στα χέρια του. Όμως δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Το βασικό είναι να προχωράει η ομάδα. Αν έχεις βοηθήσει πολύ ή λίγο αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Όταν η ομάδα πετύχει τους στόχους της τότε όλοι οι ποδοσφαιριστές είμαστε κερδισμένοι".

- Τελικά θα μας πεις σε ποια θέση σ' αρέσει να παίζεις;

" Μου αρέσει να παίζω όπου μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου. Τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό παίζω σαν κεντρικός αμυντικός όμως εχω αγωνιστεί και σαν αμυντικό χαφ από τότε που ήμουν στην Καλαμάτα. Το σημαντικό είναι να μπορεί ο προπονητής να παίρνει από τον κάθε ποδοσφαιριστή του το 100% των δυνατοτήτων του σε οποία θέση και αν είναι".

"Σίγουρα ο κόσμος μας στο Καραϊσκάκη είναι μεγάλη δύναμη και μας δίνει άλλο αέρα. Αυτό το ζήσαμε τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου είδαμε ομάδες που είχαν περάσει από δύσκολες έδρες να ψιλοκωλώνουν στο γήπεδο μας και σ αυτό σίγουρα έπαιξαν ρόλο και οι φίλαθλοι μας".

- Μιλήσαμε πριν για τις απουσίες που θα έχει η ομάδα σου στον αγώνα με την Σοσο. Θα έχετε όμως και μια σημαντική επιστροφή. Αυτή των οπαδών σας...

"Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να μιλήσω ειδικά για φέτος γιατί από την στιγμή που παίζω, παίζουμε χωρίς κόσμο!!(γέλια). Εντάξει πλάκα κάνω, σίγουρα ο κόσμος μας στο Καραϊσκάκη είναι μεγάλη δύναμη και μας δίνει άλλο αέρα. Αυτό το ζήσαμε τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου είδαμε ομάδες που είχαν περάσει από δύσκολες έδρες να ψιλοκωλώνουν στο γήπεδο μας και σ αυτό σίγουρα έπαιξαν ρόλο και οι φίλαθλοι μας".

- Την άλλη Πέμπτη που θα παίξετε την ρεβάνς με την Σοσο είναι εβδομάδα Τσάμπιονς Λιγκ. Σας πιάνει μια μελαγχολία που αντί να παίζεται Τρίτη ή Τετάρτη αγωνίζεστε Πέμπτη στο ΟΥΕΦΑ. Ειδικά φέτος και με τον τρόπο που ήρθε αυτός ο αποκλεισμός;

" Σίγουρα όλοι στεναχωρηθήκαμε. Δείξαμε μια πολύ καλή εικόνα στον όμιλο μας, όμως δεν θα έλεγα ότι ήταν ευκαιρία φέτος να περάσουμε που λένε οι περισσότεροι. Την ευκαιρία την δώσαμε εμείς στον εαυτό μας γιατί ο όμιλος μας ήταν πολύ δύσκολος. Προσωπικά πάντως δεν με πιάνει μελαγχολία γιατί θα πρέπει να αφήνουμε πίσω ότι έχει γίνει και να κοιτάμε το στόχο που έχει η ομάδα αυτή την στιγμή".

- Με εξαίρεση κάποια παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα, δεν έχει ικανοποιήσει με την απόδοση του...

"Θα συμφωνήσω μαζί σου. Η ομάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι και δούλεψε πολύ για να βελτιώσει κάποια κενά που είχε και αυτή την «Αχίλλειο πτέρνα» που λέγαμε προηγούμενως. Πιστεύω ότι η ομάδα άλλαξε πολύ, παρουσιάσαμε ένα σύνολο που σου ενέπνεε εμπιστοσύνη και είχαμε μια πολύ καλή αμυντική λειτουργία που ακόμη και καλές ομάδες δύσκολα έμπαιναν στην περιοχή μας και μας έκαναν φάση. Από την άλλη όμως το βάρος που έριξε η ομάδα στα μετόπισθεν μας κόστισε λίγο στην επιθετική λειτουργία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε πιάσει καλή απόδοση με εξαίρεση κάποια παιχνίδια στην Ευρώπη. Θα 'λεγα λοιπόν ότι οσο δύσκολα μας δημιουργούν φάση οι αντίπαλοι το ίδιο δύσκολα δημιουργούμε και εμείς ευκαιρίες. Αν και σε κάποια παιχνίδια κάναμε φάσεις αλλά δεν στείλαμε την μπάλα στα δίχτυα".

"Η διάφορα είτε 5 είναι είτε 7 βαθμούς μπορεί να καλυφθεί ανά πάσα στιγμή. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, να δείχνουμε το πρόσωπο που πρέπει να δείχνουμε και να διατηρήσουμε αυτή την διάφορα γιατί κακά τα ψέματα έχουμε πολύ δύσκολο πρόγραμμα στην συνεχεία".

- Τελικά η διάφορα που πήρατε στο πρωτάθλημα μήπως αντί να σας κάνει καλό λειτούργησε αρνητικά και για αυτό ήρθε και η γκέλα με την Ξάνθη;

" Εγώ το είπα μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο ότι ίσως παίρνοντας αυτή την διάφορα δεν μας βοηθήσει στην πορεία όσο θα πρέπει. Και το λέω αυτό γιατί μου έρχεται στο μυαλό η σεζόν 2000-2001 που είχαμε πάρει μεγάλη διαφορά στο πρωτάθλημα από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ εξασφαλίζοντας πολύ νωρίς τον τίτλο. Αυτό μας έκανε να χαλαρώσουμε και πήγαμε στον τελικό του Κυπέλλου και φάγαμε 4 γκολ από τον ΠΑΟΚ.

Η διάφορα είτε 5 είναι είτε 7 βαθμούς μπορεί να καλυφθεί ανά πάσα στιγμή. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, να δείχνουμε το πρόσωπο που πρέπει να δείχνουμε και να διατηρήσουμε αυτή την διάφορα γιατί κακά τα ψέματα έχουμε πολύ δύσκολο πρόγραμμα στην συνεχεία".

- Δηλαδή πιστεύεις ότι ο σοβαρός Ολυμπιακός φέτος δεν θα έχει πρόβλημα;

"Ναι βέβαια το πιστεύω! Όμως βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε. Έχουμε τώρα ένα τρίμηνο όπου κακά τα ψέματα η ομάδα έχει πάρει βαθμούς που δεν θα έπρεπε να έχει πάρει για μένα. Στα τελευταία ματς στο Καραϊσκάκη κινδυνέψαμε παρά πολλές φορές και με την βοήθεια της τύχης πήραμε του βαθμούς της νίκης. Σε αντίθεση τα παιχνίδια στα οποία η τύχη δεν μας έκανε το χατίρι είναι λιγότερα. Για παράδειγμα μου έρχεται τώρα στο μυαλό ο αγώνας στην Καλλιθέα όπως και το παιχνίδι στο Αιγάλεω που αξίζαμε την νίκη. Έτσι όμως είναι το ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος!"

"Το κλίμα θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας μας από την πλευρά του φροντίζει ώστε να είναι καλό. Τώρα κατά πόσο είναι καλό δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω. Εντάξει έχω ζήσει την ομάδα και με χειρότερο κλίμα αλλά και με καλύτερο κλίμα. Πιστεύω ότι το κλίμα στην ομάδα το φτιάχνουν οι επιτυχίες, ειδικά στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Αν διατηρήσουμε την πρωτιά που έχουμε στο πρωτάθλημα και προχωρήσουμε σε κύπελλο και ΟΥΕΦΑ τότε το κλίμα θα φτιάξει ακόμη περισσότερο!"

- Τουλάχιστον το κλίμα στην ομάδα είναι καλό τώρα; Πολλά έχουν ακουστεί για τις μεταξύ σας σχέσεις στού Ρέντη που ανάγκασαν ακόμη και τον Πρόεδρο κ. Κόκκαλη να έρθει να σας μιλήσει...

" Το κλίμα θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας μας από την πλευρά του φροντίζει ώστε να είναι καλό. Τώρα κατά πόσο είναι καλό δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω. Εντάξει έχω ζήσει την ομάδα και με χειρότερο κλίμα αλλά και με καλύτερο κλίμα. Πιστεύω ότι το κλίμα στην ομάδα το φτιάχνουν οι επιτυχίες, ειδικά στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Αν διατηρήσουμε την πρωτιά που έχουμε στο πρωτάθλημα και προχωρήσουμε σε κύπελλο και ΟΥΕΦΑ τότε το κλίμα θα φτιάξει ακόμη περισσότερο!"

- Το 2005 για σένα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο! Ήρθε στον κόσμο και ο γιος! Φανταστικό συναίσθημα έτσι;

"Πραγματικά είναι εκπληκτικό! Ξέρεις η γέννηση του παιδιού σου είναι ένα από τα γεγονότα που σου αλλάζουν την ζωή. Αρχίζεις και βλέπεις τα πράγματα τελείως διαφορετικά και σε γεμίζει χαρά και ευτυχία!"

- Για να κλείσουμε λύσε μου μια απορία Το παρατσούκλι «Μανια» που σε φωνάζουν οι συμπαίκτες σου τι σημαίνει και ποιος είναι ο «Νονός»;

" Ουσιαστικά εγώ ο ίδιος είμαι ο «Νονός» του εαυτού μου!(γέλια) Το «Μανία» είναι μια λέξη που λένε στα χώρια , τις γιαγιάδες λέμε εμείς και όταν είχα πρωτοέρθει στον Ολυμπιακό το φώναζα εγώ στον Κυριάκο Τοχουρογλου επειδή έχει έτσι μια φυσιογνωμία ξέρεις με τα μακριά μαλλιά και το κλαψιάρικο ύφος! Αυτό λοιπόν σιγά σιγά γύρισε σε μένα, τους βόλευε και το έχουν καθιερώσει και με φωνάζουν έτσι..."

- Ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία και καλή τύχη στο δύσκολο έργο που έχεις αύριο!

"Και εγώ σ' ευχαριστώ!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK