Lance Armstrong

Lance Armstrong

Live Strong

Η ανάγκη ενός "συμβόλου" υφίσταται συχνά. Πολλοί αναζητούν κάποιον στον οποίο να βασιστούν, φτάνοντας στο σημείο να του κολλήσουν την ταυτότητα του "ήρωα". Η δύναμη της θέλησης και το πάθος που έκρυβε μέσα του, ήταν αρκετά για να μεταδώσει το μήνυμα του. Οι ικανότητες του ανθρώπου, είναι ανάλογες με τις φιλοδοξίες του, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα αυτοεπιβεβαίωσης. Μέσα του είχε το πνεύμα του νικητή, όμως έφτασε στα όρια και εκτίμησε τις καταστάσεις.

"Είναι πράγματι ειρωνεία. Τότε έκανα ποδήλατο για να ζήσω, τώρα θέλω να ζω για να μπορώ να κάνω ποδήλατο. Οι ηττοπαθείς ποτέ δεν νικούν, οι νικητές ποτέ δεν τα παρατούν".

Ο άνθρωπος είναι τρωτός, όμως το πνεύμα και η πίστη στον εαυτό του είναι η καλύτερη ασπίδα. Απόδειξη, αυτός που μπόρεσε να κερδίσει κάτι πιο δυνατό. Τον Οκτώβριο του 1996, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Λιγότερο από 50% πιθανότητεςεπιβίωσης. Από την κορυφή, ο Λανς Αρμστρονγκ μπήκε στο πιο απόμερο μονοπάτι της ζωής. Κι όμως, μετά από 518 ημέρες επέστρεψε στη ενεργό δράση, τηρώντας την υπόσχεση του: "Σκοπεύω να νικήσω την ασθένεια. Θα επιστρέψω ως επαγγελματίας ποδηλάτης. Δεν ξέρω πότε θα είναι αυτό, αλλά σίγουρα θα γίνει". Δεν ήταν νίκη-ζωής, ήταν νίκη-αφύπνισης των ικανοτήτων του.

Ο νεαρός από την μικρή πόλη Πλάνο, δεν παραδόθηκε. Πάλεψε, όπως είχε μάθει από μικρός. Με οργανισμό για... Οσκαρ ( καρδιά 1/3 μεγαλύτερη του κανονικού, πνεύμονες υψηλής περιεκτικότητας), κέρδιζε πόντους. Ομως, ποτέ ο δρόμος του δεν είχε... ροδοπέταλα. Δύο μήνες αφότου γεννήθηκε, ο φυσικός του πατέρας εγκατέλειψε την 17χρονη μητέρα του, Λίντα. Λίγο μετά τα 25α γενέθλια του, ήρθαν τα άσχημα μαντάτα με την επάρατη νόσο. Η ενεργητικότητα που τον διέκρινε αποτέλεσε βασικό "συστατικό" για την επιβίωση του.

"Ακόμη κι όταν ήταν παιδί, ήξερε πολύ καλά τι ήθελε"
(Λίντα Αρμστρονγκ)
.

Πάντα προσπαθούσε να μετρήσει τις δυνάμεις του, αγγίζοντας τα όρια του. Ο Αρμστρονγκ ήξερε να διεκδικεί. Στα 13 του κατέκτησε τον πρώτο του αγώνα τριάθλου, ενώ το '96 έγινε επαγγελματίας. Ωστόσο, το ποδήλατο έμοιαζε να αναζητά το alter ego του: "Ημουν γεννημένος να ποδηλατώ" .

Το 1991 κερδίζει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα των Η.Π.Α, ενώ το 1993 βάζει στη τσέπη του 1 εκατ. δολάρια με τη νίκη του στο "Thrift Drug Triple Crown". Παράλληλα, γίνεται ο νεότερος ποδηλάτης που κερδίζει ετάπ στο Tour de France. Ο δρόμος είχε ανοίξει, έμενε απλώς να μπει σε αυτόν...

Και ξαφνικά, όλα σταμάτησαν. Οι εξετάσεις ήταν σαφέστατες. Κακοηθές καρκίνωμα. Αρχικά, πρόβλημα στα γεννητικά όργανα. Η εξάπλωση ραγδαία. Μετάσταση σε πνεύμονες, κοιλιακή χώρα και εγκέφαλο. Ακολούθησε η χειρότερη περίοδος, με έντονη μορφή χημειοθεραπείας (πέντε κύκλοι).

Δεν υπέκυψε όμως, αντίθετα έμαθε. Εμαθε να κυνηγάει τη κάθε στιγμή: "Ο καρκίνος είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στη ζωή". Ενα "καμπανάκι" ήταν αρκετό για να συνειδητοποιήσει την αξία της ζωής. Αυτό το μυστικό έμαθε από την περιπέτεια του. Να ζει! Ο 33χρονος Τεξανός έχει ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την πορεία του στους ποδηλατικούς αγώνες.

Γεννημένος νικητής, προσπαθεί να μεταδώσει αυτό το συναίσθημα. Βασικό μέσο το ίδρυμα Lance Armstrong με σύνθημα: "Ζήσε δυνατά" (Live Strong). Ο ίδιος κατάλαβε πολλά από την περιπέτεια του: "Έμαθα μέσα από αυτό, ήταν ένα "ξύπνημα". Οι προτεραιότητες μου άλλαξαν, η ασθένεια έκανε πολλά πράγματα να δείχνουν εύκολα. Η γνώση είναι δύναμη και η αντιμετώπιση τα πάντα". Ηδη, το ίδρυμααριθμεί εκατοντάδες μέλη, ενώ έχει πολύμορφη δράση. Αρχικά, ο ετήσιος ποδηλατικός αγώνας "Road of Roses", με χιλιάδες αιτήσεις κάθε φορά. Αλλωστε, μόνο η μορφή του εμπνέει εμπιστοσύνη.

"Οι άνθρωποι δεν θέλουν αυτόγραφα. Θέλουν απλά να τον αγγίξουν, γιατί γι' αυτούς είναι μία μηχανή ελπίδας" (Ρικ Ράιλι).

Εχει φροντίσει ταυτόχρονα για τη διάδοση των ιδεών του. Δημιούργησε ένα κίτρινο μπρασελέ με τη φράση "Live Strong", το οποίο έχει "ταξιδέψει" στον κόσμο ( περίπου 15 εκατ. αντίτυπα σε 60 χώρες). Το χρώμα του σημαίνει ελπίδα, αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος ύπαρξης του. Να αποτελέσει το "φάρμακο" όλων όσων αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να μάθουν να "Ζουν δυνατά".

Ομως, ο Αρμστρονγκ έχει καταφέρει να θεωρείται μορφή και είδωλο, έχει πλήθος διακρίσεων σε ατομικό επίπεδο, ενώ θεωρείται μέσα στους πιο σέξι αθλητές του κόσμου. Σύντροφος της ζωής του, εδώ και ένα χρόνο είναι η τραγουδίστρια Σέριλ Κρόου.

Εχει ήδη τρία παιδιά ( Λουκ 5 ετών, Ισαμπέλα και Γκρέις, αμφότερες 3 ετών - όλα με την μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης) από τον πρώτο του γάμο, διάρκεια 4 1/2 χρόνων, με την Κριστίν. Μία κοπέλα που τον στήριξε από την πρώτη στιγμή του προβλήματος του, αλλά οι δρόμοι τους χωρίσαν κοινή συναινέσει: "Το πιο τρελό είναι ότι τώρα είμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και νιώθουμε βαθύτερη φιλία από κάθε άλλη φορά".
Η ζωή του είναι ξεχωριστή. Ο ίδιος κάνει αναδρομή στο βιβλίο του, "It's not about the bike: My journey back to life" ("Δεν αφορά το ποδήλατο: Το ταξίδι μου πίσω στη ζωή").

Η αύρα που μεταδίδει είναι πολύ δυνατή. Μέχρι και οδός έχει πάρει το όνομα του. Πολλοί θέλουν να μάθουν από αυτόν. Σε αυτό θα βοηθήσει η ταινία με τη βιογραφία του, με τον θαυμαστή του Ματ Ντέιμον να παίρνει τη θέση του, σε ένα έργο που θα προβληθεί το 2006. Ο ίδιος έχει... περάσει για λίγα λεπτά από κάποιες ταινίες με τελευταία την φετινή με τίτλο: "Dodgeball".

Το πρόβλημα του δεν τον εμπόδισε να επιστρέψει στην κορυφή. Μπορεί η πρώην εταιρεία του, Cofidis, να τον θεώρησε "καμένο" χαρτί, όμως η νυν (US Postal), παρά την απουσία, τον εμπιστεύτηκε και δικαιώθηκε. Ο Τεξανός μετά το come back αποτέλεσε τον πιο ολοκληρωμένο ποδηλάτη, έμαθε τους όρους "τακτική" και "ομαδικότητα": "Είναι επιστήμη το να κερδίζεις" . Επόμενος στόχος του, ο πιο επίπονος και εξαντλητικός αγώνας, διάρκειας είκοσι ημερών, το Tour de France, που διακρίνεται για τις αυξομειώσεις στον βαθμό δυσκολίας. Ο πρώτος του τίτλος εκεί ( αισίως μετράει 6 τρόπαια, όντας ο μόνος που το έχει πετύχει) το 1999, συν τοις άλλοις, αποτέλεσε μία... κατάκτηση των επιζήσαντων της "μάχης" με τον καρκίνο.

Ως κορυφαίος, αποτελεί Νο 1 στόχο για "πόλεμο". Ουκ ολίγες φορές, έχει κατηγορηθεί για χρήση αναβολικών, περνώντας δεκάδες ελέγχους. Τελευταίο σενάριο, η σχέση του με τον Μισέλ Φεράρι, έναν γιατρό που κατηγορήθηκε για παροχή αναβολικών σε Ιταλούς ποδηλάτες. Ουδέποτε αποδείχθηκε κάτι τέτοιο, ενώ ο Αμερικανός φρόντισε να μηνύσει τους υπαίτιους: "Θύμωσα και ουσιαστικά έμεινα έκπληκτος".

Πλέον, είναι γνωστός με το μικρό του όνομα. Τόσο απλά, μόνος στην κορυφή. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν τρομάζει. Ο φόβος δεν υπάρχει, ίσως να μην υπήρξε ποτέ στο λεξικό του Αμερικανού. Ο άνθρωπος που έγινε αφορμή να διαδοθεί τόσο το άθλημα με τις δύο ρόδες, στην άλλη... όχθη του Ατλαντικού και όχι μόνο, δικαιούται να αναπνέει αέρα ικανοποίησης. Αυτό είναι ο Λανς Αρμστρονγκ για όλους. Ενα σύμβολο ελπίδας και έμπνευσης. "Είσαι ένας άνθρωπος που εμπνέει δέος", δήλωσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζορτζ Μπους, μιλώντας μαζί του. Πολλοί διάσημοι τον στηρίζουν, όπως οι Τζορτζ Μπους, Τζον Κέρι, Ρόμπιν Ουίλιαμς και Χισάμ Ελ Γκερούζ, φορώντας το σύμβολο του. Δεν πρόκειται για μόδα, πρόκειται για ανταπόκριση, κι αυτό είναι κάτι που δημιουργεί αίσθηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK