Λίγες μέρες μετά το θρίαμβο ξέχασαν τους πρωταγωνιστές

Λίγες μέρες μετά το θρίαμβο ξέχασαν τους πρωταγωνιστές

Η τροπολογία που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και αφορά τη μετατροπή των Π.Α.Ε. της Γ΄ εθνικής κατηγορίας σε ΤΑΠ (Τμήματα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) έχει μια λογική: ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο (οικονομικά δεδομένα, δημογραφικά στοιχεία κλπ) δεν αντέχει τη λειτουργία 64 ανωνύμων εταιρειών. Υπάρχει μια βάση σ΄ αυτό και η αθλητική ηγεσία θέλει να δώσει τη δυνατότητα επιλογής στις ομάδες αυτές αν θα είναι ΠΑΕ ή ΤΑΠ.

Βεβαίως η πρόταση αυτή, παρά το ότι έρχεται αποσπασματικά, σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, πρέπει να κριθεί σε συνδυασμό με ολόκληρο το πακέτο μέτρων που εξάγγειλε η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: δηλαδή, κύρια τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ και ΚΑΕ, την αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων και την αποτίμηση της αξίας των αθλητών, αλλά και τα θέματα της βίας.

Η εκτίμιση του Συνασπισμού είναι, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που εξυπηρετεί ένα συνολικό σχέδιο εξυγίανσης κι ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, ούτε ουσιαστικής εξυγίανσης έστω του επαγγελματικού αθλητισμού.

Πρόκειται για προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης, κάτω από την πίεση που δημιουργούν οι προθεσμίες που καθόρισε η ΟΥΕΦΑ για την αδειοδότηση των ομάδων, και το αυξημένο ενδιαφέρον του ελληνικού λαού μετά την επιτυχία της εθνικής ομάδας. Αλλά αυτά θα κριθούν όταν θα έρθουν για συζήτηση και ψήφιση τα υπόλοιπα και ουσιαστικότερα ζητήματα.

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς για τη προτεινόμενη μετατροπή της γ΄ εθνικής κατηγορίας, είναι ότι έχουν συναινέσει η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ, αλλά απουσιάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ). Μα αν δεν κάνουμε λάθος πάντα οι ποδοσφαιριστές είναι οι πρωταγωνιστές. Αυτοί ήταν πρωταγωνιστές και στη Πορτογαλία και όχι οι παράγοντες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μήπως δεν ρωτήθηκαν οι ποδοσφαιριστές ή δεν συμφωνούν; Με προσεκτικότερη ανάγνωση της τροπολογίας γίνεται περίπου φανερό ότι τα ΤΑΠ θα λειτουργούν με βάση τον ν.1958/1991 περί Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών. Άρα θα απεμπλακούν από το Υπουργείο Εμπορίου, δεν θα υποχρεούνται να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 150 χιλ. ΕΥΡΩ, δεν θα έχουν υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής (που εξασφάλιζε τους εργαζόμενους και τους άλλους πιστωτές) και ταυτόχρονα θα επιχορηγούνται όπως τα αντίστοιχα τμήματα του μπάσκετ με ένα ποσό από τη Γ.Γ.Α.

Το κύριο όμως για το Συνασπισμό είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές. Θα υποστούν τις συνέπειες για άλλη μια φορά; Θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκβιασμούς, να αποδεχτούν υποχώρηση από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα; Όλοι γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι χαμηλόμισθοι κι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΠΑΕ οφείλει σ΄ αυτούς αρκετά χρήματα, τα οποία συνήθως διεκδικούν στα δικαστήρια και στις επιτροπές επίλυσης οικονομικών διαφορών.

Να υπενθυμίσουμε εδώ το πρωτοφανές γεγονός, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δια του υπουργού κ. Βενιζέλου, έφτασε στο σημείο να αφαιρέσει από επαγγελματίες αθλητές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές και υπαλλήλους ΠΑΕ και ΚΑΕ, το δικαίωμα να πάρουν δεδουλευμένα χρήματα (ν.3057/2002), παρά τη ύπαρξη τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων υπέρ αυτών.

Και όλοι αυτοί (τουλάχιστον 142 περιπτώσεις για 13,5 εκατ ΕΥΡΩ) έχουν από τις 24 Ιουνίου 2004 προσφύγει εναντίον του ελληνικού δημοσίου στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και ευχόμαστε τη δικαίωση τους και θα δικαιωθούν. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας πάει να κάνει το ίδιο λάθος. Φέρνει μια τροπολογία και δεν αναφέρει τίποτα για τους ποδοσφαιριστές.

Εμείς ζητάμε από τον υπουργό,

• να υπάρξει ρητή αναφορά στο νόμο και δική του προσωπική δέσμευση ότι δεν θα θιγούν τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

• να γραφεί καθαρά ότι εξακολουθεί να ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές των ΤΑΠ ο κανονισμός επαγγελματικού ποδοσφαίρου (ΚΕΠ), ο οποίος ρυθμίζει τις σχέσεις των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών με τις ομάδες, είτε είναι ΠΑΕ, ΚΑΕ είτε τώρα ΤΑΠ

• να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα προκύψει στην Ελλάδα ειδική κατηγορία ποδοσφαιριστών «αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές», σε αντίθεση με τα όσα αναγνωρίζουν από κοινού η ΦΙΦΑ και η Παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαιριστών (FIFPro), δηλαδή δυο κατηγορίες «επαγγελματίες» και «μη-επαγγελματίες» ποδοσφαιριστές

Επίσης, αν θέλει ο κύριος Ορφανός να στηρίξει τις ομάδες της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, ας καταργήσει τη γνωστή διάταξη Φούρα κι ας επαναφέρει μια ενιαία και δίκαια διαχείριση του τηλεοπτικού πακέτου απ΄ όλες τις ΠΑΕ. Όσες υποβιβάζονται από τη Β΄ στην Γ΄ κατηγορία, ή από τη Γ΄ στο ερασιτεχνικό ας συνεχίσουν να παίρνουν το 30% και 20% αντίστοιχα των χρημάτων που λάμβαναν, για ακόμα ένα χρόνο. Έτσι και θα αντεπεξέρχονται στις εκκρεμότητες απέναντι στους εργαζόμενους και δεν θα διαλύονται το πρώτο χρόνο του υποβιβασμού τους. Ο Συνασπισμός ακόμη, θα ήθελε η όποια τροποποίηση της Γ΄ Εθνικής να αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, κύρια στη περιφέρεια.

Με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, με κίνητρα για τις περιφερειακές ομάδες. Κίνητρα συνενώσεων ομάδων της ίδιας πόλης ή νομού, δημιουργίας ισχυρών ομάδων ιδιαίτερα στους νομούς που διαθέτουν πλέον, λόγω Ολυμπιακών αγώνων μεγάλα στάδια, (πχ Κρήτη, Μαγνησία, Αχαΐα), δημιουργίας σύγχρονων ανθρώπινων γηπέδων με βάση τις δημογραφικές ανάγκες, ύπαρξης ακαδημιών μικρών ηλικιών και άλλα πολλά. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει στην αθλητική ηγεσία αυτή η οπτική, ή αν υπάρχει παραπέμπεται στο μέλλον. Επομένως, η τροπολογία της αθλητικής ηγεσίας παρά τη λογική της, δεν μας καλύπτει διότι δεν δεσμεύεται για τους ποδοσφαιριστές και δεν εντάσσεται σ΄ ένα σχέδιο ουσιαστικής εξυγίανσης και ανάπτυξης του ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά τη τροπολογία για τις ομάδες της Α2 κατηγορίας του μπάσκετ. Δίδεται παράταση έως το 2007, να αποφασίσουν μετά από διάλογο όλων των φορέων, εάν θα μετατραπούν σε Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες ή θα μείνουν ερασιτεχνικά σωματεία. Ο Συνασπισμός ήταν ευθύς εξ αρχής αντίθετος με την επαγγελματοποίηση της Α2 κατηγορίας του μπάσκετ.

Έρχεται τώρα η αθλητική ηγεσία και λέει «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να εφαρμοσθεί η διάταξη του άρθρου 115 παρ.2 του ν.2725/1999». Συμφωνούμε, τα λέγαμε και τότε και δεν εισακουσθήκαμε. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε επέμεινε, με αποτέλεσμα τα σημερινά προβλήματα του μπάσκετ. Μόνο που, παρά το γεγονός ότι επιθυμούμε το διάλογο, παρά το γεγονός ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι φορείς του αθλήματος πρέπει να συζητάνε επί δυο ολόκληρα χρόνια ακόμη.

Μήπως περιμένει κανείς να προκύψουν ξαφνικά άλλα οικονομικά δεδομένα στο μπάσκετ; Εμείς διαφωνούμε στα δυο χρόνια και προτείνουμε οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να ισχύσουν από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο 2005-2006.

ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ ΤΖΟΥΛΙΟΣ

Υπεύθυνος του Αθλητικού Τμήματος Του Συνασπισμού της Αριστεράς


News 24/7

24MEDIA NETWORK