Ο Λίνκολν θέλει να γίνει καλύτερος από Βινίσιους και Λεβαντόβσκι

Ο Λίνκολν παρομοιάζεται με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ωστόσο η κατάστασή του στη Φλαμένγκο θυμίζει περισσότερο Βινίσιους. Μαγεύει με τη Βραζιλία κ-17 και περιμένει την πρόταση από την Ευρώπη.

Ο Λίνκολν θέλει να γίνει καλύτερος από Βινίσιους και Λεβαντόβσκι
AP PHOTO/BIKAS DAS

Η στήλη Wonderkid επιστρέφει, αυτήν τη φορά με έναν ποδοσφαιριστή από την... πηγή των wonderkids, τη Βραζιλία. Ο Λίνκολν είναι ένας 17χρονος επιθετικός που βρισκόταν στη 'σκιά' του Βινίσιους Ζούνιορ στη Φλαμένγκο και στις 'μικρές' Βραζιλίες. Τώρα που ο τελευταίος έφυγε και πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθε η ώρα του Λίνκολν να λάμψει.

Το background

Μέλος της Generation Z, αφού γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2000 στην πόλη Σέρα της Βιτόρια. Ο Λίνκολν Κορέα ντος Σάντος ή Λίνκολν Κορέα ή σκέτο Λίνκολν αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Φλάμενγκο, σε μία... χρυσή εποχή για τον σύλλογο που έβγαλε ταυτόχρονα και τον Βινίσιους.

Οι δυο τους έπαιζαν μαζί τόσο στις ακαδημίες της 'Φλα', όσο και στην εθνική Βραζιλίας κ-15 και στη συνέχεια στην κ-17, με την οποία στέφθηκαν πρωταθλητές Νότιας Αμερικής το 2017 στη Χιλή. Ο Βινίσιους έκλεψε την παράσταση με 8 γκολ, ωστόσο ο Λίνκολν δεν πήγε πίσω με 5 γκολ και 3 ασίστ σε 8 παιχνίδια.

Το τέλος της χρονιάς τον βρήκε μέλος της αποστολής για το Παγκόσμιο Κύπελλο κ-17, με τη Βραζιλία να φτάνει μέχρι την 3η θέση (ηττήθηκε στα ημιτελικά από την μετέπειτα κάτοχο Αγγλία). Ο Λίνκολν σημείωσε 3 γκολ στην πορεία.

Εκείνη την εποχή διέπρεψε και σε διασυλλογικό επίπεδο, αφού στις 19 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Φλαμένγκο, σε αγώνα του Brazileirao με αντίπαλο την Κορίνθιανς. Δύο μήνες πριν γίνει 17, ο Λίνκολν έμπαινε αλλαγή στο 65' στη νίκη με 3-0.

Ο Λίνκολν θέλει να γίνει καλύτερος από Βινίσιους και Λεβαντόβσκι
AP PHOTO/ANUPAM NATH

Η Ρεάλ είχε κινηθεί γρήγορα για να 'κλείσει' τη μεταγραφή του Βινίσιους για 45.000.000 ευρώ, με συνέπεια και οι υπόλοιποι σύλλογοι να στρέψουν τα ραντάρ τους προς το 'Μαρακανά'. Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους αλλά και η Ρεάλ άρχισαν να στέλνουν σκάουτ για να παρακολουθήσουν τον Λίνκολν.

Το πρώτο τέρμα του ήρθε την επόμενη χρονιά, στο κύπελλο, στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Γκρέμιο. Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2018, υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Φλαμένγκο, η οποία εκπνέει το 2023.

Παράλληλα, ανέβηκε επίπεδο και με την εθνική ομάδα, αφού αγωνίζεται πλέον με την κ-20 παρότι είναι μόλις 17 ετών. Μάλιστα, σε δύο φιλικούς αγώνες έχει σκοράρει μία φορά (μετά από τα 9 γκολ σε 18 αγώνες με την κ-17).

Η αποχώρηση του Βινίσιους του άνοιξε χώρο στη Φλαμένγκο. Μετά από τα 4 παιχνίδια το 2017 σε όλες τις διοργανώσεις, φέτος έπαιξε σε 22 (εκ των οποίων τα 9 στο πρωτάθλημα και 4 στο Copa Libertadores) σημειώνοντας 2 τέρματα.

Το scouting report

Η σωματοδομή του είναι τέτοια που δεν μπορεί να τον τοποθετήσει σε άλλη θέση πλην της περιοχής του αντιπάλου. Πρόκειται για έναν πολύ δυνατό ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει την ικανότητα να παραμένει όρθιος παρά τα σπρωξίματα και τα τζαρτζαρίσματα των αντιπάλων του.

Γι' αυτόν τον λόγο είναι καλός και στο ψηλό παιχνίδι, αφού σπρώχνει και σπρώχνεται για να πάρει κεφαλιές και με τη βοήθεια της μεγάλης πλάτης του, καταλαμβάνει περισσότερο όγκο από έναν φυσιολογικό παίκτη. Γι' αυτόν τον λόγο επίσης του αρέσει να παίζει με πλάτη στο τέρμα και να γυρίζει στη συνέχεια για σουτ.

Ο Λίνκολν θέλει να γίνει καλύτερος από Βινίσιους και Λεβαντόβσκι
AP PHOTO/BIKAS DAS

Όπως αποδεικνύει συνεχώς στη Φλαμένγκο κ-20 αλλά και στην εθνική κ-17 διαθέτει μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα ωστόσο δεν είναι μόνο εκτελεστής. Παρότι η ιδανική θέση του είναι μέσα στο 'κουτί', όταν βρίσκεται εκτός είναι εξίσου καλός. Η τεχνική κατάρτισή του τον βοηθάει να λειτουργεί και ως επιθετικός μέσος, βγάζοντας με το δεξί πόδι του κάθετες πάσες, χαμηλά ή και ψηλά, κοντά ή μακριά, σε κάποιον συμπαίκτη του σε καλύτερη θέση.

Όταν δεν βγάζει κάθετες μπαλιές, έχει τη δυνατότητα να κρατάει μπάλα για ένα πιο οργανωμένο παιχνίδι και λόγω του σώματός του, να την προφυλάσσει από αντιπάλους.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η αδυναμία του να ανταπεξέρθει μέχρι στιγμής στο επίπεδο της Φλαμένγκο, αφού στις ευκαιρίες που έχει πάρει, δεν έχει καταφέρει να συνεισφέρει με γκολ ή ασίστ. Δεν παίζει πολλά συνεχόμενα παιχνίδια και αρκετό χρόνο συμμετοχής, κάτι που υποδηλώνει πως ακόμα βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής, λόγω της διαφοράς σε σχέση με τα ηλικιακά επίπεδα που αγωνίζεται συνήθως.

Χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά στο αριστερό πόδι, αν και το χρησιμοποιεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ προς το παρόν δεν έχει δοκιμαστεί απέναντι σε κλειστές και συγκροτημένες άμυνες, αλλά στους ανοιχτούς χώρους του πρωταθλήματος Βραζιλίας.

Το μέλλον

Ορισμένες ιστοσελίδες που ασχολούνται με νεαρούς ποδοσφαιριστές τον συνέκριναν με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Όσο ψηλώνει και διατηρεί τον μεγάλο (και γυμνασμένο) όγκο του, θυμίζει και το παιχνίδι του Πολωνού επιθετικού της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος διαθέτει και εκπληκτική τεχνική και κινήσεις χωρίς την μπάλα, όπως και ο νεαρός Βραζιλιάνος.

Ο Ζίκο, ο θρύλος της Φλαμένγκο, έμεινε έκπληκτος όταν τον είδε να αγωνίζεται. 'Είναι διαβολικός. Τον είδα σε έναν τελικό που νίκησαν με 5-0 και έκανε σπουδαίο παιχνίδι. Έχει όλη την ικανότητα να γίνει το επόμενο νο9 για τη Φλαμένγκο μου', δήλωσε.

Σύντομα αναμένεται να περάσει κι αυτός στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως ο Βινίσιους. Ένα 9άρι του παρελθόντος, ο Ζαρντέλ, τον πρότεινε ήδη στη Γαλατάσαραϊ στην αρχή του 2018, όμως είναι δύσκολη έως αδύνατη μία τέτοια μεταγραφή.

Μετά από τη συμφωνία για τον Βινίσιους, η Φλαμένγκο κινήθηκε γρήγορα και έβαλε ίδια ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιο του Λίνκολν, με συνέπεια μόνο ένας μεγάλος σύλλογος να μπορεί να τον κάνει δικό του.

Αυτήν τη στιγμή ξεχωρίζει ως μέλος του σπουδαίου κλαμπ Βραζιλιάνων παικτών που γεννήθηκε το 2000, όπως ο Αλανζίνιο, ο Βινίσιους, ο Παουλίνιο, ο Μπρένερ και ο Ροντρίγκο Νέστορ. Αν καταφέρει να μεταπηδήσει στο σπουδαίο κλαμπ των δυνατών Βραζιλιάνων 'φουνταριστών' όπως ο Καρέκα, ο Ρονάλντο και ο Αντριάνο είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.

Photo credits: AP Photo/Bikas Das, Anupam Nath

News 24/7

24MEDIA NETWORK