Μ.Βολτυράκης: Δαμάζοντας τα κύματα του Πειραιά

Μ.Βολτυράκης: Δαμάζοντας τα κύματα του Πειραιά


Ανοιξη του 1992, ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης μετά από 21 χρόνια. Ο τότε τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Μάκης Βολτυράκης, ξεκινά μία σχέση πάθους 11 ετών με τους ερυθρολεύκους. Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο κ. Μάκης Βολτυράκης, στο τιμόνι του ιστορικού Εθνικού, δοκιμάζει τις βάσεις αυτής της σχέσης αυτή για την λάμψη του πρωταθλήματος. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται την εμπειρία του σε όλα τα επίπεδα συγκρούσεων και βρίσκοντας απέναντι του μία καλοκουρδισμένη ομάδα επιλέγει την μέθοδο των υψηλών τόνων και των αντιπαραθέσεων. Η συνέχεια γνωστή. Ο Ολυμπιακός κατακτά το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα σε συνθήκες ροκ συναυλίας και ο Εθνικός τα εύσημα για την συνέπεια και την ομάδα που παρουσίασε. Στο κέντρο του πελώριου κύματος που προκάλεσε ο τελευταίος τελικός του πρωταθλήματος ο προπονητής του Εθνικού που γίνεται άθελα του πρωταγωνιστής μίας σύγκρουσης που υποβιβάζει το υψηλό επίπεδο της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Αρκετές μέρες μετά, ο κ. Βολτυράκης μιλάει στο contra.gr για όλα τα γεγονότα που προκάλεσαν συγκρούσεις, προσπαθεί να αποφορτίσει το κλίμα παρεξηγήσεων, εξηγεί την φιλοσοφία της ομάδας του και μεταδίδει το πείσμα του για την δημιουργία μιας ομάδας που θα φτάσει στην κορυφή.

Ακολουθήστε μας σε μία συζήτηση με τον πιο ελπιδοφόρο Έλληνα τεχνικό που θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά να κουμαντάρει το σκάφος του Εθνικού.


Οι τελικοί του πάθους
και οι σχέσεις του λάθους


Contra.gr : Είναι γνωστό ότι ο πρώην συμπαίκτης σας (σσ. Θοδωρής Χατζηθεοδώρου) δεν δίστασε να σας αποκαλέσει "ντροπή και έκτρωμα του Στάμενιτς". Όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις είπε ότι "ο Βολτυράκης χρησιμοποιεί τα σκονάκια του μεγαλύτερου προπονητή στον κόσμο και προσπαθεί να μας πείσει ότι βελτίωσε το μοντέλο." Υπάρχει κάποιο σχόλιο επί του θέματος;

Μ.Βολτυράκης : "Καταρχήν, δεν θα ήθελα να απαντήσω στον Θοδωρή, ο οποίος είναι αθλητής και απευθύνεται σε ένα προπονητή. Είναι διαφορετικές οι ιδιότητες μας και οι θέσεις μας. Για ορισμένα πράγματα δεν θα έπρεπε να ντρέπομαι εγώ αλλά άλλοι γιατί εκείνοι γνωρίζουν το γιατί και το πότε. Αυτό που είναι ο καθένας δεν αλλάζει. Αλλάζει μόνο αυτό που νομίζει ότι είναι. Όσο αφορά τον κ. Στάμενιτς , δηλώνω ότι με τιμά μόνο και μόνο η αναφορά. Μιλάμε για ένα δάσκαλο του αθλήματος που βρίσκεται χρόνια μπροστά σχετικά με τα μυστικά του αθλήματος."

Contra.gr : Τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν στην διάρκεια του τελευταίου τελικού άφησαν πολλούς σκεπτόμενους φιλάθλους του αθλήματος απογοητευμένους. Οι συνθήκες διεξαγωγής του τελευταίου αγώνα, το βίαιο κλίμα και τα επεισόδια σίγουρα δεν αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Ακόμα και η σειρά των αγώνων ( διαδοχικοί τελικοί σε διάστημα 24 ωρών) σχολιάστηκε αρνητικά.

Μ.Βολτυράκης : "Καταρχήν, παίξαμε την Τρίτη το 4ο παιχνίδι και την Τετάρτη έπρεπε να δώσουμε το 5ο και πιο καθοριστικό. Εμείς παλέψαμε ολόκληρη την χρονιά για να πάρουμε την πρώτη θέση της βαθμολογίας και να έχουμε το αβαντάζ στα πλέι οφς και το χάσαμε στα χαρτιά. Αλλά, κακά τα ψέματα. Από την στιγμή που το παιχνίδι έγινε, ο Ολυμπιακός είχε το αβαντάζ. Η πίεση ήταν τεράστια τόσο ψυχολογική όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Εμείς φτάσαμε σαν «πρωτάρηδες» σε αυτή την διαδικασία".

Contra.gr : Αν ήταν στο χέρι σας, θα επιτρέπατε την διεξαγωγή του αγώνα;

Μ.Βολτυράκης : "Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να κρίνω τι έπρεπε να γίνει. Σε περίπτωση που είχα διοικητικό ρόλο, δεν θα συμφωνούσα για την διεξαγωγή του τελευταίου παιχνιδιού. Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων και τελικά αποδείχθηκαν αληθινοί οι φόβοι μας. Δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί αυτός ο αγώνας. Και να κερδίζαμε στην διάρκεια του ματς, πιστεύω πως δεν θα τελείωνε το παιχνίδι. Το πρωτάθλημα θα κρινόταν στα δικαστήρια".

Contra.gr: Ξεκινήσατε την καριέρα σας από τα Χανιά, μετά ο Εθνικός και για 11 συναπτά έτη υπερασπιστήκατε την εστία του Ολυμπιακού. Οι σκέψεις σας για αυτό το σημαντικότατο κεφάλαιο, μετά και τα τελευταία γεγονότα.

Μ.Βολτυράκης: "Υπάρχει μια σχετική πικρία αλλά δεν μπορώ να πω πως έχουν αποκοπεί τα πάντα με τον Ολυμπιακό. Όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό έπρεπε να συνεχίσω να εργάζομαι στον χώρο, δεν μπορούσα να μείνω άνεργος για να μην με κακοχαρακτηρίσουν κάποιοι".


Ελλάς Ελλήνων... Εθνική


Contra.gr : Παρόλο που η εθνική μας ομάδα έχει την σταθερότερη παρουσία σε υψηλό επίπεδο από όλες τις εθνικές δεν απολαμβάνει την προβολή που της αρμόζει. Η τωρινή εθνική σας αφήνει ικανοποιημένο σχετικά με τους στόχους της και τις δυνατότητες της;

"Η φιλοσοφία μου είναι να δημιουργώ ομάδες. Δεν θέλω να προπονώ ένα σύνολο παικτών, αλλά θέλω να είμαι προπονητής ομάδας με πειθαρχία, με παίκτες που έχουν όραμα".

Μ.Βολτυράκης : "Για την τωρινή ομάδα περιμέναμε περισσότερα. Έχει υλικό που μπορεί να φτάσει ακόμα ψηλότερα και πρέπει να δοθεί βάρος και στις τωρινές μας δυνατότητες και όχι μόνο στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό".

Contra.gr : Η προοπτική να την οδηγούσατε σας έχει περάσει από το μυαλό;

Μ.Βολτυράκης : "Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει προπονητής που να μην τον ενδιαφέρει ο πάγκος της Εθνικής, εγώ δεν είμαι προπονητικά έτοιμος. Θέλω να βελτιωθώ και άλλο. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος και να μπορώ να κοιτάω τους παίκτες μου στα μάτια και να απαντάω σε κάθε τους ερώτηση".


Εθνικός... στόχος του μέλλοντος


Contra.gr : Ας κλείσουμε, επιστρέφοντας στην βάση σας. Εθνικός, η δική σας ομάδα, κυπελλούχος φέτος, φιναλίστ, μία ανάσα από το double. Τι είναι αυτό που φέρατε στην ομάδα και που ορίζεται τους στόχους της νέας χρονιάς;

Μ.Βολτυράκης : "Η φιλοσοφία μου είναι όπως σας είπα να δημιουργώ ομάδες. Δεν θέλω να προπονώ ένα σύνολο παικτών, αλλά θέλω να είμαι προπονητής ομάδας με πειθαρχία. Πειθαρχία σημαίνει ομάδα. Θέλω να είμαι προπονητής παικτών που έχουν όραμα. Η δική μου ομάδα δεν πήρε το πρωτάθλημα, αλλά οι περισσότεροι γνώστες του αθλήματος μου έδωσαν συγχαρητήρια και μου είπαν ότι ο Εθνικός ήταν ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Χρειαζόμαστε μεταγραφές, είναι αλήθεια, αλλά με μέτρο. Στόχος πια είναι το πρωτάθλημα, αλλά και το Final Four".

Contra.gr : Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Μ.Βολτυράκης : "Σας ευχαριστώ"


News 24/7

24MEDIA NETWORK