Μάικ Τζέιμς, δεν είναι πια αστείο

Ο Δημήτρης Ιτούδης απέκλεισε ξανά τον Μάικ Τζέιμς. Από την εποχή που χτυπούσε το χέρι του με μανία στο τζάμι του ΟΑΚΑ μέχρι τη βιτριολική σχέση του με τον Σιμόνε Πιαντιζάνι, ο πρώτος σκόρερ της Euroleague φαινόταν να σπάει πλάκα με τους προπονητές. Μόνο που τώρα δεν είναι πια αστείο.

Ο Μάικ Τζέιμς άπιαστος μέσα στο γήπεδο και δύσκολος όμως στη συνεργασία
Ο Μάικ Τζέιμς άπιαστος μέσα στο γήπεδο και δύσκολος όμως στη συνεργασία EUROKINISSI SPORTS

Το πολύ το 'κυρ-ελέησον το φοβάται και ο παππάς', ο Μάικ Τζέιμς όμως δεν γνωρίζει ελληνικές παροιμίες. Ούτε βέβαια έχει σκοπό να βάλει μυαλό. Ο 'Natural 5', όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, παραμένει ατίθασος, δεν καλουπώνεται και παρά τα αναμφισβήτητα τρομερά αθλητικά και μπασκετικά προσόντα του, για άλλη μια φορά προκαλεί πρόβλημα στην ομάδα που αγωνίζεται. Ο Δημήτρης Ιτούδης τον άφησε εκτός ομάδας, ξανά, με τον Αντρέι Βατούτιν να συναινεί και τον Μάικ να μπαίνει στο περιθώριο, χωρίς πάντως να του καίγεται καρφί!

Διευκρίνηση. Ο Τζέιμς είναι τρομερός παίκτης. Γυμνασμένος όσο κανείς, μπορεί να κάνει όργια με την μπάλα στα χέρια, να ζαλίσει όλες τις αντίπαλες άμυνες. Το 'εγώ' του ωστόσο είναι τόσο μεγάλο που πληγώνει το ταλέντο του. Η μη προσαρμογή σε οποιοδήποτε προπονητικό πλάνο και η εσκεμμένη αδιαφορία για την άμυνα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα μπορεί να προσφέρει πάνω στο παρκέ. Στο τέλος το πρόσημο βγαίνει αρνητικό κι ας μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ της λίγκας, που έχει μέσο όρο πόντων 19.3 και σουτάρει με 51.1%δ, 35.4%τρ, 81.4%β, παίρνει 3.1 ριμπάουντ και δίνει και 5.7 ασίστ.

Ποια ομάδα δεν θα 'θελε να έχει ένα τέτοιο παίκτη στη δύναμή της; Είναι τρελός ο Ιτούδης που αποφάσισε να μην τον χρησιμοποιήσει στα δυο ματς αυτής της εβδομάδας (με Ζενίτ στην Πετρούπολη και Χίμκι στη Μόσχα). Ή ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τον Έλληνα κόουτς; Ήχος δεν υπήρχε στο επίμαχο τάιμ-άουτ του αγώνα με την Καζάν, αλλά προφανώς σε αυτά που λέει ο προπονητής ο Τζέιμς διαφωνεί κάθετα και ζητάει αλλαγή.

Ο Ιτούδης θα ερωτηθεί στην συνέντευξη Τύπου για το συμβάν. Η απάντησή του ήταν ενδεικτική των σκέψεων του: "Αυτή την στιγμή δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Ξέρετε ποιος είμαι, τι αντιπροσωπεύω, ποιες είναι οι αρχές μου". Κι έτσι ήρθε ο αποκλεισμός, για τρίτη φορά στη φετινή σεζόν, του θεωρητικά καλύτερου παίκτη της ομάδας.

Ο Τζέιμς ως συνήθως αντέδρασε στο twitter. Όχι ευθέως, αλλά με διάφορες αναρτήσεις, που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Αν είναι, βέβαια, σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο! Στην ερώτηση, αν πράγματι δημιουργεί προβλήματα στις ομάδες του, ο Μάικ απάντησε ως εξής (σε ελεύθερη μετάφραση): "Κάποιοι φοράνε μάσκα για να κρύψουν τον πραγματικό τους εαυτό και να μην τους κρίνει ο κόσμος. Εγώ φοράω το πραγματικό μου πρόσωπο, είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε κριτική και δεν δίνω σημασία τι λέει ο κόσμος. Αυτό κάνει μερικούς να αισθάνονται άβολα, ίσως γιατί δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους".

Όταν έσπασε το τζάμι στο ΟΑΚΑ

Αν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζέιμς τα έβαλε με τον προπονητή, το σύστημα της ομάδας και το έριχνε στο αντάρτικο, θα μπορούσε κανείς να το προσπεράσει. Άλλωστε μιλάμε για ένα χαρισματικό σκόρερ, από τους κορυφαίους που εμφανίστηκαν (μέσω Κολοσσού Ρόδου, μη το ξεχνάμε) ποτέ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Πηγαίνοντας στον Παναθηναϊκό και βρίσκοντας τον Αργύρη Πεδουλάκη, φάνηκε αμέσως ο κάτι περισσότερο από ατίθασος χαρακτήρας του.

Το περίφημο επεισόδιο με τον προπονητή των 'πρασίνων' κατέληξε με τον Τζέιμς να πηγαίνει στα αποδυτήρια και να κοπανάει με δύναμη το τζάμι που υπάρχει στον διάδρομο του ΟΑΚΑ και να τραυματίζεται στο χέρι. Νωρίτερα, ο Πεδουλάκης προσπαθούσε να εξηγήσει ότι στην συγκεκριμένη άσκηση που δοκίμαζαν, για επίθεση εναντίον άμυνας με αλλαγές, έπρεπε να περάσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα και όχι να σουτάρει. Ο Μάικ έκανε τα δικά του. Μια δυο, τρεις, στο τέλος πήγε στα αποδυτήρια.

Ιδού πώς είχε περιγράψει το συμβάν ο Πεδουλάκης, στην συνέντευξη που έδωσε φέτος στο Contra.gr

"Τη μια μέρα κάναμε στην προπόνηση εφαρμογή τι γίνεται με τις αλλαγές παίζοντας με τους γκαρντ και την άλλη με επιλογή να βάλουμε την μπάλα μέσα. Ο Μάικ, που δεν είχε προσαρμοστεί ακόμη, μπουμπούναγε σουτ. Αργότερα, μετά από 2-3 χρόνια, είπε 'είχε δίκιο ο κόουτς'. Τότε δεν ήξερε. 'Θα κάνω ό,τι θέλω', μου 'πε και τον έστειλα στα αποδυτήρια. Δεν έφταιγε αυτός, έτσι είχε μάθει, δεν ήταν ποτέ σε ένα πρόγραμμα που είχε κανόνες και ρόλους, όμως στον Παναθηναϊκό και στην Ευρωλίγκα δεν γίνεται να κάνεις του κεφαλιού σου. Τώρα, που έχει ωριμάσει και όλα αυτά τα αποδέχεται, βλέπετε ότι γίνεται άλλος παίκτης".

Η αλήθεια είναι ότι δεν ωρίμασε τόσο πολύ. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε από την αρχή πρόβλημα συνεννόησης μαζί του:"Ο πλέι-μέικερ πρέπει να ακολουθεί το σύστημα. Όταν κάνει αυτός λάθος, το πιο πιθανό είναι να χάσουμε την μπάλα. Θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει και ένα όριο στα σουτ, ενώ και η άμυνα είναι μέσα στο παιχνίδι. Ευτυχώς ο Μάικ, καταλαβαίνει γρήγορα που έκανε το λάθος. Δεν πρόκειται να μιλήσω μαζί του, αφού ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει με την μπάλα στα χέρια", σχολίαζε ο προπονητής της Μπασκόνια, της επόμενης ομάδας του Natural.

"Μου αρέσει το μαλλί του Πιανιτζιάνι"

Ο Μάικ Τζέιμς ξεσάλωσε στο Μιλάνο, τον επόμενο σταθμό του, όπου είχε υπογράψει μάλιστα και διετές συμβόλαιο. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι πέρασε τα πάνδεινα μαζί του. Από την αρχή της συνεργασίας τους, ο Αμερικανός, έδειχνε να μην του δίνει και τόσο μεγάλη σημασία. Όταν στις πρώτες προπονήσεις τον ρώτησαν ποια είναι η γνώμη του για τον προπονητή του απάντησε: "Μου αρέσει το μαλλί του".

Οι προστριβές με τον Ιταλό κόουτς ήταν αρκετές. Στις 29/11/2018, σε ένα τάιμ-άουτ του αγώνα με την Μπαρτσελόνα. ο Τζέιμς έχει μια ανάλογη αντίδραση με αυτή πριν από λίγες μέρες στη Μόσχα. Δείτε:

Ο Πιανιτζιάνι προσπαθούσε να βάλει σε καλούπια τον Τζέιμς, δίνοντάς του ωστόσο και απόλυτη ελευθερία μέσα στο παιχνίδι. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δε γίνεται, πόσο μάλλον που η συμπεριφορά του Τζέιμς δημιουργούσε πρόβλημα και μέσα στα αποδυτήρια: "Αυτά είναι μαλακίες", απαντούσε ο Πιαντιτζιάνι διαρρηγνύοντας τα ιμάτια του, ήξερε όμως και την αλήθεια.

Στις 5/1/2019 ο Τζέιμς μπλέκει σε ένα περίεργο επεισόδιο, όταν ο ίδιος μέσω twitter καταγγέλλει ότι τον ακινητοποίησαν ένοπλοι καραμπινιέροι σε έλεγχο που επιχείρησαν να κάνουν σε αυτόν και δυο φίλους του. Η αστυνομία τον διαψεύδει και η Αρμάνι τον θέτει εκτός ομάδας για δυο εβδομάδες: "Να ηρεμήσει λίγο" λέει ο Πιανιτζιάνι.

Τον Μάρτιο (22/3) ο Παναθηναϊκός θριαμβεύει μέσα στο Μιλάνο με 95-83, ο Τζέιμς είναι νευρικός, έχει τέσσερα φάουλ και στο τέλος δεν ακούει καν τις εντολές του Πιανιτιζιάνι. Κάθεται μόνος του σε μια άκρη του πάγκου. Στον αγώνα με την Σάσαρι που ακολουθεί βάζει 32 πόντους, αλλά δεν δίνει την μπάλα ούτε στο δεδί του χέρι. Ο εμβληματικός Ιταλός προπονητής, Σάντρο Γκάμπα ξεσπάει: "Δεν χρειάζεται να συζητάμε καν για τον Μάικ Τζέιμς. Η συμπεριφορά του είναι τοξική και παίζει σκανδαλώδη άμυνα, αφού κι εγώ είμαι σχεδόν σε θέση να τον περάσω στο ένας εναντίον ενός".Ο Γκάμπα είναι 88 ετών...

Το Μιλάνο αλλάζει προπονητή, ο Έτορε Μεσίνα αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία, χωρίς πάντως να εκδηλώνει άμεσα πρόθεση αποδέσμευσης του Τζέιμς. Όταν κυκλοφορεί η είδηση περί ενδιαφέροντος για τον Σέλβιν Μακ, ο Τζέιμς γράφει στο twitter "γελοιότητες". Δεν είναι. Ο Μακ υπογράφει στην Αρμάνι και ο Μεσίνα ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας δεν αποτελεί, πλέον, μέλος του κλαμπ.

Το διαζύγιο δεν είναι βελούδινο, ο Τζέιμς παίρνει ένα μέρος του δεύτερου χρόνου του συμβολαίου του, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα δηλώσει: "Το να νικήσεις με το Μιλάνο, έμοιαζε σχεδόν απίθανο". Η δήλωση προκαλεί αντιδράσεις, με τον πρώην γενικό διευθυντή της Ολίμπια να τον κατηγορεί ότι ενώ είχε συμβόλαιο έπαιζε στην Αμερική αγώνες με τους φίλους του και τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ να θυμίζει: "Το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. Δείτε τι πετύχαμε εμείς, που είχαμε τον πρώτο σκόρερ της Ευρωλίγκας στην σύνθεσή μας".

Ο Ιτούδης ήξερε

Το καλοκαίρι του 2019 η ΤΣΣΚΑ δίνει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στον Μάικ Τζέιμς, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να τον 'κουλαντρίσει'. Ο Δημήτρης Ιτούδης ήξερε ποιον παίκτη έπαιρνε. Η χρονιά δεν ολοκληρώνεται στην Ευρωλίγκα, ωστόσο φαίνεται ότι ο Αμερικανός έχει μπει στο νόημα, άσχετα αν πολλές φορές ξέφευγε από το σύστημα και έκανε τα δικά του. Δεν ήταν, πάντως, τόσο απείθαρχος όσο στο Μιλάνο.

Ο Αντρέι Βατούτιν θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τον Τζέιμς, αποκαλύπτοντας ωστόσο τις αμφιβολίες που υπήρχαν το καλοκαίρι: "Είμαι ευτυχής και για μας και για τον Μάικ, γιατί δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν αρκετές αμφιβολίες, μετά την θητεία του στο Μιλάνο. Έμοιαζε να βρίσκεται εκτός πλάνου, ο Έτορε Μεσίνα τον έκοψε και είναι προφανές ότι υπήρχαν ερωτηματικά για την συνέπεια του στο να αποδεχθεί τους κανόνες μιας ομάδας".

Ο Ρώσος πρόεδρος νόμιζε ότι είχε λύσει το πρόβλημα. Το Νοέμβριο (13/11) ο Τζέιμς δεν έπαιζε με την Μπασκόνια, για πειθαρχικό παράπτωμα. Η απάντησή του ήταν μια φωτογραφία στο instagram, που τον έδειχνε σε παιδική ηλικία να χαμογελάει: "Από την εποχή που μπορούσα να γελάσω", γράφει στη λεζάντα! Λέγεται ότι υπήρξε επεισόδιο με συμπαίκτη του στα αποδυτήρια (διαψεύστηκε) και αποκαλύπτεται ότι είχε ζητήσει άδεια να πάει στις ΗΠΑ λόγω του θανάτου του παππού του, με την ΤΣΣΚΑ να αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα του. Επιστρέφει στην ομάδα, μοιάζει όμως έτοιμος ανά πάσα στιγμή για καυγά. Σε μια χαρακτηριστική κίνησή του αποσυνδέει όλους τους λογαριασμούς του στα social media με την ΤΣΣΚΑ. Αργότερα θα επανασυνδεθεί.

Στις 13 Ιανουαρίου τουιτάρει ότι "δεν είναι ζωή αυτή, ούτε κι εγώ ξέρω πως τα καταφέρνω", καταλήγοντας ότι πάνε να τον βγάλουν τρελό. Στις 8 Φεβρουαρίου, λόγω θανάτου άλλου συγγενικού του προσώπου, παίρνοντας σύμφωνα με την ΤΣΣΚΑ "άδεια επ' αόριστον". Δέκα μέρες μετά επιστρέφει στην Ευρώπη, ξαναμπαίνει στο πρόγραμμα, από το οποίο βγαίνει και πάλι, ένα μήνα αργότερα.

Ο Βατούτιν κατάλαβε ότι είχε κάνει λάθος: "Πιστέψαμε ότι θα συνεχιζόταν η καλή συνεργασία μας και το δεύτερο χρόνο. Φαίνεται πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, πλέον. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε θαύματα, πλέον. Η προοπτική δεν είναι ευνοϊκή", είπε την Τρίτη.

Την ίδια ώρα ο Τζέιμς, απλά ζει στον κόσμο του. Γι' αυτό και την Παρασκευή τούιταρε περί παντός επιστητού, ξεκινώντας από το πόσο κακές είναι οι ταινίες της Marvel με πρωταγωνιστή τον Captain America.

Μετά τα έβαλε με την ... κίνηση στη Μόσχα, σχολίασε κάτι άλλο και στο τέλος ρωτήθηκε αν θα παίξει εναντίον της Ζενίτ: "Αν ήταν στο χέρι μου, θα έπαιζα σήμερα, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θες εσύ".

Ε, καμιά φορά ... αποφασίζει και ο προπονητής, φίλτατε Μάικ

News 24/7

24MEDIA NETWORK