Make or break?

O "Outsider" καταπιάνεται με το μπάσκετ και τον αποψινό τρίτο τελικό του ΟΑΚΑ.

Make or break?

Η πρώτη και η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ με μειονέκτημα έδρας έναντι του Παναθηναϊκού ήταν τη σεζόν 1992-93. Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στους τελικούς. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 1-0 (62-51), ο Ολυμπιακός ισοφάρισε (89-74) και πήρε και το τρίτο παιχνίδι στη Γλυφάδα με σκορ 77-72. Ο τέταρτος τελικός δεν διεξήχθη ποτέ αφού ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαιτησία του τρίτου αγώνα.

Από τότε οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες ακόμα 11 φορές σε τελικούς των play off. Στις 7 από αυτές επικράτησε ο γηπεδούχος ενώ οι τέσσερις ανατροπές ήρθαν από την πλευρά των πράσινων (1998-99 (2-3), 2008-09 (1-3), 2010-11 (1-3), 2012-13 (0-3).

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να σπάσει την έδρα των πράσινων σε καμία από τις τέσσερις χρονιές που είχε μειονέκτημα έδρας. Δύο φορές εύκολα (2005-06 και 2009-10) και άλλες δύο δύσκολα (2006-07, 2007-08) οι πράσινοι επικράτησαν και στέφθηκαν πρωταθλητές.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα μετράει τέσσερις ήττες εφέτος στο ΟΑΚΑ (για το Κύπελλο, την Ευρωλίγκα, το πρωτάθλημα και το πρώτο ματς των play off). Παρόλα αυτά ο στόχος της κατάκτησης της μοναδικής «κούπας» που απέμεινε για εφέτος είναι ακόμα ορατός. Στο σημερινό παιχνίδι ή στο πέμπτο της σειράς, εφόσον χρειαστεί, οι ερυθρόλευκοι ψάχνουν το διπλό που θα τους δώσει το πρωτάθλημα. Δεν θα είναι εύκολο να τα καταφέρουν αφού ως γνωστόν δεν τα κατάφεραν σε καμία από τις προηγούμενες 25 επισκέψεις τους στο ΟΑΚΑ για τους τελικoύς των play off.

Οι μοναδικές τους νίκες ήταν σε αγώνες της κανονικής περιόδου και στην ημιτελική σειρά της σεζόν 2001-02. Οι συνθήκες πάντως ποτέ δεν ήταν τόσο ευνοϊκές για τους Πειραιώτες. Η νίκη με διαφορά 25 πόντων στο δεύτερο παιχνίδι, η ενέργεια που μπορούν να βγάλουν σαν ομάδα, το γεμάτο ρόστερ τους, το γεγονός ότι φαίνονται πιο ξεκούραστοι από τους αντιπάλους τους και η προσδοκία ο αρχηγός τους Βασίλης Σπανούλης να σταθεί (επιτέλους) στο ύψος των περιστάσεων φέρνει στο μυαλό όλων το ερώτημα: “αν όχι τώρα, πότε;”

Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός, όπως ήδη αναφέραμε, δείχνει πιο κουρασμένος από τους κόκκινους. Οι πέντε αγώνες με την ΤΣΣΚΑ μάλλον επηρέασαν τους πράσινους οι οποίοι μετά τη συντριβή στη Μόσχα στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς με τους Ρώσους δεν έχουν επανέλθει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης. Η σειρά με τον ΠΑΟΚ μπορεί να κρίθηκε στις τρεις νίκες αλλά μόνο εύκολα δεν τις κατέκτησαν οι πρωταθλητές. Στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ξεκίνησαν φουριόζοι αλλά στο τέλος η νίκη ήρθε με αγκομαχητό και αφού ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 51-53. Το δεύτερο ματς της σειράς χάθηκε από το πρώτο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Αλβέρτη γνώριζε εξ αρχής πως το μόνο που έχει να κάνει είναι να εκμεταλλευτεί το ΟΑΚΑ και αυτό θα προσπαθήσει να επιτύχει και σήμερα. Κι άλλες φορές στο παρελθόν το τριφύλλι βρέθηκε σε δύσκολη θέση αλλά η δύναμη της έδρας του δε το πρόδωσε ποτέ. Ενδεχόμενη νίκη θα φέρει τον Παναθηναϊκό αγκαλιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος αφού ακόμα και αν φτάσει η σειρά στα πέντε παιχνίδια οι πράσινοι θα έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: τον κόσμο τους και το φετινό 5-0 στο ΟΑΚΑ.

Προγνωστικά, δε μπορούν, βεβαίως, να γίνουν. Αν το ματς κριθεί στο ένα σουτ, στο ένα λάθος, στο ένα ριμπαουντ ποιος μπορεί να ξέρει ποια από τις δύο ομάδες θα είναι πιο ψύχραιμη ή/και πιο τυχερή; Για στοιχηματικούς, και μόνο, λόγους ίσως έχει ενδιαφέρον να επιλέξει κάποιος την ισοπαλία που προσφέρεται με απόδοση 17! Όχι τίποτα άλλο, αλλά τους ουδέτερους ουδόλως θα τους πειράξει να παρακολουθήσουν ένα έξτρα πεντάλεπτο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK