ΣΤΗΛΕΣ

Με το Wii ανά χείρας

Μπορεί ένα ασύρματο γυροσκοπικό τηλεχειριστήριο να αλλάξει τον τρόπο εξέλιξης των παιχνιδιών;

default image

Δεν είμαι φανατικός των παιχνιδιών παρόλο που κατά καιρούς εθίζομαι σε κάποιο και κλείνομαι στο σπίτι πότε μπροστά στον υπολογιστή και πότε στη τηλεόραση. Τα μοναδικά παιχνίδια που μέχρι πρότινος μπορούσα να παίξω πάνω από μερικές ημέρες ήταν εξομοιωτές αυτοκινήτων και το Championship Manager. Ενίοτε και κάποιο Splinter Cell ή Hitman.

Το playstation το είχα πάρει αποκλειστικά για το Gran Turismo, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ότι καλύτερο έχει βγει ποτέ σε παιχνίδι με αυτοκίνητα. Ο λόγος για τον οποίο χάνω το ενδιαφέρον μου τόσο γρήγορα με τα παιχνίδια είναι η έλλειψη διαδραστικότητας όχι τόσο στον τομέα του game play αλλά στο ότι άπλα οι κινήσεις μου περιορίζονται κατά κύριο λόγο στη κίνηση των αντιχείρων.

Το Nintendo Wii έρχεται τώρα να μου ανατρέψει την γνώμη μου για τις παιχνιδομηχανές και τα παιχνίδια. Ο πρωτότυπος και ταυτόχρονα πρωτοποριακός χειρισμός του δίνει μία εντελώς διαφορετική χροιά στο… παίζειν.

Εδώ και λίγους μήνες το Wii έχει αντικαταστήσει το PS2 και παρόλο που τα γραφικά του με αφήνουν – στη καλύτερη των περιπτώσεων – αδιάφορο, με πιάνω όλο και συχνά με το γυροσκοπικό χειριστήριο στα χέρια.

Από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια είναι αυτά που έρχονται με τη κονσόλα. To Wii Sports έχει μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια (tennis, golf, baseball, box, bowling) με τα οποία μπορείς να περάσεις πολλές ώρες όρθιος μπροστά στη τηλεόραση. Ακόμα και οι φανατικοί εχθροί των παιχνιδιών (βλέπε γυναίκες) μπορούν ευχάριστα να μη γκρινιάζουν παίζοντας tennis ή bowling.

Το Wii δεν έχει να κάνει τόσο με την αρτιότητα ενός παιχνιδιού και τη φυσικότητα των κινήσεων των χαρακτήρων, αλλά με την διαδραστικότητα που προσφέρει στον παίκτη ο πρωτότυπος χειρισμός του. Ο τελευταίος επιτρέπει να ταυτιστείς ευκολότερα με το ανθρωπάκι (Mii) που χειρίζεσαι από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ενας φίλος μου στο τένις πχ, όταν έκανε σερβίς σήκωνε και το αριστερό χέρι για να αφήσει το μπαλάκι.

Γενικώς πιστεύω ότι το Wii θέτει πλέον νέα δεδομένα στο τρόπο με τον οποίο οι κονσόλες παιχνιδιών θα είναι στο μέλλον. Μακριά από τα καλώδια των τηλεχειριστηρίων και με την εντονότερη σωματική συμμετοχή των παικτών η Nintendo καταφέρνει να καινοτομήσει αυξάνοντας παράλληλα τη συμμετοχή των παικτών.

Το μόνο – αλλά σοβαρό – πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λύσει η κατασκευάστρια εταιρία, καθώς προβλέπεται να προβληματίσει αρκετούς χρήστες ,είναι αυτό των τραυματισμών. Η παρατεταμένη χρήση του ασύρματου χειριστηρίου προκαλεί πόνους στους τένοντες των χεριών καθώς δεν υπάρχει αντίσταση από το χειριστήριο ούτε ιδιαίτερο βάρος για να μειώσει τη δύναμη περιστροφής του χεριού. Έτσι μετά από μερικά σετ τένις οι τένοντες των χεριών αρχίζουν και πονούν αισθητά σε βαθμό ενόχλησης. Όπως επίσης και οι ώμοι μετά από λίγη ώρα baseball ή box! Το ιατρικό σύνδρομο Wii ίσως είναι προ των πυλών.

Εν κατακλείδι, από την ολιγόμηνη εμπειρία μου με το Wii μπορώ να πω ότι η κονσόλα έφερε μία σημαντική αλλαγή στις παιχνιδομηχανές και αυτό εξ’αιτίας του χειριστηρίου. Πριν την επίσημη διάθεση του Wii στα μαγαζιά ο χειρισμός του είχε γίνει θέμα πολλών συζητήσεων και τώρα καταλαβαίνω το γιατί. Ανατρέπει τους κανόνες και μελλοντικά θα επιβληθεί στην αγορά. Εδώ θα είμαστε στην επόμενη γενιά των παιχνιδομηχανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK