Πώς χτίστηκε το megaproject 'Κώστας Τσιμίκας'

Η απόρριψη από τον Πάουλο Μπέντο, τα 'γκάζια' και η αγάπη από τον Γρηγόρη Γεωργάτο, το κόστος της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό και το 'αγροτικό' στο εξωτερικό. Το making of του Κώστα Τσιμίκα έχει πολλές και ανέκδοτες ιστορίες.

Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τη Super League 2018-2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΛΑ, 24MEDIA CREATIVE TEAM

UPDATE 10/08: Τη Δευτέρα ο Κώστας Τσιμίκας ανακοινώθηκε από τη Λίβερπουλ. Ίσως η μεγαλύτερη μεταγραφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ιδού πώς φτάσαμε ως εδώ:

Το μεγαλύτερο πρότζεκτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Κώστας Τσιμίκας, δεν υπήρξε άβγαλτος, ακόμη κι όταν ήταν άβγαλτος. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος είχε φροντίσει γι' αυτό. Όπως και για τον Γιώργο Μανθάτη, τον Παναγιώτη Ρέτσο, τον Θανάση Ανδρούτσο, τον Δημήτρη Νικολάου και τους υπόλοιπους μικρούς της Ακαδημίας του Ολυμπιακού που είχε μαζί του."Κάποια στιγμή θα σας συμβεί 'αυτό' και 'εκείνο' και το 'άλλο'" και 'μπίρι μπίρι' και 'μπλα μπλα μπλα', μέχρι τα λόγια του να απλωθούν σαν πάχνη πάνω από όλα τα εγκεφαλικά κύτταρά τους.

Τους ήθελε υποψιασμένους και προετοιμασμένους. Η πείρα του 'Γκεό' έσπασε σε κομμάτια, σε συμβουλές για κάθε περίσταση και όσοι είχαν ανοιχτά αυτιά στην παράδοση των μαθημάτων, τις συγκράτησαν. Ένα βιτρό με νουθεσίες ήταν η κληρονομιά που τους άφησε. Αρκετές τις χρειάστηκαν ήδη. Λειτούργησαν ως κεντρομόλος δύναμη, για να μην ξεφύγουν από την τροχιά τους. Κράτησαν τα πόδια τους στη γη, ως αντίδοτο στο vertigo της δόξας, αλλά και στον πυρετό της απογοήτευσης.

Η απόρριψη του Μπέντο

Τις 'οδηγίες προς ναυτιλλομένους' χρησιμοποίησε και ο Τσιμίκας. Tις ανέσυρε από τη βάση δεδομένων του, όταν ενημερώθηκε ότι ο Πάουλο Μπέντο δεν έδωσε θετική εισήγηση για την παραμονή του στην πρώτη ομάδα. Δεν τον υπολόγιζε. Τον είχε χρησιμοποιήσει σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΛ για το πρωτάθλημα, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2016. Ο Ολυμπιακός έχασε με αυτογκόλ του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στις καθυστερήσεις, ο 'Τσίμι' τραυματίστηκε κι έπειτα 'κόπηκε' από τον Πορτογάλο.

Ο Μπέντο έδειχνε εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά, τους έδινε χρόνο και ευκαιρίες, γεγονός που καθιστούσε την εν λόγω απόρριψη δύσκολα διαχειρίσιμη. Χρησιμοποίησε παίχτες των μικρότερων ομάδων και για την υστεροφημία του. Είχε αντιληφθεί ότι ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα γι' αυτόν και θα υπολογιζόταν στα θετικά της παρουσίας του η ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών.

Τότε, ο αριστερός μπακ ζήτησε να παίξει κάποια παιχνίδια με την Κ20, για να διατηρηθεί σε αγωνιστικό ρυθμό, δείγμα της νοοτροπίας του. Ο Γεωργάτος δεν ήταν πια διευθυντής στις Ακαδημίες και Αθλητικός Διευθυντής. Είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2016, όπως και ο Μάρκο Σίλβα από την πρώτη ομάδα. Αλλά ο δάσκαλος παραμένει δάσκαλος, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Συνέχισε να είναι μέντορας του Τσιμίκα και να τον στηρίζει στην περίοδο της απόρριψης από τον Πορτογάλο. Τον πίστευε πολύ, αλλά τον πίστευε και ο Ολυμπιακός (πλην του Μπέντο). Γι' αυτό δεν μιλάμε -σήμερα- για ένα ταλέντο που χάθηκε από την ομάδα του Πειραιά, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου του 2014. Αρχικά, για δοκιμαστικό.

Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μάλμε για τη φάση των ομίλων του Youth League 2014-2015 στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014
Ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Μάλμε για τη φάση των ομίλων του Youth League 2014-2015 στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 ACTION IMAGES PRESS AGENCY/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Νωρίτερα, είχε παίξει ποδόσφαιρο στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη. Πρώτα στον Λευκώνα Σερρών, όπως και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Στέργιος.  Εκεί είναι και το πατρικό του. Το 2010 συνέχισε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του, Γιώργος, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πλήρωσε ένα καλό ποσό για να πάρει τα δελτία των γιων του, που συνέχισαν στον Πανσερραϊκό. Θα μπορούσε να δώσει τα ίδια χρήματα για ένα αυτοκίνητο, αλλά τα επένδυσε (αλίμονο!) στα παιδιά του.

Από τις 3.000 ευρώ στα μεταξωτά εκατομμύρια

Ο προπονητής Σάκης Αναστασιάδης ήξερε την οικογένεια Τσιμίκα. Τον μάγειρα σε ξενοδοχείο της Σκιάθου πατέρα και τη σύζυγό του Σπυριδούλα, που πηγαινοέφερνε τα δυο αγόρια από το γήπεδο στο σπίτι. Ήταν γείτονες στον Λευκώνα. Ο 14χρονος Κωστάκης (γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1996) τον έπεισε από την πρώτη προπόνηση. Εντάχθηκε στην ομάδα των Νέων και δεν άργησε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο (με την εισήγηση του Μιχάλη Γρηγορίου). Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Νέων Football League το 2012 και το 2013 και όταν ο Πανσερραϊκός υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική και ανέλαβε προπονητής ο Αναστασιάδης, τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα. Τη σεζόν 2013-2014 έπαιξε σε 20 αγώνες ως αριστερό χαφ και πέτυχε 5 γκολ. Έβαζε τα πόδια του στη φωτιά, από μικρός δεν φοβόταν.

Ήταν 17 ετών, όταν τον εντόπισε άνθρωπος της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και ενημέρωσε τον Γεωργάτο, τότε γενικό αρχηγό, ότι αξίζει να δει αυτό το παιδί. Τον είδε, τον δοκίμασε, του άρεσε. Όμως, ο -τότε προπονητής- Μπερντ Στορκ, που αποχώρησε από τους 'ερυθρολεύκους' το καλοκαίρι του 2014, είχε ενδοιασμούς. Ο 'Γκέο' δεν υποχώρησε. Πίεσε και πιο ψηλά για να φέρει τον Τσιμίκα στον Πειραιά. Πρόσφατα, ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ανέφερε στο Sport24 Radio 103,3 ότι εκείνο το deal κόστισε 3.000 ευρώ στον Ολυμπιακό. Διπλό το καλό για τους Πειραιώτες, διότι δεν πήγε στον ΠΑΟΚ, που επίσης τον ήθελε. Ο Αναστασιάδης συμβούλεψε τους γονείς να κάνουν αυτό που θέλει το παιδί και ο 'Τσίμι' είπε "Ρέντη". Η σημερινή αξία του έχει ξεφύγει. Τα μηδενικά στο ποσό δεν είναι πια 3, αλλά 6. Κοντά στα 15-20 εκατομμύρια, υπολογίζουν οι πιο έμπειροι. Είκοσι μεταξωτά, πιο λεία από τις ωραίες και καλοδουλεμένες σέντρες του.  

Ο λόγος που μοιάζει με τον Γεωργάτο

Όταν φόρεσε τα 'ερυθρόλευκα', έδειχνε σίγουρος για τον εαυτό του. Το διαπίστωσαν όλοι στην Ακαδημία που χρειάζεται παίχτες με εμπειρίες σε εθνικά πρωταθλήματα. Διαπίστωσαν και το γεγονός ότι ο Γεωργάτος έβλεπε πολλά σε αυτόν. Του άλλαξε θέση. Αντίστοιχα είχε πράξει με τον ίδιο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Από δεκάρι στην Παναχαϊκή έγινε αριστερό μπακ στον Ολυμπιακό, ενώ ο νεαρός άσος των 'ερυθρόλευκων' έπαιζε ως αριστερό εξτρέμ στον Πανσερραϊκό πριν κατέβει στο Λιμάνι. Επιθετικοί αμυντικοί, αμφότεροι. Δημιουργικοί. Τους βοήθησε η πρότερη εμπειρία τους. Αριστεροπόδαροι κι οι δύο. Κοινά στοιχεία που δεν αρκούν, για να χαρακτηριστεί ο Τσιμίκας διάδοχος του Γεωργάτου.

Υπάρχει, όμως, κι άλλο ένα που κάνει τη διαφορά στην ποδοσφαιρική ταυτότητά τους και τους τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των αριστερών μπακ της Ελλάδας. Ο Τσιμίκας ξέρει πότε θα πάρει την μπάλα και θα ανέβει στην επίθεση, ώστε να πλατιάσει το γήπεδο. Το επιχειρεί στο σωστό χρόνο, όπως έκανε κι ο δάσκαλός του. Είναι ο καλύτερος αριστερός μπακ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και υπερτερεί του Δημήτρη Γιαννούλη του ΠΑΟΚ. Ένας λόγος είναι ότι γνωρίζει το κατάλληλο timing. Θέλει να είναι χρήσιμος παντού. Και στην επίθεση, γι' αυτό έχει λατρεία στις ασίστ, για τις οποίες παίρνει τα εύσημα από μικρός. Άκουγε "μπράβο" από τον Εστεμπάν Καμπιάσο και τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες, "ευχαριστώ" από τον Νταβίντ Φουστέρ!

Πάντως, δεν πέρασε εύκολα δίπλα στον Γεωργάτο, όπως και οι υπόλοιποι. Κανέναν δεν χάιδευε και πολύ περισσότερο αυτούς που έβλεπε ότι θα φτάσουν ψηλά. Για να φτάσουν! Γι' αυτό δεν τους έκανε εύκολα επαγγελματίες. Οι ομάδες συνηθίζουν να κάνουν γρήγορα συμβόλαιο με τους μικρούς, προκειμένου να μην τους χάσουν. Στον Ολυμπιακό, τότε, τους έψηνε το 'ψάρι' στα χείλη και υπέγραφαν μόνο όταν έκρινε ότι έχουν βελτιωθεί αρκετά. Σωστά γυμνάσια με μεγάλο κίνητρο, όμως. Τον Τσιμίκα τον 'έψελνε'. Οι κατσάδες ήταν συχνές, επειδή είχε ένα μεγάλο προσόν: έπαιρνε εύκολα τα ποδοσφαιρικά γράμματα. Και αφού ήταν τόσο καλός, άκουγε σχολιανά -μετά τα λάθη-, για να τα διορθώσει και να γίνει καλύτερος. Είχε κι έχει αλύγιστο πείσμα, μασίφ θέληση, μελετάει τη θέση του και βελτιώνεται από τότε, σταθερά.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2014, έκανε ντεμπούτο στο Youth League με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης. Έπαιξε σε 7 παιχνίδια και η ομάδα έφτασε έως τους '16'. Το 2015 κλήθηκε στην Εθνική Νέων. Μπήκε ως αλλαγή, στις 6 Ιουλίου, στο ματς με την Ουκρανία.

Άρεσε και στον Μίτσελ. Τον συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στην αποστολή του Ολυμπιακού τον Σεπτέμβριο του 2014, σε αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας με την Παναχαϊκή. Ένα χρόνο μετά, στις 28 Οκτωβρίου του 2015, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους Πειραιώτες, επίσης σε παιχνίδι κυπέλλου. Ο Σίλβα τον χρησιμοποίησε στο ματς με τον Πλατανιά και στις 19 Δεκεμβρίου του 2015 έπαιξε για πρώτη φορά στη Super League, απέναντι στην Καλλονή.

Το δύσκολο 'αγροτικό'

Εκείνη την περίοδο είχε 'δέσει' με τον Μανώλη Σάλιακα, που σήμερα παίζει στη Λαμία. Αυτός ήταν το φιλαράκι του. Τώρα, η παρέα του είναι ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Βέβαια, μετά τη Fuerte όλοι. Αυτή είναι η αυτοκόλλητή του, η σκυλίτσα του. Το μαύρο θηρίο. Το όνομά της αποκαλύπτει τον Τσιμίκα και την εσωτερική δύναμή του. Τη χρειάστηκε με τον Μπέντο, αλλά και στη Δανία. Όμως ήταν προετοιμασμένος και γι' αυτό. "Στις πρώτες δύσκολες στιγμές θα νομίζεις ότι όλα τελείωσαν, αλλά δεν είναι έτσι", του έλεγε ο Γεωργάτος και βγήκε παραπάνω από αληθινός. Είχε δει πως διαθέτει υψηλά στάνταρ απόδοσης και ότι το ναδίρ του βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από άλλων παιχτών. Ο Τσιμίκας έχει καλή αντίληψη. Γνωρίζει πότε έχει παίξει καλά και πότε όχι. Καταλαβαίνει τα λάθη του, γι' αυτό βελτιώνεται.

Χειμώνα πήγε στη σκανδιναβική χώρα. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2016 παραχωρήθηκε δανεικός στην Έσμπιεργκ. Εκείνη την ημέρα, ο ήλιος ανέτειλε στις 8.54πμ. και έδυσε στις 4.01μμ. Συνολική διάρκεια φωτός στη δανέζικη πόλη: 7 ώρες, 7 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα. Η αντίστοιχη στη φωτεινή Αθήνα, από την οποία είχε φύγει, ήταν: 9 ώρες, 33 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα (ανατολή: 7.40πμ., δύση: 5.13μμ.). Ενημερωτικά, η διάρκεια φωτός δεν είναι ίδια κάθε χρόνο. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2019 είχαμε φως 9 ώρες και 32 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα, στην Αθήνα.

Το 'αγροτικό' του Τσιμίκα -σε αντίθεση με αυτό των περισσότερων Ελλήνων παιχτών- έγινε στο εξωτερικό και σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές που είχε συνηθίσει στην Ελλάδα. Γεγονός, που τον σκληραγώγησε περισσότερο. Είχε 13 συμμετοχές (9 στο πρωτάθλημα και 4 στο κύπελλο) και πέτυχε 2 γκολ.

Το καλοκαίρι του 2017 ακολούθησε ο δανεισμός στη Βίλεμ. Ωρίμασε κι άλλο ποδοσφαιρικά. Είχε 33 συμμετοχές στο ολλανδικό πρωτάθλημα και 4 στο κύπελλο, πέτυχε συνολικά 6 γκολ και είχε 10 ασίστ. Τότε, 'λύθηκε' και μπάρκαρε ξανά για το Λιμάνι. "Οι ομάδες του εξωτερικού είναι διστακτικές με τους Έλληνες παίχτες. Ξέρουν ότι έχουν ισχυρό δέσιμο με τη χώρα τους. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Τσιμίκα που βγήκε εκτός σε μικρή ηλικία", είπε στο Contra.gr ο Πασχάλης Τουντούρης που είναι μάνατζερ του 'ερυθρόλευκου' αμυντικού τα τελευταία 9 χρόνια και επιβεβαίωσε ξανά το ενδιαφέρον που έδειξε η Νάπολι στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Ο Λεονάρντο Κούτρης, επίσης αριστερό μπακ, παραχωρήθηκε δανεικός στη Μαγιόρκα και ήθελε να έχει παιχνίδια στα πόδια του με την προοπτική να επιστρέψει το καλοκαίρι. Όμως, ο τραυματισμός του θα τον κρατήσει έξι μήνες άπραγο.

Βέβαια, τώρα στον Ολυμπιακό προέχει το θέμα του προπονητή κι η έκβασή του θα καθορίσει τις υπόλοιπες κινήσεις της ομάδας. Άρχισαν ήδη οι συζητήσεις με τον Πέδρο Μαρτίνς και οι διαπραγματεύσεις για την παραμονή του στο σύλλογο. Ο Πορτογάλος ήταν αυτός που 'υποδέχθηκε' τον Τσιμίκα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, όταν επέστρεψε από τη Βίλεμ. Τον εμπιστεύθηκε και ακολούθως και ο Μίχαελ Σκίμπε στην Εθνική Ελλάδας σε επίπεδο Ανδρών πια (ντεμπούτο στις 12 Οκτωβρίου του 2018 με την Ουγγαρία για το Nations League).

Η βελτίωσή του τις δύο τελευταίες σεζόν είναι ασύλληπτη. Λογικό, καθώς είναι απόλυτα πειθαρχημένος σε αυτό που κάνει και στον Ολυμπιακό συζητούν για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει. Είναι πολύ αυστηρός με τη διατροφή του και τον ύπνο του. Προσηλωμένος στο πρόγραμμά του και στους υψηλούς στόχους. Έχει καταλάβει ο ίδιος και όλη η Ελλάδα, ότι μπορεί να τους φτάσει. Διαθέτει αυτοπεποίθηση και έχει περάσει με επιτυχία τα εκνευριστικά -για όσους δεν έχουν ατσάλινα νεύρα- τεστ της υπομονής και της επιμονής που απαιτούνται, για να τα καταφέρει.

Θα φτάσει στο νταμπλ ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK