Μέσι ή Σίλβα, ο 15χρονος Ρομέρο δεν είναι μονάχα ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Primera

Ο Λούκα Ρομέρο κατέρριψε ρεκόρ 81 ετών, όντας ο μικρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ματς της Primera Division, αλλά η ουσία δεν βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το ιστορικό γεγονός.

Ο Λούκα Ρομέρο με τη φανέλα της Μαγιόρκα
Ο Λούκα Ρομέρο με τη φανέλα της Μαγιόρκα INSTAGRAM.COM/LUKAROMERO10

Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2004 στην πόλη Βικτόρια δε Ντουράνγκο της κοιλάδας Γουαδιάνα, 900 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Μεξικού. Η καταγωγή του είναι από την Αργεντινή, καθώς ο πατέρας του Ντιέγκο Αντριάν έπαιζε ως κεντρικός χαφ στην τοπική Αλακράνες δε Ντουράνγκο (οι Σκορπιοί του Ντουράνγκο). Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε παιχνίδι της Primera Division, καταρρίπτοντας ένα στοιχειωμένο ρεκόρ διάρκειας 81 ετών: του Φρανθίσκο Μπάο Ροντρίγκεθ ή Σανσόν της Θέλτα του Βίγκο από τη σεζόν 1939-40.

Ο Λούκα Ρομέρο ήταν το βράδυ της Τετάρτης, στο 'Αλφρέδο ντι Στέφανο' ένα παιδί ηλικίας 15 ετών και 219 ημερών. Με το '10' στην πλάτη και μαλλί βγαλμένο από τα βαθιά 80s, τα ορθόδοξα χρόνια της pop κουλτούρας, αντικατέστησε στο 83' τον Γκανέζο Ιντρίσου Μπάμπα και μετατράπηκε μεμιάς στο πρόσωπο της ημέρας.

Το κοντινό πλάνο της τηλεόρασης την ώρα που ο Βιθέντε Μορένο τού μετέφερε τις τελευταίες οδηγίες αποτύπωνε τη χαρά του. Το ελαφρύ χαμόγελό του, ένα αγνό μειδίαμα, δεν ήταν δυνατόν να κρύψει την ανυπομονησία του για ό,τι θα συνέβαινε σε μερικά δευτερόλεπτα. Η ιστορική διάσταση της στιγμής δεν αφορούσε ένα παιδί που το μόνο που το ένοιαζε ήταν να μπει για να παίξει. Το χάδι του προπονητή της Μαγιόρκα υποδήλωνε την εμπιστοσύνη σ' έναν μικροκαμωμένο έφηβο που καλώς ή κακώς έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του. "Ήθελα να τον κρατήσω ήρεμο. Έβαλα το χέρι μου στην καρδιά του και μπορώ να πω ότι χτυπούσε πολύ γρήγορα, κάτι φυσιολογικό για ένα παιδί της ηλικίας του. Αξίζει να παίζει και γι' αυτό μπήκε", ήταν το σχόλιο του Μορένο.

"Ήταν μια αλησμόνητη στιγμή, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την ημέρα", έγραψε ο πιτσιρίκος με τη χαίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλο αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί νωρίτερα, καθώς "τον παρακολουθούσαμε από τα 12 του", όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξή του ο βοηθός του Μορένο Ντάνι Πεντίν. Παρόλα αυτά "δεν θέλαμε να τον προωθήσουμε πολύ νωρίς" -και δικαιολογημένα- διότι "έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί" με την περίπτωσή του. Είχαν να κάνουν μ' ένα παιδί του οποίου η διαχείριση απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς. Παρόλο που κατά τον Μορένο "δεν κοιτάμε την ηλικία κανενός", έπρεπε να διαμορφωθεί σωματικά προτού λάβει το επίσημο χρίσμα. "Τον βλέπαμε να παίζει και να κάνει εκπληκτικά πράγματα με τα παιδιά της ηλικίας του, αλλά δεν ήταν πλήρως αναπτυγμένος ακόμη και η απότομη μετάβαση θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα. Σήμερα μπορείς να δεις ότι τα πόδια και το κορμί του αρχίζουν να χτίζονται", εξήγησε ο Πεντίν.

Ο Ρομέρο είχε ξεκινήσει προπονήσεις με την ανδρική ομάδα αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας, τις πρώτες ημέρες του Ιούνη, και μπήκε δύο φορές στην αποστολή χωρίς ν' αγωνιστεί. Έπρεπε να καταλάβει πρώτα πού βρισκόταν, τι χρειάζεται να κάνει, πώς να κινηθεί στο γήπεδο. Ο χρόνος δούλεψε γι' αυτόν ευεργετικά και ωφέλιμα. "Είναι σπουδαίος και στο μέλλον πιστεύω ότι θα μάς δώσει πολλά", κατέληξε ο Μορένο. Τα στοιχεία του γεννούν μια βεβαιότητα πως ο Λούκα Ρομέρο δεν φέρει τυχαία το βάρος της διαδοχής του Λιονέλ Μέσι. Συμπτωματικά ή προσχεδιασμένα, έκανε ντεμπούτο την ημέρα που συμπλήρωσε 33 χρόνια ζωής ο Αργεντινός.

"Μου θυμίζει περισσότερο τον Νταβίντ Σίλβα", είναι η γνώμη του Πεντίν που τον έχει ζήσει πολύ περισσότερο και έχει σκανάρει το προφίλ του. "Μην βάζετε τέτοια πίεση σ' ένα 15χρονο αγόρι", επιμένει από την άλλη ο πατέρας του. "Ο Μέσι είναι μοναδικός, ένας αφοσιωμένος και θρυλικός ποδοσφαιριστής. Ένας παίκτης που ο Λούκα μόνο να μάθει έχει".

Μικροκαμωμένος, αριστεροπόδαρος, με άψογο κοντρόλ, απότομη ντρίμπλα και ταχύτατη αλλαγή κατεύθυνσης χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους, δημιουργεί αυτομάτως την αίσθηση πως το Νο10 της Αργεντινής έχει βρει τον επόμενο κάτοχό του. Στην 'αλμπισελέστε' φορά το 18. Μέχρι την U15 έχει αγωνιστεί προσώρας. Αν και γεννήθηκε στο Μεξικό, έχει διαλέξει να εκπροσωπεί τη χώρα των γονιών του. "Όλη η οικογένειά μου είναι από την Αργεντινή και όνειρό μου είναι να φορέσω τα χρώματα της πατρίδας", έχει πει.

"Έχει λαμπρό μέλλον", υποστήριζε πριν καιρό ο Αλεχάντρο Σαγκέσε, προπονητής του στις μικρές εθνικές. Αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα πως "η σωστή λέξη είναι 'προσοχή'. Μιλάμε για ένα παιδί 15 ετών. Παίζει καλά; Ναι, αλλά το δελτίο του γράφει 'Λούκα Ρομέρο', όχι Λιονέλ Μέσι. Πρέπει να γράψει τη δική του ιστορία".

Από τα 2 του ο Ρομέρο διαμένει στην Ισπανία. Αρχικά ήταν με τους γονείς του στην Ανδαλουσία, λόγω της δουλειάς του πατέρα του, κατόπιν στη Φορμεντέρα των Βαλεαρίδων Νήσων. Από 'κει όλες οι αναμνήσεις του. Στην ακαδημία Σαντ Τζόρντι της διπλανής Ίμπιθα εντάχθηκε στα 7 του. Άνθρωπος της Μπαρτσελόνα τον εντόπισε πολύ γρήγορα και τον προσκάλεσε για δοκιμή στη Masia. Εντυπωσίασε τους ειδικούς με το χειρισμό της μπάλας και αυτομάτως άρχισε η προσπάθεια να μπει στις ακαδημίες. Η μητέρα του δεν ήθελε να φύγει για την Καταλονία και συνδυαστικά με την αδυναμία των 'μπλαουγκράνα' να ξεπεράσουν τον σκόπελο των γραφειοκρατικών διαδικασιών για παιδιά νεότερα των 10 ετών, ο μικρός δεν άλλαξε περιβάλλον. Η Μαγιόρκα άδραξε την ευκαιρία κι από τα 10 του έγινε μέλος των τμημάτων υποδομή της. Στα πρώτα 4 χρόνια του εκεί είχε ήδη σκοράρει 230 γκολ σε 108 αγώνες. Η απλή διαίρεση δίνει 2.1 τέρματα ανά αγώνα.

Την Τετάρτη θα ήταν ονειρικό, αλλά δεν σκόραρε. Η Μαγιόρκα έχασε 2-0 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και ο μικρός ένιωσε "ντροπή". Δεν θα 'πρεπε. Ήταν μεν η τρίτη ήττα σε σερί τεσσάρων αγώνων χωρίς νίκη μετά την επανέναρξη της σεζόν και οι νησιώτες, 18οι στην κατάταξη, κινδυνεύουν με υποβιβασμό, ωστόσο ο Λούκα Ρομέρο δεν ανήκει σ' αυτούς που θα τους σώσουν - αν σωθεί. Μεταξύ μας, το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι το κλαμπ να δημιουργήσει τις συνθήκες για να μην χαθεί ένα σπάνιο ταλέντο που περιτριγυρίζουν πολλοί και διάφοροι. Μεγάλο το στοίχημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK