Μια άλλη άποψη για το ντοπάρισμα

Μια άλλη άποψη για το ντοπάρισμα

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν χάσει το ελληνικό μέτρο και το αραίο πνεύμα τους και έχουν μπει στην υπηρεσία των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγών. Η φίλαθλη ιδιότητα έχει αποδημήσει και κάθε αθλητής αμείβεται ηγεμονικά με τον μανδύα του χορηγού προς τον ερασιτέχνη. Για τούτο και κυνηγά το μετάλλιο με κάθε θυσία.

Το ντοπάρισμα των αθλητών είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Το ντοπάρισμα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους διώκτες του. Ντοπαρισμένοι δεν είναι οι αθλητές που παίρνουν απαγορευμένα φάρμακα. Είναι μόνο όσοι πιάνονται, όπως είπε γνωστότατος έμπορος αναβολικών.

Μέσα σ' αυτό το συνονθύλευμα του ολυμπιακού πνεύματος και του οικονομικού συμφέροντος, της αθλητικής ιδέας και της επιδεικτικής μανίας, του «ου το νικάν, αλλά το ευ αγωνίζεσθαι» και «του νικάν, αλλιώς δεν σε θέλουν οι χορηγοί», τολμώ να κάμω μια εισήγηση πρωτότυπη, αλλά πιο λογική από τα παράλογα που συμβαίνουν στον αθλητισμό.

Εισηγούμαι να επιτρέπεται και να είναι νόμιμη η χρήση αναβολικών. Οι αθλητές να δηλώνουν αν έχουν κάνει χρήση αναβολικών ή όχι. Η επιτροπή που διώκει το ντοπάρισμα να έχει δυο καθήκοντα:

• Να διαφωτίζει τους αθλητές για το κακό που κάνουν στην υγεία τους, όταν χρησιμοποιούν αναβολικά.

• Να κάνει έλεγχο μόνο στους αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο ή καταρρίπτουν παγκόσμια ή επίδοση αγώνων και δηλώνουν «καθαροί». Να μην διώκει όσους παρουσιάζουν θετικά δείγματα. Απλώς να αναγράφεται στο δίπλωμα και να ανακοινώνεται στην απονομή, ότι ο αθλητής με το μετάλλιο είναι «καθαρός» ή «ντοπαρισμένος». Η κατάρριψη επίδοσης από ντοπαρισμένο να μην αναγνωρίζεται.

• Ο έλεγχος θα γίνεται μόλις λήξει ο αγώνας. Αλλά κάθε αθλητής με μετάλλιο που δηλώνει «καθαρός», θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται έλεγχο, όποτε του ζητηθεί. Η χαρακτηρισμός «ντοπαρισμένος» θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ.

Με την εισήγηση αυτή

• Θα γίνει πιο εύκολη η εργασία της έρευνας, αφού θα ελέγχονται μόνο οι «καθαροί» αθλητές που θα κερδίζουν μετάλλια.

• Ο ντοπαρισμένος αθλητής δεν θα τιμωρείται, αλλά θα χαρακτηρίζεται «ντοπαρισμένος πρωταθλητής». Θα είναι επίσης πιο προσεκτικός, αφού θα ξέρει ότι αν πάρει μετάλλιο, θα είναι πάντα υποχρεωμένος να δέχεται έλεγχο για τον χαρακτηρισμό του ντοπαρισμένου, που θα έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις διακρίσεις του αθλητή.

• Ο αγώνας εναντίον του ντοπαρίσματος θα γίνει πιο εύκολος, εφόσον θα ελέγχονται τόσα δείγματα, όσα και τα μετάλλια εκείνων που θα δηλώνουν «καθαροί» και πιθανόν να καταστεί πιο αποτελεσματικός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK