Μικρές... μεγάλες ομάδες

Μικρές... μεγάλες ομάδες
Δύσκολη χρονιά η περυσινή για τον Απόλλωνα, που πέρασε επιτυχώς. Το ακολούθησε τεταμένο καλοκαίρι γεμάτο σήριαλ, από τα διοικητικά, μέχρι τα μεταγραφικά τις παραχωρήσεις, την ελλειπή προετοιμασία και τέλος τις κινήσεις έκπληξη στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου. Καιρός να δούμε την αντιμετώπιση από τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης.

Πρώτη παρατήρηση. Παράπονο. Το όνομά μας δεν είναι "Καλαμαριά", όπως το 95% του (αγράμματου) αθλητικού δημοσιογραφικού κόσμου μας αποκαλεί. Είμαστε ομάδα με ονοματεπώνυμο και όχι σωματείο-γειτονιά. Λεγόμαστε Απόλλων με έδρα την Καλαμαριά. O συνεκτικός ιστός της ομάδας μας είναι το Ποντιακό-προσφυγικό στοιχείο και ακόμη και το όνομά του συλλόγου υποδεικνύει κάτι. Ότι πρωτοδημιουργήθηκε ως μουσικός σύλλογος (Απόλλων = Θεός της Μουσικής) για να απαλύνει τον πόνο της προσφυγιάς. Αμέσως επεκτάθηκε και στο ποδόσφαιρο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Παρακαλούμε λοιπόν τους ημιαγράμματους αθλητικούς συντάκτες να μας αποκαλούν με το όνομά μας. ‘Η έστω με το ονοματεπώνυμό μας. Όχι όμως ξερά με το επώνυμο που δείχνει μόνο την έδρα της ομάδας, τον τόπο ίδρυσης και τον χώρο υποδοχής (γκέτο) μεγάλου μέρους των Ποντίων προσφύγων τη δεκατία του 1930. Διότι δεν είμαστε τοπικός σύλλογος όπως ίσως άλλες ομάδες της Α Εθνικής.

Παρένθεση. Μια που μιλάμε για αγραμματοσύνη, ας πάψει πια ο κάθε πικραμένος να χρησιμοποιεί τον όρο "νεοφώτιστος" για οποιαδήποτε ομάδα που ανεβαίνει στην Α Εθνική κατηγορία. Νεο-φώτιστη ΔΕΝ είναι η Λάρισα το 2005! Εδώ έχει πάρει πρωτάθλημα πριν 20 χρόνια και τώρα έγινε νεοφώτιστη; Νεο-φώτιστος ΔΕΝ ήταν ο Απόλλων Καλαμαριάς το 2004. Ο Απόλλων ήταν αυτόφωτος της Α Εθνική μαζί με όλους τους μεγάλους του ποδοσφαίρου όταν το 1959 διοργανώθηκε η Α Εθνική Κατηγορία. Νεο-φώτιστος ναι, ήταν ο Εργοτέλης το 2004, ήταν η Καλλιθέα το 2002, ήταν λίγο νωρίτερα ο Ακράτητος κλπ.

Δεύτερη παρατήρηση. Η διαπλοκή του ποδοσφαίρου με την υπόλοιπη πολιτική ζωή (με τη γενικευμένη έννοια του όρου) είναι προφανής. Μας απογοητεύει βάναυσα ότι το 99% του τηλεοπτικού χρόνου και το 80% του χώρου στις πανελλαδικής εμβέλειας αθλητικές εφημερίδες ασχολείται με δυόμιση ομάδες. Και μη μου πείτε ότι αυτά θέλει να διαβάσει το κοινό διότι θα πέσουμε στη λούπα της ερώτησης αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα. Όταν το παιδάκι 10 ετών βλέπει ένα μονομερές ενδιαφέρον για μία ή δύο ομάδες γύρω του και δεν ξέρει πάρα το όνομα τριών ή τεσσάρων ομάδων της χώρας να προφέρει σωστά, μοιραίο δεν είναι να "καταντήσει" (περί κατάντιας πρόκειται) να υποστηρίζει αυτές τις ομάδες; Το να υποστηρίζουμε τον Απόλλωνα (όπως και κάποιες άλλες ομάδες οι φίλοι τους) είναι πολιτική κίνηση. Κίνηση που προϋποθέτει τη γνώση ότι οι 12 και μισό ομάδες της Α Εθνικής δεν είναι απλώς γαρνιτούρα των δυόμιση κυρίως γευμάτων που έχει να προσφέρει η ελληνική ποδοσφαιρική κουζίνα.

Τρίτη παρατήρηση. Βιάστηκε η συντριπτική πλειονότητα των αθλητικογράφων να καταδικάσει τον Απόλλωνα σε υποβιβασμό. Δεν αντιλέγουμε με το όποιο σκεπτικό τους. Αλλά οπωσδήποτε δεν είναι δείγμα σοβαρότητας η σιγουριά που εκφράζουν οι περισσότεροι αθλητικογράφοι καλλιεργώντας κλίμα εις βάρος του Απόλλωνα. Μία παρένθεση. Εμείς, οι φίλοι των λεγόμενων "μικρών ομάδων" (πάντα όμως μεγάλων στην ψυχή), δεν καταλαβαίνουμε από αποτυχίες, υποβιβασμούς και ήττες. Γιατί ακριβώς είμαστε συνηθισμένοι σε όλα αυτά. Μας ενοχλεί όμως η αδικία. Διότι επίσης είμαστε συνηθισμένοι και δεν την αντέχουμε άλλο. Δεν φτάνουμε στο σημείο να πιστέψουμε ότι πρόκειται για κακόβουλα σχόλια, που δεν εξαντλούνται στο σύνδεσμο που σας παραθέσαμε αλλά επεκτείνονται σε όλο τον έλληνα φίλαθλο κόσμο (μ' όποιον αθλητικογράφο καθίσεις βέβαια, τέτοια γράμματα θα μάθεις).

Προτιμούμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται απλώς για επιφανειακή γνώση και κρίση. Αλλιώς, θα άφηναν ένα περιθώριο λάθους. Δεν υποστηρίζουμε δηλαδή ότι ντε και καλά ο Απόλλων Καλαμαριάς θα σωθεί άνετα φέτος, απλά το αυτονόητο ότι δεν είναι ήδη υποβιβασμένος στη Β Εθνική κατηγορία!

Για να συνοψίσω τις τρεις παρατηρήσεις μου. Όταν είναι κάποιος αναγκασμένος να διατυπώνει τα αυτονόητα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των αρμοδίων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ας μείνουμε σ' αυτά τα τρία προς το παρόν και ας ελπίσουμε να δούμε καλύτερη συνέχεια στο μέλλον.

Ανδρέας Σταλίδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK