Μήπως πάσχουμε από ομαδική παράκρουση;

Μήπως πάσχουμε από ομαδική παράκρουση;
Χαίρετε,

Ως φίλαθλος και οπαδός του Παναθηναϊκού, θα ήθελα και εγώ να εκθέσω μερικές σκέψεις μου, τόσο ως θεατής του ντέρμπυ, όσο και σαν θεατής/τηλεθεατής/ακροατής των ΜΜΕ την επόμενη μέρα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το ντέρμπυ χαρακτηρίσθηκε από μέτριο θέαμα, ομάδες που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν, και που τελικά κέρδισε ο πιο εύστοχος στις λιγοστές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν. 2 ευκαιρίες, 0 γκολ ο Παναθηναϊκός, 3 ευκαιρίες, 2 γκολ ο Ολυμπιακός. Μάλιστα στις ευκαιρίες του Ολυμπιακού δεν μετράω καν το πρώτο γκολ, γιατί προήλθε από μια εντελώς συνηθισμένη και «ανυποψίαστη» φάση. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός ότι, ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός έμεινε –αδίκως- με 10 παίκτες, η υπεροχή και κατοχή της μπάλας ήταν υπέρ του ΠΑΟ. Αυτά όσον αφορά την «μεγαλειώδη εμφάνιση» του Ολυμπιακού, την "κατά κράτος επικράτησή του" (ναι, το ακούσαμε και αυτό από ραδιόφωνο και τηλεόραση), και εν γένει την παρουσίαση του Ολυμπιακού από μερίδα των ΜΜΕ σαν «υπερομάδα» και του Παναθηναϊκού ως ασύνδετου, άρρυθμου, αργού και ακίνδυνου. Δόξα το Θεό, και μάτια έχουμε και μυαλό διαθέτουμε. Ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έπαιξε καλή μπάλα, αλλά η διαφορά των δύο ομάδων ήταν ΠΟΛΥ μικρότερη από όση την παρουσίασαν τα «γνωστά» ΜΜΕ.

Να περάσω στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά φυσικά τον άρχοντα του αγώνα. Μπορεί να έχουμε χάσει το δικαίωμα ως φίλαθλοι να ομιλούμε για το αποτέλεσμα (λόγω της πολύ μέτριας εμφάνισης και απόδοσης της ομάδας μας), αλλά ως νοήμοντα όντα διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας να κρίνουμε την διαιτησία του κου.Μπριάκου. Η οποία με μια λέξη ήταν τραγική. Για ντέρμπυ που δεν είχε πολλές φάσεις, δεν είχε γρήγορο ρυθμό, και δεν είχε εν γένει πολλές «προβληματικές» φάσεις, ο κος. Μπριάκος «κατάφερε» στις 5 όλες και όλες αμφισβητούμενες φάσεις να ευνοήσει ΣΕ ΟΛΕΣ τον Ολυμπιακό! Και ας ξεπεράσουμε τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των Τζόρτζεβιτς και Γεωργάτου, τα οποία μπορεί να πει κανείς ότι γίνονται σε τέτοια ντέρμπυ, και ας υποθέσουμε ότι η φάση με το χέρι του Γεωργάτου στην σέντρα του Χαραλαμπίδη είναι όντως ακούσια και δεν υφίσταται καν θέμα. Όμως το χέρι του Κωστούλα και η αποβολή του Κώτσιου ήταν αρκούντως σημαντικές φάσεις, βεβαίως αμφισβητούμενες, από αυτές τις φάσεις που –όπως λέγεται- κρίνουν έναν αγώνα.

Παραδόξως, η φάση με το χέρι του Κωστούλα έγινε «γαργάρα» από τα περισσότερα ΜΜΕ (καθόλου περίεργο κατ’εμέ, γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει με αυτά τα ΜΜΕ), ενώ η αποβολή του Κώτσιου -η οποία ΔΕΝ ήταν αποβολή (ούτε καν με κίτρινη, γιατί η πρώτη κίτρινη σε εκείνη τη φάση δίνεται στον Μορίς)- επίσης παραδόξως μειώνεται το πόσο επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα. Αντιμετώπιση του στυλ «έτσι και αλλιώς θα αποβαλλόταν» (που δεν ισχύει) και ότι «δεν έγινε και τίποτα που αποβλήθηκε» (λες και τα 30 λεπτά που έπαιξε ο Παναθηναϊκός με παίκτη λιγότερα δεν ήταν σημαντικό χρονικό διάστημα). Και όπως πολύ σωστά είπαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αν αυτή ήταν κόκκινη κάρτα τότε τουλάχιστον 3 παίκτες του Ολυμπιακού (συμπεριλαμβανομένου του Κωνσταντίνου) θα έπρεπε να είχαν ήδη αποβληθεί. Το χτύπημα ΔΕΝ είναι εσκεμμένο (αφού ο Κώτσιος δεν βλέπει που είναι ο Οκκάς), δεν είναι αντιαθλητικό (αφού δεν γίνεται εσκεμμένα), και ενώ παρόμοιες φάσεις γίνονται δεκάδες σε κάθε αγώνα ο Κώτσιος είχε την ατυχία το θέατρο του Οκκά να γίνει ακριβώς μπροστά στον –ήδη προκατειλημμένο- επόπτη.

Και για να μιλήσω λίγο και για τη φάση του Μορίς. Σωστή αποβολή, πρέπει να τιμωρηθεί, και δεν πρέπει να επαναληφθεί. ΑΛΛΑ, γιατί κανείς δεν αναρωτιέται τι οδήγησε τον Μορίς σε αυτή την ενέργεια ? ΓΙΑΤΙ κανείς δεν λέει ότι τέτοιες αντιαθλητικές ενέργειες έχουν γίνει πολλές φορές από παίκτες του Ολυμπιακού (ειδικά στο Καραϊσκάκη), και έχουν περάσει ΕΝΤΕΛΩΣ ατιμώρητες ? Να θυμίσω τα περσινά δολοφονικά «κατορθώματα» των Γεωργάτου, Τζόρτζεβιτς και Καστίγιο, ή ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει ΠΟΤΕ κόκκινη κάρτα στα τελευταία ντέρμπυ (λόγω σκανδαλώδους και εξόφθαλμης ασυλίας από τους διαιτητές) ?

Τελειώνοντας, να κάνω μια ρητορική ερώτηση ? Υπήρχε πιθανότητα να τελειώσει το ματς αν το ντέρμπυ γινόταν στο Καραϊσκάκη και ο Παναθηναϊκός απολάμβανε ανάλογη διαιτησία με αυτή που έτυχε ο Ολυμπιακός από τον Μπριάκο ? Δηλαδή να μην δινόταν καθαρό penalty στον Ολυμπιακό, να αποβαλλόταν αδίκως παίκτης του, και γενικά να υπήρχε ένα 40-60 υπέρ του Παναθηναϊκού ?

Η πλειοψηφία των φιλάθλων του Παναθηναϊκού είναι ενήλικες, μορφωμένοι και έξυπνοι άνθρωποι, οι οποίοι στηρίζουν την ομάδα σωστά και πολιτισμένα. ΑΛΛΑ σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να μας κοροϊδεύουν κατάφατσα, ούτε έχουμε δώσει 500€ και 650€ για να αγοράσουμε διαρκείας ώστε να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να βλέπουμε στημένους διαιτητές και προκαθορισμένα αποτελέσματα. Και φυσικά δεν τρώμε κουτόχορτο για να πιστεύουμε τα σκουπίδια που διαβάζουμε από συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί το πρωτάθλημά μας πηγαίνει πίσω αντί να πηγαίνει μπροστά……

Ευχαριστώ για τον χρόνο και την φιλοξενία σας.

Αντώνης Μαρίνος

News 24/7

24MEDIA NETWORK