Μπάμπης Μαστρογιάννης: Δάκρυα για τον μάστορα της μπάλας

Ένα τραγικό δυστύχημα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έκοψε το νήμα της ζωής του Μπάμπη Μαστρογιάννη. Του θρυλικού αρχηγού του Εθνικού Αστέρα, ενός μάστορα της μπάλας, που 'χάθηκε' στα 70 του.

Ο Εθνικός Αστέρας του 1984, με τον Μπάμπη Μαστρογιάννη στο μέσο, καθιστό και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Όλη η σύνθεση (από αριστερά). Όρθιοι: Κιρκασιάδης, Μόνος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χασιώτης, Μπαρμπαλιάς, Θεοχαρίδης, Καθιστοί: Κυπριτίδης, Λυκούδης, Μαστρογιάννης, Θεοδωράκης, Τσουβαλτσίδης
Ο Εθνικός Αστέρας του 1984, με τον Μπάμπη Μαστρογιάννη στο μέσο, καθιστό και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Όλη η σύνθεση (από αριστερά). Όρθιοι: Κιρκασιάδης, Μόνος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χασιώτης, Μπαρμπαλιάς, Θεοχαρίδης, Καθιστοί: Κυπριτίδης, Λυκούδης, Μαστρογιάννης, Θεοδωράκης, Τσουβαλτσίδης

Ένας βιρτουόζος της μπάλας 'χάθηκε' στα 70 του. Ο Μπάμπης Μαστρογιάννης, εμβληματική μορφή του Εθνικού Αστέρα στις δεκαετίες του '70 και του '80, ένα δεκάρι από τα λίγα, σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη Δάφνη (εξαφανίστηκε το αυτοκίνητο με το οποίο συγκρούστηκε το μηχανάκι του) κι η είδηση σκόρπισε θλίψη. Η Καισαριανή θρηνεί ένα από τα πιο άξια τέκνα της, το ελληνικό ποδόσφαιρο μια λαμπρή φιγούρα, που μπορεί να μην έπαιξε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία, όμως θαυμάστηκε για τη δεξιοτεχνία του, όπως οι υπόλοιποι μεγάλοι ποδοσφαιριστές της Α' Εθνικής.

Ο Μαστρογιάννης, που ουσιαστικά πέρασε όλη του τη ζωή στον Αστέρα, καθώς από το 1968 που ξεκίνησε να παίζει μπάλα, το γήπεδο της Νήαρ Ηστ το άφησε μόνο τη σεζόν 1983-1984 όταν αγωνίστηκε στην Προοδευτική και στο τέλος της καριέρας του (1985-1989) όταν πήγε στον Κεραυνό Κερατέας. Για όσους μεγαλώσαμε, βλέποντάς τον να κάνει ντρίμπλες, να πασάρει, να έχει φοβερά χτυπήματα από στημένες μπάλες, ήταν ένα εφηβικό είδωλο και σίγουρα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Αστέρα, πολύ πριν η καισαριανιώτικη ομάδα βρεθεί στην ελίτ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (και μετά χαθεί στην παρακμή της).

Ακόμη και σήμερα, όμως, που έχει μεσολαβήσει η εμφάνιση του Αστέρα στα σαλόνια της Α' Εθνικής, ο Μαστρογιάννης παραμένει ένας θρύλος. Για πολλά χρόνια τον ζητούσαν οι μεγάλες ομάδες, μια εποχή έφτασε κοντά του ο Παναθηναϊκός, όμως ο Αστέρας δεν τον παραχώρησε ποτέ. Η πρόσκληση του στην Εθνική Ελλάδα ήταν η επιβεβαίωση ενός αυθεντικού ταλέντου, που μάγεψε στα χωμάτινα γήπεδα της 2ης κατηγορίας.

"Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω ακόμα. Ήταν μια τραγική είδηση, ένα σοκ", σχολίασε στο Contra.gr ο Γιώργος Μπαρμπαλιάς, που πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Εθνικού Αστέρα, όταν ο Μαστρογιάννης αποχώρησε για την Προοδευτική. Ο παλαίμαχος σέντερ-μπακ και νυν προπονητής, όπως όλοι οι παλιοί φίλοι και συμπαίκτες του Μαστρογιάννη, αδυνατούσε να πιστέψει τον χαμό του εμβληματικού κάπτεν. "Τι να πω γι' αυτόν τον ποδοσφαιριστή; Ήταν μοναδικός, σπουδαίος από κάθε άποψη. Ξεχώριζε για τη δεξιοτεχνία του σε γήπεδα με χώμα, με τους αντιπάλους να τον σημαδεύουν, πολλές φορές να τον κλωτσάνε αλλά αυτός να μην πέφτει. Τέλειος σε εκτελέσεις φάουλ, κόρνερ, ηγήθηκε μιας σπουδαίας ομάδας του Αστέρα, που στεκόταν με άνεση στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Είναι κρίμα που 'έφυγε' έτσι, χάσαμε ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή, μα πάνω απ' όλα έναν εξαιρετικό άνθρωπο", πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος.

Πράγματι, ο Μαστρογιάννης ήταν η δεσπόζουσα φυσιογνωμία του Αστέρα, με το γήπεδο της Νήαρ Ηστ να γεμίζει κάθε Κυριακή από κόσμο και "ερυθρόλευκα" κασκόλ. Μια ομάδα με τους Μανώλη Ρασιδάκη, Νίκο Χασιώτη, Λάζαρο Κιρκασιάδη, Βαγγέλη Ζάγκο, Λάκη Ευσταθίου, Γιώργο Μπαρμπαλιά, Γαβρίλο Παπαδόπουλο, Ρούλη Θεοδωρόπουλο, λίγο παλιότερα τους Γιάννη Γεωργαρά, Νίκο Μάλλιαρη, Άκη Λυκούδη, Στέλιο Ρασιδάκη, Λευτέρη Ιστόριο, λίγο αργότερα τον επίσης αδικοχαμένο Ζαννή Μόνο και πολλούς άλλους. Με προπονητές τον Ζαχαρία Πυτιχούτη και τον συγχωρεμένο Σόφο Κουλίδη, που είχε αφήσει εποχή για τις "θρυλικές" ομιλίες του πριν από την έναρξη των αγώνων. Σε μια απ' αυτές, κόντρα στον Παναιτωλικό, την ώρα που έγραφε τα νούμερα για τη σύνθεση της ομάδας, σταμάτησε και αναφώνησε: "Ρε 'σεις, από την Καισαριανή δεν έχουν περάσει οι Γερμανοί και θα το κάνουν οι Αγρινιώτες; Μπεκάτε μέσα και γ....στε τους"!

Με το νο 10 στην πλάτη, ο Μαστρογιάννης καθοδηγούσε τον Αστέρα, παίζοντας σαν μαέστρος. Μάστορας, όπως παρέπεμπε και το επίθετό του. "Ήταν απίστευτος. Ήταν συμπαίκτης, αρχηγός, οργανωτής φίλος και πατέρας μαζί. Με βοήθησε πάρα πολύ, όταν είχα πάρει μεταγραφή στον Αστέρα από το Παγκράτι και όχι μόνο εμένα. Πολλά παιδιά βρήκαν δουλειά εξαιτίας του. Εργαζόταν στην Τράπεζα Ελλάδος και πάντα ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τους συμπαίκτες του", τονίζει ο Μπαρμπαλιάς.

Ο Αστέρας δεν έχανε από καμιά μεγάλη ομάδα της Β' Εθνικής στην έδρα του. Ο κόσμος αγάπησε την ομάδα, δέθηκε μαζί της: "Πράγματι, ήμασταν πολύ δυνατοί. Θυμάμαι σε ένα ματς με τον Αιολικό είχαμε κόψει 7.500 εισιτήρια. Όλη η Καισαριανή ερχόταν να μας δει. Και να θαυμάσει τον Μαστρογιάννη. Ξέρεις, τον ζητούσαν κατά καιρό ομάδες της Α' Εθνικής. Ο Παναθηναϊκός δίσταζε, γιατί έπαιζε στην ίδια θέση με τον Δομάζο, αλλά όταν ο Μίμης πήγε στην ΑΕΚ, του έκανε πρόταση. Τότε, όπως λένε, μεσολάβησαν οι παράγοντες της ΑΕΚ, που πήγαν και τον έκρυψαν κάπου στη Βόρειο Ελλάδα και τελικά δεν έγινε η μεταγραφή. Δεν τον έδινε, βέβαια, και ο Αστέρας".

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη όλης της περιοχής:

Όσο προετοιμασμένος κι αν είμαι, πάντα με συνθλίβει η συνειδητοποίηση της ευθραυστότητας της ανθρώπινης φύσης. Τη μιά...

Posted by Christos Voskopoulos on  Tuesday, 2 February 2021

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κου Βοσκόπουλου, που συνοδεύει μια φωτογραφία του Εθνικού Αστέρα από τη δεκαετία του '70: "Όσο προετοιμασμένος κι αν είμαι, πάντα με συνθλίβει η συνειδητοποίηση της ευθραυστότητας της ανθρώπινης φύσης.

"Τη μιά είσαι εκεί, την άλλη δεν υπάρχεις! Αποσβολώθηκα το πρωί στην είδηση του θανάτου του Μπάμπη Μαστρογιάννη. Για δευτερόλεπτα κατέρρευσε η τυραννική πραγματικότητα μπρος στο αδυσώπητο γεγονός! Ομολογώ δεν έχω συνέλθει ακόμη. Κάπως έτσι σκέφτηκα, συμβαίνουν όλα: ένα τηλεφώνημα, μιά ξαφνική ειδοποίηση και χάνεις ανθρώπους που συμπαθείς, σέβεσαι, αγαπάς!

Έτσι σιγά-σιγά χάνεται η Καισαριανή που ήξερα. Κομμάτι-κομμάτι χάνεται και γίνεται ιστορία. Η δική μας ιστορία! Έτσι χάθηκε ο παιχταράς ο Μπάμπης που κεντούσε στο χόρτο και κάθε του πάσα, κάθε κόρνερ, κάθε φάουλ ήταν μισό γκολ. Η περηφάνια της Καισαριανής. Ο θάνατος του Μπάμπη ήταν άδικος –σάμπως και υπάρχουν δίκαιοι θάνατοι... Έτσι πέρασε στην αθανασία ο «μικρός ήρως» της παιδικής μου ηλικίας.

Μπάμπη, για όλους εμάς που σε γνωρίσαμε και αγαπήσαμε είσαι ήδη αθάνατος. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ -η γενιά μου- τον άνθρωπο που έκανε υποφερτά τα θλιβερά απογεύματα της Κυριακής, την μακρινή εκείνη δεκαετία του ’70. Κι αν κάτι, τιμής ένεκεν, μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι να υποσχεθώ ότι δεν θα αφήσουμε τουλάχιστον, τα ζωντανά που τάιζες να πεινάσουν!

Θα σε θυμόμαστε!"

Με ανάρτηση στο FB αποχαιρέτησε τον Μπάμπη Μαστρογιάννη και ο Εθνικός Αστέρας

ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ KAI ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ . ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ ΦΙΛΕ ΜΠΑΜΠΗ!!!!

Posted by Ethnikos Asteras fc on  Tuesday, 2 February 2021


News 24/7

24MEDIA NETWORK