Μπράντλι Μπιλ: Ο εγκλωβισμένος αρχισκόρερ με το πιο παράδοξο ρεκόρ

Αγγίζει τους 35 πόντους ανά ματς με τη φανέλα της ομάδας που έχει το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Ο Μπράντλι Μπιλ αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά ότι χαραμίζεται στους Ουίζαρντς. Θα πιέσει για ανταλλαγή ως τα τέλη Μαρτίου;

Ο Μπράντλι Μπιλ αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον του εκτός Ουίζαρντς
Ο Μπράντλι Μπιλ αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον του εκτός Ουίζαρντς CARMEN MANDATO/POOL PHOTO VIA AP

Ο Μπράντλι Μπιλ έχει εκμυστηρευτεί ότι δεν του αρέσουν οι αλλαγές στη ζωή του, προτιμά δηλαδή την ασφάλεια που του εξασφαλίζει η μονιμότητα. Χαρακτήρας άκρως συναισθηματικός και καθόλου επιπόλαιος, έχει δεθεί με τους Ουίζαρντς από το 2012 που έγινε draft στο νο3 της διαδικασίας (δύο θέσεις πίσω από τον Άντονι Ντέιβις και τρεις μπροστά από τον Ντάμιαν Λίλαρντ), δεν δίστασε να δεσμευτεί με νέο συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023 και δεν έχει εκδηλώσει ποτέ, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, την επιθυμία να φύγει με κάποιο trade. Ως όμως ο αρχισκόρερ της τρέχουσας σεζόν στο ΝΒΑ, πολύ μπροστά από τον δεύτερο Κέβιν Ντουράντ, οι αντοχές του αρχίζουν σταδιακά να κάμπτονται και οι αντιστάσεις να φθείρονται.

"Είναι ο ουρανός μπλε;" ρώτησε ρητορικά ο 27χρονος σούτινγκ γκαρντ, απαντώντας προ ημερών σε ρεπόρτερ, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να εκμαιεύσει την εσωτερική κατάσταση του κι αν κατά πόσο άλλη μια ήττα της ομάδας του, 11η στα πρώτα 14 παιχνίδια, τον απογοήτευσε. Η 12η σε 15 δεν διόγκωσε το πρόβλημα.

Την Τετάρτη το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης) ο Μπιλ είχε μόλις βγει από ένα παιχνίδι 47 πόντων σε 31 λεπτά συμμετοχής, ανεβάζοντας το μέσο όρο του στους 35.4 ανά συμμετοχή, αλλά ούτε η νέα τρομερή επίδοσή του αρκούσε για ν' αποτραπεί το -18 (124-106) των 'μάγων' από τους Πέλικανς στη Νέα Ορλεάνη. Ως 'έναν μικρόκοσμο της σεζόν έως τώρα' περιέγραφε η USA Today την τροπή που είχε λάβει εξ αρχής ο αγώνας, δεδομένου ότι η πρώτη περίοδος είχε λήξει 35-18 για τους γηπεδούχους κι έκτοτε δεν υπήρξε επιστροφή για την ομάδα του Σκοτ Μπρουκς ό,τι κι αν προσπάθησε να κάνει, ενόσω ήταν στο παρκέ, ο ήρωας μας.

Ένας ήρωας στην απολύτως τραγική υπόσταση της έννοιας, μια και, πέραν των +25 πόντων που έχει σε καθένα από τα εφετινά ματς που έχει αγωνιστεί, είναι εφεξής ο κάτοχος του πλέον ανορθόδοξου ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς στις τελευταίες δέκα φορές που έχει σημειώσει τουλάχιστον 40 πόντους η Ουάσιγκτον ηττήθηκε!

Ή αν το δούμε αλλιώς με ποσοστό 'usage' στα όρια του 37.4% (πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα) ο Μπιλ αδυνατεί να ορίσει και κυρίως ν' ανατρέψει τη μοίρα ενός συνόλου που αγωνιστικά μπάζει απ' όλες τις μπάντες, εμφανίζοντας άμυνα που δέχεται περισσότερους από 120 πόντους ανά αγώνα (29η στις 30), καθώς επιτρέπει στους αντιπάλους του αφενός να μοιράζουν σχεδόν 25 ασίστ ανά ματς αφετέρου να ευστοχούν στη 1/2 εντός πεδιάς προσπάθειές τους (με +38% στο τρίποντο).

Το βράδυ της Παρασκευής το 116-110 από τους Χοκς δεν διέφερε σε μορφή, δεδομένου πως οι Ουίζαρντς κατέκτησαν μόνο την τέταρτη περίοδο (29-27), χωρίς να προλάβουν να καλύψουν το -18 στις προηγούμενες τρεις.

Ομολογουμένως οι πρωτευουσιάνοι είναι ο οργανισμός που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον έως τώρα από τα αυστηρά πρωτόκολλα έναντι στη διασπορά του κορονοϊού και τις υποχρεωτικές απουσίες. Το ρόστερ παραμένει λειψό και δεν είναι μια δικαιολογία που κοστίζει φθηνά για να χρησιμοποιείται επανηλειμμένως, αλλά μια πραγματικότητα που κρατούσε την ομάδα εκτός προπονήσεων και αγώνων (6 αναβολές). Τούτο παρόλα αυτά δεν αναιρεί πως η μεγάλη εικόνα είναι άκρως απογοητευτική και αντιστρόφως ανάλογη των προσδοκιών που είχαν γεννηθεί για μια ανταγωνιστική παρουσία σε μια Ανατολή που μεγάλωνε την ημέρα που ο Ράσελ Ουέστμπρουκ άφηνε το Χιούστον για να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα, αντί του Τζον Ουόλ που ακολουθούσε το ανάποδο δρομολόγιο. Για την ώρα ο Καλιφορνέζος πόιντ γκαρντ, που έχει παίξει σε 10/15 ματς, διάγει την τρίτη χειρότερη σε προσωπικό σκοράρισμα σεζόν του, με τους 18.9 πόντους να είναι η χαμηλότερη μετά τη sophomore, μολονότι κινείται εκ νέου σε ρυθμούς triple double. Παρεμπιπτόντως ο Ουόλ είχε 24 πόντους και ο Ουέστμπρουκ 19 στο πρόσφατο 107-88 των Ρόκετς επί των Ουίζαρντς. Διότι ξέρουμε όλοι τι λένε για το κάρμα. Πριν αποβληθεί απέναντι στους Χοκς.

Μαχαιριές στην καρδιά για τον Μπιλ.

Κάτω απ' όλες αυτές τις συνθήκες, μοιραίο είναι ο 27χρονος σκόρερ να επηρεάζεται. Αγωνιστικά από τη μία (0/8τρ. είχε την Παρασκευή και μόλις 13 πόντους σε τρεις περίοδους πριν από τους στο 26 στο σύνολο). Ψυχολογικά από την άλλη, κάνοντας δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το μέλλον του, ενόσω οι 'μάγοι', έχοντας ήδη κλείσει την πόρτα στους Ουόριορς, παλεύουν να τον πείσουν ότι η κατάσταση θα στρώσει για να μην μπουν σε διαδικασία εξέτασης των προσφορών που θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον. Αν όμως οι ήττες γίνουν συνήθεια και ο 'Big Panda' συμπεράνει -με μικρή καθυστέρηση- πως ο δρόμος που περπατά είναι πλέον χωρίς επιστροφή, θα είναι αδύνατο να φράξουν την παράκαμψη που οδηγεί σε μια ομάδα περισσότερο ανταγωνιστική. Σε μια ομάδα στην οποία δεν θα πετυχαίνει σταθερά περισσότερους πόντους στις ήττες της, σπαταλώντας ακόμη και την καλύτερη βραδιά της καριέρας του (60 πόντοι στο 141-136 από τους Σίξερς), αλλά σε μια ομάδα που θα τη βοηθά να νικά και να κυνηγά στόχους.

Οι Αμερικανοί γράφουν από καιρό για τα σενάρια ανταλλαγής του Μπιλ, ας δούμε τι ισχύει σήμερα και δύο μήνες πριν από το trade deadline του 2021, στις 25/3.

Φαβορί θα είναι οι Νάγκετς: με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν διάθεση να 'θυσιάσουν' σίγουρα τον Μάικλ Πόρτερ των 18.3 πόντων και 7.1 ριμπάουντ. Σε μια τέτοια συμφωνία θα συμπεριληφθεί πιθανόν και ο Γκάρι Χάρις με τον Μπολ Μπολ.

Στη γωνία θα περιμένουν οι Σίξερς: που ψάχνουν σταθερά ένα blockbuster trade έχοντας χάσει τον Τζέιμς Χάρντεν από τους Μπρούκλιν Νετς. Ο αριθμολάγνος Μόρεϊ δεν θα νιώσει καμία ενοχή αν κρίνει συμφέρον να δώσει τον Μπεν Σίμονς, που δεν ταιριάζει στον τρόπο που βλέπει το μπάσκετ, οπότε η Φιλαντέλφια θα εμφανίσει αυτομάτως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού ρίχνοντας στον τραπέζι τον δύο φορές all star Αυστραλό.

Δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα οι Πέλικανς: πέραν των έμψυχων ανταλλαγμάτων (Λόνζο Μπολ, Τζέι Τζέι Ρέντι), οι 'πελεκάνοι' έχουν την ακέραιη δυνατότητα να δελεάσουν τους Ουίζαρντς με πολλά από τα διαθέσιμα draft picks που απέκτησαν εν καιρώ από άλλες συμφωνίες, προσθέτοντας μελλοντική αξία στην ολοκληρωμένη πρότασή τους.

Θα κυνηγήσουν τις πιθανότητές τους οι Χιτ: ο Πατ Ράιλι δεν έχει μάθει να εγκαταλείπει μάχες χωρίς πρώτα να τις δώσει. Για τον Χάρντεν έκρινε πως ήταν πολλά όσα ζητούσαν οι Ρόκετς, αλλά για τον Μπιλ, που δεν επηρεάζει τόσο πολύ τις ισορροπίες σ' ένα σύνολο με προκαθορισμένες δομές και διαχωρισμένους ρόλους, δεν αποκλείεται να ρίξει νερό στο κρασί του και να συναινέσει μέχρι και στην αποχώρηση του Χίρο, παρέα με τον Ναν και μερικούς άλλους βετεράνους. Αν ήταν να χάσει μόνο τον Ρόμπινσον, θα το 'χε κάνει ήδη ο ατσαλάκωτος πρόεδρος.

Από θέση αουτσάιντερ θα ξεκινούν οι Μάβερικς: Θα ήταν ένα ονειρικό σενάριο για τον Ρικ Καρλάιλ να έχει μαζί στην περιφέρεια τον εγκεφαλικό Ντόντσιτς και τον ενστικτώδη Μπιλ. Βγάζοντας ωστόσο από την εξίσωση τα draft picks που θα έχουν την ευχέρεια να εσωκλείσουν στον φάκελο της προσφοράς οι Μαβς, είναι πολύ λίγα εκείνα τα assets που θα κάνουν τους Ουίζαρντς να τους προτιμήσουν σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με Χάρνταγουέι τζούνιορ και Μάξι Κλέμπερ μάλλον δεν πείστηκε κανείς. Εκτός κι αν εμπλακεί στην κουβέντα μια τρίτη ομάδα.

Όλο αυτό, εφόσον ο Μπράντλι Μπιλ πιέσει καταστάσεις. Ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να κάνει κι άλλη υπομονή. Έως ότου ουρανός γίνει πιο γαλανός, πάνω από την DC.

News 24/7

24MEDIA NETWORK